Löpning Träning 17 inlägg 8696 visningar

Illamående efter lopp efter 21 km

1979 • Höllviken
#1
5 december 2009 - 20:59
Gilla
Jag har ett problem som någon kanske kan hjälpa mig med. Efter lopp på 21 km blir jag illamående efter en dryg timme (kräker och mår illa). Loppet går bra (springer omkring 1.47) och jag mår bra efter målgång. Efter ca en timme blir jag illamående. Någon som kan tipsa mig vad jag ska göra?
1974 • Karlstad
#2
5 december 2009 kl 21:08
Gilla
Vad gör du efter målgång? Vad dricker och äter du?
Bengt
1979 • Vallentuna
#3
5 december 2009 kl 21:18
Gilla
Jag hade liknande problem när jag började springa längre sträckor. Kände mig nästan bakis efter pass över 2mil. Min lösning var att se till att jag fick i mig något DIREKT när jag avslutade passet. Både vätska och något ätbart INNAN jag dushade. Efter dushen så äter jag något regälare. Har inga sådan problem alls nu.
Anders Ohlson
1966 • Töcksfors
#4
6 december 2009 kl 09:13
Gilla
Har liknande problem, illamående efter ca 2 timmars löpning. Jag blir dock illamående även när jag springer. Sprang Stockolm marathon i år och började må dåligt efter ca 2,5-3 mil och spydde säkert 10 ggr innan målgång. Jag har provat att dricka mycket-lite. Äta direkt efter ett pass-väntat längre. Alla förbannade sportdrycker som finns-vatten. Fått tips om att Samarin skulle vara botemedlet, men inte för mej iaf. Så är det någon som har en lösning så....
1974 • Göteborg
#5
6 december 2009 kl 10:20
Gilla
För min del hjälper det inte med varken mat eller dryck - det spyr jag bara upp igen. Jag måste varva ner efter loppet med gång, lätt jogg eller cykling. Tio-tjugo minuter verkar krävas. Min teori är att benmusklerna innehåller massa blod som inte cirkuleras runt när man slutar röra på sig.
Sessan.E
1967 • täby
#6
6 december 2009 kl 16:18
Gilla
Jag blir illamående när glykogendepåerna i kroppen sjunker. Om jag innan en stor kraftansträngning plussar med massor av kolhydratmat samt även mitt under äter russin, nötter , fruktbitar så klarar jag mig.

Måste äta ordentligt och mycket efter nedvarvningen för att inte kräkas.

Mitt råd är att prova ät under löprundan (om du kan ! ) ( På sommaren så får jag ont i huvudet och kräks när saltbalansen rubbas så måste jag äta salt i spåret )

Annars kanske en läkare kan svara på varför just du mår så illa och ge förslag till förbättringar för dig.

/ Lycka till , Sessan
Ingvar Elofsson
1953 • Kalmar
#7
6 december 2009 kl 16:54
Gilla
Jag har samma problem. Efter alla långlopp blev jag illamående. Numera ser jag till att alltid ha en flaska coco-cola som jag kan dricka en stund efter att jag kommit i mål. Detta har gjort att nu slipper kräkas. Magen har lugnat ner sig igen. Det funkar för mig, men jag vet inte om det funkar för alla.
Johan
1981 • Stockholm
#8
6 december 2009 kl 20:20
Gilla
Jag har upplevt samma sak som du om jag slarvar med mat och dryck efter målgång. Brukar inte vara hungrig eller törstig efter loppen egentligen men jag har lärt mig att jag måste dricka rätt mycket och framför allt äta en del för att slippa illamåendet. Banan, kexchoklad, etc. Äter det jag blir tilldelad i målområdet direkt och sen försöker jag äta middag så snart som möjligt.
Walker67
1947 • Växjö
#9
6 december 2009 kl 22:52
Gilla
Med mig är det tvärtom att jag mår illa om jag äter under eller direkt efter ett lopp. Samma sak om jag har mat i magen, när jag startar loppet eller träningen, då kommer illamåendet som ett brev på posten. Jag måste alltid träna och tävla på fastande mage och då får jag inga problem. Jag tycker det är bättre att inte träna alls än att ge sig ut för nära efter maten, usch det är hemskt när maten ligger som en klump i magen.
Efter loppet måste jag vänta ca 2 tim tills hungern kommer och då är väldigt gott att äta - liksom pricken över iet efter en hård tävling och träning. Därför förstör jag inte denna högtidsstund med småätande, endast lite dricka efter målgång ibland, sen ingenting förrän maten, värt att vara ståndaktig, det har man igen senare.
1979 • Höllviken
#10
7 december 2009 kl 22:56
Gilla
jag tycker jag har provat att äta och dricka. men det verkar dessvärre inte fungera. Jag får kanske prova att äta lite mer :-)

