Löpning Träning 25 inlägg 3533 visningar

Ett tanke-experiment....."Tok Tommy" vs "Teknik Timmy"

1978 • Handen
#1
11 maj 2010 - 01:01
Gilla
Två 30-åringar, Tok Tommy och Teknik Timmy, möts en kväll på krogen i city och börjar diskutera löpträning. De blir glatt överraskade när de inser att båda anmält sig till Midnattsloppet 6 månader fram i tiden. De börjar diskutera löpträning. Diskussionen blir snart ganska hetsk eftersom de båda har olika uppfattning om vem som kommer att träna mest effektivt. Det hela slutar med ett vad där den som springer Midnattsloppet långsammast bjuder den andre på en helkväll på Café Opera.


Förutsättningar

Tok Tommy
Springer just nu 10km i 5min/km tempo.
Tänker träna 2ggr/v varierat i motionsspåret bakom husknuten. Han tänker rikta in sig på "mördar 5:an" (5km) (mkt kuperad) och den ngt snällare 10;an (10km). Tok Tommy springer utan några tekniska hjälpmedel (endast hans gamla digitalklocka från ungdomsåren) och han kommer att ösa på i spåren. Om inte maxfart så nära inpå...Dock är han lite rädd för att bli skadad så om han får ont så har han lovat sig själv att dra ner på tempot tills han känns bra nog för att återigen "toka på". Han tycker att Teknik Timmys upplägg verkar alldeles för avancerat och tänker: "Killen kommer att gå vilse med all teknik och alla olika konstiga former av löpträning, det blir han som bjuder mig på Caféet".

Teknik Timmy
Springer just nu 10km i 5min/km tempo.
Tänker träna 4ggr/v uppdelat på långpass, intervaller, tempo, backe och återhämtning. Teknik Timmy har just köpt en avancerad pulsklocka han tänker använda flitigt. Han har också läst på noga om löpträning och tycker att Tok Tommys upplägg låter idiotiskt. "Killen kommer att bli skadad och får dessutom bjuda mig på en helkväll", tänker han med en liten gnutta skadeglädje.

Så.....
Vem kommer att lämna Caféet med några stora sedlar färre i plånboken?
Och varför?
Någon uppfattning om vilka sluttider de kan tänkas få?

Kom med åsikter!

Tomas
< < < 1 2 > > >
1972 • Sollentuna
#2
11 maj 2010 kl 01:42
Gilla
Rolig tråd Tomas (vackert namn förresten :)). Kanske låter jag allt för förutsägbar då jag inte annat kan göra än att naturligtvis skriva att Teknik Timmy kommer att vinna ganska så enkelt.

Dock så är det egentligen omöjligt att veta eftersom alla har så otroligt olika förutsättningar och talanger. Men vi utgår väl härifrån att de ligger någorlunda på liknande nivå vad gäller träningsbakgrund och talang.

Tok Tommy kommer för det första att ha alldeles för få mil i kroppen för att kunna förbättra sig markant på milen. För det andra så är hans träning allt för ensidig då han inte bygger upp olika moment som krävs för att förbättra sina tider. Han kommer dessutom att utsätta sig för en stor risk att bli skadad då han inte tränar upp muskler och/eller tränar längre pass i lugnare tempo för att orka med ett högre tempo på träning. Jag tror att han med den träningen går in i väggen vid 7-8 km i ett allt för högt tempo då han inte har tränat någon uthållighet.

Jag använder mig själv av Teknik Timmys träningsfilosofi och har gick från 48 min på milen till 40 på knappt 1 år. Alltså förordar jag självklart hans teori :)

Löpning och en succesiv förbättring av sina tider tror jag i huvudsak bygger på kontinuitet och relativt mycket mängd. Dessutom anser jag också att det är otroligt viktigt att variera sin löpträning med olika typer av tempon och olika typer av pass.

