Löpning Träning 12 inlägg 10666 visningar

Pollenallergi - Hur känns löpningen?

1972 • Uppsala
#1
26 juni 2013 - 22:59
Gilla
Jag börjar fundera på om jag har blivit pollenallergiker. Jag har varit täppt i näsan sedan i snart 1 månad, jag nyser mer än normalt och i bland kliar det i ögonen.

Dessutom har benen varit vansinnigt tunga sen mitten av maj. Det spelar ingen roll om jag vilar några extra dagar, benen vill egentligen inte springa.

Ni som är pollenallergier, hur känns det att springa för er?
1978 • Arboga
#2
27 juni 2013 kl 09:07
Gilla
För mig påverkas inte löpningen nämnvärt av pollen. Däremot så påverkas sömnen och jag har ofta ont i huvudet vilket sekundärt har en negativ effekt på löpningen.

Kommer jag väl ut så mäker jag inte av något försämrad löpeffiktivitet.
Har dock bekanta som mer eller mindre inte kan idrotta alls när fel pollen är i luften. Så det är nog individuellt.
1975 • Torslanda
#3
27 juni 2013 kl 09:27
Gilla
Jag brukar lida en hel del av pollen på våren, men även lite nu på sommaren.

Men jag känner inte igen dina tunga ben. Jag tycker att min kropp får grymt dålig "verkningsgrad" bara. Andhämtningen blir flåsigare, pulsen högre men orken mycket lägre. Känns lite som jag springer i uppförsbacke hela tiden... svårt att förklara.

Men alla upplever det säkert olika.
Magnus
Stockholm
#4
27 juni 2013 kl 09:54
Gilla
"Andhämtningen blir flåsigare, pulsen högre men orken mycket lägre. Känns lite som jag springer i uppförsbacke hela tiden... svårt att förklara. "

Samma här. Är man duktig och tar sina antihistaminer i förebyggande syfte innan allergiattacken slår till blir det dock betydligt lättare att springa.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#5
27 juni 2013 kl 09:59
Gilla
"Andhämtningen blir flåsigare, pulsen högre men orken mycket lägre. Känns lite som jag springer i uppförsbacke hela tiden... svårt att förklara. "

Precis så känns det för mig också, om jag slarvar med tabletterna. Som tur är räcker receptfria för det mesta för mig, bara enstaka år jag behövt receptbelagda.
Karin Larsson
1977 • Täby
#6
27 juni 2013 kl 10:55
Gilla
"Andhämtningen blir flåsigare, pulsen högre men orken mycket lägre. Känns lite som jag springer i uppförsbacke hela tiden... svårt att förklara. "
Förklaringen är klockren och stämmer även på mig.

Frågan är vad använder ni för receptfri medicin? Har först på sista tiden kopplat ihop mina känningar med pollenalleri/gräsallergi så jag känner mig som en novis.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#7
27 juni 2013 kl 11:08
Gilla
Jag använder Cetrizin mylan 10mg eftersom jag inbillar mig att jag blir mindre påverkad av dem än Loratadin Rathoipharm som jag testade först.

Det kan mycket väl bara vara i mitt huvud skillnaden sitter.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#8
27 juni 2013 kl 17:55 Redigerad 27 juni 2013 kl 18:17
Gilla
Allergisk mot björkpollen. Börjar känna av redan vid fjärrtransport söderifrån. Behöver börja med antihistamin i slutet av mars (bor i Stockholms län).

Löpningen känns ungefär som dagarna före mens. Seg i huvudet, trög i benen, skadebenägen (snubblar lättare pga sämre koncentration), högre andningsfrekvens vid en viss puls, eller högre puls vid en viss hastighet. Behöver längre upp/nerjogg.

Har lärt mig, efter diverse års misstag, att under björkpollensäsongen måste jag ta det extra lugnt, annars blir det för "hög belastning" för kroppen och huvudet. Det är så surt att behöva ta det lugnt och ta korta distanser när våren är på gång med ljusa dagar och snöfritt underlag. Men annars blir sömnen och humöret lidande.

Till Karin Larsson:
Ceitirizin fungerar bra för mig, men 10 mg (=1 tablett) blir alldeles för mycket (53 kg). Tar 1/4 tablett på morgonen och 1/4 tablett på kvällen vid högsäsong. Vid extrema björk-år (som 2012) blev det faktiskt 1/2 tablett morgon och kväll. Provat Loratadin, men kändes som "bomull i huvudet".

Har en väninna som tycker att Loratadin fungerar bra, men hon har så mycket symptom att hon behöver komplettera med nässprej + ögondroppar. När det är som värst behöver hon 1 + 1 tablett dagligen (105 kg).

Antihistaminer + lokala medel (ögon/näsa) finns det en uppsjö utav, man får prova sig fram allt eftersom.

Lycka till, Su-San Oh

Red: stavfel.
1970 • Ljungbyhed
#9
5 augusti 2013 kl 14:13
Gilla
Jag är allergisk mot björkpollen och gräspollen. Är allmänt trött hela sommaren och får en klart nedsatt förmåga främst på sommaren. Ofta trött i benen och hjärtat blir mycket mer ansträngt även i vila. Har snart fått allergivaccineringssprutor i 3 år och har blivit av med besvär i ögon och näsa men tröttheten finns kvar. Tar ibland Loratadin när jag vet att jag ska springa dagen efter men som många skriver ska tabletterna intas regelbundet en tid innan pollensäsongen börjar och sedan fortsätta ta dem. Får nog börja med detta eftersom mina krafter helt har försvunnit denna regnfria sommaren. Längtar fakttiskt efter några dagars regn för att se om formen blir normal igen.
ApacheKid
1924 • Stockholm
#10
6 augusti 2013 kl 00:21
Gilla
jag skulle tippa att jag får 25 % nedsatt kapacitet de dagar de är som värst. kanske än mer. den psykolgiska aspekten väger även tungt in när luften är fylld med stoff och det är varmt och torrt. jag gillar allra bäst att springa i lätt duggregn en sen höstkväll när spåren av den varma sommarluften fortfarande finns kvar i luften....det ligger nog på min topp 5 lista över saker man kan göra i denna värld...
1989 • Älmhult
#11
6 augusti 2013 kl 10:02
Gilla
Jag är allergisk mot gräs, gråbo och även kvalster (vilket tyvärr påverkar året om). Men nu i augusti, när gråbon blommar, är det som allra värst. Andningen blir tyngre och benen blytunga. Känns inte som att jag kommer någon vart när jag springer, och det känns mest motigt hela tiden... Antar att det beror på att jag inte kan transportera syre till musklerna lika bra, och benen blir därför tunga och sega. Trist att det ska påverka så mycket.

Jag börjar ta tabletter i mars och käkar sedan hela sommaren. Fundrar på att vaccinera mig för att få bort besvären men det är en ganska utdragen process. Hoppas på att kunna prestera på Malmö halvmara på lördag, men det borde väl inte växa så mycket gråbo inne i stan va? :)
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#12
7 augusti 2013 kl 08:54
Gilla
Tungt, tungt, flås, flås. Precis som fler här skrivit. Uppförsbacke hela tiden. Jag har astma och måste vår och sommar föröka komma ihåg att ta Ventoline innan löpning. Det både känns och syns på tiden om jag inte gör det.

Småsnorandet är lättare även om det är grymt irriterande om jag glömmer ta med en näsduk.

Hösten är min bästa tid!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.