Löpning Kläder, Skor & Prylar 20 inlägg 10257 visningar

Löpning till och från jobbet

Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#1
27 april 2015 - 10:40
Gilla 
Jag är sugen att att börja löpa till och från jobbet någon dag i veckan, men det som jag har som största bekymmer för tillfället är att jag inte vet hur man ska göra med kläder osv.

Vad har ni för ryggsäck och hur fungerar det att springa med ryggsäck för er?

jag tycker det känns svårt.
1965 • Täby
#2
27 april 2015 - 10:50 Redigerad 27 april 2015 - 10:50
1 Gilla 
"Någon dag i veckan" betyder att du förmodligen inte behöver någon rygga. Ta med dagen före det som du kommer att behövs på löpdagen, och dagen efter så tar du hem det du hade på löpdagen. Steg 1 vid transportlpning är att minimera det man behöver släpa runt på. Varje 100g dödar glädjen en smula...

Jag har spibelt (eller vad det nu heter, finns olika varianter). Där får jag in mobiltelefon, SL-kort, kort och nycklar.

När jag behöver rygga så har jag en Nathan (heter nåt i stil med #020). I den får jag plats med matlåda, fillingar, strumpor och nåt på överkroppen. Ja och så mobil, nyckel och sånt. Tror den är på ca 6 liter.
Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#3
27 april 2015 - 11:10
Gilla 
Det är ju min känsla men jag har alltid datorn med mig till och från jobbet. Vore ju kanon om man hade hittat en bra lösning utan det.
har också tänkt i banorna att man skulle ha en minimal med nycklar osv som man behöver och underkläder.

1965 • Täby
#4
27 april 2015 - 12:20
Gilla 
Aha, datorn... Jag har en ultrabook, som jag precis får in i en rygga som jag köpte på AddNature; Evoc CC6l. Jag sprang ursprungligen med den till jobbet på måndag och hem från jobbet på fredag - lät alltså datorn stå på jobbet under veckan.

Nu har jag eliminerat tom det. Jag har nu längre till jobbet, så jag springer bara hem från jobbet. Jag tar alltså med datorn med kommunalt dit måndag morgon. Och fredagar är min lyx-dag - då åker jag bil.

Jag skulle i första hand försöka arbeta bort behovet att ha datorn fram&tillbaka. Annars åka till en *välsorterad* rygga-affär och ha med datorn. Och personlingen skulle jag inte ens fundera på att springa med mer än en liten ultrabook.
Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#5
27 april 2015 - 12:43
Gilla 
Lite min känsla också, kanske får försöka anpassa det till de dagar det kan fungera helt enkelt. Vore skönt att ha två pass på ca 6-8 km någon dag i veckan i anslutning till jobbet.

Blir att grubbla vidare på detta.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#6
27 april 2015 - 18:55
1 Gilla 
Jag tar med ombyte på morgonen, springer hem på eftermiddagen och tillbaka nästa morgon istället för fram och tillbaka samma dag. Dels blir det enklare med packningen, dels känns det bättre att få en natts sömn mellan passen. Oftast blir det utan rygga, tar bara med telefon och nyckelkort i fickan, men behövs det så tar jag min lilla Salomonrygga. Tycker det är otroligt smidigt att få till träningspassen i anslutning till jobb, speciellt i perioder när det är stressigt och högt tempo både på och utanför jobbet.
Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#7
27 april 2015 - 20:51
Gilla 
Det var en bra idé men kan bli tufft då jag oftast behöver bilen för att köra barnen osv på kvällstid.
Roger
1974 • Eskilstuna
#8
27 april 2015 - 21:02
Gilla 
Jag har oftast vilodag måndagar eftersom jag jobbar 11 timmar då. Därför brukar min första löpdag till jobbet bli tisdag. Då har jag redan på måndagen packat ner rena arbetskläder och lämnat kvar på jobbet.

Sen springer jag varje dag till och från jobbet. Till jobbet har jag matlåda i ena handen och två bananer i andra. VISA och hemnyckel i mobilhållaren på armen. Lämnar alltid kvar den tomma matlådan på jobbet som jag sen tar med mig hem nästkommande måndag. Fungerar perfekt. :)
Per Bilén
1969 • Halmstad
#9
28 april 2015 - 07:43
Gilla 
#7 ja, jag har ju fördelen att ha väldigt nära till jobbet så jag cyklar. Närmsta vägen är bara 4,5 km, så det blir omvägar både hem och dit när jag springer.
Bengt
1979 • Vallentuna
#10
28 april 2015 - 08:05 Redigerad 28 april 2015 - 08:59
Gilla 
Gjorde årets första tur till jobbet i morse (tack vara denna tråd).

