Löpning Skador & Rehab 35 inlägg 5140 visningar

Måste fråga om benhinneinfammation.....

Nathalie B
1970 • Stuvsta
#1
18 april 2010 - 17:55
Gilla
Jaha, så har det blivit som jag befarat; jag har självklart fått enorm benhinneinflammation!

Detta trots lugnt tempo, trots lugn upptrappning, trots pelotter (kompenserar lätt pronation), trots utprovade löpskor på Löplabbet, trots att jag är mkt tränad innan (i dans är man van vid hopp och stötar).

Efter mitt 10,8km-pass i onsdags är det helt kört i benhinnorna.

Vad ska jag göra? Jag kan cykla och dansa varje dag utan problem, men så fort jag försöker mig på löpning så händer detta. Varenda gång. Jag har i typ 20 år försökt "vila bort" det, men ska benhinnorna ALDRIG vänja sig? Jag menar; jag börjar ju inte från scratch direkt vad gäller träning.

Kommer jag aldrig kunna springa mer än 40min x 2/v i livet någonsin? Jag vill träna upp och bli snabbare och kunna springa längre och jag ser hur alla andra klarar det utan problem, men jag kan inte. Ngt är fel i benhinnorna när det kommer till löpning.

Tips?
< < < 1 2 > > >
Mattias Andersson
1972 • Skärblacka
#2
18 april 2010 kl 18:41 Redigerad 18 april 2010 kl 18:49
Gilla
jag hade mycket problem innan jag skaffade mina formgjutna inlägg och Asics Nimbus. Kan kanske vara värt ett försök?
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#3
18 april 2010 kl 19:12
Gilla
Jag har formgjutna inlägg från en ortopedverkstad sedan 3 år, jag har Asics Nimbus. Problemen kvarstår och bara i löpning.
1983 • Stockholm
#4
18 april 2010 kl 19:51
Gilla
Jag har tidigare haft bekymmer med benhinnorna.

Stretch och styrketräning för framsida smalben (tibialis anterior) har hjälp och nu har jag inga bekymmer alls. Har även spenderat mycket tid med att träna upp mitt löpsteg och balansen i fot och knäled. Löpning är så mycket mer än att bara knyta på sig skorna och ge sig ut.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
18 april 2010 kl 22:45
Gilla
Du springer ju väldigt sällan, bara 2 gånger i februari, det som fick bägaren att rinna över var tydligen 10 km passet, du är inte tränad för att springa så långt, det är lika mycket som du sprang sammanlagt under hela Februari, om jag var som du, skulle jag försöka springa lite oftare, så benen vänjer sig vid löpning, och inte springa så långt ännu. Man måste hitta en träningsmängd som kroppen klarar av, och sedan öka mycket försiktigt.
Lina
1984 • Bromma
#6
18 april 2010 kl 23:40
Gilla
Jag brukar få problem ofta. Springer du på asfalt? varva med terräng, det funkar för mig!
1983 • Mariestad
#7
19 april 2010 kl 07:42
Gilla
Hade en strulig vår för 2 år sedan å då började jag köra yoga en gång i veckan vilket strechade ut "allt" i benen å efter de så har jag inte kännt av dom...
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#8
19 april 2010 kl 08:17
Gilla
Conny: jag började ju löpträningen först i februari, men jag tränar ju mkt annat annars som innebär konstant belastning på benhinnorna. Man ska ju ta det lugnt i början och inte överdriva och det har funkat fram till i onsdags. Kruxet är att jag inte kan springa oftare som du föreslår, har försökt det förr i tiden - det säger smack i benhinnorna så fort jag går upp till 3ggr/v. Men du har en poäng med 10km-passet, helt klart.

Lina: Jo, jag kör terräng hälften av löpträningarna redan. Kanske jag helt enkelt bara ska köra terräng och max 6km?

Tobias: Bra tips, ska börja köra yoga igen, det är mkt effektiv stretch.

Tack!
Fredrik Lundgren
1977 • Piteå
#9
19 april 2010 kl 08:43 Redigerad 19 april 2010 kl 08:45
Gilla
Jag hade problem förra våren med benhinnorna, när snön smälte och man fortsatte att springa på asfalt , övergick till enbart terräng hela våren sommaren och även hösten , Använde Tigerbalsam och även Linnex (som bränner!!) nu är smärtan borta helt,
Lina
1984 • Bromma
#10
19 april 2010 kl 08:50
Gilla
Nathalie: Jag tycker att du ska köra terräng mestadels nu och sakta vänja in asfalts-löpningen.

Tappa inte hoppet! Vänj försiktigt bara! Detta problem är jättevanligt bland löpare!

LYCKA TILL!!!!
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#11
20 april 2010 kl 02:17 Redigerad 20 april 2010 kl 03:38
Gilla
Hej!
Har idag inhandlat Orudis-gel samt Tigerbalsam. Danspasset idag gick som vanligt utan problem, kände inte av benhinnorna alls (men det gör jag aldrig i dans). Har även fått instruktion ang vadträning (tåhävningar) och att använda balansplattan varje gång jag är på gymet.

