Foruminlägg av Michael Jerlin

#1
11 maj 2010 kl 20:44
Gilla
Det viktigaste är att få in varierad träning, t.ex. backe och intervaller. Efter ett par pass med varierad träning, där du även kan öka någon kilometer i taget, kommer du märka hur din löpstyrka ökar och att du faktiskt har kvar lite ork sista kilometern och kan trycka ifrån (en rejäl spurt!). När du märker att du springer fem och kanske sex km utan någon större ansträngning är det definitivt att börja röra sig mot tio km, men att fortsätta med den varierade träningen.

Jag har gått från att flåsa duktigt på tio km till att nu dra ut i kuperat löpspår och kan t.o.m. ta i rejält i uppförsbacke, mycket tack vare just backträning. Känslan när du märker att du orkar mer och mer och mer är en sån j-vla kick! Lycka till!
#2
5 oktober 2012 kl 09:06
Gilla
Jag känner igen scenariot och min enkla, högst ovetenskapliga, slutsats är att den uppstår när jag belastat foten mer än vanligt. Tage nämner stressfraktur och om det syftar på att man "stressar" foten genom att träna lite mer än vad man kanske är vad vid så verkar det rimligt.

Tack dock tacksamt emot tips från andra erfarna hur man råder bot på detta. Handlar det om att sakta trappa upp träningen för att långsamt vänja foten vid ökad belastning? Eller mer fokus på själva foten, dvs. tåhävningar och div. balansövningar?
#3
7 november 2012 kl 14:52
Gilla
Om jag vore dig skulle jag börja enklare, med bra styrkeövningar både i hemmet och ute i naturen. Vintern är en klassisk uppbyggnadsfas och det är okej att blir lite "tung" i kroppen så att du kan komma väl förberedd ut till våren. Om löpningen är ditt fokus dvs.

Jag skulle köra ett pass/v med uppvärmning + grundläggande styrka (armhävningar, squats, utfall, tåhävningar, burpees etc.). Gärna ute i det fria! Utöver det så avsluta ett av dina andra pass med 15-20 minuter core i hemmet/ute.

Detta passar mig perfekt då jag vis av erfarenhet inte tar mig till ett gym, mycket roligare att få in det i löpträningen direkt.
#4
14 november 2012 kl 08:23
Gilla
Ted har rätt, de långa långsamma passen är minst lika viktiga som kvalitetspassen. Ett vanligt fel folk gör är att träna för hårt på de långsamma passen och tvärtom. Det är variationen du vill åt.

Jag siktar också på sub45 lagom till våren och har precis bytt upplägg och jag tycker mig redan känna skillnad. Träningsprogrammen tar ju sällan hänsyn till årstider utan kör bara på. Jag skulle sikta på uppbyggnad, uthållighet och styrka i nov-feb och sen bli snabbare i feb-april.