Löpning Skador & Rehab 22 inlägg 4317 visningar

Pollenallergi..

Marie Hansson
1982 • Älvdalen
#1
4 maj 2009 - 20:11
Gilla
Hur gör ni som är mycket pollenallergiska med springningen? Jag har inte tillgång till ngt löpband så jag måste springa ute. Nu ikväll känner jag mig lite bättre men är rädd för kroppens reaktion om jag tar ut mig.
< < < 1 2 > > >
1973 • Härnösand
#2
4 maj 2009 kl 21:05
Gilla
Egen erfarenhet:Jag har rinnsnuva, det kliar i gommen utav helsike samt att ögonen är en aning irriterade ibland Är ovanligt trött på morgnarna också... Jag ser det själv som väldigt lindriga besvär, men nog så irriterande... Det påverkar dock inte löpningen tycker jag, jag är i uppbyggnadsfas och sänker mina tider eftersom..återhämtar mig helt OK, så för egen del tror jag inte att pollenallergin har någon större inverkan på kroppen då jag anstränger mig. Har dock inte jämfört med pulsklocka...ska göra det nästa pass och jämföra med en vinterlöpning...prova ett kortpass, det går ju alltid att övergå till promenad
1965 • Borås
#3
4 maj 2009 kl 22:22
Gilla
I år så har allergin slagit till mer än någonsin hos mig. Det var många år sedan som jag mådde så dåligt om jag har gjort i år. Fast jag kan kanske ha någon förkylning i kroppen också. Inte lätt att veta om rinnande näsa och nysningar är allergi eller förkylning. Det är inte mycket mer att göra än att äta sina tabletter och träna på, även om träningen går tyngre än någonsin.

Nu har jag dock bestämt mig för att hålla upp en vecka ifrån träningen. Dels för att jag kan möjligen ha någon infektion i kroppen och dels för att jag har fått lite fotont. Förhoppningsvis så skall den värsta allergin vara borta om en vecka, jag tycker att det mesta har slagit ut här nu.
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
4 maj 2009 kl 22:41
Gilla
Jag äter antihistamin, inhalerar pulmicort två ggr om dagen samt bricanyl ca två timmar innan varje pass. Ibland känns det riktigt bra och ibland känns det som jag bara har en halv lunga. Om jag slarvar med bricnayl (tex tar det för nära inpå träningen) är det kört, då vet jag att passet kommer bli riktigt slitsamt.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#5
5 maj 2009 kl 09:30
Gilla
Ja, nu är det tungt för pollenallergiker.
Även jag kör med antihistamin (loratadin) och Pulmicort.
Jag har med mig Bricanyl på löprundor för att ta akut om jag skulle få svår astma. Det verkar dock som om Pulmicorten tar bort det mesta av astman.

Däremot rinner näsa och ögon konstant och huvudet är tungt som bly. Jag tränar på men med lägre intensitet, särskilt som det ofta är svårt att veta om man dessutom är förkyld. Ska bli otroligt skönt när det lättar och man kan trycka på lite mer.
2006 • Alingsås
#6
5 maj 2009 kl 10:15 Redigerad 5 maj 2009 kl 10:18
Gilla
Många använder antihistamin som en kortsiktig medicin, precis innan de skall ut i pollensvärmen. Mitt råd är ta antihistamin långsiktigt, varje kväll innan du går och lägger dig. Det ger bäst effekt för mig iaf. Jag tenderar att bli trött (mest av loratadin), därav är den bäst att ta på kvällen. Tar jag den regelbundet hjälper den väldigt bra. Jag kör Bricanyl på vintern ibland (sällan), för vinterastman, men den kan undvikas av lugnare (längre) uppvärmning för mig, tills andningen är igång ordentligt.
Klara Alexandersson
1981 • Lund
#7
5 maj 2009 kl 17:23
Gilla
Ett litet tips:
Fråga din läkare om allergivaccination så kommer nästa pollensäsong bli mycket bättre. Då vänjer man kroppen vid det man är allergisk mot och får mycket mindre symtom.

För alla pollensorter finns det i sprutbehandling (först en spruta vaje vecka i 16 v och sedan en var 6:e vecka i 3 år) För gräspollenallergi finns det i tablett som man tar hemma varje dag.

Jag vågar inte lova att dina tider i löpspårtet blir bättre men bättre i pollenallergin blir man!
Martin
1979 • Sthlm
#8
5 maj 2009 kl 20:00
Gilla
Depo Medrol. Symtomfri under björksäsongen vilket är den som ställer till det för mig.
Marie Hansson
1982 • Älvdalen
#9
5 maj 2009 kl 22:40
Gilla
Depo Medrol har jag fått de senaste åren, förra året fick jag tjata mig till den så i år tänkte jag testa utan. Det tänker jag inte gör nästa år kan jag lova. Jag har ätit ACURA i ca 6 veckor, men nu räcker det inte riktigt till. Allergivaccination låter verkligen intressant! Idag har jag kännt mig piggarre så i morgon hoppas jag kunna ta i lite mer igen. Tack för alla svar!
Henrik Broden
1978 • Borlänge
#10
6 maj 2009 kl 15:24
Gilla
Jag har bara måttliga besvär de senaste åren. Grymt skönt med tanke på att jag varit otroligt allergisk för ett par år sedan. Men vissa dagar känner jag av det mer.