är det någon som har provat energitillskott, fungerar det? det känns lite hokos-pokus, eller?
/Markus
1987 • Brastad
#11
22 mars 2010 kl 19:20
Gilla
har något liknande jag med, men det sitter mer psykiskt skulle jag tro... om jag springer ett vanligt pass så mår jag prima hela vägen. dom jag däremot någon gång under loppet tänker "fan jag mår ju inte ens illa!" så mår jag i samma stund illa! och får jag inte bort den tanken snabbt så kan den sitta kvar LÄNGE och då har jag många gånger vart nära på att spy, detta hände oftare förr men har nu minskat ganska lite. mycket skumt, gäller å hålla skärpan hela vägen = )
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#12
22 mars 2010 kl 19:31
Gilla
Säger bara en sak: DEHYDRERING!
Har själv fått likadant flera ggr. I USA 2006 berättade en läkare för mig att det är enbart dehydrering. Läs följande artikel:
http://running.about.com/od/nutritionforrunners/f/nausearunning.htm

Lycka till!
Cissi
1974 • Linköping
#13
12 september 2010 kl 22:11
Gilla
har liknande problem, känner inget under loppet och ca 20 min efter målgång brukar gå bra. Efter det blir det värre, tre lopp i rad (halvmaror) har slutat med kräkningar ca 1-2 h efter lopp. Försöker äta, dricka men det går inte ner något förrutom lite vatten allt annat känns väldigt jobbigt att få i sig. Har dock inte testat att varva ned ordentligt utan sätter mig gärna så fort som möjligt, kanske ska testa detta. Förslag mottages tacksamt
1981 • Göteborg
#14
12 september 2010 kl 22:20
Gilla
Ni är inte ensamma, när jag under längre tid och tar i mår jag ganska "piss", mår illa, och andra delen.

Den 25 september kommer jag att må "riktigt, riktigt" pissigt när jag kommer i mål, det är jag inställd med.

Men det är inget fel på oss, när man tävlar och presterar så måste kroppen reagera på ngt sätt
Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#15
12 september 2010 kl 22:23
Gilla
Åh nej. Varför började jag läsa den här tråden? Jag har kräkfobi, finns inget jag hatar mer, kan ligga vaken en hel natt och stirra i taket och kämpa emot ett illamående.
Igår sprang jag min första halvmara och är redan sugen på mer. Efteråt tänkte jag att herregud, vad händer med magen när man springer så länge, och har jag druckit/ ätit tillräckligt, och vad händer annars? Nu vet jag.
Magnus
1968 • Västerås
#16
13 september 2010 kl 08:24
Gilla
Bra att du startade tråden, har exakt samma erfarenhet efter halvmara. Ifjol åt jag allt som bjöds efter loppet och spydde efter 1.5 timme. I år drack jag bara vatten efteråt men spydde likt förb-nnat. Under loppet drack jag vid alla stationer utom den första och kände mig inte "uttorkad", Har åkt några Vasalopp men inte upplevt samma sak där. Inte heller vid hård träning eller annan ansträngning. Antar att det bara är att ett tecken på att man tömt sina krafter. Möjligen spelar det in att jag sätter mig i bilen och kör hem, kanske bätrre att varva ned med promenad/vila?
1972 • Sjöbo
#17
13 september 2010 kl 08:31
Gilla
Kan bero på att kroppen vid längre pass tappar mycket salter och mineraler. Jag brukar göra som när jag dricker mycket alkohol, ta en resorb innan och en efteråt. Bra medel mot baksmälla och bra medel mot dåligt mående efter långpass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.