Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 14257 visningar

Inflammerat muskelfäste/menisk i knäna

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
26 november 2014 - 23:56
Gilla
Har nyligen bestämt mig för att komma i bättre form, så efter att ha gått ner ca 30 kilo sedan förra vintern kände jag mig pigg nog och redo för att börja jogga. Första försöket, ett par veckor sedan, på 20 minuter gick relativt bra, men jag fick en redig träningsvärk, så dröjde nästan en vecka tills nästa gång. Den gången joggade jag i spår på grus ist för asfalt, men då även på mer kuperad mark.. Också 20 min, kändes bra där och då. Dagen efter hade jag ordentlig tränigsvärk, dag 2 ännu mer, men inte värre än att jag kunde gå och röra mig normalt.

Då åkte jag på en rejäl förkylning, som var kort men kraftig. Ett par dagar senare var jag fortfarande öm i benen och gjorde eventuellt ett par dumma lyft jag inte kunde undvika. Sprang även massor med ärenden trots att kroppen nog sa till mig att vila.

Då slog det till, kunde framåt kvällen i fredags helt plötsligt knappt resa mig ur soffan. Enorm smärta ifrån båda knäna. Natten var inte bättre, lördagen började samma, tog mig knappt till toaletten på morgonen. Sedan lugnade sig höger knä en del, men vänster ville inte. Och med bara minimala förändringar sen dess, alltså på dryga 4 dagar så fick jag sticka till vårdcentralen idag. Fick höra av doktorn att jag troligen har inflammerat muskelfästena, de lite inåt och nedanför knäna. Vänster ben då klart värre som sagt. Han sa även att menisken sitter precis bakom där och att det kanske var därför smärtan kändes djupare in i leden med.

Fick kryckor då jag knappt kan ta mig fram, och starkare diklofenak på recept.

Nu ikväll efter den utflykten är det värre igen, bultar och gör stundtals löjligt ont. Diklofenaken har då inte haft någon smärtlindrande effekt värd att nämna än. Det är typ inte synbart svullet alls, men det tyckte jag aldrig det var. Dock hettar det en del.

Undrar om det finns någon här som är bekant med denna typen av skada och vad jag kan förvänta mig? Bra råd? Känner mig helt plötsligt totalt handikappad när jag inte ens kan gå till mataffären och handla liksom. Hur länge borde det ta innan det kommer någon riktig förbättring? Ska ev. ta kontakt med sjukgymnast så fort jag kan röra mig igen, som läkaren rekommenderade, så jag får hjälp med hur jag ska träna så jag undviker skador igen sen.
1969 • Björkhagen
#2
27 november 2014 kl 07:09
Gilla
Inflammation är kroppens sätt att läka. Diklofenak är inflammations hämmande....
Mitt råd är att låta kroppen ta hand inflammationen själv och uppsöka sjukgymnast, naprapat el massör och ta reda på orsaken till problemet och åtgärda det.
1970 • Sala
#3
27 november 2014 kl 08:53
Gilla
Det låter som en rejäl överansträngning, du tog nog i för hårt i början. Låt knäna läka, med eller utan Diklofenak (hellre Naproxen egentligen, diklofenak är inte bra för naturen) och börja igen fast ännu försiktigare. Varva joggen med gång och öka försiktigt mängden så kommer nog det där att bli alldeles utmärkt, lycka till.

Inflammation är kroppens sätt att läka, alldeles riktigt, men själva inflammationen kan ibland vara sån att den skapar helt egna problem som man behöver häva. All inflammation är inte av godo. Löparknä till exempel, men det finns många kroniska inflammationer som är allvarliga..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.