Löpning Avancerad träning 14 inlägg 2665 visningar

Styrketräning OCH löpning

1972 • bromma
#1
16 januari 2008 - 07:23
Gilla
Hej! Jag är i grunden en kroppsbyggare/styrketränande individ som numer också försöker bli löpare. Av tidsskäl så måste man naturligtvis prioritera - benträningen på gymmet tex får stå tillbaka för löpningen. Vill gärna ha kontakt med andra som försöker samma sak - kombinera muskler och kondition - för att utbyta tips och erfarenheter!
Hur gör ni andra? och framför allt - hur hinner ni med?
1974 • Göteborg
#2
16 januari 2008 kl 08:50
Gilla
Jag styrketränar en gång i veckan, men prioriterar löpningen. Jag har inga större ambitioner att bygga större muskler än vad jag har nu.

Enligt min filosofi kan jag springa ett lättare pass dagen innan styrketräning, och låter bli att springa dagen efter styrkan. För närvarande springer jag två tuffare pass i veckan, men tänkte öka på med en till två lättare pass under våren. De sistnämda blir på lunchen.
1969 • Björkhagen
#3
16 januari 2008 kl 09:52
Gilla
Jag springer tre till fyra gånger per vecka dock oftast tre. Sen så har jag börjat styrekträna 2ggr i veckan detta för att hålla mig skade fri vid löpningen. Alltså jag tränar bara styrketräning pga löpningen. Fast det är ju bra för andra saker också. Att jag hinner med detta plus två tonårsdöttrar med aktiviteter och att jag är tränare i ena dotterns fotbollslag är tack vare att jag jobbar natt. Men var tredje vecka jobbar jag fem nätter på en vecka då är det knepigare att hinna med.
Vet inte om du blev så mkt klokare av mitt inlägg
1983 • Linköping
#4
16 januari 2008 kl 12:16
Gilla
Är egentligen i grunden fotbollsspelare, men har hållt på mycket med styrketräning, särskilt sen jag slutede med fotbollen för tre år sen.
Har väl varit periodare inom styrketräningen så är inget direkt muskelberg.
Men nu har jag det ungefär som du, vill inte lägga av med styrkan bara för att man har börjat med löpningen också. Så jag har iaf dragit ner på det till två styrkepass i veckan med endagarsschema och så försöker jag komma ut och springa 3-4 gånger i veckan.
Det blir ju inte direkt att man bygger massa muskler med den träningen, men håller iaf uppe det man redan har.
Det är ju inte heller så att väldigt tung styrketräning går ihop med löpningen, jag blir iaf väldigt seg dagen efter och det går ju ut över löpningen.
Och som Lars säger här över är det bästa att köra ett löppass dagen innan styrkan och dagen efter vilar man eller tar ett lugnt löppass.
Vet inte om det gav så mycket, men hoppas det gav något
Heimo
1960 • Swe
#5
16 januari 2008 kl 12:50
Gilla
Jag brukar köra ett par styrkepass/vecka utöver löpningen.
Det fungerar bra och köra combopass(dvs både och) samma dag om man har svårt å få tid vissa dgr.
Oftast kör jag löpning först isf, duschar å äter lite mellanmål innan jag åker till gymmet.

Jag tränar iofs inte styrka för få muskler utan mer för att hålla kroppen i allmänträning styrkemässigt, kör oftast armar, axlar, mage och rygg...
Resonerar som så att benen får träning av löpningen styrkemässigt.

Att man med ett par gympass/vecka skulle lägga på sig flera kg onödiga muskler är mer en myt, att bygga upp 2-3kg muskler kräver väldigt mkt mer gym än så samt flera års träning, om man nu inte är en växande ungdom eller använder sig av otillåtna preparat.
Magnus
Stockholm
#6
16 januari 2008 kl 13:22
Gilla
Jo precis, har läst nånstans att man normalt sett kan lägga på sig max 2-3 kg muskler per år och eventuellt lite mer om man är otränad, så det är inget direkt att oroa sig över.
Själv styrketränar jag en dag i veckan och kör då ben, vader rygg och mage. Kör ganska tungt i vadpress och knäböj för att få upp en bra styrka och har märkt att det ger bra resultat för löpningen. Men att springa dagen efter ett tungt benpass är ingen höjdare precis :D
Matti
1977 • Göteborg
#7
16 januari 2008 kl 13:36
Gilla
Även jag försöker kombinera styrketräning och löpning. Jag är inte superseriös inom ngn av idrotterna men en duktig motionär i båda. Min löpning fokuserar jag på perioden från nu till gbg-varvet, då blir det ca. 5mil/vecka och av tids/återhämtningsskäl får håller jag mig till 1-2 styrkepass per vecka. Självklart tappar jag lite muskler men inte värre än att det går att hämta igen. Genom att få i mig mycket protein även under löpperioden tror jag att jag minskar muskelpappet.

