Löpning Träning 19 inlägg 3768 visningar

teknik vs kondition?

1972 • Umeå
#1
18 september 2008 - 11:32
Gilla
Jag har sprungit hyfsat regelbundet sedan i våras med målsättningen att klara av Göteborgsvarvet. Jag känner nu att det inte längre är oöverstiglig eller ens plågsamt att springa 10 km, eller längre. Det är mest en fråga om att ha lite tid över. Jag anser mej nu ha relativt bra kondition, och fixar utan större problem hårda spinningpass och andra konditionsträningar utan att lägga till egna vilopauser. Men på löparpassen är jag förvånansvårt "entaktad", min kilometertid är nära nog konstant. Hur stor roll spelar löptekniken när det gäller tiderna, och hur mycket hänger på kondition, egentligen? Visserligen är jag fortfarande lite nybörjare efter bara ett halvår. Jag har heller inte blivit så tokig (jag kanske blir snart) att jag springer fast det regnar. Men är det bara att nöta på, så kommer tekniken och därmed tiderna - eller måste jag börja trixa med intervallträning?
Mikael
1967 • Huddinge
#2
18 september 2008 kl 13:15
Gilla
Jag är ju lite motvalls vad gäller att för tidigt införa avancerade intervaller eller pulsbaserade pass. Mitt råd är att nöta på ett tag till. Då kommer oftast en grundteknik och bra kondition. Därefter kan du bli mer avancerad.

Frågar du mig ska du dock komma upp i tre pass i veckan nu. Gör du det? Om svaret är nej bör du nog stäva däråt och då blir det till att spring i regn..:-)

Springer du tre pass i veckan så kan du variera lite lätt enligt följande
- pass 1. lite kortare och snabbare än de andra. ca 30-40 min
- pass 2. fatrtlek, inte för snabbt bara. Se det som just lite lek. Ca. 40-50 min.
- pass 3. långpass. Minst 60 minuter eller 1 mil. Sträva efter att öka längden på detta pass tills du varanna vecka kör 1 - 1,2 mil och varannan vecka 1,5 - 2,0 mil.

Jag skulle följa detta fram till Göteborgsvarvet. Efter det kommer du själv känns din löpning så bra att du tar bättre beslut om hur du ska träna.
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#3
18 september 2008 kl 19:12
Gilla
Intervaller är roligt! Gärna uppför en mustig backe. Annars föredrar jag att köra på bana, om man har tillgång till det. Dessutom ger intervaller resultat. Dessutom är det skönt att springa när det regnar lite (inte när det spöregnar kanske).
1982 • Karlstad
#4
18 september 2008 kl 19:20
Gilla
Finns ju inget mer underbart än att springa i regn ju =)
1972 • Umeå
#5
18 september 2008 kl 20:52
Gilla
jag ska nog nöta lite till, så får vi se. det verkar kul med den variation som intervaller ger... vid regn drar jag hellre på mej regnkläderna och cyklar iväg till gymet för lite spinning, powerstrike eller step-up, för det är fortfarande mycket roligare. Men tre pass i veckan? Med heltidsjobb och två småbarn? Tjena! ;-) Visst önskar jag mej tre pass, men en bra vecka nu innehåller nu ett löppass och ett inomhuspass. Då får jag finna mej vid att springa efter 10 på kvällen eller före 7 på morgonen, så jag har väl inte lysande förutsättningar att snabbt kapa tider... Men det börjar bli bråttom nu, för snart kommer snön och då blir det lätt lite halkigt under skorna - sen får man väl nöta rullband på gymmet...
Mikael
1967 • Huddinge
#6
19 september 2008 kl 00:07
Gilla
...eller springa ute.
Susan
1966 • Saltsjö-Duvnäs
#7
19 september 2008 kl 11:38
Gilla
Jag har tre barn, heltidsjobb, villa osv. att sköta om och klarar att få till 3 pass iveckan (om jag inte är sjuk som nu...). Förutsättningen är att din partner stöttar ditt tränande tror jag OCH att det inte är konstigt att springa kl 06.00-06.45 på morgonen innan jobbet eller kl 21.00 på kvällen eller när det regnar eller är allmänt kallt och ruggigt. De flesta av mina träningspass under höst och vinter är nattsvarta kalla och regniga... Men det är ändå så skönt att komma ut och springa. ;-) Morgonpassen är tröga, men oj vilken start på arbetsdagen! Största utmaningen med småbarn och egen löpträning är enligt mig alla hemska baciller som ger förkylningar... :-)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#8
19 september 2008 kl 11:45
Gilla
Jag har en lösning på barnproblemet, på vinterhalvåret springer jag på löpband hemma.
Löpbandet hyr jag varje vinter 500:-/månad.
Då kan man träna när barnen tittar på Bolibompa :-)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#9
19 september 2008 kl 12:34
Gilla
Jag tror också att det krävs till att börja med 3 pass/vecka om man vill bli snabbare och uthålligare.
Sedan är variation med inbyggd kvalitetsträning (intervaller, fartlek osv) en förutsättning för ytterligare snabbhet.
Själv har jag kutat 3ggr/vecka hela sommaren och nu har min utveckling stagnerat känns det som, förmodligen pga att jag slarvat med kvaliteten.

