Mia med sitt framgångsrika humör Foto: Krister Lindström

Skövde Ultrafestival-liveflödet

ReportageTre av våra medarbetare och ytterligare ett femtital löpare är i Skövde för att tävla i 24- och 48 timmarslöpning. Då 24h loppet är riksmästerskap följer vi den utvecklingen direkt nedan.

11:55 De startande backar backar bak 195 meter från från första mattpassagen. Detta för att det skall bli jämt marathon på det 105:e varvet.

12:00 Reima och Peter som är tävlingsansvariga räknar ner och startskottet går. Folk trycker igångsina klockor och ger sig iväg.

13:00 Första timmen har nu gått. Visst är löparna svettiga i värmen men ingen ser berörd ut. Det är tydligt att många varit med förr och att ingen gör sig någon brådska.

13:40: Värmen stiger och tröjorna åker av i samma takt som kepsarna åker på. Många blöter sina kepsar och de 2 graderna känns verkligen på den nästan vindstilla banan

14:15 Niklas Gunne, född 92, som, enligt ryktet, tidigare gjort en halvmara som längst håller en stabil ledning efter en snabb öppning. Möjligen har han gått för snabbt men han varvar nu löpningen med gång och mycket vätska.

14:40 Torill som är segertippad i så väl 24- 48 timmarsloppet tuggar på bra. Hon ser helt oberörd ut med 25km i benen

15:00 Tre timmar på banan nu och jag som skribent ger mig ut för att känna av stämningen.

16:33 Är tillbaka efter ett antalet intervjuer och varv på banan. Kan säga att det är mycket varmt. Visserligen ligger ena raksträckan i skuggan men de andra delarna gassar ordentligt. Termometern visar på 26 grader.

16:57(från banan) Tahir Karwan sikta på 4 maror genom att ta det lugnt från början. Det handlar om att ta gåpauser å hålla sig på banan hela tiden. Man får vara disciplinerad. Jag yckades med det här förra året och vill ha kul hela varvet. Målet på 17 mil är inte absolut. Att fullfölja med ett leende är viktigt. säger han.

17:12 (från banan)Viktoria Borg promenerar när man vi möter upp henne. Hon har kört ultra länge men detta är det första 24 timmars. Hon ser oberörd ut och inställningen är densamma: jag tror det kommer gå bra. Jag går på känsla. Går och springer när jag vill å sen får man dricka och äta när man känner för det. Hittills är allt som vanligt(har tidigare både sprungit Kraftloppet i 2xFinspång-72och 2xSwiss Alpine-72) men eftersom hon siktar sin första natt ser hon fram emot det som nåt nytt.Blir inget sova, möjligen går jag då men inget annat

17:36 Det närmar sig snart 6 timmar på banan och soen har gått ner. Eftersom dessa lopp knappast är särkilt lättbedömda de första timmarna börjar det först nu bli dax att hitta några prognoser.
Bland damerna har vi Torill Fonn Hartikainen som stor favorit. Hon kör visserligen 48h men siktar ändå på seger på halva distansen. Hon har hittills haft stora problem med illamående och har haft svårt för att både springa och snacka. Men eftersom hon är erfaren vet hon att det kan vända och efter en kortare paus nu nyss ser hon starkare ut.
Istället är det Christina Paltén som går starkast tätt följ av vår egen Mia Thomsén.

17:51 Bland herrarna går Sören Forsberg och Hasse Byrén jämt och starkt. Båda är rutinerade och håller den fart de jämt kan hålla under resan. Hasse har en plan på strax över 6 mil första 6 timmarna och sedan strax under andra 6 timmarna. Därmed får han ihop 12 mil efter halva loppet och har målet uppsatt på ytterligare 10 mil efter det. Detta är en tuff målsättning och 220 är i så fall hans personliga rekord men han ser laddad ut och har en grym support längs banan.
En som är ett lite lurigare kort är Johan Dahl. Han siktar på 20 mil och har öppnat hårt. Än så länge ser han stark ut och det skall bli spännande att se hur det utvecklar sig.

