Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 1574 visningar

Allvarlig händelse i Stafettvarvet 16/5

Per K
1974 • Västerås
#1
17 maj 2024 - 12:34
Gilla
En allvarlig händelse inträffade under Stafettvarvet när en "medelålders" löpare föll ihop under den drygt tre kilometer långa banan. Hjärt- och lungräddning utfördes på plats och enligt tävlingsläkaren är läget "mycket kritiskt".
Mina tankar går till de drabbade, så ledsamt när en rolig händelse på ett ögonblick förvandlas till en mardröm.

Men, upplever ni andra löpare att "kollapser" inom idrotten har ökat? Eller är det bara så att det skrivs mer om dessa plötsliga kollapser idag? (I vart fall så som jag upplever). Är dessa eventuella risker något som ni "har i bakhuvudet" under/inför aktivitet?

Med "kollaps" i detta fall så menar jag plötslig allvarlig sjukdom (hjärtfel etc) - och inte utmattning orsakad av ansträngning.

1977 • Örebro
#2
17 maj 2024 kl 13:00
Gilla
Intressant ämne. Jag Googlade genast för att se om det fanns någon statistik att utgå från. Och det gjorde det. Bl.a. en studie där man konstaterar att "Risken att dö under långlopp väldigt liten", ungefär ett dödsfall på 400 000 långdistanslöpare: https://www.forskning.se/2018/04/13/risken-att-langlopp-valdigt-liten/

Hittade också en annan intressant artikel som hjärtstopp. Det finns oftast en ärftlig hjärtsjukdom bakom: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2015/03/hjartstopp-bland-unga-och-idrottare-sarskiljer-sig/

Framgår dock inte om det ökat eller ej. Hur kommer det sig att du upplever att det har ökat?
Tor
1975 • Göteborg
#3
17 maj 2024 kl 13:02
1 Gilla
Om du inte skrivit om detta hade de allra flesta aldrig fått veta det. Så om man upplever att det händer oftare nu än "förr" beror det nog på att man inte fick redan på sånt här "förr".

För egen del tror jag att jag löper större risk att drabbas av hälsoproblem om jag inte hade tränat och tävlat.
1971 • Nykvarn
#4
17 maj 2024 kl 13:16
2 Gilla
Bild uppladdad av Staffan Dahlgren
Stefans referens beskriver ju att det verkar ha minskat jämfört med tidigare data, även om konfidensintervallen överlappar varandra delvis.

"When added to the existing literature, the combined picture suggests a general downward trend in the risk of death during marathons since the 1980s."

Sedan är min känsla att det skrivs mer om det idag och sprids fortare via t ex sociala medier. Det finns också någon/några högt profilerade läkare som brukar varna för "farorna med långlopp" utan att riktigt stödja sig på vetenskap.

En ren killgissning är också att halvmaraton och diverse evenemang kopplat till det och kanske Göteborgsvarvet har en särställning här som hela södra Sveriges stora breddarrangemang, är lite överrepresenterat för sådana här händelser. Det är många som anmält sig utan att vara ordentligt förberedda eller tränade för det och blir det dessutom varmt och soligt frestar det på hjärtat ytterligare som måste arbeta hårdare. 10 km frestar inte lika hårt på en motionär och de som springer maraton är nog som regel bättre förberedda för uppgiften än medel-motionären på ett halvmaraton, men återigen är det bara spekulation.

Som Stefan också skriver, i många fall har det också framkommit att personerna som tyvärr förolyckats i samband med motionslopp har haft något hjärtfel sedan tidigare.

För egen del är det inte något jag tänker speciellt mycket på, men är man orolig för sin hjärthälsa och speciellt i lite högre ålder är det ju ett utmärkt skäl för ett läkarbesök och göra ett EKG.
Per K
1974 • Västerås
#5
18 maj 2024 kl 21:35
Gilla
Tja, på Aftonbladet står det nu om två hjärtstopp i dagens Göteborgsvarv (utöver 40-talet kollapser i värmen). Så ja, jag upplever definitivt, åtminstone i min mediebubbla, att det talas väldigt mycket mer om akuta hälsoproblem nu i samband med idrott. Särskilt efter pandemin och Eriksens hjärtstopp under fotbolls-EM 2021. Antingen så har de akuta sjukdomsfallen ökat markant, eller så har tidningarna märkt att det genererar många klick på dessa artiklar. (Och i dessa trådar brukar det bli en diskussion om covid-vaccinets vara eller icke vara.)
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
19 maj 2024 kl 11:08
1 Gilla
Man ska inte underskatta att minnet är kort och att vi väl är mer mottagliga för den här typen av information när vi själva är innanför bubblan. Dessvärre är det inget nytt under solen att det blir en del tragedier i samband med stora lopp. Det har varit dödsfall i många av de större arrangemangen. Göteborgsvarvet, Midnattsloppet, Kungsholmen runt, Lidingöloppet, Vätternrundan, Vasaloppet... ...m.fl.

