Löpning Kläder, Skor & Prylar 26 inlägg 6329 visningar

Skor för kuperade löparspår

Västerås
#1
31 augusti 2016 - 17:30 (Redigerad 31 augusti 2016 - 17:31)
Gilla
Jag söker ett par skor för kuperad terränglöpning men vet inte vad jag ska ha för något. Jag har tampats med fotproblem de senaste veckorna och kan äntligen börja springa igen. Alla plana ytor fungerar jättebra i mina Nike lunaracer och all tidigare överpronation är nästan borta efter att ha stärkt foten och rättat till höften. Dock är de är alldeles för smala för att springa i upp- och nedförsbackar samt på ställen där vägen/spåret lutar. Jag testade dem 1 km in på löparspåret igår bara för skoj skull men det började göra ont direkt, foten klarade inte av att hålla sig stabil i alla kurvor och backar.

Tidigare har jag sprungit i asics kayano och de gav bra och stabilt stöd men kändes alldeles för tunga och droppen på 10 mm kändes för hög för min löpstil då jag landar långt fram på foten. Äger även ett par Nike Pegasus 32 men de har också 10 mm drop och jag överpronerar av någon anledning kraftigt i dem så de fungerar inte heller vid väldigt kuperad terräng.

Av någon anledning springer jag nästan med neutralt steg när jag är barfota och ju högre skor jag har på mig desto mer börjar jag pronera. Jag har därför börjat snegla på låga skor med kanske 4-6 mm drop och lite mindre dämpning men jag har noll erfarenhet av sånt. Vill gärna ha en hel sko på foten och inte dem där fivefingers men vad ska man börja titta på för något? Det är främst en sko för kuperad terräng jag söker, elljusspår och sånt med mycket backar och kurvor.

< < < 1 2 > > >
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
31 augusti 2016 kl 19:10
Gilla
Merrell Trail Glove.
Har heller aldrig förstått mig på fivefingers. Det är ju inte tåspretandet som är grejen med barfota.
1981 • kaxås
#3
31 augusti 2016 kl 19:28
Gilla
Kolla in Altra.
Västerås
#4
31 augusti 2016 kl 19:29 Redigerad 31 augusti 2016 kl 19:30
Gilla
@ #2

Okej men det är en renodlad minimalistsko med 0 mm drop va? Kan man ge sig ut på längre turer med en sån sko eller tar det flera månader att vänja sig? Det jag hade i tankarna var nog något mellanting mellan en sådan och en vanlig löparsko, om det finns. Kan ju dock vara intressant att införskaffa sig ett par av dem där också!

@ # 3

Det ska jag göra! Men det är också helt utan drop va?
1981 • kaxås
#5
31 augusti 2016 kl 19:35
Gilla
Altra har noll dropp på alla sina modeller. Altra instinct, en asfalts sko med hyfsad dämpning tycker jag funkar på grusväg. Altra superior eller lone peak i skogen. Superior är mindre dämpad än lone peak. Jag hade en viss tillvänjnings period med Altra pjucken men efter någon månad köttade jag på.
1964 • Motala
#6
31 augusti 2016 kl 19:46
Gilla
Jag kör med Saucony Peregrine 5 som jag trivs med. Är väl en Kinavara fast med bättre grepp i sulan. Lätt och 4mm drop.
Trivs mycket bra i dem på grusvägar och stigar.
Ska köra mitt första Lidingölopp i år och tänkte använda dem där.
Har väl kommit en 6:a nu också men 5:orna kan du nog få tag i till vettigt pris.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
31 augusti 2016 kl 23:00
Gilla
Jo, det tar tid att vänja sig vid noll drop, tycker din strategi är vettig. Sök bland minimalistiska skor på nån stor sko-site som sportsshoes.com eller runningwarehouse.com så hittar du säkert ett antal modeller med lågt drop som inte är noll. Sen kan du leta efter de intressantaste i butik eller på site som har fri retur så du kan testa.
Västerås
#8
31 augusti 2016 kl 23:10 Redigerad 31 augusti 2016 kl 23:15
Gilla
Ja precis oldboy, nu när foten börjar ordna till sig så är det ju dumt att börja om med stora belastningar. Jag försöker mest hitta en bra sko som passar min fot vid kuperad löpning. Skor för plana långpass/löparbana/löparband har jag redan hittat. Kul att du nämner Saucony Donald, jag har faktiskt kikat lite på dem, speciellt kinvaramodellerna. Är det en sko som funkar att springa i löparspår med? Det är inga stigar med rötter och stenar vi pratar om utan det är ordentliga spår även om dem som anlade dom verkar ha haft Tony Irwings "upp och ner och runt i ring" som ledord.
1965 • Täby
#9
31 augusti 2016 kl 23:34
Gilla
Kom ihåg grundproblemet, ni som ger förslag: Lunaracer ger för lite stöd. Jag kan själv inte uttala mig om Altra etc i vilken mån de stöder foten, dock. Sen tycker jag att det är väldigt stor skillnad på 4-6 mm drop och 0 mm drop. Jag har min favorit när jag ska springa långt i preparerade spår, men PureGrit 1 skiljer mycket från PureGrit 3, så det är tur att jag har några ettor bunkrade.
1988 • kil
#10
1 september 2016 kl 07:46 Redigerad 1 september 2016 kl 07:47
Gilla
Jag har haft väldiga problem med mina fötter under egentligen hela mitt liv.

när jag var 13år fick jag sluta med all sport då jag vrickade / stukade fötterna varje träning / match.
Gick ett år hos sjukgymnast och har alltid gjort övningar hemma för att bygga upp fötterna.

