Löpning Kost & Näring 37 inlägg 5160 visningar

Kaffe och träning

Mikael Forsström
1961 • Vega
#1
7 september 2008 - 22:11
Gilla
Jag tänkte göra en ansats fram till Hässelbyloppet (12/10) med diciplinerad träning och kosthållning. Då slog det mig att kaffe är något jag inte kan försaka. Två koppar på morgonen är obligatoriska för att jag ska bete mig någorlunda socialt, sedan blir det minimum 2-3 till under dagen. Hur slår det här på prestationsförmågan?
< < < 1 2 > > >
Emil Westin
1991 • Linköping
#2
7 september 2008 kl 22:19
Gilla
Jag har hört att kaffe är som en drog, och att när man väl har börjat dricka det kan man inte sluta. En gång kaffedrickare, alltid kaffedrickare.
1966 • Karlstad
#3
7 september 2008 kl 22:31
Gilla
Att koffein är beroendeframkallande är ju inget nytt. Sen är det som med mycket annat en fråga om mängd.
Koffein kan vara både uppiggande och smärtstillande. Det man ska tänka på är att det höjer pulsen, så allt för stora mängder är ju inte bra. Sen vad som är stora mängder..

För några år sedan kunde jag ligga och läsa till 3 på morgonen. Jag drack kaffe jämt från morgon till kväll tills en läkare sa att kroppen tokrusar även när man sover när den är full med koffein, och att det tar ca tre dygn att avgifta.
Jag testade att inte dricka kaffe efter kl 16 (pust) och bara tre koppar på dagen. Jag hann knappt lägga mig ner så somnade jag. Nu pendlar jag lite men försöker hålla igen.

Så det är alltså en avvägningsfråga :-)
csaba
1973 • Malmö
#4
7 september 2008 kl 23:19
Gilla
ett tips, jag körde med när jag var elitidrottare förr.
sluta med kaffe 3-4 dagar innan ett lopp. lite huvudvärk kan komma dom första dagarna (abstinens), men när den värsta koffein beroendet har lagt sig så tar du två koppar starkt kaffe på tävlingsmorgonen.

1965 • Västra Frölunda
#5
8 september 2008 kl 09:30
Gilla
En kopp kaffe innan träning på morgonen kan påskynda fettförbränningen vid långpass har jag läst någon stans.
Johan I
1987 • Örebro
#6
8 september 2008 kl 09:41
Gilla
Dålig att vara beroende av kaffe för att fungera.
Som Emil säger så är det en drog.
Framförallt så har jag hört att råa kaffebönor (direkt från plantor) är i princip narkotikaklassat... Sen när man rostar det m.m. så försvinner det, så visserligen inte det man dricker men ändå.

I mindre mängder är det nog inga problem för prestationsförmågan men beror nog lite på vilken nivå i löpningen man är på... att dricka t.ex. kaffe eller läsk under dagen kan få diverse "nivåer"/halter i kroppen att svänga, är oftast bättre att ha en stabil nivå med vätska och diverse ämnen. Men effekten beror nog som sagt på vilken nivå man är på i löpningen, motionärer påverkas nog väldigt marginellt då det finns större faktorer som spelar in på tid och känsla under loppet.

Men om du insett att du behöver 2 koppar på morgon och sedan fler under dagen för att bete dig någorlunda socialt och normalt så har du definitivt problem och bör lösa detta så snart som möjligt.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#7
8 september 2008 kl 10:25
Gilla
Mjae, det här med att verkligen behöva 2 x kaffe på morgonen är kanske något av en överdrift från min sida så inte skulle jag kalla det problem direkt. Jämfört med min vänskapskrets så kan jag nog påstå att jag dricker mindre kaffe än genomsnittet.

