Löpning Skador & Rehab 36 inlägg 1916 visningar

Stramt/ömt knäveck med massa bieffekter

1991 • Norrköping
#1
21 november 2023 - 08:48
Gilla
Hej! Vanligtvis kollar jag upp sådant här hos min naprapat men han ringde precis och berättade att han var sjuk och att vi fick skjuta på vårt möte som var inbokat idag. Jag behöver något att sysselsätta mig med tills på fredag då vi ska ses(om han hunnit bli frisk). Hjälp mig gärna om det ringer några klockor när jag beskriver mina bekymmer:

Tis: Gör ett löppass för mycket och något känns fel under de sex km jag springer. Aldrig känt det tidigare. Beskriver passet som "styltigt".

Ons: Stramt knäveck och ömma(?) vader under de 8 km jag springer. Det strålar även från knäområdet ut i foten.

Tors 1: Springer 3,9 km som ett test och bekymren med vaderna är bortstretchade. Viss stelhet i knäveck samt känning på insida knä.

Tors 2: 8 km löpband som kändes rätt bra. Jag mjukades upp vartefter.

Fre: Känning i insida knä som jag lyckades stretcha bort. Gav mig ut på 7 km och det strålade återigen från knät ut i stortån. Mot slutet blev knävecket stramt igen.

Mån: Hade känts som stretchandet under dagen hjälpte så testade ett löppass. Bröt efter 1,6 km. Började med att knävecket kändes stramt, därefter vandrade bekymren över till utsida underben(uppåt knät) och det området blev riktigt ömt. Pulserade en stund efter passet.

Så vi har en mängd olika symptom, mina besvär vandrar runt. Det mest återkommande är knävecket.

Vad jag har testat:
- Stretcha vader
- Tåhäv
- Stretcha framsida lår
- Stretcha baksida lår
- Stretcha höftböjare

Vad jag tycker hjälper allra mest:
Jag sätter det ena benet något framför mig. Håller det spikrakt och lutar mig framåt. Hela foten har kontakt med golvet. Då tar det något djävulskt ganska exakt vid knävecket. Gör jag den några gånger så känns det nästintill som att jag är hel.

Finns det något annat jag kan testa? Någon som känner igen besvären?
< < < 1 2 > > >
#2
21 november 2023 kl 13:34
1 Gilla
Tror du kan prova att läsa lite om fossa poplitea. Att smärtan strålar kan också peka på nervpåverkan. I stortån står nervrot L4 för känseln.
1991 • Norrköping
#3
21 november 2023 kl 14:12
Gilla
Hej! Jag googlade fossa poplitea och visst låter det som ett misstänksamt problemområde med tanke på mina besvär,

Hittade en video om det. Man skulle massera det med tummarna - och nog var det ömt. Sedan fanns det en stretch man skulle göra efteråt - och nog var det stelt. Så hittills tyder en del på att du kan vara något på spåren.

Tack så mycket! Ska testa detta mer under dagen/kvällen och se hur det känns.
1971 • Nykvarn
#4
21 november 2023 kl 14:39
Gilla
Vid smärta insida knävecka kan man också misstänka s k "Gåsfot", pes anserin bursit, en inflammerad slemsäck vid ett muskelfäste på insida knä där tre muskler från låret fäster men det brukar vara en ganska svidande smärta just där och inte stråla ut i vaden eller göra ont i knävecket.

Det tillståndet brukar i alla fall svara bra på styrketräning, t ex benböj med lite utvinklade fötter.
https://www.physio-pedia.com/Pes_Anserinus_Bursitis
1991 • Norrköping
#5
21 november 2023 kl 15:23 Redigerad 21 november 2023 kl 15:23
Gilla
Tack! Läste lite om det: "SYMTOM: Lokaliserad smärta på en punkt på insida av skenbenet. Smärta när man reser sig från en stol, förvärras av att gå i trappor.". Jag tror inte riktigt att det stämmer in på mina symptom, tror inte att jag har haft ont i det beskrivna området.

Det är denna video jag kom över när jag sökte på fossa poplitea och stretch:
https://www.youtube.com/watch?v=PhYwEr4BgRE

Såg att det var många visningar och många glada kommentarer, mer källkritik behöver inte jag :D
1991 • Norrköping
#6
22 november 2023 kl 09:36
Gilla
Popliteus knådades med tummarna samt foamroller igår och jag kompletterade med att stretcha muskeln. Blev lite ivrig och ville testa om det jag hade gjort hade gett omedelbar effekt och ställde mig på bandet med inställningen att kliva av direkt om det inte kändes bra. Resultatet blev väldigt likt måndagens 1,6 km. Efter 2 km klev jag av. Då hade passet börjat med att knävecket kändes tight/stramt. Därefter övergick det till ömhet på vad jag lokaliserar som vadens utsida/framsida. Den ömheten tilltog mer i måndags men då sprang jag även lite oftare. Igår så stegrade den och lade sig sedan på en jämn nivå tills det att jag insåg att det inte skulle lägga sig och jag klev av.

När bekymren började var det tight knäveck följt av antingen ömt insida knä eller strålningar ut i foten. Detta verkar nu helt ha ersatts av tight knäveck följt av ömhet på underbenets utsida/framsida, något jag tror vara vadens utsida/framsida.

