Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 2274 visningar

När man vaknar med kramp..

1966 • Karlstad
#1
22 maj 2009 - 07:12
Gilla
Ja, vad är det som händer i muskeln egentligen?
När jag var yngre var det vanligt att jag vaknade mitt i natten med kramp på baksidan låret. Det var bara att djupandas och stå ut tills det släppte. Då jobbade jag så att jag belastade benen tungt.
Nu kan samma sak hända i en vad, man vaknar av att vaden håller på att slitas av på mitten.
Käkar magnesium ibland och stretchar kanske för dåligt, men vad händer rent fysiskt, och kan det bli en skada av det eller är det bara obehagligt?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
22 maj 2009 kl 10:30
Gilla
Om det blir ihållande kan man säkert få självgenerering, att man får bestående spänningar som man behöver behandla. Men det är en sekundäreffekt, annars är det inte farligt om det inte kommer riktigt ofta eller så för det är nog som du antyder eneffekt av obalans mellan olika joner (vid svår obalans kanske det händer något dåligt på cellnivå). Tim Noakes skriver nog om det, som om det mesta annat, i "Lore of running".

Jag får själv, ända sedan ungdomen, kramp ibland och ofta just på nätterna, men det är sällsynt att jag vaknar av det, är oftast redan vaken då. Akut hjälp är nära: stretcha i sängen. Min kramp brukar vara att tårna vill böja sig inåt, då tar jag handen och mjukt men bestämt böjer ut dem igen. Hjälper alltid. Får jag kramp i vaden så tar jag andra foten och försöker böja upp foten på det krampande benet. I nödfall får man resa sig och göra riktig stretch.
Anna-Clara Olsson
1977 • Stockholm
#3
22 maj 2009 kl 22:18
Gilla
Finns det inte ett samband med vätskebrist? Kommer inte ihåg varför men har ändå bestämt för mig att risken för kramp ökar betydligt även vid lätt uttorkning.

Stämmer också med mina egna erfarenheter då de (iof ganska få) gånger jag väcks av kramp i vaden brukar överensstämma med att jag har gått och stått väldigt mycket och druckit för lite, t ex vid storstadsemestrar och dylikt då man inte tänker på att få i sig vätska på samma sätt som vid träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
23 maj 2009 kl 10:40
Gilla
Man kan få kramp av obalans i kroppens salter (natrum- och kaliumjoner främst tror jag), och det kan ju ha samband med vätskebrist - eller saltbrist, vilket jag själv råkat ut för. Men de nattliga kramperna beror nog på annat, kanske något neurologiskt - jag kan känna att "nu är det på gång" bara för att jag lägger mig med foten i en viss ställning. Men utmattning av en viss muskel som fått arbeta väldigt länge under dan kan säkert medverka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.