Men självklart finns det alltid någon Tok Tommy som ändå lyckas och knäpper oss teoretiker på näsan. Men i det här fallet skulle jag säga att Tok Tommy kanske springer i mål på 48 min och Teknik Timmy på 44.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
11 maj 2010 kl 02:29
Gilla
For att fa ett rattvisare resultat skall dom nog springa lika manga ggr per vecka.
Tok Tommy springer bara 2ggr per vecka vilket ar alldeles for lite.
Om Tok Tommy skulle springa 4 ggr per vecka som Teknik Timmy, tror jag det blir en spurtuppgorelse.
Gissar pa 44min for bada.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#4
11 maj 2010 kl 07:45
Gilla
Om Tommy tillåts träna lika många mil som Timmy, så kommer han att krossa Timmy på Midnattsloppet. Sannolikheten är stor för att Timmy glömmer bort att man behöver anstränga sig för att förbättras, där han sitter framför datorn och räknar pulsslag och funderar på vilken sportdryck han ska ha på nästa pass. Skulle heller inte förvåna mig om Timmy dessutom kommer på att han ska börja Maffe-träna och/eller börja springa med Five Fingers efter någon månad.
1954 • Falun
#5
11 maj 2010 kl 09:33
Gilla
Lite inne på det Pål säger. Talar vi om en kort period om bara 6 månader och inte allt för många mil i veckan så kan man komma ganska långt med att maxa på varje träning. Sedan håller ju inte detta koncept på längre sikt och utvecklingen stannar av, men det är ju en annan femma.
1969 • Sala
#6
11 maj 2010 kl 09:56
Gilla
Kul tråd!
Tok-Tommy vinner om han får träna lika mycket som Timmy, men det finns 75% risk för skador om jag får gissa, och då kommer han inte ens att ställa upp.

Jag känner en som tränade som Tok-Tommy, men han lade av efter någon månad. Vi var lika snabba ungefär i september 08, men jag slog honom på Hässelbyloppet med ett par minuter :-)

Pål och Leif, jag gjorde precis så i början, och detta ledde till knäproblem och benhinneinflammation efter ungefär två månader. Min erfarenhet stämmer väldigt väl med idén om max 25% kvalitetsträning i veckan och resten i distansfart, även under kortare perioder.

Vad exakt vinner man på att träna som Teknik-Timmy? Jo, man kan faktiskt få upp högre fart på vissa intervaller (R-speed enligt Daniels) och tränar då sin löpekonomi ordentligt. Det får aldrig Tok-Tommy möjlighet till, för hans muskler är alltid på bristningsgränsen.

1954 • Falun
#7
11 maj 2010 kl 10:08
Gilla
Mårten, vi är nog eniga om skaderisken plus att sannolikheten är stor av Tok Tommy bränner ut sig mentalt och slutar träna efter tävlingen.

Men jag känner igen mig från högstadiet och sista året på 60-talet. Två killar i en parallellklass börja träna långpass och mängd. Jag maxade mina pass på elljusspåret och gjorde samma tider som de gjorde. Tyckte de tränade fel och idiotiskt. Men jag blev inget medan den ena killen blev hyfsad och har idag en hög position inom svensk friidrott. Fast nu, 40år senare, tränar jag ganska klokt!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#8
11 maj 2010 kl 10:21
Gilla
Teknik T. vinner ju lätt enbart för att han tränar mer. Utgångspunkten borde vara lika många pass per vecka.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#9
11 maj 2010 kl 10:48
Gilla
Ja, på lång sikt är Timmys approach mycket bättre. Tommy kommer (underförstått att han konsumerar samma mängd som Timmy) att bränna ut sig, men jag tror inte att han hinner göra det på 6 månader.
1959 • Saltsjö-Boo
#10
11 maj 2010 kl 12:23
Gilla
För att den här jämförelsen ska vara meningsfull bör Tommy och Timmy vara enäggstvillingar som lägger ner lika mycket tid per vecka på träning...

Jag vet inte, men efter att ha stött på det här http://www.velopress.com/running.php?id=297
så undrar jag om inte träningen blir optimal för individen om man går på sin egen känsla och inte slaviskt följer expertråd

När jag tänker på det har jag nog alltid, vid ostrukturerad träning på känsla, sprungit progressiva distanspass, kanske lite "kenyanskt" http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=365
med skillnaden att man ger järnet in i kaklet och skippar nedjoggen:-)
1974 • Lund
#11
11 maj 2010 kl 22:45
Gilla
Han som har roligast "vinner", även om det slutar med att han måste bjuda sin kompis på en helkväll för han fick en sämre tid på loppet.
1969 • Sala
#12
11 maj 2010 kl 23:12
Gilla
Eller så blir det den som har tråkigast som vinner. Han har ju så tråkiga träningspass att han helt enkelt bara MÅSTE ha roligt på tävlingen och sedan på restaurangen!
1978 • Handen
#13
12 maj 2010 kl 00:30
Gilla
Det blev lite fart på den här tråden. Roligt!
Angående Tok Tommy.
Kanske ska han uppgraderas till åtminstone 3 tokpass i veckan. 4st känns väl ganska orealistiskt eftersom han ligger på så hög belastning.
Borde inte båda komma ner under 45min?

"Sannolikheten är stor för att Timmy glömmer bort att man behöver anstränga sig....."
Jag kunde inte hålla mig för skratt Pål.