Dock är jag ultraseg i kroppen. Det går ruskigt trögt att löpträna. Men man får ta det lugnt. Känna efter hur kroppen känns.
Annelie L
1980 • uppsala
#11
6 maj 2009 kl 21:26
Gilla
Allergivaccination? Är det hyposensibiliseringen du tänker på? När man ger lite allergent ämne och ökar det med tiden så att man till slut klarar sig bra? Är lite nyfiken på om det finns något annat.
Klara Alexandersson
1981 • Lund
#12
7 maj 2009 kl 20:51
Gilla
Ja, allergivaccination är ett annat namn på hyposensibilisering.

Det jag glömde skriva vad att det bästa är att effekten sitter i många år efter man är färdig med behandlingen.

1968 • västerås
#13
10 maj 2009 kl 19:48
Gilla
De e bara o kämpa på med löpningen jag vet att löpglädjen kommer att infinna sig snart.Jag har haft en härlig period med löpning i feb o mars men sen kom allergin som har tagit den mesta utav löpglädjen, medicinen jag hade har jag bytt till en starkare men i gengäld så påverkar den så att jag känner mig tröttare men dock är allergibesvären något bättre.
1972 • Västerås
#14
10 maj 2009 kl 20:04
Gilla
Jag har nog lindriga besvär jämfört med andra här tror jag! Min björkpollenallergi har varit väldigt lugn och fin i år, har bara tagit en loratadin hittills.

Den här våren hade jag mycket bättre kondition än förra (och förr-förra, och förr-förr-förra osv.), det borde väl också bidra till lindrigare symptom?
Lars Johansson Blank
1965 • GÖTEBORG
#15
10 maj 2009 kl 20:40
Gilla
Medicinera väl (tabletter, nässpray, ögondroppar). Själv springer jag med solglasögon, tycker det tar bort en del ögonbesvär. Springa tidigt på morronen om det går kan kännas lite friskare. Dra ner på intensiteten så man inte får dubbel andnöd.

Marie Hansson
1982 • Älvdalen
#16
11 maj 2009 kl 08:33
Gilla
I onsdags förra veckan blev det olidligt med allergin, jag besökte min doktor och fick 25 kortisontabletter utskrivna som skulle tas på 5 dagar. Träning har varit utesluten i nästan en vecka. Nu är de flesta sympom borta, det enda jag känner är lite trötthet och ibland nästäppa. Igår tog jag mitt första pass på 6 dagar...det gick bra!! Löpglädjen är tillbaka!! ;)
Anette Björkman
1978 • Lund
#17
3 juli 2009 kl 21:37
Gilla
I en månad har jag inte kunnat springa på grund av allergin, fick även en förkylning i samma veva.. Men det blir inte bättre.. antihistaminet gjorde mig så trött att jag somnade på jobbet.. ville inte ta det efter en dags sjukskrivning och en dag där jag föll ihop på jobb av trötthet.. Har dock cyklat en sväng och spelat lite volleyboll idag.. och nyser sönder mig nu..
Magnus
Stockholm
#18
4 juli 2009 kl 12:12
Gilla
Anette, jag är övertygad om att antihistamin är negativ för prestationsförmågan. Jag kör istället med bara kortisonnässpray, och kan träna på max och har inte några problem med näsan. Kan vara ett tips.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#19
5 juli 2009 kl 11:05 Redigerad 5 juli 2009 kl 11:08
Gilla
Jag resonerar som så att det inte kan vara bra för kroppen eller för prestantionsförmågan att kroppen ska ägna massor av energi på att bekämpa pollen. Speciellt som kroppen ju under pollensäsongen aldrig kan vinna. Med kortisonspray (som jag också har men sällan använder) behandlar man ju bara ett sympton.

Nu är jag bara nybörjare och försöker att komma igång med joggningen. Det gjorde jag även förra sommaren men då utan antihistamin. Det gick inte bra andnöd gjorde det riktigt träkigt och jag gav då upp. Jag känner mig mycket bättre nu när jag tar antihistamin. Jag tror precis som Anders O på att ta sådan regelbundet och inte bara då och då vid extra svåra symptom.

Hur mycket skiljer sig eventuella sideffekter meillan olika typer av antihistamin? Jag har inta problem, men kanske Annette skulle kunna bli hjälpt av någon annan sort? Jag tar Aerius varje morgon, men blir man trött blir det ju ett bra sömnmedel om man tar på kvällen istället.
Sofia Björk
1974 • Oxie
#20
5 juli 2009 kl 18:41
Gilla
Är själv allergisk mot i princip allt gräs och alla träd.... Jag har haft det tungt under flera år - men i år verkar jag ha medicinerat helt rätt! Aerius på morgonen samt Nasonex (fixar kliande ögon och rinnande näsa) morgon och kväll och Symbicort för astman både morgon och kväll. Detta tar jag från den första april till augusti. Innan jag går ut och tränar tar jag en dos Ventoline för astman.

Denna säsong har jag varit nitisk och verkligen tagit allt varje dag och jag mår väldigt bra! Heja Aeirus!!!!
Jag tror, precis som Staffan och Anders O att regelbundet intag är A och O. Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.