18:00 efter sex timmar byter tävlingsledningen nu riktning på varven. Detta för att spara knän och annat som snedbelastas i kurvorna

18:20 Nu serveras det köttbullar och potatismos vid varvningen. Många käkar gåendes och andra unnar sig fem minuter längs kanten.

18:30 En löpare som imponerar mycket är tidigare nämnda Niklas Gunne. Tidigare hade han endast sprungit en halvmara och när vi snackade med honom efter maran, som han passerade 8 sek under 4 timmar, var han långt ifrån talförd.Jag har ont i en vad och känner mig sliten. Men detta är en ny utmaning så vi får se. Att han var trött var det ingen längs banan som då tvekade på. De flesta av oss trodde nog att han skull bryta men icke. NU efter sex timmar har han fått en nytändning och är en av dem på banan som har stabilast löpsteg.

18:40 Mia Thomsen som just gick upp i ledningen bland damerna skuttar (bokstavligen) varje gång hon kliver över mattan för varvning.Fredagsmys! kallar hon det samtidigt som hennes adepter Moa Herngren är också på banan efter ett kortare stopp.

19:00 Sju timmar har gått och loppet går på nåt vis in i en ny fas. Ett molntäcke förde med sig lite mörker och svalka och några löpare passar på att vila en stund. Då kan vi passa på att analysera hur våra medarbetare som vi snackade med inför starten. Vi kan med lätthet säga att de lever upp till sina mål. Maria passerade maran tidigare än vad hennes "ett femkilometspass i timmen" hade bäddat för och hon ser mycket pigg och glad ut. Mia skuttar/dansar som sagts lite extra inför varje varvning.Nisse, som öppnade balanserat, har hållt sig helt till planen. 53km första 6 timmarna och nu vill han göra 51 under de kommande.

20:11 Skymningen kommer krypande. Efter att ha varit ute en sväng och köpt på lite kall cola till Mattias Bramstång är jag nu åter på banan. Mattias är en av Sveriges mest framstående ultralöpare som sällan tävlar på riktigtpå svensk mark. Ofta gör han som nu att han kör ett lopp för att hitta känslan och formen. Denna gång är det återigen Spartathlon(det egentliga marathon i Grekland på dryga 24 mil i gassande sol) som gäller. Dagens lopp handlar om att må bra först upp till 16 timmar och sedan känna av känslan vid 18 och ev. 20mil. Blir det kortare än så så gör det inget, det är att det skall kännas lätt som är viktigt säger han
Efter ett år med familjefokus(nytt hus och nyfött barn) är han åter i träningstagen. Han har en stabil träningsgrund att stå på och gjorde nyligen maran under tre timmar så farten har han också. Att det kan leda till medal i Skövde tvekar nog ingen på.

20:21 Äntligen har vi även Marcus Av´en på banan igen. Marcus följer starkt sin pulskurva och gick möjligen lite hårt i värmen. Därför tog han ett litet brejk där han både vilade på sig som bytte kläder. Nu ser han mycket pigg och glad ut igen.

20:44 Sebastian Lauterbach tar ena kurvan baklänges. Vi hoppas det bara är ett test och inget som gör ont.
Tillägg: Det känns bättre igen säger Sebastian och pekar på vaderna.

20:59 Hasse Ursfält passerar 45 kilometer och drar på sig långbyxor. Troligen är det myggen som surrar i luften han vill skydda sig emot.

21:15 Om vi skall summera ledarna i damklassen så är det i huvudsak 5 löpare som ser mycket starka ut. Mia Thomsen leder med dryga 5 varv. Hon ligger på mycket jämt och har nästan nåt skämtsamt att säga varje varv.
Lika glad och lika stabil är Christina Paltén som har dubbel support på plats. Hemma sitter föräldarna och följer uppdateringarna. Tll dem och alla andra kan vi hälsa att hon är inne i bubblan och det ser mycket lovande ut.
Victoria Borg ligger ytterligare ett par kilometer efter. Hon ser oerhört jämn ut. Det ser inte ut som hennes första löparnatten kommer innebära några problem.
Bakom henne jagar Torill ikapp. Hennes dipp är som bortblåst och vi får nog snart se henne i toppen igen.
Kanske inte så överaskande men ändå mycket imponerade hittar vi i samma trakter 62 åriga Barbro Nilsson från Solvikingarna. Hon är en hårdig med tjockt pannben som vi säkert kommer få se mer av ikväll.

