Löpning Träning 11 inlägg 3304 visningar

Fixar jag maran nästa år?

1970 • Grums
#1
16 november 2009 - 01:44
Gilla
Jag planerar att springa stockholms maran nästa år. Jag har tränat lite till och från det senaste året och har joggat ca 5 månader under detta året.
Tänkte följa Szalkais träningsprogram på maraton.se för antingen 5 eller 6-timmarsgruppen beroende av hur kroppen känns.
Jag var för 10-talet år sedan väldigt vältränad med en vilopuls på 48 och sprang då långa sträckor på runt 2 mil på långpassen samt tränade 2 ggr per dag 4-5 dagar i veckan. Tyvärr trampade jag snett under ett pass och ådrog mig en knäskada som var svårläkt och rehab tog mig 1 år.

Det jag funderar över är om jag fixar detta eller om jag är för ambitiös? Är det ändå inte så att kroppen har ett muskelminne och man lite lättare tränar upp kroppen igen om man varit väldigt fysiskt vältränad? Jag har fortfarande en hel del muskler och styrka kvar efter min aktiva tid så det är mest konditionen och uthålligheten som saknas. Jag har inte varit inaktiv under de här åren utan jag har ägnat mig åt promenader med och utan stavar, cyklat samt lättare styrketräning, yoga, pilates och joggat(endast detta året i ca 5 mån).

Är jag ute å cyklar??.....:-)
/Maritha
Mr. B
1963 • Hemma
#2
16 november 2009 kl 08:18
Gilla
Om du sätter ett realistiskt tidsmål och håller dig skadefri kommer du med stor sannolikhet att klara det.
Startplatserna är nästan slut, men det vet du väl redan.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
16 november 2009 kl 08:38 Redigerad 16 november 2009 kl 08:41
Gilla
Var och en väljer förstås själv, men jag förstår inte varför man tittar på MARATHON det första man gör efter en come back. Bättre, tycker jag, att ägna nästa år till att (åter)få tävlingsvana på sträckor 5-10k och kanske någon halvmara.
Mikael Österblom
1970 • Upplands väsby
#4
16 november 2009 kl 09:30
Gilla
Jag vet att du fixar det, bara viljan finns kan man göra allt. Tänk på skade risken innan, om du känner lite ont stanna och vila
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#5
16 november 2009 kl 10:44
Gilla
Maritha,
Jättekul att du hittat tillbaka till löparlustan igen :-)

Att sätta sig ett mål är en viktig väg tillbaka till bra form igen. Jag måste säga att jag håller lite med Sven, marathon är väldigt långt, och sliter fruktansvärt mycket på kroppen, men du har kanske löpt distansen förut och vet vad det handlar om. Att kroppen minns at den har varit vältränad, är jag övertygad om. Det är huvudet som måste övertygas om att det ändå kommer att ta tid att komma iform igen, och att en 35+ åring inte kan komma ner mot samma tider som en 25 åring
gjorde med lätthet, utan framgång bör mätas mot dagens förutsättningar, och framgång ses mot startpunkt för den nya träningsperioden.

Att träna för en mara är dock väldigt skönt, tycker jag, med många sköna långpass där man känner att kroppen jobbar, men med låg belastning. Jag tror att du har bra förutsättningar att fixa en mara, men vill råda dig att verkligen lyssna till din kropp. Känner du av skadokänningar, kan det vara ett bra långsiktigt val att strunta i maran och sen fortsätta träna, men kortare distanser. Min favoritdistans är halvmarathon som känns lagom långt och lagom ansträngande.

Ja kan dock garantera dig att du kommer att vara i mycket bättre form i maj om du försöker följa 5-timmars mara programmet, lyssnar till kroppen och lägger in extra vilodagar om du känner dig sliten, än om du nöjer dig med att träna mot ett millopp i juni. Så får du heller känna av om du är klar för start den 5:e juni
"Hellre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna sin båge"

Löparhälsningar från Tom
1972 • Klagshamn
#6
16 november 2009 kl 11:16
Gilla
Visst kan du fixa det.
Stod själv inför samma situation, men valde att ta en mara på hösten istället. Fördelen med att ha tränat mycket tidigare är att man har en vana vid strukturerad träning samt att löpteknik finns sedan tidigare.

