Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 1687 visningar

ONT i höger knä

mia svensson
1971 • karlshamn
#1
26 augusti 2009 - 18:54
Gilla
Hej hej
Jag heter Mia och har för ett par veckor sedan startat min joggnings träning.
Lite bakrund. förra året vid denna tiden vägde jag 136 kg. Jag har genom en operation gått ner så jag väger omkring 80 + .
Jag startade med mycket små rundor först 1 kn sedan 1,5 upp till sista rundorna 3 km,,inte så fort ca 25 minuter.. För mig var detta en seger, men så klart har min högra knä börjat bråka gör ont under knäskålen in mot lårets insida, mest när det kommer upp eller nerför .. raktfram går hyfsat, jag trodde så klart detta var någon typ träningsvärk ,men jag har insett att detta är något annat.. Jag har aldrig sprungit , men gått mycket långa rundor innan.

Snälla finns det någon där ute som känner igen sig ,,

kan jag gå i stället , detta är v´äldigt viktigt då jag har några kilon kvar att gå ner,
Mvh Mia
1956 • Lund
#2
26 augusti 2009 kl 20:29
Gilla
Regel ett. Det ska inte göra ont. Gå istället, cykla eller simma motsvarande motion och återuppta löpningen när det känns bättre.

Skynda långsamt. ;)
mia svensson
1971 • karlshamn
#3
26 augusti 2009 kl 22:07
Gilla
Jag tycker jag har skyndat långsamt , jag vill verkligen fortsätta springa , men nu måste jag vila och bara gå ett tag ,,
Tack för att du svarade mig Mvh Mia
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#4
26 augusti 2009 kl 22:27
Gilla
Hej,
Jag känner igen symptomerna och det verkar hamna i gruppen "framsida knäskador" såsom - Hopparknä, Patellofemoral smärta eller Patellar Tendinopati. Detta har jag haft problem med sedan Sthlm Marathon. och vila från löpningen har inte hjälpt.

Jag var hos en naprapat idag för liknande problem iaf, och orsakerna är oftast flera. Snabbt ökad träningsmängd, läng eller intensitet. Utslitna skor. Förändrat underlag. Men det kan också bero på, som i mitt fall problem som börjar uppe i ländryggen, samt för stela höftböjare samt sätesmuskelatur. När det blir obalans så överkompenserar kroppen på andra områden och vid löpträning så kan det på sikt resultera i överansträngning. I mitt fall så var högra höftböjaren nedsatt rörlighet, vilket också innebar att den var svagare. Främre lårmuskeln har då överansträngts och den fäster under knäskålen på framsida knä, vilket kan förklara smärtan just där.

Lösningen kan alltså vara att få en naprapat som tittar på din kropp, rygg och ev. knäcker loss spänningar. Sedan kan stabilitets och styrkeövningar på ställen vid extra behov lösa framtida problem. Så mitt råd är att i första hand besöka en naprapat som är specialist på idrottsskador.

Lycka till!
mia svensson
1971 • karlshamn
#5
26 augusti 2009 kl 22:44
Gilla
Jag har tid den 1 sep så jag hoppas de kan hjälpa mig fick otroligt ont i höger sida samma dag . Tack igen för era svar
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.