21:33 I herrklassen går Sören Forsberg som tåget. Överraskande nog har han "endast" 16 mil som målsättning. Klarar jag det fortsätter jag naturligtvis men då kanske det blir mer gång.
Hasse Byrén som nu ligger trea kastar sig in i diskussionen: Du kan inte ha 160 som mål. Du måste gå mycket högre, minst 230! Att Hass har höga ambitioner med sitt lopp står klart för alla. Han jobbar på att hålla sin 12 mil första 12 timmarna
Mycket starkt går också tvåan Johan Dahl. Än så länge ser han stabil ut men han har en historia av att dippa rejält under nattens sista timmar. Vi får hoppas att han klarar det fint denna gång.
Överraskande stark är fortfarnade Niklas Gunne. Efter hans senaste upphämtning skall han absolut inte räknas bort men det kan nog bli tufft för honom att gå på rent pannben ytterligare 14 timmar.
Bakom honom har vi Mattias Bramstång. Han har siktet instält på 10 mil första halvan och det fixar han. Om han sedan gör 10mil andra halvan återstår att se.
Aningens jävigt vill vi även lyfta in vår egen Niklas Karlsson också. Han ligger på för att fixa 20 mil och har balanserat det mycket bra hittills och han stiger ständigt i placeringarna.

21:56 Stefan Manning som har med sig eget partytält hr krupit upp i en stol med en filt över benen. På frågan om detären lång eller kort vila säger han: Det får vi se. Jag försöker komma i balans igen

22:02 Får en hälsning av sin lillebror Erik samtidigt som hon drar ifrån med sin tredjeplats. Nu ligger hon sju varv före Torill som verkar ha tagit en paus och fyra är nu Barbro Nilsson.

22:31 En kille som gjort sitt nästan helt egna lopp är 48h-löparen Zingo Andersen, Nästan från start hr haft hörlurarna på sig. Nynnandes och ibland nästan dansandes har har tagit sig varv på varv. Eftersom han har rutin i dessa sammanhang får vi lita på att detta är något som kommer hålla honom igång i de två dygnen.

22:39 ger sig undertecknad ut på några varv för att känna på stämning och köra några intervjuer till.

00:10 tolvslaget och halvtid i loppet är passerat och återigen har löparna vänt varv. detta har varit en milstolpe för många. Några kan räkna hem några extra kilometer mot kalkylen. De som ligger "på minus" jämfört med planen får nu ladda om mentalt.

00:31 Moa Herngren blev inbjuden till tävlingen för några dagar sedan och har som mål att sätta 8 il eftersom det känns bra mycket mer än hennes pers på 60 km, Ett tag såg hon riktigt sliten och frusen ut och det var tveksamt om hon skulle lösa det. Men så passerade hon 70 km och det började gå lättare. Då sa hon Nu är det ju bara en mil kvar och bara ett benbrott kan stoppa mig. Såhär en stund senare passerar hon 78km och frågan är om ens ett benbrott kan stoppa henne nu.

00:45 en kille som vi inte snackat så mycket om men som vi hann ta nåt varv med på banan är Per Johansson från Sundsvall. Under den turen imponerade han mycket. Humöret var på topp och han såg väldigt lätt och fin ut i steget. Han kommer tugga på riktigt bra här under natten.

00:55 Moa Herngren kliver av banan efter att ha fullföljt sitt mål på 80km. Hon är mycket trött men mycket stolt. Det finns inget som kan få mig att fortsätta nu. Jag var ytterst nära att bryta redan efter 50km så att jag genomförde tillslutet är underbart. Någre personer föreslår att hon skall köra 4km till så hon får dubbla maror men hon avböjer. Det får bli nästa gång säger hon och skrattar.

01:14 Sebastian Lauterbach kliver av bananer 10 mil. Magen håller inte längre och det gör ont varje steg. Jag känner mig egentligen riktigt fräsch men det enda som kunde rädda mig nu är Losec och det är lite svårt att få tag på just nu säger han beklagande. Hur som helst ha han kämpat på bra och kommer säkert igen. Vi önskar honom en god natt.

