Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 6366 visningar

4mm dropp och hälont

Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#1
22 juli 2014 - 12:55
Gilla
Hej alla ! Jag vill ha lite stöd efter att i en månad löpt i kinvara och mirage och fått ordentligt ont i hälen .
Jag vet att man skall slussa in löpningen och inte långa pass på asfalt. Men jag ville byta skor inte rutiner . Nu funderar jag på att sälja skorna och gå tillbaka till mina brooks goast . Nu gillar jag skorna men är rädd för smärtan , så tips ?
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#2
22 juli 2014 kl 12:59
Gilla
Rehaba ordentligt med excentriska tåhävningar och använda de gamla skorna så länge du har ont.

Om det bara rör sig om lite lättare känningar tycker jag att du kan variera så att du har de gamla på längre pass och de nya på kortare pass. Tror överlag på att variera mellan olika typer av skor som belastar på olika sätt.

Typ så gjorde iaf jag med gott resultat när jag fick hälsenebesvär efter övergång till skor med låg drop. Tog väl ett halvår att bli helt fri från känningar men jag kunde träna på ordentligt ändå och nu har jag inte haft några känningar på ett halvår.
1965 • Täby
#3
22 juli 2014 kl 14:02
Gilla
Håller med Robert. Sen kanske det beror lite på hur du har ont i hälen. Dvs hälen eller hälsenan?

Hälsenan är ju ganska vanligt när man minska drop, framförallt så mycket som du gjorde. En rekommendation jag lästa vara att aldrig mer än halvera drop. Om det är detta och om du har budget så kanske komplettera och alternera med ett par skor med 7-8 mm drop?

Är det hälen så kanske det är så enkelt att du landar med foten framför dig även när du har skor med låg drop, och med lägre drop och därmed mindre dämpning för den hårda landningen så blir det en för hård smäll, helt enkelt? Ren spekulation, förstås. Många som sänker drop gör det i syfta att i slutändan landa mer under sig, och oavsett vad som först råkat toucha backen så är typ hela foten i när tyngden kommer på. (Ursäkta om jag lägger fram det uppenbara här... :-) ).
Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#4
22 juli 2014 kl 22:29
Gilla
Jo ! Tibor och hans hypotes känns nog trolig . Jag vet att jag slarvar med att hålla fokus på steget utan bara springer som det känns bra. Så jag kanske börjar fram för att sedan landa på mitten och sedan i perioder landa med lite häl om jag blir trött
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#5
23 juli 2014 kl 01:05
Gilla
Tänk så olika det kan vara! Själv sprang jag f f g sedan juni med "tjockskorna", d v s Kinawara. Annars har jag bara sprungit med minimalistiska skor utan drop. Nu har ju inte Kinawara ett så stort drop, så det funkar för mig. Skor med större drop funkar inte alls, d v s jag får rejält ont ljumsktrakten bl a. Har också tidigare haft problem med hälont och hälseneont som har botats med olika styrkeövningar och kör t ex dagliga pass med excentriska tåhävningar. Håller också med Tibor om att orsaken kan vara mindre häldämpning i kombination med hällandning. Sedan kan man förstås ändå få ont i hälsenan med lågdropskor. Om man är van att springa i skor med stort drop (och ev gå i skor med hög klack) kan ju hälsenan vara förkortad, alltså kan den bli rätt hårt belastad med lågdrop/0-drop-skor. Man får vara försiktig i början och köra mycket excentriska tåhävningar och andra styrkeövningar.
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#6
23 juli 2014 kl 06:25
Gilla
Du kan för att få mindre drop tillfälligt klippa sönder någon gammal sula o lägga under hälen. Lägg under sulan o tejpa ev fast. Finns också hälkilar att köpa.
Då får du upp hälen någon mm
Variera skor o drop. Lycka till!
1962 • Laholm
#7
23 juli 2014 kl 07:44
Gilla
@ Staffan - fast tvärt om?
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#8
23 juli 2014 kl 08:15
Gilla
Haha, exakt! Högre drop naturligtvis!
Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#9
23 juli 2014 kl 22:53
Gilla
Ja tack för alla tips !
Jag lade i en annan innersula som hade gel kudde och lite stöd i hålfoten och vips så känns kinvara som 8 mm.
Jag väntar lite med att springa och kör övningar och masserar senan under foten och det är redan bättre !
1962 • Laholm
#10
24 juli 2014 kl 08:36
Gilla
@ Robert, Under foten?, hm Det är inte plantarfascit du har??
Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#11
25 juli 2014 kl 23:42
Gilla
Plantar ?? Det stramar under hålfoten och ömmar i hälen. Efter att ha gått i gamla brooks som har mer dropp och efter en del massage o övningar har jag börjat gå i kinvara igen. Jag fick ett tips om att skära i det hårda tyget så att hälen får en liten grop.
Så kanske blir det ett lätt pass imorgon om allt känns bra.
1962 • Laholm
#12
26 juli 2014 kl 00:57
1 Gilla
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#13
26 juli 2014 kl 21:33
Gilla
Din beskrivning låter som Per #10 frågar efter. Läs hans länk på #12. Finns flera trådar om det här på jogg dessutom. Finns också olika vägar till förbättring och inte ens sjukgymnasterna är överens. Så läs på och lycka till med din rehab. Skynda långsamt.

