1973 • Knivsta

Funderingar kring tävlingsfart på träning

Söndag 5 maj 2013 22:42

Notering - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Hörni, jag har funderat lite på det här med "tävlingsfart" på träning. Hur hög ansträngningsnivå lägger man sig på? När man tränar inför maraton och det står "tävlingsfart", ska det kännas jobbigt eller lätt eller mittemellan? Hur gör ni? Hur ska det kännas? Om man ser på mitt långpass i lördags, där man egentligen skulle haft tävlingsfart mellan 20-30, ska man då känna sig riktigt trött när man når 30, eller ska det fortfarande kännas hyfsat ok? Hur ser ni på tävlingsfart?

Gilla passet

Kommentarer

Marcus Aveholt - 5 maj 2013
Tävlingsfart är nog precis vad det låter som, dvs du ska hålla den tänka marathon-farten mellan kilometer 20-30. Behövs det ett snitt på 4.59 min/km för att klara 3.30-programmet så är det nog det som avses oavsett hur jobbigt det är. Programmet ska göra dig van med att springa i den hastighet som kommer att krävas under tävlingen av dig om du har för avsikt att springa på en viss tid. Klarar du det så är du bra förberedd.
Marcus Aveholt - 5 maj 2013
Ju lättare det känns för dig att springa i tävlingsfart på de angivna distanser som står i programmet ju större sannolikhet är det att du kan klara marathon på den tid du önskar!
Jenny Fischer - 6 maj 2013
Hej Marcus! Tack, så är det så klart. : ) Jag undrar mer över hur ansträngande (om ansträngande alls) tävlingsfarten ska kännas. Men det går kanske inte att säga. Jag fattar inte varför jag snöar in på den här känsloaspekten... : ) Jag ska hålla mig till de angivna farterna nästa gång och inte dra på för mycket. I lördags kan man nog säga att jag hade "överfart" mellan 20-30. Vad är skillnaden på att träna marafart och överfart? Är marafarten mer för att hitta rätta lunken, alltså?
Marcus Aveholt - 6 maj 2013
Många som följer maraprogrammets 3.30-program har enorma problem att ens klara denna marafart (4.59-fart) i 10 km. Om du har kommit en nivå längre (låter så iaf) så är det ju toppenbra. Innebär troligtvis att du har rätt goda marginaler o blir förmodligen knappt trött av att hålla marafarten som för dig blir en långsammare fart än din kapacitet om man ska gå efter 3.30-programmet. I stället för att hålla överfart i 10 km så skulle du också kunna förlänga marafarten i stället, t ex att springa i 4.59-fart mellan km 15-30. Ser hur som helst lovande ut inför marathon! Se nu till att du inte skadar dig.