01:17 Niklas Gunne har fått på sig överdragskläder och växlat över till gång.Nu har längden tagit ut sin rätt och eftersom jag inte kört tillräckligt med långpass går det inte att springa längre. Nu får det bli gång ett tag

01:34 Nu börjar det bli tungt på banan. Christina Paltén var alldeles nyss inne för massage och magnesiumtabletter och vår egen Nisse ligger nu på bänken och behandlar känning av löparknä.

01:54 Mia Thomsén som länge varit en av de starkaste på banan kör även hon ett stopp på massagebänken. Christina knappar därmed in igen.

02:06 Hasse Byrén lutar sig över en soptunna och spyr. Det ser jobbigt ut men han lär inte bryta för det. Dessvärre inte helt ovanligt att detta händer honom.

02:10 Hasse är igång igen.Det är lugnt nu. Det har släpptgestikulerar han och fortsätter.

02:19 Om man skall analyseras lite vad som händer på banan så är det framförallt några personer som går starkt nu. Starkast av alla är nog Mia Thomsén. Jag älskar ju sånthär. Jag blir hög på kilometrar. Lika starka känns Sören och Johan i herrklassen. Visst har de sänkt tempot något sen tolvslaget men de håller fortfarnade högt och fint löpsteg.

02:30 Åsa Wilk och Jan-Erik Ramström konstaterar att så länge liket rör på sig hinner inte likmaskarna ikapp. Med den skrattande inställningen kommer de nog hålla fram till ljusningen i morgon bitti.

02:39 Johan Dahl går mycket starkt. Han varvade just Thomsén som tyckte att det börjar bli en ovana. Han gör tummen upp men vill inte veta hur han ligger till resultatmässigt. Kör nu sitt helt egna rejs i natten och det ser mycket bra ut.

03:21 Nu är det många som kliver av för att vila en stund i en stol eller på en madrass. Tahir Karwan, som tidigar idag lovade att hålla sig på banan, står fast vid sitt löfte. Trött ler han lite varje gång man ropar nåt uppmuntrande till honom.

03:26 Med dryga femton timmar på banan märks det att löparna på pallplats börjar undra hur de ligger till i förhållande till varandra. Bland damerna kollar Mia och Christina in varandras varv och hos herrarna håller Johan snart jämna steg med Sören. Damerna emellan skiljer det i skrivande stun 5 varv och hos herrarna 2,5

03:47 Mattias Bramstång har nu nog bestämt sig för att kliva av. Han har haft problem med en hälsena och vågar troligen inte fresta den mer och därmed riskera Spartathlon.

03:55 Bland dem som nu är starka nog att vara på banan är det uppenbart att de nu ligger jämt i förhållande till reultatlistorna. Vinner nån ett varv här tappar den snart tillbaka det. Ingen rasar ihop fullständigt och ingen har krafter nog att rycka ifrån.

04:24 Vi befinner oss nu under nattens sista mörka timmar och det känns att löparna strax behöver lite ljusning att väcka kropparna med. Men mörkret till trots finns det ett knappt tiotal som verkligen håller farten uppe. De andra sliter nu mest på för att "uthärda natten".

04:49 Utifrån sett kan det vara svårt att tro det men att följa med i utvecklingen varv för varv och meddela dem man följer lite extra tar vansinnigt med tid. Knappt man hinner med att uppdatera här..

04:52 Damkampen har gått in i en ny fas. Efter att ha lturats om att se starkast ut fick Christina en rejäl dipp. Under denna passade Mia, som just då gåendes bloggat klart, på att göra ett ryck. Hon var riktigt pepp och drog ifrån ordentligt. Nu ligger hon med dryga nio varv och planerar för både käk och en guldmedalj.

05:00 17 timmar har nu gått och äntligen börjar lite morgonrodnad synas i mörkret. I samma stund passerar Mats Dänsel som sovit en kvart och därför har mycket stela ben.