Bara sikta på en bra tid och köra!
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#7
16 november 2009 kl 19:50
Gilla
Grattis att du har fått tillbaka löplusten!

Men jag tror att du är för ambitiös. När man är nästan 40 (som du och jag) är det lätt att tro att man springer som när man var 20... Men man är betydligt stelare, mer "sliten" och ofta några kilo tyngre. Risken finns att du provocerar fram en skada och resultatet blir att du behöver rehabilitering och inte kan löpa på hela nästa år. Är det värt det?

Det finns väl ingen anledning att sikta på marathon direkt? Skynda extremt långsamt i stället och fortsätt med din vanliga träning (spinning, pilates). Njut av att klara Tjejmilen eller Lidingö Tjejlopp utan att vara skadad nästa höst, så står du nog på startlinjen i Stockholm marathon 2011.

Det är viktigare att kunna springa, än att kunna springa fyra mil. Lycka till och var rädd om dig!

1970 • Grums
#8
16 november 2009 kl 23:04
Gilla
Oj, vad många svar....kul:-)

Jag är mycket medveten om skaderisken med tankte på tidigare knäskada.
Jag har anmält mig och kör på så får vi se vart jag hamnar och om kroppen håller. Känner jag att inte kroppen håller så får jag springa 2011 istället. Jag forcerar inte kroppen om den känns sliten eller om det gör ont.
Jag tänkte göra nåt kul när jag fyller 40 nästa år och skulle åtminstone en gång i livet vilja fixa en mara. Sen blir det nog kortare lopp....

Viljan och strukturen finns sedan förut så det är inga problem. Det enda är om kroppen hänger med på det jag vill.
Jag kommer att följa råden på maraton.se samt köra M. Everlöfs stretchövningar samt styrketräna och köra nån alternativ kondition som typ rodd, cykel som komplement. Jag kommer även att gå på massage under hela den här tiden som jag tror kan vara bra med tanke på att jag har vissa problem med min rygg.

Tack, snälla för era inlägg. Det sporrar vidare!

/Maritha
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
17 november 2009 kl 00:05
Gilla
Maritha, jag tror du fixar det!
Självklart måste du lyssna på kroppen men det vet du säkert om. Eftersom du redan håller på och joggar tycker jag du ska tjuvstarta i träningsprogrammet och så småningom fasa in dig på det du tycker passar bäst. Med den längre tillvänjningsperioden har du större chans att hinna få upp styrkan. Och jag tror ditt upplägg med styrketräning + alternativ konditionsträning är kloka val! Lycka till!
1974 • Lund
#10
17 november 2009 kl 09:19
Gilla
"... och skulle åtminstone en gång i livet vilja fixa en mara. Sen blir det nog kortare lopp...."

Eller längre....
1956 • PARTILLE
#11
17 november 2009 kl 10:16
Gilla
Maritha: Självklart fixar Du maran nästa år. Det viktigaste är att Du har en kontinuitet i Din löpträning. Lägger Du ribban på att genomföra och skiter i alla tidsmål (förutom maxtiden då), så plockar Du den. Din ambition med Szalkais program är bra, Du har lagt Dig på en rätt nivå. hans 26 veckors program startar nu i början av december, så jag kan inte se varför det inte skulle funka.
Lägg in lite kortare lopp under resan på vägen till Maran, så får Du en avstämning och har koll på läget. Ett bra sätt är att Du är med på 6 timmarsloppet i Skövde den 13 mars. Där kan Du se hur långt Du hinner på den tiden och därmed få en ypperlig avstämning, samt lära känna Dig själv om hur Du funkar när Du är i gång 6 timmar. Skulle Du passera marathondistansen där så får Du en officiell maratid. Inte alla som gör det, för de tar det medvetet lugnt och vill kolla läget. Rekommenderas! Inte bara av den anledningen utan även för att arrangemanget är i toppklass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.