Ska vila nu 2 veckor från löpning, sedan köra 6km x 2/v inkl intervaller enbart i terräng. Får väl köra så väldigt länge nu och sedan öka mkt sakta:-(

Tack för tips och uppmuntran allihop!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
20 april 2010 kl 02:32
Gilla
Nathalie_ Det måste gå på något sätt att träna upp benhinnorna så dom tål löpning, du springer sällan, och mycket lite, och det fungerar ändå inte verkar det som. Varför inte prova den här varrianten, du springer 3 minuter varje dag, klarar du det i 10 dagar utan att få ont, börjar du öka tiden mycket försiktigt.
Du hinner inte bli svettig på 3 minuter, och du hinner 500 m, och det blir 15 km på en månad, det är mer än du sprang i Februari, chansen är stor att du blir snabbare än du är idag. Varför inte prova, någonstans finns en träningsmängd som dina benhinnor tål av.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#13
20 april 2010 kl 03:32 Redigerad 20 april 2010 kl 03:43
Gilla
Conny: du verkar inte riktigt fatta det här med min träning i februari. Jag b-ö-r-j-a-d-e löpträningen då första ggn sedan sept. I snö-helvetet. Därför blev det bara två pass. Det har inget med att jag löptränar "så sällan" som du vill få det till.

Jag tränar massor med annat också (som du kan se) och har inte haft tid till mer. Och ffa vill jag inte kasta mig ut i massor av löpning omedelbart utan ta det lugnt just i början pga risken för benhinneinflammation.

Ditt program - sorry to say - är childs play. Jag har inte det problemet och har inte haft någon benhinneinflammation alls what so ever förrän i onsdags först efter min ökning till 10,8km! Och det är första gången på ca 10 år jag får det. Klarar utan problem 50min x 2/v...det var enbart distansökningen på asfalt som sabbade, inget annat.

I övrigt: sluta raljera över min "långsamma" tid och att jag "tränar lite" för du vet inte vad du talar om. Jag är nybörjare i regelbunden löpning och gör så gott jag kan, ok?
Måns Jälevik
1972 • Askim
#14
20 april 2010 kl 08:30
Gilla
Hej Natahalie!

Jag började själv träna löpning i princip från scratch i sept. 08. Då började jag också väldigt lugnt och med kortare sträckor. Ofta sträckor kortare än 6 km.

Samtidigt tränade jag också annat men jag upplever att löpning skiljer sig väldigt mycket från annan konditionsträning då påfrestningen är olik och/eller tyngre.

I början hade jag också känningar av benhinnorna till och från. Jag upplever dock att mina problem hade mer med löpovana än något annat att göra då jag liksom du hade "riktiga" skor från start.

Jag tror att det är bra att gå ut försiktigt och att viljan ofta är starkare än både leder och ligament.
Jag tror också att de allra flesta på en sådan här site och i ett sådant här forum vill hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Jag hade i alla fall stor nytta av detta och diverse andra forum samt en stor dos både tigerbalsam och Linnex.

Lycka till med dina framsteg och hoppas att problemen löser sig!

Allt gott, Måns
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#15
20 april 2010 kl 15:53 Redigerad 20 april 2010 kl 16:10
Gilla
Beror inte problem med benhinnorna på felaktigheter i löptekniken? Dvs tung hällandning med mycket jobb med max vinklad till max uträtad fot. Det var iaf vad jag fick höra på en löp-clinic jag var på för inte så länge sedan.

F.ö är det ju lite kul med folk som blir hyperaggressiva och arga på folk som på ett vänligt sätt försöker hjälpa dom...
1971 • Nykvarn
#16
20 april 2010 kl 16:10
Gilla
Jag tror och hoppas på att det är lite för enkelt att bara skylla allt på dålig teknik. Jag har jobbat aktivt med mitt steg under ett års tid och klassar mig som mittfotslöpare som landar rakt under kroppen med böjt ben och visst är mina benhinnor bättre men inte helt bra.

Möjligen teknikbrist i kombination med dåliga skor eller för snabbt upptrappad träning på hårt underlag.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#17
20 april 2010 kl 16:29 Redigerad 20 april 2010 kl 16:30
Gilla
Jag fick benhinneinflammation (en riktigt jobbig en) när jag använde mina skor för länge och sulorna var sönderanvända (löpte inte alls då). Troligtvis blev skorna sneda och jag fortsatte gå på dem, felaktigt steg, och i längden ledde detta till benhinneinflammation. Testade olika former av antiinflammatoriskt men det gick över först när jag skaffade formgjutna inlägg i skorna samt skaffade nya skor som utprövades på löpband/filmades, detta kombinerat med stretchning. Samma lösning verkar inte ha hjälpt dig med problemet, så jag kikar lite närmare på dina registreringar för att se hur det kan hänga ihop.