Jag ser det nog såhär att på samma sätt som jag lyckats göra träning och löpning till en nödvändig del av min vardag så ingår några koppar kaffe i det som kan sammanfattas i det fluffiga begreppet livskvalitet. Så frågan kvarstår om det kvantitativt prestationsmässigt sett finns något att tjäna på att plocka bort kaffet ur bilden.
1969 • Stockholm
#8
8 september 2008 kl 11:29
Gilla
Tror ingen annan än Johan I skulle beteckna 4-5 koppar kaffe om dagen som ett problem... Om något så har man i undesökningar visat att prestationsförmågan förhöjs vid ansträngning. Har inte sett något om långtidseffekter gällande normalt kaffeintag och träning,men jag misstänker att det är för att ev. effekter är negligerbara. Den diuretiska effekten av koffein finns där, men då det gäller hydrering har man för länge sedan konstaterat att det är bättre att dricka kaffe än inget alls för vätskeintagets skull (d.v.s tillförda vätskemängden är betydligt större än den som drivs ut av koffeinet).

Johan: Du hör mycket du; kaffebönor "i princip (!?!) narkotikaklassat" Var? hur? varför?... Då man rostar kaffebönor försvinner i princip inget av koffeinet, faktum är att mörkrost innehåller mer koffein per vikt då det är rostat längre tid och mer vatten avgått. Sen måste det vara skönt att inte ha några som helst ovanor och eller laster, så att man kan fördöma folk för minsta lilla...
1966 • Karlstad
#9
8 september 2008 kl 11:43
Gilla
Men jag har en del i princip narkotikaklassade bönor i skafferiet. Man kanske skulle sälja på plattan före Lidingö.. cofain..
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#10
8 september 2008 kl 12:29
Gilla
Okej, jag vet att detta inte är snällt, men jag kommer i alla fall att från och med nu totalignorera Johan I:s inlägg eftersom alla försök att diskutera med pojken i fråga slutar med att man hamnar helt off topic i en diskussion med någon som som för snurriga cirkelargument som alltid tar allt fokus från vad ursprungsfrågeställaren egentligen undrade över.
1983 • Linköping
#11
8 september 2008 kl 13:07
Gilla
Det är väl så att kaffe bara är prestationshöjande vid abstinens, dvs innan kroppen har vant sig vid det. Så dricker man kaffe varje dag så har det inte någon större effekt. Har man däremot uppehåll ett tag mellan koffeinintagen så hinner kroppen återställa sig och man får en bättre effekt.
Så Csabas tips är nog inte så dumt.
1968 • Löndala
#12
8 september 2008 kl 13:56
Gilla
Slutade med kaffe för snart 6 år sedan efter problem med magen. Fick en fruktansvärd huvudvärk de fem förtsa dygnen efter sista kaffetåren. Därefter sov jag mycket bättre på nätterna och magen gjorde inte ont längre.

Tycker fortfarande att kaffe luktar gudomligt gott, men det smakar pyton numera.

Ulrika
1984 • Kalmar
#13
8 september 2008 kl 14:03
Gilla
Jag är med en riktig kaffetant men jag tycker personligen att jag presterar bättre under ett träningspass om jag laddar upp med 1-2 koppar kaffe eller ta någon koffein tablett före träningen. Men det är som sagt var bara jag.
1984 • Vejbystrand
#14
8 september 2008 kl 14:47
Gilla
Sjukgymnast Pär Hedlund diskuterar:)
http://www.litepac.com/index.php?page=/tips.php?gid=14
Mikael Forsström
1961 • Vega
#15
8 september 2008 kl 15:11
Gilla
Vet inte om jag blev så mycket klokare på Hedlund, men jag tog fasta på det här:

"En intressant skillnad kan noteras när det gäller de som vanligen dricker mycket kaffe och de som inte dricker. Högkonsumenter ökar sin prestationsförmåga vid högre doser av koffein medan ovana snarare får en försämring. Skillnaden gäller långtidsarbete."
EvaMarie
1957 • Linköping
#16
8 september 2008 kl 15:35
Gilla
Rätt enkelt egentligen: Mindre mängder kaffe är inte farligt. Du ska fortsätta dricka lagom med kaffe om du trivs med det. Om du inte mår bra av att dricka kaffe bör du sluta med det.