Min gissning är att det från mediernas sida görs en viss återhållsamhet i rapporteringen av dödsfallen av hänsyn till anhöriga, och att artiklarna om hälsoproblemen i samband med loppen drunknar i den mycket större reporteringen kring folkfesterna. Och att vi har en tendens att glömma de tråkifa bitarna.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
19 maj 2024 kl 11:30
Gilla
Fakta helt utan källkontroll:

Den enda mätbara effekten på dödlighet vid stora lopp lär vara att något fler boende längs banan dör pga problem för ambulanser att komma fram.

Arrangörerna är inte speciellt ivriga att redogöra för dödligheten. Ultra Trail du Mont Blanc höll många år en tyst minut vid starten, men slutade med detta. Om jag minns rätt har UTMB ganska hög dödlighet, en på tio-tjugotusen startande (dvs dödsfall ca vart femte år).
Martin
1975 • Klågerup
#8
19 maj 2024 kl 12:22
Gilla
Det är en intressant frågeställning, men om vi tittar på trådskaparens fråga så ser jag ett problem redan där.
I de flesta fallen av de vi ser eller läser om på tävlingar får vi aldrig reda på om det är bakomliggande hjärtproblem eller andra sjukdomar, eller om det är utmattning av ansträngning (som i sig kan orsaka ett hjärtproblem). Det är som hönan och ägget, vilket kom först? Kollapsade man på grund av en sjukdom eller orsakade ansträngning/värme (eller ibland kyla som i UTMB) ett sjukdomssyndrom?

För ganska många år sedan sprang jag Göteborgsvarvet och har för mig det var drygt 60 pers till intensiven/sjukhusvård, en av årets första varma dagar och förmodligen alldeles för många som inte var vana vid värmen och gick ut för hårt. Att någon av dem kan ha haft ett bakomliggande hjärtfel kan ju inte uteslutas heller. Köpenhamns halvmara som jag sprang förra hösten var också liknande (vet inte antalet till sjukhus men ambulanserna gick i skytteltrafik från målområdet och fick Cph halvmara att lägga om sträcka och tid till i år).

Jag brukar alltid försöka lyssna på kroppen och det funkar oftast bra - ibland har jag kanske kört något hårdare än jag borde. Men är jag sliten och det står ett hårt intervallpass på schemat så kan jag mycket väl ta ett lugnt pass istället och ta intervallerna en dag när jag känner mig bättre. På sama sätt kan jag anpassa passen: Känner jag mig stark och frisk när jag börjar men märker att jag får oväntade (negativa) reaktioner under passet så anpassar jag. Jag springer främst för hälsans skull och för att jag mår bra av det - då måste jag också lyssna på kroppen.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#9
21 maj 2024 kl 08:49
Gilla
Jag tror, som nämnts ovan, att man tack vare (pga?) sociala medier får mer information om liknande händelser idag. Speciellt efter vaccinationerna mot covid, där många vill ha det till att det är vaccinet som orsakar detta.
Men, jag minns att detta alltid har diskuterats, inte minst har jag fått höra detta av kollegor mm som tycker att träning och tävling är farligt och har i alla år sagt att många dör.
Det är otroligt tråkigt när något sådant här händer, men som Tor skrev tror jag att fler hade drabbats av allvarliga hälsoproblem om man inte rört på sig alls. Men, journalistiken tycker nog inte att det är lika intressant att skriva om ifall någon otränad 50-åring skulle drabbas i hemmet.
1977 • Örebro
#10
21 maj 2024 kl 08:58
Gilla
Dödligheten i UTMB beror väl även på ökade riskfaktorer. Den terrängen är väldigt långt Göteborgsvarvet 😂

Jag sprang CCC förra året och konstaterade att ett snedsteg skulle kunna innebära ett väldigt långt fall. Åtminstone på 2-2.500m höjd!
Hannes Svensson
1988 • Stockholm
#11
21 maj 2024 kl 09:14
2 Gilla
Från 2 meters höjd låter varken högt eller långt, men visst kan även det orsaka skador. ;)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#12
21 maj 2024 kl 16:14
Gilla
Jag är snarare förvånad av att det inte händer mer allvarligare saker på lopp av den här storleken
Per K
1974 • Västerås
#13
1 juni 2024 kl 17:27
Gilla
Och ordet "kollaps" är ju väldigt omfattande. Men tidningarna älskar att använda det - och jo, jag klickar...
Nu i dagens artikel från Stockholm Marathon fick de med både kollaps och hjärtstopp - men i slutändan så var det vätskebrist.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/o3AqXR/larm-om-hjartstopp-pa-stockholm-maraton
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.