Ringer det sistnämnda några klockor för någon?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
22 november 2023 kl 09:54
Gilla
1991 • Norrköping
#8
22 november 2023 kl 13:10
Gilla
Kanske. En del i den artikeln som stämmer in på mig. Åtgärderna som föreslås är saker jag redan gör så det är ju bra.
1991 • Norrköping
#9
22 november 2023 kl 13:17
Gilla
Allmän fråga: är det svårt att själv lösgöra en muskel via massage? Jag har knådat min popliteus m.h.a. mina tummar till förbannelse utan att känna att den "släpper". Den är bara jätteöm. Kanske enklare med foamroller? När jag går till min naprapat och något är tight så brukar han massera muskeln tills den "släpper". Nu är det snart ett dygn som jag har försökt åstadkomma samma sak utan att lyckas.
#10
22 november 2023 kl 13:19
1 Gilla
Tycker det låter mest troligt att den stora boven skulle vara popliteusmuskeln. Sen att du upplever ömhet ut-/framsida underben/vad är en lite större gåta. Spontant tänker jag på den ytliga fibularisnerven (nervus fibularis (eller peroneus) superficialis). Så det skadar inte att testa styrkan i musklerna fibularis (peroneus) longus och brevis. Denna nerv må löpa förbi bredvid popliteusmuskeln men jag vet inte riktigt hur de skulle påverka varandra. Oftast ska det till ett kraftigt slag mot utsida knä för att skada fibularisnerven (kan leda till droppfot).
#11
22 november 2023 kl 13:21
Gilla
Om muskeln har drabbats av en bristning ska den ej masseras. En bristning brukar dock göra förbannat j*vla ont, tror jag enligt personlig erfarenhet.
1991 • Norrköping
#12
22 november 2023 kl 13:39
Gilla
Haha. Då hoppas vi att jag inte har en bristning för jag har inte direkt snålat med massagen. Mitt besvär känns relativt lindrigt så jag skulle gissa att jag inte har en bristning. Jag gör helt utan känningar varenda styrkeövning på gymmet och det känns inte när jag går. Enda gången bekymren gör sig påminda är när jag springer. Det är ju också den primära anledningen till att jag de facto har testat att springa både igår och i förrgår. Det känns som att besvären skulle kunna ha försvunnit och jag vill testa om så är fallet.

Jag ska nog köpa mig en foamroller och testa att rulla lite på muskeln. Om min naprapat håller med om att popliteus behöver lösgöras så har jag nog en fruktansvärd stund framför mig på fredag. Jag "jobbar mig" ju in i det ömma och håller det på en rimlig nivå. Tanken på att nån bara gräver ner tummarna där och kör loss är inte angenäm.
#13
22 november 2023 kl 14:07
Gilla
Det finns fler och mer hållbara lösningar än lösgörning. Jag tror att det är viktigare att åtgärda grundproblemet, som t.ex. skulle kunna vara svaghet i muskeln eller ett skevt rörelsemönster, istället för att behandla kroppens svar på detta, som i ditt fall är en tjurig muskel.

Men men, om du är nöjd med naprapati så finns det inget som talar emot att fortsätta med det istället för att prova fysioterapi. Får se vad naprapaten säger!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#14
22 november 2023 kl 14:13
1 Gilla
Inte alls nödvändigt att felet sitter där smärtan/besvären kommer. Vi får hoppas naprapaten frisknar till och kan hitta roten till det onda. Jag brukar ofta hamna runt höftpartiet, rumpan när jag söker orsak till mina skavanker.
1991 • Norrköping
#15
22 november 2023 kl 14:19
1 Gilla
Jag håller med dig men jag ser på min naprapat som en sjukgymnast som även knådar. Jag går till honom för att han är jätteduktig på att lokalisera mina bekymmer samt ge mig nycklar för att undvika att besvären uppstår igen. Det är exakt som att gå till en fysioterapeut/sjukgymnast. Han lokaliserar vad som är besväret, knådar och ger mig sedan ett träningsprogram. Själva knådandet är endast en bonus.
1991 • Norrköping
#16
22 november 2023 kl 14:23
Gilla
Jag har för övrigt lokaliserat var det är ömt på utsidan, det där jag håller tummen. Det verkar vara en muskel som leder upp till knävecket och följer jag den är det ömt hela vägen upp dit. Dock är inte detta på framsidan utan snarare baksidan, på benets yttre sida. Den har jag inte masserat någonting idag men den var likväl riktigt öm vilket jag tänker kan tyda på något. Ska posta bild.
1991 • Norrköping
#17
22 november 2023 kl 14:23
Gilla
Bild uppladdad av Marcus
#18
22 november 2023 kl 15:05 Redigerad 22 november 2023 kl 15:06
Gilla
Härligt att höra med naprapaten din. Jag blev bara lite orolig när jag tyckte att jag bara läste om massage och lösgöring hela tiden.

Jag tror att du pekar på muskeln soleus, eller den inre vadmuskeln på vardagssvenska. Jag kan själv känna igen att den kan bilda nästan som en lång, tjurig, stel och öm korv längs större delen av vadens bakre utsida. Den muskeln är näst intill outtröttlig och därmed svårtränad. Ett-bens sittande vadpress med minst 100 kg belastning, 8 reps, 6 set, 6 min setvila följt av minst 2 dagars totalvila och därefter alltihopa en gång till hjälpte mig. Gör dock ej detta långsiktigt då ligamenten i fötterna tar stryk av det och kräver längre återhämtning än soleus.
1991 • Norrköping
#19
22 november 2023 kl 15:14
1 Gilla
Haha. Jag köper det.

Tack så mycket. Jag kommer nog inte påbörja någon ny styrkerutin idag utan det jag gör fram tills fredag är att knåda och stretcha. Även om det blir noll procent bättre fram tills dess så har jag åtminstone lärt mig en del och kommer att kunna beskriva mina besvär tydligt och bra.
#20
22 november 2023 kl 15:17
1 Gilla
Det är klokt gjort.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.