Jag har ca 19km enkel väg, så det är lite mastigt att springa fram och tillbaka flera dagar i rad. Cykel går lättare.

Lämnade datorn på jobbet igår och hade sedan tidigare lite kläder och handduk efter att ha cyklat till jobbet förra veckan,

I morse packade jag en liten ryggsäck med frukost, shorts till hemvägen och telefoner. Nästa gång ska jag se till att lämna sånt på jobbet dagen innan också så jag minimerar packningen så mycket det går.

Gick perfekt, men det blir nog tyngre i eftermiddag när jag ska hem :-)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#11
28 april 2015 - 08:59
Gilla 
Jag springer till/från jobbet emellanåt och då med rygga med dator, jobbpapper, matlåda och en del ombyte. Har handduk och ett par byxor liggande på jobbet och byter dessa när hygienen så kräver.
Min rygga är en Haglöf Miro Large. Ingen renodlad löparryggsäck men kan justera axelband och midjebälte så att den sitter bra utan att skumpa. Funkar bra att springa med men det känns (och syns på löptempot) att det blir lite tyngre att springa med de extra kilona på ryggen.
Roger
1974 • Eskilstuna
#12
28 april 2015 - 10:35
Gilla 
Ja, jag har ju oxå fördel med att närmsta vägen bara är 3,8 km :)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#13
29 april 2015 - 13:14
Gilla 
Jag har tyvärr ingen löparryggsäck utan en vanlig ryggsäck sambon fått från sitt jobb. Får fästa den med livrem runt magen för att den inte ska skumpa för mycket så jag ser väl lite rolig ut kan jag tänka. Gäller att eliminera skumpandet vilket bäst görs med så lite packning som möjligt i ryggsäcken. Man tar vad man har...

När jag uppgraderar ryggsäcken ser jag det som viktigt att den går att spänna åt ordentligt runt kroppen så att det inte skumpar.

I övrigt är det väl bara att hålla med andra. Utnyttja dagar då du inte springer till jobbet och gör tvättbyten. Ha dubbla uppsättningar arbetskläder och träningskläder så att du alltid har en extra omgång i reserv förvarad på jobbet så du skipper släpa med dig i ryggsäcken. Bra att ha allting på plats utifall man vill spontanträna på lunchen eller väljer att lämna bilen på jobbet och springa hem på kvällen och tillbaka nästa morgon. Man ska alltid ha möjligheten att välja alternativet löpning om andan faller på liksom.

Jag har strax över 5 km till jobbet vilket är ganska lagom för mig. Klarar att springa varje dag om jag skulle vilja men väljer ibland att ta någon vilodag emellan för att orka kunna ta en längre omväg nästa dag. På morgonen tar jag det gärna lite lugnare och försöker att ibland gå upp tidigare så jag kan ta en omväg för att få lite längre pass. Men hem blir det oftast snabbaste vägen och gärna i lite högre tempo om benen orkar med det (underlättas av att jag har nerförsbacke på hemvägen).

Det är bara att testa. Man lär sig snart hur man ska optimera det och man får så småningom mindre och mindre packning i den där ryggsäcken. Nackdelen är att det kan bli långa dagar men träning tar ju tid oavsett när man lägger den under veckan och transportera sig till jobbet behöver man ju ändå göra. Likaså behöver man ju duscha emellanåt och då kan man ju lika gärna kombinera det med att träna och det då i samband med transport så slår man massor av flugor i samma smäll.

Testade springa varje dag hela veckan häromveckan. Med det lärde jag mig att det funkar att hämta och lämna barn (vi har gångavstånd till skola/fritids). Gick upp ett ljus för mig att det gick lika snabbt att springa till fritids som att ta bilen klockan 16 på eftermiddagen. Jag sprang förbi bilköerna på vägen hem...
Roger
1974 • Eskilstuna
#14
29 april 2015 - 14:10
Gilla 
#13 Hade du barnen i ryggsäck? :)

Tips om det inte finns dusch på jobbet. Duscha innan ni springer. Det är inte svett som luktar. Det är smuts. :) Glöm inte att ha en handduk på jobbet bara. Så ni kan torka er torra.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#15
29 april 2015 - 16:08
Gilla 
#14: Nej barnen är kapabla att gå på egna ben från skola/fritids eftersom det är mindre än 1 km mellan hemmet och skolan för oss. Jag springer inte den biten utan går tillsammans med barnen. Har det himla bra så sett, är väl värre för dem som inte har gångavstånd.
1964 • Stockholm
#16
29 april 2015 - 21:11 Redigerad 29 april 2015 - 21:12
Gilla 
För 30 år sedan och under de följande dryga 8 åren sprang jag till och från
jobbet. Jag löste det så att jag åkte till jobbet på måndag morgon och hade med mig kläder och skor för att springa hem, handduk samt ombyte av underkläder för resten av veckan. Resten av veckan sprang jag till och från jobbet och på fredag åkte jag hem. Ingen ryggsäck någon dag i veckan. Sett så här i backspegeln var det ett bra sett att krångla till det. Ur träningssynpunkt hade det antagligen varit bättre att nöja sig med 1 längre pass per dag.

