Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2953 visningar

Hälsporre

Mats Jeppsson
1963 • Finja
#1
1 juli 2015 - 12:06
Gilla
Jag fick en hälsporre efter att ha sprungit tre dagar i följd, i början på januari. Då höll jag också på att ändra löpstil, dvs att springa mer på "framfoten". O det gick som det gick... har ej kunnat springa med någon reda. Sista månaden har jag sprungit, tejpad och korta sträckor typ 2 - 4 km, blandat med gång. Jag har masserat senan i fotvalvet, vilket hjälper. Under hela våren har det känts bättre o bättre, men fortfarande lite "trötthet" i senan, i hälen. har även strechtat vader, gjort "tåhävningar" o stretchat den djupare vadmuskeln.
Nu de sista gångerna har jag sprungit utan mitt inlägg(anpassat, som en ortoped har gjort här i Hässleholm) och det känns nästan bättre! Ska det vara så? Blir det helt bra, eller ska man vila ännu mer?
Har ni någon erfarenhet där ute? Är 52 år så det påverkar väl lite också, med sämre läkekött??!!

.
1976 • Västerås
#2
1 juli 2015 kl 12:38 Redigerad 1 juli 2015 kl 12:38
Gilla
Jag fick hälsporre i juni förra året. Det var efter 5 löprundor på framfoten i tunna skor och jag har aldrig tidigare i mitt liv sysslat med löpning. Rehab i 4 månader och börja springa 5 min i veckan för att öka 1 min i veckan... i november började löpningen.
Även jag hade inlägg som en ortoped hade gjort. Tydligen topp 3 i höga fotvalv av vad han har sett på 40 år...
Har kört mycket tåhäv och mycket löpning nu.

Upplever precis som du att iläggen trycker i foten nu.
Tror det är att musklerna i foten har blivit större nu när man tränar foten. Kanske har även foten ändrat lite form av träning och övningar och att den har blivit starkare.
Så jag tror det är normalt.

När det kommer till trötthet i senan i hälen så tror jag idag eller igår var första morgonen jag var helt smärtfritt i foten. Då har det gått ett år!
azad
Aachen
#3
1 juli 2015 kl 13:46
Gilla
När medicinen har grepp om någonting så finns en eller två, i sällsynta fall kanske tre standardterapier. Ju mera förfaranden som finns, desto mindre behärskas problemet. Antalet terapimetoder är liksom proportionellt med läkarnas desparationsgrad.

Vad gäller plantarfasciit (problemet med hälsporren är ju inte detdär lilla benhornet utan smärtorna i fotvalvsplattan som det kanske kan förorsaka) så finns massor med terapiansatser men ingenting etablerat och välbeprövat.

Det vill säga: Det finns ingen klar lösning, ingen kan lova dig något konkret, och därför är det inget skäl att oroa sig. I allra flesta fall går det förbi av sig självt, bara det tar sin tid. Du har hållit på i ett halvt år nu. Det sägs vara minimumtiden. Hos mig tog det drygt ett år. Men under hela dendär tiden försummade jag kanske två eller tre träningspass och sprang mina bästa två maraton samt PB på milen; kanske det är en tröst till dig ;)

Förstås är jag fullt medveten om att mina egna erfarenheter varken kan eller får generaliseras, men jag känner nog en hel del folk som upplevt det ungefär i samma stil. Det finns alltså gott med hopp, och i princip är det nu bara att vänta och under tiden göra allt det som inte gör alltför ont. Allt vad som händer runt hälen (dvs. plantarfasciit, akilles mm.) är närmare relaterat till tempo än till volym. Det kan alltså vara en idé att inte träna mindre men ta med mindre tempopass och intervaller.

Lycka till!
1975 • Billdal
#4
1 juli 2015 kl 22:33 Redigerad 1 juli 2015 kl 22:33
Gilla
Skaffa en straussburg strumpa och ha på natten. Hjälpte mig mycket. Även trampa hårt på kruskavel för att öka blodgenomströmningen. Vidare tejp tejp hjälper.
Tålamod. Lycka till
1984 • Stockholm
#5
2 juli 2015 kl 08:39
Gilla
Hade pf förra sommaren och det som hjälpte mig mest för mig var att gå upp i dropp+stabilitet på skorna. Gick från 4mm dropp till 13. Upplevde också att det blev bättre snabbare när jag tränade (inte för mkt utan bara 2 löppass i veckan) mot om jag helvilade.

Men PF har lika många lösningar som löpare och frågan är om det egentligen spelar nån större roll vad du gör. Finns väl inget direkt forskningsstöd för någonting förutom stötvågsbehandling vad jag vet.
Mats Jeppsson
1963 • Finja
#6
3 juli 2015 kl 11:01
Gilla
Tack för alla tankar, erfarenheter och tips!, bekräftar lite vad jag tänkt o trott. Sprang idag över 6 km, vilket jag inte gjort på ett halvår(tejpad) o
det blev inte foten värre av!
Åsa
1978 • Tyresö
#7
3 juli 2015 kl 11:12
Gilla
Håller också på att rehaba från PF, kan nu springa ett par gånger i veckan, sträckor om 5-6 km. Inte hela vägen hemma än, men känns som det ändå långsamt är på rätt väg.

Under en period körde jag med inlägg i mina vanliga skor. Det hjälpte inledningsvis. Sedan blev de obekväma, varpå jag upphörde med dem. Kort och gott tror jag man behöver olika former av stöd i olika delar av läkningsprocessen. Upplevde samma sak när jag hade knäproblem: Inledningsvis behövde jag knästöd när jag sprang och det hjälpte, sedan plötsligt blev de obekväma och då var det dags att sluta ha dem.

Jag har blivit hjälpt av:
-Löpvila, alternativträning istället.
-Stretch av vader.
- Träna höfter och rumpa (är svag där varpå knän och vader får ta mycket stryk när jag springer).
-Korrigerat löpsteget med att springa mer upprätt och mindre "sittandes".
-Stabilare skor med bra stöd i hålfoten, ej lågt dropp.
-Byta vardagsskor ofta. Ibland flera gånger under dagen (haft inneskor på jobbet). Olika skor trycker på olika ställen, så jag har inte kört med ett par optimala hela tiden utan bytt mycket, enligt en rekommendation från en sjukgymnast.
-Stretch och knådning av fascian på en välvd bräda jag har hemma. Den passar min hålfot rätt exakt så jag kliver runt på den några minuter per dag (vanlig strechning av fascian har inte hjälpt).
Mats Jeppsson
1963 • Finja
#8
3 juli 2015 kl 13:54
Gilla
Tack Åsa för tipsen, en del gör jag och en del tips ska jag pröva på, krävs mycket tålamod - men går det framåt, så känns det ju sjysst.
Öka blodgenomströmning genom massage verkar hjälpa mig också.
Tack åter igen för alla tipsen - jag suger åt mig dem!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.