Men jag köpte ankelskydd + Asics GT 2000 och har inte känt av något sen dess när jag sprungit ute.

Kan även lira innebandy igen utan problem (har vrickat fötterna 2-3 gånger på 2 år), då köpte jag asics gel-fastball samt ankelskydd.

En helt ny värld när man kan springa utan att vricka fötterna :)
https://www.xxl.se/rehband-core-line-ankle-brace-7772-vriststod/p/1058927_1_style dessa funkar väldigt bra för min del
1971 • Åhus
#11
1 september 2016 kl 08:33
Gilla
Kan rekommendera Salomon S-Lab Sense Ultra. Lätt sko med 4 mm dropp som sitter som en smäck på foten.
Västerås
#12
1 september 2016 kl 16:11
Gilla
Tibor, Lunaracer känns helt perfekt på plana ytor så som vägar och löpband och stödet är bra där, men det är en racersko så den är inte gjord för kuperade spår. Det är alltså inte stödet i skon i sig som är dåligt utan jag behöver en liknande sko men som är gjord för mer terräng, kanske lite bredare och lite stabilare till kostnad av vikt.

Något sånt där ankelskydd är inte aktuellt Jonas, jag har aldrig vrickat foten i hela mitt liv tror jag. Jag har nog bara sprungit i fel skor tror jag, skor som inte gjorda för mina fötter. Men jag ska ta en titt på asicsskorna du tipsade om, såg att de fanns en trailmodell för dem också!

Roger funkar dem att springa i skog och mark med också?
1965 • Täby
#13
1 september 2016 kl 16:27
Gilla
Jag förstår vad du är ute efter, Jonas (jag gillar Lunaracer, för övrigt). Min kommentar riktade sig till de som gav rekommendationer som kanske fokuserade mer på 0-drop aspekten än "lite stabilare än lunaracer"-aspekten.

Bredare, för övrigt... Är du säker på det? För mig känns breda skor som mer risk för stukningar (att skon "tippar över" åt sidan, så att säga).
Västerås
#14
1 september 2016 kl 16:35
Gilla
Okej då är jag med. Nja lite bredare än lunaracer får de vara men kanske inte så breda att det blir problem åt andra hållet. Fan det är ju svårt att hitta bra skor och jag vågar fan inte gå till någon försäljare, har tappat förtroende för dem för länge sedan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
1 september 2016 kl 17:10
Gilla
Det är ju inte över tårna skorna ska sitta tight, man behöver ha möjlighet att snöra dem över mellanfoten så att de inte flyttar sig på foten i landning och frånskjut. Över tårna är det nog i allmänhet bra att ha gott om utrymme - Lunaracer klämmer på sidan av min stortå vilket blir störande i längden. Visserligen kallas den tävlingssko men jag har haft den till långpass för att den är väldämpad.
Alla mina skor funkar i skogen om det är torrt. Kan bara rekommendera att du fortsätter att träna upp fotstyrkan (med barfotalöpning mm) så att fötterna småningom klarar sig i skogen även med mjuka skor. Men sånt tar tid.
För lite lerigare underlag har jag en MerrellTrailGlove som jag tyckte var för odämpad så jag har lagt i en mjukare innersula och fått lite drop också. Men skon är stadigare än många andra med en rätt hård Vibramsula.
1964 • Motala
#16
1 september 2016 kl 17:24
Gilla
#8
Fungerar kalas att springa i löparspår.
Bra dämpning och mycket bra grepp tycker jag.
Neutrala!
Västerås
#17
1 september 2016 kl 19:19 Redigerad 1 september 2016 kl 19:19
Gilla
Absolut oldboy, focus ligger på styrka i foten först och främst. Behöver mest en sko att springa i som är lämpad för lite grövre ytor, även om du tycker lunaracern funkar att springa med i skogen om det är torrt så känns de lite för mycket tävlingsko för min smak. Jag har dock jämfört lite och det verkar som att Saucony kinvara och peregrine är väldigt snarlika i skotyp. De är nästan lika höga i häl och tå, ganska mycket dämpning och lite lägre drop. Väljer jag peregrine så blir det lite mer fäste under fötterna som kan vara trevligt då vissa backar är otroligt branta här i spåren, det var ju även dem som du sprang i Donald.

Jag tror fan jag beställer ett par och skickar tillbaka om dem känns konstiga!
1964 • Motala
#18
2 september 2016 kl 07:30
Gilla
#17
Gör det och återkoppla gärna.
Är ju inte säkert att de passar just dig heller men det skadar inte att testa.
1971 • Åhus
#19
2 september 2016 kl 07:52
Gilla
Ett tips är att kolla på Ginger runners skoressentioner på tuben.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#20
2 september 2016 kl 10:40
1 Gilla
Vad menar du med kuperade löparspår? Är de preparerade spår som en motionsslinga eller pratar vi små stigar? För motionsspår behövs knappast en renodlad terrängsko (peregrine och s-lab sg3 är helt overkilll) utan bättre med en tight sko med lite lägre sula som t.ex salming speed. Jag brukar köra med lätta tävlingsskor som saucony a6 eller salming race, funkar utmärkt på kuperat motionsspår.

Är det småstigar med rötter m.m är dock peregrine och s-lab sg3 bra val.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.