Foruminlägg av Elias Roos

#1
9 maj 2018 kl 19:36
Gilla
Hej, jag planerar att under sommaren genomföra mitt första löpäventyr! Jag planerar att springer från min hemstad Linköping, längs östkusten och sedan springa nere i Skåne, tänker att det tar några veckort. Problemet är att jag endast har löpt från och till i ca 1år och har då inte så bra kondition. Det längsta passet jag haft var på 14km, men det är inte mitt största problem.

Saken är den att jag aldrig har gjort något i denna stil förut och behöver all hjälp jag kan få. Tips på utrustning som behövs, hur/vart man ska sova, hur man gör med mat, hur man håller sig fräsch. Behöver i princip hjälp med allt! Vill verkligen genomföra detta, eller åtminstone försöka!

Jag är helt säker på att det finns människor här som kan hjälpa mig, tack i förhand!
#2
10 maj 2018 kl 14:58
Gilla
#1 Mikael
Tänker att jag springer ca 2mil/dag och sedan går resten. Tänker att jag under en dag rör på mg i 6-8h så 2mil borde gå att fixa med så lång tid på mig. Tanken är att jag ska sova så mycket som möjligt i naturen men även besöka några vandrarhem för att få någon bra sömn och för att fräscha upp mig. Ska kolla lite efter dessa bloggar, tror du har rätt i att det finns värdefulla tips!

#2 Stefan
För mig är inte det viktiga tiden jag gör det på, utan mest att jag gör det. Tänker mig att jag kommer ca 30-40km per dag, men man brukar väll överskatta sig själv lite så kanske tar 1månad att göra detta. Det är ungefär precis den rundan jag vill springa, så mycket vid kusten som möjligt.

#3 Johan
Jag skulle helst springa i leder pga den vackra naturen men man måste försöka vara lite realistisk, en löparvagn skulle vara mycket mer effektiv på en runda såhär lång, vad kostar en löparvagn och var kan man få tag på en?
#3
10 maj 2018 kl 15:18
Gilla
#6 Johan
Aha okej, ska definitivt kolla! Tack för tipset!
#4
10 maj 2018 kl 20:37
Gilla
#8 Marcus
Kan tänka mig att man lätt tar i för mycket i början så man knappt orkar röra sig redan den 3:e dagen så låter vettigt att ta det lugnt i början. Är det någon sånhär ni tänker er? https://www.xxl.se/bits-cargo-trailer-cykelvagn-for-bagage/p/1108898_1_style står ju dock att det är till cykel. Har försökt leta efter löparvagnar men hittar mesr barnvagnar?
#5
10 maj 2018 kl 23:02
Gilla
#12 Mikael
Så det är ungefär en lättare barnvagn gjord för löpning men man stoppar packning i den istället?
#6
13 maj 2018 kl 22:37
Gilla
#10 Monica
Tack så mycke, väldigt spännande och inspirerande att läsa!


Tror jag har fått hjälp med det mesta nu men har 2 frågor kvar, hur ska man hålla sig ren? Försöka bada i någon sjö lite då och då eller hur brukar man göra? Och andra frågan, om jag ska speinga med löpvagn och springa på vägar, är det bara att bestämma själv vilka vägar jag ska springa eller har ni några tips? Vill springa så mycket och så nära naturen som möjligt, men ändå på bilväg/grusväg för att kunna springa med löpvagnen.
#7
30 maj 2018 kl 21:31
1 Gilla
Tack alla för era tips/tricks och alla lyckönskningar! Trodde inte så många skulle vara intresserade av mitt "löpäventyr". Har inte skrivit på länge men kan meddela att jag har hittat en löpvagn som jag ska hämta nu i helgen! Har även kommit fram till att springa 50mil längs östkusten inte är möjligt just nu så ska istället springa Gotland söder till norr, ca 16mil.

Har ni några tips på hur jag kan lägga upp dessa "äventyr" på denna hemsida? kan man lägga ut som blogginlägg eller funkar det på något annat sätt? Tänkte kanske starta ett instagram där jag lägger upp bilder under mina äventyr. Eftersom många var intresserade så vill jag gärna göra något av det!
#8
1 september 2018 kl 20:50
Gilla
Om jag har förstått det rätt så är det möjligt, men svårt (lite vad jag hoppades på haha). Det tråkiga är att det finns 4 lopp under Österlen Spring Trail. 5km (för lätt), 13km(fortf för lätt), 21km(börjar bli tufft, men för litet mål) och sedan 62km vilket känns ganska omöjligt, men det är ju roligt att ha ett extremt tufft mål som man verkligen måste kämpa för!

Målet är mest att klara det, eller snarare att komma i mål oavsett om det är inom tid eller inte. Det jag är rädd för att ja ska betala massa pengar och sedan krascha efter kanske 2mil.

jag skulle även behöva tappa några kilon vilket garanterat skulle öka distansen jag klarar att springa.
#9
2 september 2018 kl 16:50
Gilla
Tack alla för era råd och synpunkter! Precis som #10 säger så är jag en väldigt ambitiös person! Jag brukade spendera mycket av min tid i Skåne, tyvärr inte längre men längtar dit varje dag, det är lite därför jag ville springa 62k, för att få och se mer Skåne.

Men när det gäller löpning som kan innefatta allvarliga skador är det väll bäst att använda sig av förnuft, o ta det säkra före det osäkra!

