Löpning Rundor & Kartor 8 inlägg 413 visningar

Vad heter egentligen "GPS track file" på svenska?

#1
29 april 2024 - 10:01
Gilla
Är det spår eller rutt eller något helt annat? Blir tokig när jag googlar, får mest träffar på annonser som känns maskinöversatta... Vad säger ni?
1971 • Nykvarn
#2
29 april 2024 kl 10:21
Gilla
På Garminspråk heter det nog "bana", vilket inte har något med en friidrottsbana att göra.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
29 april 2024 kl 10:58
Gilla
Det är en serie av GPS-punkter ( som även kan innehålla tidsangivelser ), vette f-n om det finns någon bra svensk term. GPS spårningsfil är AI-assistentens förslag.
Svealand
#4
29 april 2024 kl 12:36
Gilla
Jag skulle nog använda "GPS-loggfil" för att uttrycka mig på svenska. Om det finns något officiellt namn på svenska vet jag inte.
1977 • Örebro
#5
29 april 2024 kl 18:08
Gilla
Jag har sett ”GPS spår” som torde vara en direktöversättning. Sen finns ju även rutt/rutter (engelskans route). Frågan är nog egentligen vad du letar efter.

Är det t.ex. banan för en tävling så kan den mycket väl vara så att den delas som ”gpx” för att GPS spår sparas som fil med ändelsen .gpx.
1974 • Stockholm
#6
29 april 2024 kl 19:35
4 Gilla
Åh gud. Detta är hemskt rörigt.
Jag t y c k e r (obs!!!) att det som heter "bana" på garminska är en "rutt". Dvs vägbeskrivningen för mig och mina kamrater när vi ska ge oss ut i skogen.

En "bana" beskriver sträckningen för ett lopp.

En "slinga" kan vara ett motionsspår eller en stig framtagen för att springa varv på. Stigen, men aldrig motionsspåret, kallas ibland slarvigt av vissa för "bana" vilket förstås är fel.

En friidrottsbana kan också kallas för "bana". Den definieras av att det är en "bana" som inte behöver beskrivas med en "rutt" för där springer man inte vilse.
Både "rutter" och "banor" kan delas digitalt med andra. Det gör man med "gpx:er"/"gpx-filer"/"gps-filer".
("Rutten vi ska springa är ganska svårnavigerad så jag delar med mig av gpx:en så är det inte bara mitt fel att vi börjar springa i cirklar".)

När jag ger mig ut och springer med min Fenix på armen, oavsett hur planerad "rutten" är - om jag har en gpx-fil, följer ledmarkeringar eller bara har en lös plan i huvudet, så anser jag att jag lämnar efter mig ett "gps-spår". Analogt med att man lämnar efter sig fotspår i gruset.

"Gps-spåret" har en tendens att avvika både från den tänkta "rutten" (blev inspirerad/sprang vilse) och "banan" (störningar på Lindholmen och utgör fröet till perenna diskussioner på detta och liknande forum).

Har ovanligt kraftig inspiration slagit till kan "gps-spåret" användas omedelbart i stunden för att hitta tillbaka till "rutten" igen. Det kallas då "kaksmulor" efter sagan om Hans och Greta men till skillnad mot sagan äter inte fåglarna upp mina smulor eftersom de är digitala.

Observera att vid avslutad löpning är "gps-spåret" svaret på frågan "Vilken rutt tog ni?" även om den planerade "rutten" var en annan än den slutgiltiga.

"Gps-spåret" kan sedan sparas ner som en ny "rutt" om man skulle vilja springa den igen för att undersöka om utsikten verkligen var så där fin från berget som man tyckte första gången (det är den aldrig).

Men för att hitta "rutten" i appen måste man leta under "banor".
"Kurs" är den (huvud-)riktning i vilken man springer för ögonblicket.

För några år sedan hade jag ett återkommande problem med gps:en i klockan och tog hjälp av Garmins support. De svarade snällt - men tyvärr förstod vi aldrig varandra eftersom jag inte talar garminska.

Tack och lov lagade klockan sig själv efter några veckor.
#7
30 april 2024 kl 10:32
Gilla
Uppskattar utförligheten, tackar! Det jag är ute efter var just vad man kallar data om hur man rört sig vid ett specifikt tillfälle, vilket då lär vara något i närheten av GPS-spåret (och filen man laddar ner "en GPS-spår(s)fil"?). Det kan bli riktigt snårigt när alla tillverkare försöker marknadsföra egen terminologi
1977 • Örebro
#8
30 april 2024 kl 13:35
Gilla
Är det filen du är ute efter så är det antingen en .gpx- .fit-fil du vill ha.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.