Foruminlägg av Goran Edenro

#1
14 januari 2008 kl 08:26
Gilla
Hej!
Jag har också precis gått över till jogg.se för att jag börjar bli trött på puls. Om jag är snabb låter jag vara osagt :-)

Gästbok är ganska trevligt för allmänt snack samt att ex. bstämma möten etc. men såklart inte ett måste. Att det breddar den personliga kontakten är definitvt sant.

En sak jag tänker på är att jogg.se har färre anslutna än vad puls.se har och då är det mycket lättare att ha alla diskussioner öppna. På puls drunknar många trådar pga. massan. Då är det väldigt bra med gästbok.

Nåja, det är inte så viktigt för mig att ha en gästbok, men jag skulle uppskatta den om den skapades. Tycker att jogg.se verkar väldigt trevligt och kommer definitvt logga min träning här.
#2
14 januari 2008 kl 08:34
Gilla
Jag har sprungit i formgjutna sulor i 4 år nu. Jag är helt neutral i mitt steg och orsaken till att jag skaffade sulorna var att jag hade problem med domningar i tårna eftersom tåpartiet är lite lågt. Detta försvann helt efter att ha skaffat mina inlägg.

Det största problemet som jag ser det är att sulorna är lite höga åt sidorna. Detta gör att inläggets kant kommer upp över eventuell plastförstärkning och skaver mot "meshen" på skornas sidor vilket leder till hål efter ett tag. Händer inte på alla skor, men ganska ofta, tyvärr.
#3
14 januari 2008 kl 08:55
Gilla
Jag fick 57ml/kg när jag gjorde aktivitustestet. Tröskelfart ca 3:52/km vilket också är vad jag har tränat runt via Daniels tabeller. Kändes bra att värdet stämde med uppskattat värde! Visar ju att man inte är ute och cylkar i wannabee snabb och om inte si och så så skulle jag vara snabbare världen :-)
#4
14 januari 2008 kl 12:01
Gilla
Jag fick den i julklapp. Tycker den är trevlig och läsvärd. Sammanfattar det mesta på ett bra och begripligt sätt.
#5
15 januari 2008 kl 21:38
Gilla
Om man är från Göteborg och har sprungit varvet, så kan den sammanfattas ganska exakt som att springa två varv på göteborgsvarvet. Kuperingen är väldigt lika.
#6
17 januari 2008 kl 07:36
Gilla
Jag har aldrig byggt på gymet men efter en handfull år som löpare nu så har jag insett hur mycket styrkan gör för löpningen. Eftersom jag inte kan förmå mig att lyfta skrot på gymet eftersom jag tycker det är tråkigt, så har jag börjat med bodypump 2ggr/vecka. Detta tycker jag är ett väldigt bra sätt att komplettera löpningen med styrka. Så om man inte kommer iväg till gymet så testa! Mitt löpsteg har förbättrats avsevärt efter jag stärkte upp rygg och bål och jag "orkar" trycka på mer utan att falla ihop :-)

Karl: Nej, det fungerar inte alls om man tränar löpning på nivåer över 5-6mil/vecka. Det medför bara att man inte orkar sina intervallpass och känner sig allmänt svag.
#7
18 januari 2008 kl 07:41
Gilla
Jag tror du har en överansträgning av ligamentet sartorius som avlöper från tibian och fäster vid sidan av knät. Orsaker som kan vara tänkbara:

1). Fel skor, gamla skor, lite dämpning etc.
2). Snett bäcken (åtgärdas hos en kiropraktor och tar 1h).
3). Assymetrisk styrka i lårmuskler. Dvs, stakare i vastus lateralis kontra vastus medialis.

Åtgärder:
1). Testa ut nya skor som passar dig, köp dem :-), vila och börja om lungt.

2). Gå till kiropraktor och knäck tillbaks bäckenet. Detta är ett mycket vanligt problem och står för ca 60% av alla "ryggont" i dagens samhälle. Be också om tips hur du skall stretcha så att det inte uppkommer igen (beror oftast på korta hamstrings och/eller ljumskar).

3). Styrketräna benen för att få symmetrisk styrka.

Lite tankar från mig. Hoppas du blir bra. Här är en länk om du vill se var muskler och ligament sitter :-)
http://darkwing.uoregon.edu/~athmed/aclrehab/antmus.jpg
#8
18 januari 2008 kl 09:18
Gilla
Hej Jenny.

Om det är så att du är starkar i den yttre av lårmusklerna, så "drar" den muskeln benet utåt eftersom den inre lårmuskeln inte kan hålla emot. Det är då man kan få problem med ligament och fästen på insidan an knät.

Om du har det här problemet så är det enklaste sättet att lägga dig på sidan med det ben som du har problem med uppåt. Sedan lyfter du och sänker det benet så länge du orkar. Gör det två gånger om dagen eller nåt.

Det rekommenderade min kiropraktor för att undvika framtida problem. Men jag gör det inte så ofta (hhrrrmm...)
#9
18 januari 2008 kl 10:16
Gilla
Oj!

Nu blev det lite fel! Susanne i all ära men...

Man skall alltså göra precis tvärtom! Lägg dig på sidan med det onda benet nederst. Flytta ut benet lite så du kan lyfta upp det utan att krocka med det övre benet. Lyft sedan det NEDRE benet uppåt och nedåt. Det skall alltså kännas i det nedre benets knä och ljumskregioner.

Hoppas du/ni fattar :-)

Jag vet faktiskt inte vad som är optimalt vad gäller hur ofta du skall göra det, men kan du lägga dig på golvet framför tv:n varje kväll så tror jag nog att det kommer ge effekt ganska snabbt. Ett par gånger i veckan är nog lite lite tror jag. Oftare och lite färre är nog att föredra.
#10
24 januari 2008 kl 14:05
Gilla
Om du orkar köra 48h senare kör du för långsamt. Du skall mer eller mindre ha ångest inför passer och som Frida nämner så är det nästan max som gäller.

Hemska pass, men de ger resultat efter bara ett par gånger :-)
#11
29 januari 2008 kl 07:28
Gilla
Alltså, för det första kan jag inte alls förstå varför namnet jogg väcker anstöt hos en del. Om man inte vill springa för jogg, så gör man ju inte det. Då återstår bara att man har problem med att ett chatforum på nätet heter jogg.se. Det är ju rätt barnsligt!

Jag tycker jogg är en mycket trevlig plats och har inga som helst problem med namnet.

Personligen tyckte jag Alvas inlägg var helt okey, men jag förstår att en del tar illa upp. Vidare vill jag också klargöra att Stefan har varit väldigt aktiv på puls under många år och de ordklyverier han pratar om har han själv deltagit i och startat otaliga gånger. Eftersom han nu är väldigt bitter på puls, så kommer det en hel del pajer från hans sida.

Jag gick från puls till jogg eftersom jag tycker denna sida är bättre och trevligare, men det är just trådar som denna som får mig att sucka tungt.