Det kanske lyser igenom att min favorit är Tok T, men Teknik T är sannolikt vinnaren i längden. Utifrån flera aspekter som ni redan nämnt:
- Skapa träningen till en positiv upplevelse
- Inte ligga på för hög belastning - skaderisk
- Varierad träning - träna indirekta muskelgrupper och indirekt kondition som i slutändan hjälper till att förbättra helheten (konstigt formulerat, hoppas ni fattar)

Mitt tips är nog Teknik T, men håller sig Tok T skadefri med 3 "rökarpass"/v kanske han på 6mån ändå straffar Teknik T. Åtminstone på nivån från 5min/km
ner mot 4min/km. Särskilt om Teknik T fastnat framför datorn ;)

Tomas
1969 • Sala
#14
12 maj 2010 kl 07:09
Gilla
Bra slutsats, Tomas! (Eller kanske man ska kalla dig "Tok-Tommy? Era namn är inte helt olika).
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#15
12 maj 2010 kl 07:34
Gilla
Tomas
Spanade in din dagbok...behöver man verkligen upp och nedjogg när man löpt i 5:50 tempo?
1978 • Handen
#16
12 maj 2010 kl 12:16
Gilla
Magnus
Jag är tillbaka efter ett låååångt uppehåll. Jag startade springa ordentligt sommaren 2008 och började logga här på jogg.se hösten 2008. Blev tyvärr ganska fort skadad, överansträngning i ljumsken, och kunde inte jogga på 2 månader. Tappade motivationen och är tillbaka först nu....
Är ärligt talat skitskraj för att åka på ytterliggare en överansträngning och därför börjar jag i lugnt och behagligt tempo.
Springer gärna motionsslingorna vid det närliggande friluftsområdet och dit är det ca 1km. Sträckan dit blir således uppvärmning och sträckan hem blir nervarvning. Hoppas det har klarnat.
Fredrik Karlsson
1991 • Norrtälje
#17
12 maj 2010 kl 13:19
Gilla
Allt talar ju för att Teknik Timmy vinner, särskillt om man läser alla löparmagasin och liknande där det står hur viktigt det är att variera sin träning..

Men sen kommer man aldrig ifrån att "Du blir bra på det du tränar!" Timmy kommer garanterat ha bättre grundkondition och hade dem sprungit ett längre lopp så hade Timmy mest troligt vunnit, men nu är det 10 km som gäller och det är det som Tok Tommy tränar på hela tiden vilket gör att han är en jävel på de..

Ska bli kul att höra hur det gick!

Håller Tok-Tommy som min personliga favorit!
1978 • Handen
#18
12 maj 2010 kl 14:27
Gilla
Mårten
Kollar man på min träningsdagbok hösten 2008 så skulle man kanske kalla mig för Tok Tommy....(började nästan från scratch sept 2008 med löpning, dock tränat i andra former)
Vill ju som sagt inte hamna där igen så Tok Tommy har jag lagt bakom mig. Men....ngn Teknik Timmy blir jag nog aldrig....men vem är jag då?
Ander Berg
1974 • Vänersborg
#19
12 maj 2010 kl 23:07
Gilla
Jag är nog en typisk "Tok Tommy" har svårt att inte ta ut mig max vid ett träningspass. Tränar väldigt sällan och det är väl egentligen bara på våren innan Gbg-varvet som jag prioriterar löpträning. Under hösten/vintern prioriterar jag korpinnebandy samt att jag dömer bandy, under sommaren spelar jag golf.

Har alltid haft lätt för att springa och försöker springa varierat - intervall, långpass och kortare pass - tar inte alltid ut mig till max men jag kan knappt minnas att jag sprungit saktare än 5 min/km någonsin. Eftersom jag tränar så lite som jag gör verkar jag inte dra på mig några skador trots mitt upplägg.

Tycker inte att jag tappar särskilt mycket vid mina "uppehåll" från löpning utan jag kommer snabbt tillbaka till "normal nivå".

Gällande den hypotetiska tävlingen så skulle jag tippa på Tok Tommy då han förmodligen likt jag har en "vinnarskalle" och absolut inte är rädd för att ta ut sig. Det är ju trots ganska mentalt påfrestande med löpning då man måste låta det göra lite ont för att göra ett hyfsat resultat under ett lopp.
1954 • Falun
#20
13 maj 2010 kl 09:13
Gilla
Jo vinnarskalle är ju viktigt när det kommer till tävling. Men nu framkommer det inte om Timmy också har det, eller om han kör sina intervaller i bekvämlighetsfart och tittar oroligt på pulsklockan så den inte visar för mycket. Men långsiktigt är ändå Timmy vinnaren. För tittar vi på eliten så så är det ju helt klart att man måste balansera sin träning och inte köra skiten ur sig för varje pass.

Tittar man på mig så är också Timmy vinnaren. Nu är jag Timmy och gör bättre tider än vad jag gjorde på 80-talet som Tommy.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.