Välkommen till min utmaning i att springa en halvmara i lika många minuter som du har kroppsvikt i kg ;-) För min del inebär det att jag ska klara gbg-varvet på 1:30 utan att tappa i vikt :-o

Mvh,
Matti
1981 • Linköping
#8
16 januari 2008 kl 18:09
Gilla
Matti: Jag måste nog tyvärr tacka nej till din utmaning, även om jag gärna skulle ha satt världsrekord på halvara genom att springa på 56min... Det känns dock inte helt realistiskt ;-)

Ang. styrketräning i övrigt så ger ju löpning rätt begränsad motion för överkroppen och extra styrka i bål & rygg behövs ofta för löpare. För att klara av vardagen krävs ofta även extra styrka i axlar, och armar. Syn bara att det är så jädrans tråkigt...
1972 • bromma
#9
16 januari 2008 kl 20:47
Gilla
Tack för flera roliga och intressanta inlägg. En sak jag har med mig från byggningen är att ej äta kolhydrater, framför allt inte snabba. Tycker det fungerar att löpa ändå. Ni andra som löper mycket - känner ni att det går utan mycket kolhydrater? Eller "vräker" ni i er pasta etc?
1963 • Bromma
#10
16 januari 2008 kl 21:06
Gilla
Innan jag började löpträna styrketränade jag endast, mest för att bibehålla muskelmassa eftersom jag lätt går ner i vikt annars. När jag började löpträna blev det 2-3 pass på gymet och 1-2 löppass i veckan. Sedan har det där skiftat över tiden, så att det numera är4-5 löppass och max 1 styrkepass per vecka. Då brukar det oftast bli rygg, mage och vader. Ibland springer jag till gymet och sedan hem. På så sätt får jag lite upp- och nerjogg också. Jag är övertygad om att jag har nytta av att ha min styrketräning i grunden och egentligen skulle jag vilja hinna med fler styrkepass, men det är lite svårt att få plats med det i veckorna. Styrketräning med lätt belastning och många repetitioner bygger inte heller "onödig" muskelmassa, men förebygger skador och ger ett bättre löpsteg och bättre hållning.
Matti
1977 • Göteborg
#11
16 januari 2008 kl 21:08
Gilla
Karin: Ja det är väl ingen helt rättvis utmaning ;-)

Karl: Snålar jag på kolhydrater upplever jag att både imunförsvar och ork sjunker så det gör jag absolut inte när jag är inne i löparperiod.

/Matti

PS. När jag känner mig stor och tung tänker jag på en kompis som väger ~95kg, hans rekord på gbg-varvet är 1:24. Det brukar få mig att fortsätta kämpa.
1974 • Strängnäs
#12
16 januari 2008 kl 21:21
Gilla
Hej karl !

Härligt med en kroppsbyggare som ger löpningen en regäl chans !
Det går att kombinera jag själv gör det!
Men det är klart att rulla runt milen på 40 minuter är nog tufft om man bär på 100 kg muskler.

Men skapliga tider går att uppnå tror jag, några minuter över 40 går !

Du får nog köpa att du inte får samma tryck och att du inte har samma flow i byggningen,men det på beskostnad av trevliga löparrundor och det väger faktist över periodvis.

Det du tappar rent muskulert och styrkemässigt för det gör du !
går mycket snabbt att ta igen,då du håller igen med löpningen.

Lycka till,jag ser gärna fler bitar ute i spåret.
Zäta
1985 • Trollskogen
#13
16 januari 2008 kl 21:37
Gilla
Jag måste träna rygg, bål, vader och benhinnorna separat för att undvika problem. Tyvärr är det skittråkgt.
1972 • Mölndal
#14
17 januari 2008 kl 07:36
Gilla
Jag har aldrig byggt på gymet men efter en handfull år som löpare nu så har jag insett hur mycket styrkan gör för löpningen. Eftersom jag inte kan förmå mig att lyfta skrot på gymet eftersom jag tycker det är tråkigt, så har jag börjat med bodypump 2ggr/vecka. Detta tycker jag är ett väldigt bra sätt att komplettera löpningen med styrka. Så om man inte kommer iväg till gymet så testa! Mitt löpsteg har förbättrats avsevärt efter jag stärkte upp rygg och bål och jag "orkar" trycka på mer utan att falla ihop :-)

Karl: Nej, det fungerar inte alls om man tränar löpning på nivåer över 5-6mil/vecka. Det medför bara att man inte orkar sina intervallpass och känner sig allmänt svag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.