05:27 Natten är nu över och löparna tuggar på. Mia har haft ett matuppehåll varför de övriga två knappat in något. På herrsidan är det nästan skrämmande oförändrat. Sören och Johan går extremt jämt gentemot varandra. Den enda som kan verka lite sliten är Hasse Byrén.

05:51 Per Johansson som varit stabil under hela dagen och natten tuggar på och knappar nu in varv efter varv på trean Hasse Byrén som klivit av banan för en stund.

06:08 Sören sitter ner och går igenom sina fötter. Möjligen kommer han nu gå över till gång vilket han tidigt själv förutspådde. I herrklassen är det nu den yngre generationen bestående av Johan Dahl, Per Johansson och Niklas Karlsson som går starkast.

06:15 Johan gick nu om Sören och övertog därmed ledningen. Tror att detta är spiken i kistan för vem som kommer ta hem segern. Johan har överlevt sin värsta period och Sören har sin framför sig. Möjligen kan Per komma upp men det känns just nu otroligt.

06:32 Efter att ha varit ute på banan nåt varv kanske jag får äta upp mina ord ovan. Johan säger att han inte går på placering utan vill just nu bara genomföra sitt mpl 200km. Detta har han god chans på så han unnar sig att gå ett varv och käka fil med flingor samtidigt som Sören springer förbi.
Just nu skiljer det en minut på dem och båda har bra fart.

06:44 Helen Sandberg som strax sprungit 12 mil har tagit av sig nattjackan och därmed kan vi anta att hon börjar få upp värmen. Benen känns fräscha men dessvärre har jag ont i trampdynorna är hennes kommentar till läget.

06:53 Gångaren Christer Svensson som även är anmäld till 48 timmars loppet frågar lite försynt över sin placering. Vi kan tipsa honom att han hittills gått(och alltså inte sprungit ett steg) dryga 11 mil och ligger nu på en 19:e plats

07:07 Många av löparn bryr sig inte längre aom placeringar. De är istället inne i sin värld och bryr sig bara om sin egen prestation. Men det finns några undantag. Mia bevakar sin ledning med ständi´ga uppdateringar och Christina spanar lite oroligt bakåt. Sen går även vår egen Nisse mycket hårt och siktar hela tiden frammåt. Han har problem med löparknä så han kan inte springa i kurvorna men med fokuserad gång där och ett mycket bra löpstegpå rakorna hämtar han hela tiden in.

07:22 Vår redaktör Maria som siktade mot 12 mil hälsar nu alla att hon sprungit färdigt för denna gång. Även hon säger att det är fotsulorna som är problemet. Benen känns helt ok men jg kan inte ta ett steg till. Fötterna är helt fulla av blåsor

07:38 Helen har nu punkterat sina blåsor och haltar mer än någonsin. Vi hoppas det släpper snart.

07:44 Hasse Byrén har det mycket tufft nu. Han tar ett varv i taget sitter en stund men han är en kämpe och är snart uppe igen. I Toppen håller Johan stabilt från och Sören matar på även han.

08:10 Är ledsen om rapporterna blir glesare men det tar sin tid att coacha Mia och Nisse. Båda de går mycket bra på banan och Mia går bara för seger nu. Kan ärligt säga att min puls stiger med löparnas.

08:35 Mia och Johan, de båda klassernas troligaste segrare, har nu kört ett elt gäng varv tillsammans. Båda är medvetna om sin position och kör nu bara för att bevaka den,

08:49 Zingo är efter en nattpaus uppe på banan. Givetvis är lurarna på och han armdansar.

08:55 Ställningen är jämn i topen och den som imponerar mest just nu är Per Johansson. Han stannar för att strecha ut baksidorna ibland men varven han springer går riktigt fort.

09:20 Fortfarande är det spänning i loppet. Helen Sandberg har övervunnit sina fotsulor och gick just förba Barbro Nilsson från Solvikingarna. Därmed är Helen 4:a

09:34 Medaljerna i detta RM i 24 timmars bör nog ha hittat sina ägare. Såväl Mia som Johan försvarar sina guld och är de som går starkast nu med 2,5 timmar kvar. Att Torill skall ta silvret i damklassen är även det ganska säkert trots att hun je efter detta har ett dygnt till att löpa. Bronset bland tjejerna kommer med största sannolikhet plockas hem av Christina Paltén som nu går runt för att avsluta i rörelse.
Bland herrarna mal Sören och Per på riktigt bra för sin silver- respektive bronspeng.

