Löpning Träning 4 inlägg 2646 visningar

Nybörjarfrågor

1995 • Stockholm
#1
8 augusti 2019 - 21:28
Gilla
Hej! Jag började löpa för ca 3 månader sedan, jag har sprungit ca 3-4 gånger i veckan och det har (vad jag har förstått) gått väldigt fort för mig att bli ganska bra. Min första mil sprang jag ungefär efter en månad och det på 54:30 och sedan dess har jag sprungit milen 4 gånger till. Nu är jag nere på 46 minuter och har alltså förbättrat mig med 2 minuter varje gång. Det som har hänt nu är att det står ganska still, både på milen och på 5km. Jag förstår självklart att jag inte kan alltid kan förbättra mig i det tempot jag gjort hittills och att det går långsammare efter ett tag. Men min fråga är alltså:

Är det någon med likande erfarenheter som kan berätta vad är det bästa sättet att träna på är för att fortsätta få ner sina tider när det har mattats av lite?

2001 • Bromma
#2
8 augusti 2019 kl 22:25
Gilla
Variera, spring snabbt, långt, lungt och framförallt spring mer. Ta det lite lugnt dock, skador är sällan produktivt.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#3
9 augusti 2019 kl 04:19
1 Gilla
1. Vad är syftet med din löpning?
- må bra, god kondition o fysik?
- springa snabbt? Och bli snabbare?
- springa långt?
- springa långt och snabbt?
- osv?

2. För att utveckla sin fulla potential (givet det utgångsläge som råder vid början, t ex ålder mm) har jag fått höra att det tar ca 10 år. Så, tålamod. Skynda långsamt.

Utvecklingen går troligen snabbt i början, för att därefter stagnera/utebli av olika anledningar.
- skada som sätter stopp
- motivationen tryter (när inget händer...)
- ingen/dålig variation i träningen (kroppen är bra på att adaptera träning, vill man ha förändrat resultat behöver man också göra förändring)

Skulle säga att kontinuitet är det viktigaste, tillsammans med Variation i träningen. Aldrig sluta, och försöka variera löpningen i kort-långt, hårt-lugnt, kort o hårt, långt och hårt, kort och lugnt, långt och lugnt. Alternativträning är också värdefullt, t ex styrka. Även köpstarka, övrig funktionell träning mm.

Sedan är det naturligtvis en fråga om hur mycket tid som träningen får/kan ta (korrelerat till utvecklingen som du efterlyser). Mängden är av betydelse. Att träna på rätt saker (beroende på syftet...) utifrån de givna förutsättningarna. Det är smart.

Lycka till!




1987 • Västerås
#4
9 augusti 2019 kl 10:04
2 Gilla
När man börjar löpa så är det ofta så att en del kommer att förbättra sig väldigt snabbt.

Det finns lite utav två mekanismer som gör att man kan springa fort, den ena är själva syretransporten (kardiovaskulär kapacitet typ) och den andra är muskler och förmågan att nyttja muskler.

Har man den ena av dessa kan man ofta relativt snabbt komma upp i nivå tills det tar stopp, det är bara en sak att fokusera på. Har man t ex. tränat en annan konditionsidrott så har man säkert bättre syretransport än man kan nyttja initialt vid löpning. Har man tränat annat kan man ha mer/starkare muskler än vad man kan försörja med syre.

Du har säkert kommit till en punkt då du har nått ungefär samma syretransport som muskelstyrka och då går det långsammare, svårare att träna "över tröskel".

Se till att inte bli skadad, skynda långsamt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.