Löpning Avancerad träning 7 inlägg 4740 visningar

Arbets-EKG

1973 • Klagshamn
#1
20 januari 2009 - 11:19
Gilla
Jag ska snart göra ett arbets-EKG på jobbet. Då tänkte jag passa på att göra ett maxpulstest. Ska jag be om att få göra ett maxtest på löpband i stället för motionscykel? Någon som har erfarenheter på området?
/Sara
1956 • PARTILLE
#2
20 januari 2009 kl 12:55
Gilla
Vad jag har förstått, så får man en något högre maxpuls vid löpning än vad man får på cykel. Vet inte hur väl belagt denna tes är. Men jag har hört den från ett par håll....
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
20 januari 2009 kl 13:09
Gilla
Det sägs att:
-en cykeltränad mänska får högre maxpuls på cykel än en löptränad.
-en löptränad mänska får högre maxpuls av löpning än en cykeltränad.
En triatlet veti fasen...
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#4
20 januari 2009 kl 13:47 Redigerad 20 januari 2009 kl 13:57
Gilla
Hej, maxpuls på cykel blir annorlunda jämfört med att springa. Det finns en fysiologisk anledning till det. Vid ett nedtramp på marken/löpbandet så blir blodflödet i foten/benet annorlunda jämfört när foten är i cykelpedal, så blodvolymen tillbaka till stora nedre hålvenen (vena cava inferior) blir annorlunda. Därmed annorlunda blodvolym i slutet av diastoliska fasen och därmed blir slagvolymen annorlunda. Allt detta påverkar i sin tur maxpulsen.

Mycket fysiologskriveri. Kontentan är att träningsfysiologerna brukar räkna en skillnad på 8 slag/min. Dvs kommer du upp till 190/min i maxpuls på cykel så har du – troligen - cirka 198/min i maxpuls när du springer.

Men nu ska du göra ett arbets-EKG där man inte bara mäter maxpuls utan också kollar blodtrycks-reaktion och EKG-reaktion under ökande belastning och hur dessa parametrar ser ut under olika belastningssteg och visst antal minutrar efter slutbelastningen. Det är lättare tolka EKG-förändringar och mäta BT om den som utför testet inte rör så mycket på överkroppen/armar, dvs cyklar.

Så till dina två frågor:
1) ska jag be om att få göra maxpulstest på löpband istället istället för motionscykel: arbets-EKG får du ut många parametrar, varav maxpuls på cykel är en parameter. Men vill du absolut ha löp-maxpuls, så måste det ju göras på löpband och inte på cykel.
2) någon som har erfarenhet på området: ej utfört arbets-EKG men tolkat arbets-EKG (6 månader under 2001 på fysiologkliniken, i slutet av 5-årig specialistutbildning.)

Fråga där du ska göra testet, de har mer aktuella svar. Lycka till, Su-San Oh

Redigering: stavfel.
1965 • hönö
#5
21 januari 2009 kl 10:35
Gilla
hej är de någon som vet var man kan göra ett arbets-ekg/max puls?
1973 • Klagshamn
#6
21 januari 2009 kl 13:25
Gilla
Kaj;
Jag har blivit skickad via företagshälsovården till ett företag som heter Avonova. Förra gången var jag på Universitetssjukhuset i Malmö. Så kolla med ditt jobbom ni har några sådana avtal. Max-pulstest kan du göra själv om du har en bra backe och en pulsmätare. http://www.jogg.se/default.asp?sida=forum&subid=2177&searchstr=Maxpuls
Stefan, Sven och Su-San; tack för svar. Eftersom det är jobbet som betalar och jag gärna vill att testet ska vara tillförlitligt, så blir det nog cykel och eget test i backarna vid lernacken.
/Sara
1973 • Klagshamn
#7
22 februari 2009 kl 16:18
Gilla
Som testmetod för arbets-EKG är det säkert alldeles utmärkt med motionscykel. Kan dock inte rekommendera metoden för den som vill veta sin maxpuls. Mina benmuskler orkade inte hålla uppe farten (63 rpm) vid 300W - pulsen var "bara" 171 - dvs långt från min maxpuls.
Ville bara informera om det är någon som hade tänkt beställa ett sådant test.
/Sara
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.