Anledningen till att jag slutade med detta var en allvarlig fotskada (
senruptur i en sena under foten ). Den andra operationen gick bra, så efter ett uppehåll på 1 1/2 år började jag försöka jogga några gånger i veckan. Skadan orsakades av ett påhitt i sulan ett skomärke som börjar på A och inte är från Tyskland börjat med ett drygt halvår tidigare.

Angående laptops. Jag var fast anställd som programmerare i drygt 25 år. Nu frilansar jag bara lite när jag är nödd och tvungen.

De första dryga 20 åren fungerade det som så att först hade man en dum terminal och modem hemma, för att kunna rycka in om något sket sig den del av dygnet man inte jobbade egentligen. Lite senare ersattes den dumma terminalen av en pc och emulatorprogram i densamma. Men, min förhoppningsvis sista reguljära arbetsgivare ( jag blir temporärt anställd när jag blir tvungen att rycka in nu), där tyckte de att vi skulle kånka en laptop ( inte lättaste varianten ) fram och tillbaka varje dag. Antagligen därför jag har något vajsing i ryggen och en nerv i kläm i vänster axel ( enligt läkares diagnos ).

Teknikutveckling? Snarare dumsnål lösning att kånka en laptop fram och
tillbaka varje dag. Om man arbetar som programmerare eller något annat arbete där dator krävs i arbetet blir man betydligt mer produktiv med en stationär dator med en stor skärm, än med en laptop. Jo, jag vet att det finns dockingstationer och dylikt. Men, det blir inte riktigt lika bra.

Både diverse Linux-distributioner, samt även Android, kan man för övrigt
installera på en usb-sticka. Den stoppar man in i valfri dator och bootar
datorn från usb-stickan, istället för från hårddisken.

Någon smartfåne har jag inte brytt mig om att skaffa. Jag startar Android från en usb-sticka för att kunna logga in med mobilt bankid på banker, skatteverket m.fl. som kräver det.

Sist jag kollade vägde samtliga usb-stickor betydligt mindre än samtliga
laptops på marknaden. Jo, jag äger en liten laptop. Den brukar jag ta med mig när jag åker till varmare trakter vintertid.
Jimmie Nordberg
1984 • Matfors
#17
30 april 2015 - 08:18
Gilla 
Roligt att det kunde inspirera andra att löpa. Jag har 9 km till jobbet och ska lämna och hämta barnen på skolaSkola & förskola ca 2 km ifrån hemmet. Det är kanske mitt största bekymmer. Men funderar på om de kan cykla dessa dagar.
1965 • Täby
#18
30 april 2015 - 10:35
Gilla 
Fundera lite på den linje som Sven är inne på angående tekniken. För mig, till exempel, så kändes det helskumt först att inte ha med mig "min dator hem" på slutet av arbetsdagen (jag är till på köpet konsult, dvs lämnar min egen dator hos uppdragsgivare). Men när jag släppte sargen så insåg jag att varför behöver jag den på kvällen? Det finns ju redan "surf-dator" hemma, och mer än så behöver jag inte.

Det var bara ett exempel, allas situation är olika. Andra saker man kan leka med är moln-lagring av dokument, uttagbar hårddisk (finns ju ex extern SSD som väger nära 0), etc.
Anna
1983 • Östersund
#19
30 april 2015 - 18:54
Gilla 
Jag tröttnade snabbt på det oändliga ryggsäckspackande där jag ändå alltid glömde något.
Nu har jag istället ett litet lager handdukar, byxor och koftor på jobbet som jag byter ut någon dag jag inte springer båda hållen. Springer nu endast med en liten ryggsäck/väst innehållandes tunn tröja, underkläder och mobil. Duschgrejer och lite smink har jag skaffat en uppsättning av som alltid står på jobbet.
Frukost har jag också på jobbet och fyller på under lunchrasten när det börjar bli tomt.
1974 • Mölndal
#20
1 maj 2015 - 14:40
1 Gilla 
Har en uppsättning med kläder på jobbet också. Ständigt 7-8 ombyten. På vintern är det lite bökigare med logistiken och då tänker jag på vinterjackan :)
Det är med transportlöpningen som jag får ihop nästan alla mina mil. Dessutom behöver det inte ta tid från familjen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.