Som andra, och du själv Natalie, varit inne på så var det säkert den hastiga ökningen av distans som bidrog starkt till att du fick symptom i benhinnorna. Jag ser i din träningsdagbok att du tränar mycket annat också vilket får mig att tänka att du nog har en rätt så bra kondition och grundstyrka. Detta är förstås främst något väldigt bra, men kan också vara en risk. När jag började löpa (totalt novis i juli 2009) blev jag informerad om att det går mycket snabbare för hjärta/lungor att anpassa sig till löpning än det går för muskler och ligament, dvs risken är stor att man känner att det känns bra att springa längre än vad kroppen är rustad för. Här är det viktigt att tänka på att all träning ger både generell effekt (bättre kondition, generell styrka osv), men framförallt grenspecifik effekt (cyklisten blir främst bra på cykling, simmaren på simning osv). Jag tänker därmed att det finns en risk att din andra träning (spinning, streetdance osv) inte i tillräcklig utsträckning förberett din kropp för ansträngningen att springa över en mil (eller mer korrekt uttryckt: din kondition klarar en mils löpning väldigt mycket bättre än benhinnorna, och denna obalansen kan vara en del av problemet). Den specifika träningseffekten gäller också hastighet och underlag, så träningen på löpband är inte direkt överförbar mot asfaltslöpning (som ngn nämnt ovan) och de högre hastigheter du kan hålla när det inte är snö på marken ökar också på sätt och vis risken för skador. Slutligen ser jag att du varit inne i en väldigt aktiv träningsfas där du tränat 7 dagar i rad och att det verkar ha varit längesedan du tränade i närheten så tätt tidigare, vilket ju också ökar skaderisken.

Att öka hastighet och distans lite lugnare och ge dig själv vilodagar emellanåt tror jag räcker om du kombinerar med streching och/eller yoga. Jag är övertygad om att du i framtiden kommer att kunna springa precis hur långt du vill, det är verkligen en härlig och fantastisk sport!!
1975 • Hässelby
#18
20 april 2010 kl 16:54
Gilla
Jag kan inte alls se på vilket sätt Connys inlägg skulle vara raljerande. Att Conny föreslog det program han gjorde beror ju inte på att han tycker att du springer mindre och långsammare än alla andra - vilket verkar vara din tolkning. Jag uppfattade det som att han är bekymrad över att du får besvär redan vid dessa sträckor. Alltså föreslår han en strategi som innebär en minimal belastning väldigt ofta och som skulle kunna utgöra exakt rätt dos av belastning så att du kan stärka underbenen istället för att bryta ned dem.

Connys förslag kan fungera. Det kan också Linas förslag med terräng göra, kanske i kombination med några hundra meters asfaltslöpning. Blir besvären långvariga så skulle det nog löna sig att uppsöka en sjukgymnast/naprapat/idrottsläkare.
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#19
20 april 2010 kl 19:57 Redigerad 20 april 2010 kl 20:18
Gilla
Björn;
Tack för mycket vettigt inlägg. Du satte huvudet på spiken direkt, och jag känner igen allt du skriver. Jag blev medlem först i slutet av januari (och åkte sedan på sem 3v) därför finns inga registreringar förrän i mitten av februari först. Hade lite svårt att helt lägga in alla övriga pass jag då också körde så registreringarna är tyvärr ojämna där. Min regelbundna träningsnivå är 4ggr/v och på det har jag nu då lagt till löpning. (Glappet i mars var för att jag åkte till Oslo och jobbade väldigt många dubbelpass - ingen tid för träning - tillhör inte vanligheterna).

Det är nog precis som du säger: min kondition och styrka klarar mycket mer - det känner jag - men mina benhinnor och ligament är inte helt förberedda för den belastning det medför. Det känner jag tyvärr tydligt nu. Körde ett boxningspass idag och det var nästan ingen som helst kondition i form av löpning eller hopp - ändå bränner benhinnorna. men igår på dansen kändes ingenting.

Vet inte riktigt hur jag ska göra nu: vila helt från löpning och allt vad hopp heter ett tag och bara cykla för att inte tappa kondition? En del föreslår total vila, en del menar att man ska köra lite belastning trots inflammation. Har svårt att avgöra vad som är bäst.

Som tillägg är jag medveten om jag var en idiot som ökade så mycket som jag gjorde, men jag trodde det skulle funka då jag kört några 8km-pass som gått helt utan problem. Tänk att 2,8km extra kunde sabba så mkt:-(

Tack allihop (även Conny:-)
1958 • Tullinge
#20
20 april 2010 kl 20:07
Gilla
Hej Nathalie.
Om du är intresserad skulle du kunna testa "framfotalöpning". Då blir belastningen ganska liten på framdelen av benet, men man får vara lite försiktig med belastningen på vaden, åtmonstone i början. Jag har löpt framfotalöpning i tre år och varit helt skadefri. Jag har löpt hela vintern. Lycka till och var rädd om dig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.