Blir antingen 21k eller att jag ställer upp som funktionär. Förhoppningsvis så blir jag mer förälskad i löpning efter loppet och satsar på 62k året därefter!
#10
11 oktober 2018 kl 22:15
1 Gilla
90% av mina löprundor sker när det redan är mörkt ute och jag har nu bestömt mig för att träna mer trailrunning pga att jag ska springa ett traillopp framöver. Jag har beställt en pannlampa som ska hjälpa mig när jag är ute och springer i skogen, men under dagens kvällspass kunde jag inte sluta stirra in i skogen och tänka "hur i helvete ska jag våga springa där inne ensam..?".

Tänkte att det måste finnas några här som är nattugglor precis som jag som kanske hade några tips? Vänjer man sig vid mörkret? Finns det några knep ni brukar använda?
#11
14 oktober 2018 kl 12:29
1 Gilla
Har läst allas inlägg och kan helt klart säga att jag är sjukt taggad på att börja springa mer i skogen under kvällar/nätterna! Känner mig inte alls lika rädd längre, mer exalterad över vad jag kan få se. Den största anlednignen till varför jag springer ute och inte på gym är trots allt för att få känna naturen, skogen, djuren och låter som att springa i skog/naturen under mörkret är ett av de härligaste och bästa sätten att göra det på!
#12
14 oktober 2018 kl 15:54
Gilla
#36 Andreas Tävling i kolsvart skog, låter verkligen som en utmaning man helst skulle vilja slippa! Om jag känner mig själv rätt så kommer det hända många gånger att ja glömmer extra batterier :D

#35 Tibor Förstår vad du mena. Ända jag kan komma på är att springa hem från skolan, dock inte det lättaste att ta med löparkläder dit.
#13
17 oktober 2018 kl 13:43
Gilla
Kollar på mycket filmer och videos där de springer ultras och har märkt att på t.ex. deras löparryggsäckar sitter oftast prislappen och de kvar. Köper de utrustning inför ett lopp och sedan lämnar tillbaka o då får pengarna tillbax efteråt? Är detta en vanlig sak inom ultrarunning? Ska springa ett traillopp i april och skulle då behöva lite utrustning, men eftersom jag går på gymnasiet och är arbetslös är det lite tajt med pengarna..
Brukar man göra så även i Sverige? Skulle det äns funka i Sverige? Vet att jag har en lärare som köpte ett par skor för att springa ett lopp som var extremt lerigt för att sedan lämna tillbaka dom.
#14
17 oktober 2018 kl 19:58
Gilla
#3 Glenn Ahaa joo låter mycket mer logiskt! Bara antog att de var någon prislapp av nån dum anledning.

#2 Daniel Ja alla jag har pratat med här har varit väldigt hjälpsamma o snälla! Loppet är på Österlen i skåne, tyvärr en bit bort ifrån Nacka. Hade varit riktigt häftigt att få låna utrustning av Den Daniel 'Roxen' Roxvet!
#15
17 oktober 2018 kl 23:16
Gilla
#5 Jonas Tror jag behöver en lite större löparryggsäck. Har en på 2L utrymme men skulle nog behöva lite till, kanske 5L. Det är nämligen ett ultratrail ja ska försöka ge mig på. Skulle även vara skönt med ett par stavar. Sen tror jag inte det är så mycket mer, kläder o skor har jag själv/planerar att köpa.
#16
18 oktober 2018 kl 13:22
Gilla
#7 Olle Ja det är sant, men hela julbonusen ska gå till ett par nya Salomon Ultra Pro??

#8 Daniel Aha okej, blir mitt första ultra så behöver all hjälp jag kan få, därav stavar. Men på en plats som Österlen kanske de bara skulle va i vägen.
#17
19 oktober 2018 kl 09:26
1 Gilla
#12 Åsa Skulle behöva låna en löparryggsäck då det är krav på vindtät jacka, visselpipa mm. Den löparryggsäcken jag har skulle nog sitta väldigt obekvämt med alla dessa saker i, den är gjord för lite kortare rundor. Känner en i skåne som ska springa samma lopp som jag, börjar nog med att höra av mig till honom o ser om han har någon löparryggsäck liggandes!

#13 Irene Mmh tror nog jag kommit fram till att det inte behövs stavar, tack vare er!
#18
26 februari 2019 kl 19:26
Gilla
Springer ofta ensam och känner att jag vill ändra på det. Funderar på att gå med i någon förening både för att ha mer roligt närja springer, men också för att få någon slags coach för att förbättra min teknik och sådant.

Har kollat runt lite och det verkar finnas 3 som är ganska etablerade här i Linköping. Linköpings Löparklubb, Ik Akele och NocOut. Vet inte riktigt vilken man ska välja. Vill helst gå med i den som har flest pass och tar det mest seriöst då jag vill utvecklas. Undrar då om någon här i forumet har erfarenhet av någon av de samtliga föreningarna!
#19
28 februari 2019 kl 19:42
Gilla
#2 Jasko Tack för informationen. precis vad jag letade efter!
Tycker efter dina beskrivningar att LGIF låter roligast och lite mer det jag är ute efter, ser dock precis som du säger att det är väldigt dyrt och att de inte fokuserar på längre distanser, inte äns längre än 5km om jag läst rätt..

Annars tycker jag nog Linköpings Löparklubb låter som något för mig. Ligger inte i närheten av milen på 33min men sålänge man kan få lite mer individuell coachning (som man antagligen inte får när det kommer ca 100pers) så är jag nöjd. Skulle inte säga att jag är socialt inkompetent men kan tänka mig att man knyter mer med en mindre grupp vilket också ger en fördel till LL.

Hört mycket gott om Ik Akele (man ser dom ofta i spåren) men gillar verkligen inte tanken på att man förväntas hjälpa till i deras evenemang, man vill ju tävla!