På sistone har det kommit fram allt fler forskningsrapporter som visar på att det inte är några problem med att dricka måttliga mängder med kaffe, tvärtom kan man se en del positiva effekter. Och det där med att kaffe är aningen vätskedrivande är väl inget problem - det är ju bara att dricka ett litet glas vatten extra!
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14138&epslanguage=SV http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1446243.svd http://www.kaffeinformation.se/templates/faq/Category.aspx?id=166&expandall=1
1964 • Perstorp
#17
8 september 2008 kl 15:51
Gilla
Hej Micke du är ingen kaffemissbrukare så drick ungefär som du gjort innan
Själv började jag springa i början på året och det enda jag inte dragit ner på är just kaffet.
Johan I
1980 • Lund
#18
8 september 2008 kl 16:04
Gilla
Som Paulun säger, "Kaffe är rena hälsodrycken om man inte får de negativa effekterna av det". De negativa effekterna är skakningar och svårt att somna, finns kanske fler. Kaffe innehåller mycket anti-oxidanter vilket löpare bryter ner under långa lopp.

När jag "glömmer" dricka kaffe får jag oftast lite huvudvärk men oftast kommer jag inte på att det är på grund av att jag inte druckit kaffe, när jag väl kommer på det är det för sent med tanke på att jag ska kunna somna i tid ;)

Kaffe är ett fint elixir för att få en bra start på dagen och klara sig igenom halvroliga föreläsningar.
1978 • Luleå
#19
8 september 2008 kl 16:44
Gilla
Örebro Johan I briljerar igen
Johan I
1987 • Örebro
#20
8 september 2008 kl 17:30 Redigerad 8 september 2008 kl 17:34
Gilla
Thomas:
Och vad grundar du det på om man får fråga? 4-5 koppar om dagen är inte direkt lite, även om det är vanligt för vissa så är det ändå mycket.
Det är inte (bara) koffeinet i råa kaffebönor som gör bönorna "i princip narkotikaklassade"...och det är inte (bara) det som försvinner på vägen till att kaffebönor+vatten bli drickbart... (men halten koffein är (mycket) större direkt från plantor än rostat.) Men det sa jag inte, så var har du fått det ifrån?

Gunnar:
Har du inget vettigt att tillägga så behöver du väl inte skriva? Om det är någon eller några som "hugger" så är det då inte jag i alla fall. Var ju snarare precis det du gjorde.

Peter H Nilsson:
Som sagt, råa kaffebönor direkt från plantorna!!!!!!!, _inte_ bönor från ditt skafferi, de är _inte_ narkotikaklassade.

Gabriella:
Ja, det är inte snällt eftersom att det är på otroligt felaktiga och lösa grunder. Jag har inte sagt något annat än att kaffe i stora mängder är dåligt samt att om man är beroende av något som kaffe för att fungera så har man problem... men att man har problem behöver inte betyda att denne är cp eller dum i huvudet eller någonting som du/ni verkar tolka det som att jag menar (ni verkar ta det som ett påhopp)...

Ni behöver inte sluta dricka så mycket kaffe men det minsta ni kan göra är väl att erkänna att ni är beroende. Och det är väl inte så farligt eller "provocerande" eller oartigt att jag påpekade det?

Henrik Landström:
Ja, det verkar så... som vanligt inga som hänger med på några av argumenten utan alla verkar totalt låsta i ett och samma tankesätt. Jag försöker få dem/er att tänka i från andra perspektiv, men tydligen misslyckas det gång på gång, ingen verkar villig att tänka till.

Extra förtydling:
Har _inte_ sagt att kaffe i små mängder är farligt.
Har _inte_ sagt att kaffe är narkotikaklassat.
Har sagt att mindre mängder förmodligen inte påverkar konditionen och träningen så länge man inte satsar på riktigt hög nivå och vill optimera sin kropp.

Och vill ni inte gå off topic eller fortsätta diskussionen så är det väl bara att lägga ned?, trådskapararen har ju redan fått sitt svar för länge sedan. Så då får man ju enligt er inte diskutera ämnet något mer, så då borde ju alla sluta..?

Så vad är problemet? Varför skall ni "hugga" på mig för detta?
Man kan ju definitivt undra vem/vilka som förtjänar att ignoreras...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.