Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 13383 visningar

Plötsligt ont i höger knä!

sissi Bengtsson
1985 • kungsbacka
#1
19 mars 2011 - 10:40
Gilla
Hej!
Är det någon där ute som kan det här med knä... helt plötligt börjar jag få ont i höger knä... nu i vinter har jag försökt springa en två gånger i veckan, dock bara rundor på ca 6-7 km.
men nu de senaste veckorna har jag börjat öka längden, men efter ca 1 mil får jag ont i höger knä... när jag sträcker ut den liksom...
Har aldrig tidigare kännt av någon smärta i knät när jag sprungit, i sommras och höstas sprang jag ca 1,5 mil 2-3 gånger i veckan utan problem,...
Kan mitt lilla "vinteruppehåll" "försvagat" mitt knä...

Det är extremt irriterande, då jag nu börjat träna inför GBG-varvet. Någon som har tips på hur jag skall träna, och vad som kan ha hänt...?
Efter att problemet börjat har jag köpt nya skor, ihop att det skulle bli bättre... men icke...
1 mil inga problem, men så fort jag kommer upp i lite mer sätter smärtan igång...
Ja som ni hör har jag ingen koll... så snälla tips och råd mottages!

MVH Sissi
1983 • Uddevalla
#2
19 mars 2011 kl 10:44
Gilla
Sitter smärtan på utsidan av knäet? Slutar det göra ont när du stannar? Är du smärtfri när du inte springer? Stämmer dessa tre saker tror jag att du har fått löparknä. Brukar komma när man går upp mycket i mängd. Det är i så fall viktigt att sluta springa innan smärtan kommer. Det är en sena på utsidan av knäet som blir inflammerad.
sissi Bengtsson
1985 • kungsbacka
#3
19 mars 2011 kl 10:55
Gilla
Smärtan sitter längst ner på knät, mer åt utsidan än mot mitten.
Och går inte över när jag slutat springa utan sitter i några timmar till nått dygn,
Har inte ont när jag sitter/står still, men när jag börjar röra mig gör det ont igen... men upplever att det blir bättre när jag rört mig ett tag,
Att gå i trapor gör ont.

Hmmm... "diagnos"? ;)

Andreas Karlsson: Tack för ditt svar!
1983 • Uddevalla
#4
19 mars 2011 kl 11:01
Gilla
Då låter det mer som hopparknä, men det kan vara något helt annat. Jag hade hopparknä förra året och då upplevde jag precis som du att det blir bättre när man rört på sig ett tag och det gjorde ont när jag gick i trappor. Har du känt någon ostabilitet i knäet? Vid hopparknä brukar lårmuskeln förtvina och då känns knäet lite som att det inte bär.
1972 • Dalsjöfors
#5
19 mars 2011 kl 11:15
Gilla
Samma sak hände mig som du beskriver Sissi. Jag provade med att ha uppehålli 1 vecka och provade med verktabeltter och voltaren gel. Det blev lite bättre men ändå inte helt bra. Jag gick då till läkaren och han konstaterade ganka snabbt att musklerna till knät var för svaga. Jag får fortfarande känningar i knät när jag tränat för mycket men nu är jag noga med att göra strechövningar efter varje pass så knät ska må lite bättre
sissi Bengtsson
1985 • kungsbacka
#6
19 mars 2011 kl 11:25
Gilla
hmmm... hopparknä...
Nått ostabilt... nej det skulle jag inte påstå... det ända är just när jag sprungit...
dock med lite efter tanke slog jag i knät i en dörrkarm för några veckor sedan, gjorde ont för stunden men inget mer... det är det ända jag kan komma på... ;)

hmmm kan knäskydd göra nått...? Eller vad gör man åt det hela...
Så typiskt nu när man vill komma igång...
sissi Bengtsson
1985 • kungsbacka
#7
19 mars 2011 kl 11:32
Gilla
Ja det där med voltarren gel och uppehåll har jag oxå testat, men funka inget viadre...
Strech övingar alltså... usch vad tråkigt det låter... men finns kanske inga genvägar ;)
Får kanske söka lite på nätet efter lite olika typer av strechövningar och övningar som kan stärka mitt lilla knä...