1984 • Stockholm
#14
27 juli 2014 kl 15:37
Gilla
Själv dragit på mig hälsporre. Ingen höjdare. Långa promenader i flip-flops plus relativt mkt löpning var orsaken för mig. Mer eller mindre vilat 6 veckor nu men det har inte blivit jättemkt bättre. Testat massage, tejpning, stretch, kilar, inlägg, inneskor, antiinflammatoriskt. Men det är svårt att inte gå så det verkar lurigt att bli av med helt. Jag kunde börjat vila tidigare och kunde gjort det längre - försökt springa för tidigt 2 ggr nu och det har bara gjort det värre. Så jag säger bara - vila och vänta tillräckligt länge. Läste nånstans att det brukar ta "mellan ett par månader och ett par år" att bli av med :(. Får hoppas på det förra. Lycka till
1984 • Stockholm
#15
27 juli 2014 kl 15:44
Gilla
Att kila eller tejpa hälen, springa med riktigt mjuk sula eller gå på antiinflammatoriskt kommer förmodligen göra så att du kan springa ett tag till utan större smärta men det finns risk för att du ändå förvärrar det - överbelastningen sitter ju inte i hälen utan i hålfoten så det är den som behöver vila som jag förstått det.
1984 • Stockholm
#16
27 juli 2014 kl 16:00
Gilla
Har för övrigt inte märkt nån skillnad med högre dropp heller, sprungit nästan bara med 10mm drop efter första känningarna för 2 och en halv månader sen (körde lågt dropp innan men bytte direkt jag kände av hälen).

Vad gäller skor så finns få sanningar, men det är lite större chans att bli av med en skada om man byter skor, det är väl i stort sett det enda som har vetenskapligt stöd. Varken dämpning, pronationsstöd eller drop har nåt samband med skaderisk i forskning, vad jag vet.

Det enda man egentligen vet (vad jag vet) är att det är bra att byta skor om man har ont och att det är större risk att bli skadad som löpare om man simmat eller cyklat mycket.
1961 • Stockholm
#17
27 juli 2014 kl 16:02
Gilla
Jag sprang också väldigt mycket i skor med 4 mm drop (kinvara) och fick tyvärr hälsporre / plantar fasciitis. Jag sprang även mycket i Nike Free.
Jag hade också alldelses för dåliga vardagsskor.

Förra hösten skull jag också springa mitt 10:e Lidingölopp på raken, samt även Frankfurt Marathon i Oktober!!
Jag var därför extremt motiverad att bota min hälsporre snabbt! Vilket jag faktiskt lyckades med på ca 3-4 veckor! :)

Se min berättelse + mitt "recept" på att bota Hälsporre i denna tråd på Jogg.se http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=38766

Jag skriver i detta forum hur jag botade min svåra Plantar Fasciitis på ca 3-4 veckor. Jag provade dock allt möjligt innan inklusive urgröpt hälinlägg, stötvågsbehandling mm som var helt resultatlösa innan jag hittade suveränt "recept" med behandlingar mm som jag beskriver i forumet ovan.

Se även denna tråd där flera skriver att de har blivit hjälpta av mina råd och tips. http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=40129
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.