09:47 Banan börjar nu fyllas på med betydligt snabbare löpsteg. Det är alla entimmarslöparna som håller på att värma upp. De skall dela banan med de övriga under den 22:a timmen. Kommer säkert bli en riktigt skarp kontrast mellan löpstegen.

10:02 Starten i 1 timmars har gått. Det var ett riktigt snabbt par som troligen öppnat för hårt, drillar varandra i toppen. Deras första kilometern går i 3:47 fart. Denna hastighet ser i sammanhanget svindlande ut.

10:14 En timmarsloppet domineras fullständigt av Kattis Lilja. Hon håller ännu sin riktigt höga speed och går ensam med undantag fär att hon under ett varv fick sällskap av 24h löparen Marcus Avén som trummade med i ett varv i 3:42 fart. Mycket imponerande.

10:23 Åskan mullrar högt uppe i skyn samtidigt som Johan DAhl kliver över passaen för 200km! Folk jublar och visslar och Johan är rörd till tårar. Detta har varit hans dröm och nu har han inte bara gjort det utan kan också utan andra tankar försvara sin ledning.

10:27 Mullret övergår nu också i regn något som inte verkar bekymra någon på banan trots att dropparna är både stora och många.

10:40 Sören Forsberg är andre man ver de magiska 200km i sin transparenta poncho.Dethär har jag slitit hårt för. Nu skall jag gå och njuta sista 1,5 timmen ler han fram.

10:46 ovädret till trots har vi en hel familj på banan. De heter Frykenmo och deltar i entimmars. Sonen Arvid,6 år, låter sig inte störas av vädret och har nu löpt i dryga trekvart.

10:53 Det regnar vidare medans det börjar bli dax att vända varvningen inför den sista timmen. Men innan dess trummar Kattis på och har nu gjort 14,2km. Hon har alltsdå god marginal att sätta de 15 km hon drömde om innan start.

11.00 Slutskottet för 1 timmars ljuder över arenan. Kattis vann klart med en grymt imponerande löpning. Hon klarade sitt mål med råge och slutsträckan mättes till 15 420 meter. Vi kan inte annat an gratulera till denna fantastiska insats.

11:14 Trots att solen nu tittar fram igen är det många uppgivna ansikten på banan. Visst är det lätt att tänka att det bara är en trekvart kvar men de hjältar som ännu är på banan har gett absolut allt under lång lång tid. Nu är krafterna helt enkelt slut. Ändå fortsätter de.

11:32 Anläggningen börjar återigen fyllas av nya löpare. Det är 6 timmarslöparna som börjar göra sig redo för start. De står längs banan med pigga ben och utsövda huvuden och följer de aningens mer utmattade 24- och 48 timmarslöparna.

11:34 Någon peppar Johan att han skall sikta på 215km och för att klara detta byter han med hjälp av Christina helt steg. De är plötsligt tillbaka i riktig löping och det känns som de flyger fram. Troligen håller det inte mer än ett varv men det är ändå grymt imponerande.

11:41 De trötta minerna fortsätter. Det är nästan obegripligt svårt hur långt löparna nu tolkar de sista 20 minutrarna. Liksom i natt är det vinnarna Mia och Johan som håller motivationen uppe. Något som gett dem segern denna tävling.

11:48 Min kollega Nisse frågar om han ännu passerat 190km. Jag ljuger i rädsla över att han skall bryta om så är fallet och peppar med honom de sista 100-tals metrarna.

12:00 Pistolen skjuter och i samma stund som 24h är över startar dagens 6h. Kontrasten är total. Utmattade 24 timmars löpare kastar sig i gräset samtidigt som utvilade och ivriga "kortdistansare" kastar sig iväg.

Därmed vill vi gratulera segrarna Johan Dahl och vår egen skribent Mia Thomsen till segern och alla andra heroiska ultralöpare. Det har varit fantastiskt att följa alla under detta dygn.


Aktuella- /slutresultat hittar vi här var tredje minut.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.