Löpning Kost & Näring 8 inlägg 5138 visningar

Vinare eller vinnare?

Åsa Samuelsson
1975 • Västerås
#1
6 maj 2015 - 11:03
Gilla
Inför vårens lopp är vi ju många som vill vässa formen och göra vårt bästa lopp med bästa tiden osv. Jag har en liten undran hur ni andra gör med alkohol och läsk. Jag testar att enbart dricka vatten (och kaffe, för det måste jag ha) en månad innan loppet (Stockholm marathon).

Frågan är om det ger någon effekt, eller kan man lika gärna fortsätta med sina glas bubbel på fredagkvällen..? Någon som har några tankar eller har testat?
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
6 maj 2015 kl 12:58
Gilla
Läsk är nog ingen fara innan loppet, det kan man väl se som kolhydratladdning? Alkohol kan man väl skippa åtminstone ett par dagar innan loppet, kanske helst veckan innan kan jag tycka.

Mer långsiktigt är det nog bra att hålla igen med tomma kalorier eftersom övervikt inte gynnar prestationsförmågan. Då tror jag inte det räcker med bara en månad.

Kaffe brukar jag hålla igen på veckan innan ett lopp. Tror inte det påverkar prestationsförmågan negativt (vissa menar kaffe ger positiv effekt) men jag gillar inte den extra hjärtklappningen jag får av att dricka kaffe i samband med hård ansträngning. Men gillar inte huvudvärken jag får av ett plötsligt kaffeuppehåll så jag drar ner på det under en veckas tid så att jag klarar att vara utan kaffe utan att få besvär av det.

Nu har jag aldrig sprungit så långt som Marathon så kanske krävs det speciell uppladdning inför ett sådant lopp.
1985 • Tyresö
#3
6 maj 2015 kl 14:39
Gilla
Jag hoppade alkohol en månad innan maran förra året och gör samma sak i år igen.

För mig beror det på att jag lätt blir "bakis" redan vid 2-3 öl och att det då påverkar mina långpass då både alkohol och långpass sker på helgen.

Sömnen blir också bättre vilket kan behövas inför en mara.

Men håller man alkoholen på en måttlig nivå ser jag inte att det skulle vara dåligt.

Läsk dricker jag sällan ändå men var inte rädd för kalorier om du löptränar, svårt att prestera bra på kaloriunderskott!
Åsa Samuelsson
1975 • Västerås
#4
6 maj 2015 kl 23:11
Gilla
Tack för era svar!
Att hålla igen på tomma kalorier kan ju också ge bonuseffekter, som att man har något kilo mindre att släpa på när det väl är dags. Men nä, inte är man rädd för kalorier direkt när man löptränar :)

Det där med sömnen har jag inte ens tänkt på. När jag tänker efter har jag nog redan börjat märka att jag sover bättre. Har nyligen också slutat med koffein på kvällskvisten och dricker istället grönt te.

Den 23 maj får det nog iaf bli ett par glas vin. Eurovision-final utan bubbel går liksom inte.. :)

Lycka till på loppen!
1981 • Örebro
#5
7 maj 2015 kl 09:51
Gilla
Kaffe (koffein) är ju den substans som ger störst prestationshöjande effekt av alla lagliga tlilskott. Det har dock baksidan att det kan göra magen lite orolig, så man bör ha tränat på att springa med koffein i systemet innan tävling.
1981 • Sundsvall
#6
7 maj 2015 kl 10:08
Gilla
Jag tar gärna nån starköl kvällen innan lopp, tycker inte det påverkar nämnvärt, undviker däremot kaffe på morgonen för att inte reta upp magen.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#7
7 maj 2015 kl 11:05
Gilla
Sover dåligt av alkohol samt blir väldigt sliten även av mindre mängder. Det är precis som att magen blir utslagen. Tycker även att jag blir mer mottaglig för diverse sjukdomar, främst förkylning.

Funderar på att lägga av helt, men det kommer nog inte gå...en iskall bira till grillningen...mmmmm
Tanja Werner
1968 • Malmö
#8
7 maj 2015 kl 20:09
Gilla
Ite intressant läsning om det, som vanligt vetenskaplig analys. Kanske det underlättar ditt beslut. http://traningslara.se/alkoholintag-prestation-och-aterhamtning/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.