Tommy: Märkte du någon skillnad snabbt eller tog det lång tid att känna skillnanden efter att du börjat strcha knät? e otålig ;)
1972 • Dalsjöfors
#8
19 mars 2011 kl 16:09
Gilla
Jag märkte skillnad nästan direkt....jag kör följande övning för att stärka upp musklerna vid knät och det funkade finfint http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/dumbbell-lunges

Finns många bra övningar för oss trötta,småskadade joggare på denna sida. Det bästa är att man får en liten videosnutt som visar hur det ska gå till också. jag kör denna övning utan vikter lite då och då även när jag inte tränar bara för att stärka och sträcka ut musklerna lite.
csaba
1973 • Malmö
#9
19 mars 2011 kl 16:43 Redigerad 19 mars 2011 kl 16:47
Gilla
Det låter lite som min skada PFSS (patellofemortallt smärtsyndrom), förslitning av patella (knäskål). Symptomen liknar nästan hopparknä (vilket jag också först trodde). Svårt att gå ner på huk och trappor (och kan även knät "knastra").

Jag har gjort magnetröntgen (syns inte på skelletröntgen), men dom vill inte operera (vill inte skrapa i brosk).

Voltaren eller antiinflamatoriskt hjälper för tillfället (fick även kortison), men något som hjälper är stretching av knäna och exentrisk benpress (pressa iväg med den friska och håll emot med den skadade på tillbakavägen). Och så springer jag med knäskydd (som har hål för knät) som fixerar knäskålen så att det inte glider.

Edit: läser att problemet kom när du köpt nya skor. köpte du kanske fel skor (proneringsko eller tvärt om) ?
Petra Linusson
1974 • Partille
#10
23 mars 2011 kl 21:22
Gilla
Känner igen beskrivningen. Jag var hos en sjukgymnast som sa att det var löparknä.
För mig är det så att jag kan springa med smärtan eftersom det gör inte så ont men så fort jag slutar springar gör det jätteont, det kan till och med vara så att det gör ondare att gå än att springa. Det värker utsidan av knät och baksidan av knät och ner i vaden. När jag går i trappor upp som ner gör det fruktansvärt ont främst i vaderna och framsidan av vaden (det är inte benhinnorna för det är inte samma smärta)
Det gör alltid ondare när jag varit still en stund. Smärtan avtar när jag rör på mig.

Utöver det jag redan styrketränar skall jag även träna upp höfterna, Bensparken skall jag göra ett ben i taget och för min del är det vänsterbenet som skall styra vikten. Jag fick även lite strechövningar som jag skall göra.

Jag skall köpa nya skor också, mina är lite för gamla.

Jag skall också springa GBG varvet och hoppas på att få bukt med problemet. Sprang seedingsloppet i söndags, så fort jag slutade springa slog smärtan till och jag hade väldigt svårt för att gå. Nu är smärtan nästan borta.
1975 • Västerås
#11
23 mars 2011 kl 22:12
Gilla
Petra, så länge du fortsätter springa så blir du inte av med ditt löparknä.
Jag hade löparknä för ett tag sedan, och med strech, höftträning och vila från löpning så blev jag kvitt det.
Stå på ditt löparknäben och böj det lite grann, och tryck samtidigt med tummen på senfästet utsida knä, känner du av någon smärta då så ska du inte jogga någonting, då är du inflammerad och förvärrar/förlänger bara ditt tillfrisknande.
Men det Sissi har är nog mer åt pfss hållet, svaga muskler runt knät som behöver tränas upp, benspark , utfall, balansplatta och liknande övningar.
Men bara vad jag tror, är mycket som kan orsaka smärtor i knäområdet.
Daniel Becker
1973 • Vaxholm
#12
24 mars 2011 kl 11:28
Gilla
Fick diagnosen hopparknä i måndags hos naprapaten. Jag satsar på strech och lunglöpning. Letar knäskydd som alternativ. Tränar alternativ sim/yoga. Surt att drabbas 16 dagar innan mitt lopp detta år men det finns flera chanser. Lycka till Sissi.;)
www.hemovningar.se
Petra Linusson
1974 • Partille
#13
24 mars 2011 kl 20:35
Gilla
Nja, jag känner inte någon direkt smärta när jag trycker med tummen, men jag skall ändå vila från joggingen och fokusera på streching, styrketräningen och annan träning som inte ger smärta i knät i några veckor.

Jag hoppas att jag skall kunna köra några jogging pass innan varvet.



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.