Angående tidsplaneringen:
Jag springer på lunchen, ca 2 dagar/vecka, funkar bättre än att hinna med det hemma före/efter jobbet då man ju också skall hämta/lämna på dagis osv.

Förutätter att man kan ta långlunch och sedan jobba in den tiden vid annat tillfälle.

Nackdelen är att jag inte hinner med några långpass (>1 timme), men det får man försöka klämma in på helgen i så fall.
Före 7 på morgonen eller efter 7 på kvällen är jag mycket tröttare och då finns det risk att passen inte blir av, särskilt då man går mot mörkare och kallare årstid.
1973 • Klagshamn
#10
19 september 2008 kl 13:33
Gilla
Ca hälften av mina pass kör jag med barnvagn, med eller utan partnern på inlines. Som allting annat handlar det om prioritering.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#11
19 september 2008 kl 13:48
Gilla
Bra förslag!
Jag körde också mycket barnvagnslöpning under juni och halva juli, då det var bra sommarväder.
Faktiskt var det under den perioden av sommaren som jag faktiskt utvecklades och blev snabbare, även om temot just under barnvagnspassen inte gick överdrivet fort.
Kanske är det avsaknaden av barnvagnslöpning som gjort att min utvecking på senare tid avstannat...?
Man kanske behöver lite extra att släpa på under träningen för att sedan få en "skjuts" då man springer utan?
1973 • Klagshamn
#12
19 september 2008 kl 14:20
Gilla
Så känner jag också, att när man inte har de där extra 30 kg med sig så går det så lätt, så lätt. :)
Mikael
1967 • Huddinge
#13
19 september 2008 kl 15:25
Gilla
Roland: Vart hur du löpband? Är du nöjd med kvalitén?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#14
19 september 2008 kl 15:37
Gilla
Mikael: Jag har hyrt på www.motion.se Trimmaster 380
Mycket nöjd med bandet, även i riktigt höga farter, typ 20km/h
Skall hyra på www.recaby.se i vinter för det är närmare, typ 1,5km hemifrån.
1981 • Göteborg
#15
19 september 2008 kl 17:51
Gilla
Tja -
Om jag tittar på hur jag springer idag och tittar på mig för 1 år sedan.
Är det som natt och dag, idag springer jag mycket mer avslappnat och har mycket bättre teknik och då går det givetvis åt mindre energi.

Att tänka på för att öva upp tekniken :
tänka på hur du springer.
Erik
1976 • Stockholm
#16
20 september 2008 kl 15:07
Gilla
Min gissning är att hälften av alla motionärer ute i joggingspåren skulle kunna kapa en minut på milen genom att springa tekniskt korrekt. Se till att få en bra teknik så tidigt som möjligt! Fel teknik ger i längden risk för skador, förutom att det är mer energislösande och du springer långsammare. Men har man sprungit med fel teknik länge har förmodligen musklerna vant sig vid det, vilket gör att det kan kännas lite ovant i början. Det vanligaste misstaget är nog att man flaxar med armarna eller sjunker ihop (sitter ner) i löpsteget (foten sätts då ner i backen lite framför kroppen istället för under). Försök räta upp er och tryck upp/fram höften.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#17
20 september 2008 kl 15:57
Gilla
Hej Mats, om jag tittar på dina rundor så ser de ganska platta ut. Om du inte gillar intervaller i din ensamhet (håller med om att de är grymt omotiverande att springa utan att ha en löparkompis som flåsar en i nacken) så tycker jag du borde testa på mer kuperad terräng, då får du tempoförändringar, backträning mm under samma pass. Ger du dig ut på SM-spåret i Gammlia så får du mycket bra löpstyrka som man (jag) har svårt att få enbart genom slätlöpning. SM-Spåret är grymt tufft (har aldrig sprungit ett jobbigare spår i nån svensk stad, banläggaren måste ha varit galen...), men går att korta av på ett tiotal ställen, så det kan bli allt från 5-10km.
1972 • Umeå
#18
22 september 2008 kl 14:20
Gilla
Jo, visst har jag platta rundor. Röbäcksslätten är väl största sammanhängande platta markytan norr om Uppsala, men bor man mitt på den, så blir det ju där man springer... Jag tänkte testa spåren "bakom travet" vid tillfälle - men det tar emot lite att förflytta sej med bil eller cykel för att springa när den enda egentliga fördelen med löpning är att det är en träningsform som kan påbörjas direkt vid ytterdörren. (OK, en annan är att den kan utövas när som helst och man inte behöver anpassa sig till ett schema på ett gym...) Gammliaspåret ligger ännu sämre till och kräver att jag bilar dit. ...men jag ska nog prova i alla fall. Är det belyst?
Martin Lind
1980 • Uppsala
#19
22 september 2008 kl 18:32
Gilla
Yepp, belyst i Gammlia, man kan starta från sporthallen så kommer man rakt upp på spåren. Tror den kuperade löpningen kan göra mycket för löpstyrkan och då även snabbheten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.