Löpning Kom igång 5 inlägg 3482 visningar

Höghöjdsträning

1974 • Upplands Väsby
#1
19 juni 2009 - 19:12
Gilla
Jag har just kommit igång att träna lite, men befinner mig för närvarande på 2800 m över havet. Jag har bott här ganska länge, ås det går bra att träna. Min fundering är om det finns nåt bra sätt att träna medan jag är här, så att det ger extra bra effekt senare när jag kommer tillbaks till Sverige. Intervall? Backe? Långa eller korta sträckor?

/Tobias.
Markus Avén
1960 • Linghem
#2
20 juni 2009 kl 09:51
Gilla
Det är långt ifrån optimalt att träna på hög höjd. Elitidrottare som tränar på hög höjd gör det under kortare perioder för att öka koncentrationen av hemoglobin i blodet men det räcker med att vistas på hög höjd för att den effekten ska uppnås. Många väljer därför att åka ner på lägre höjd för att träna för att träningen ska bli effektivt.

Vid hård träning är musklerna återhämtningstid i allmänhet längre än hjärtats och lungornas. Kanske belastar träning på hög höjd syreupptagningsförmågan mer än muskulaturen vilket då skulle göra att man effektivt kan träna sin syreupptagning utan att utmatta den övriga kroppen.
Å andra sidan så är återhämtningstiden generellt högre på hög höjd.

På hög höjd tappar man ofta i muskelstyrka eftersom du inte belastar musklerna lika hårt p.g.a. att topeffekten minskar. Det kan man kanske kompensera med mer styrketräning (vikter och backintervall).

Jag skulle nog använda tiden på hög höjd till att lägga en bra grund för fortsatt träning på havsnivå. Det skulle jag göra genom regelbundna distanspass med varierad belastning men så väljer jag nästan alltid att gör oberoende av hur många m.ö.h. jag befinner mig på.
1974 • Upplands Väsby
#3
20 juni 2009 kl 15:12
Gilla
Tack för svaret! Jag tänkte absolut inte träna för hårt, det känns verkligen skillnad här uppe, precis som du säger. Min tanke är just att fortsätta träningen när jag kommer till Sverige.
Till och med Maradonas Argentina förlorade i fotboll här uppe i Quito, Ecuador :).
Sven Andersson
1966 • Kista
#4
20 juni 2009 kl 18:15
Gilla
Bo högt - träna lågt är väl senaste vetenskapliga rönen. Optimalt skulle vara att bo på (minst) 2500 meter och ta helikoptern ner till havsnivå vid träning.
1974 • Upplands Väsby
#5
20 juni 2009 kl 20:54
Gilla
Då är det bara helikoptern som fattas mig... :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.