Löpning Kom igång 43 inlägg 6284 visningar

Kan man få sämre immunförsvar av löpning?

Jenny
1979 • mölndal
#1
19 april 2010 - 21:40
Gilla
Hej!
Jag började löpträna för 4 veckor sen efter ett 2 år långt uppehåll pga av graviditet och lathet... Jag följer nu ett schema från i form tidningen där jag efter 30 veckor ska kunna springa ett halvmaraton. Programmet är bra tycker jag,inte för hårt men ändå utmanande.
Nu till min fråga : 2 ggr under dessa veckor har jag fått halsont och därmed fått avstå all löpning i närmare en vecka. Innan jag sprang hade jag aldrig känningar i halsen. Kommer ihåg att jag hade samma problem sist när jag sprang för två år sen,vad kan det bero på? Vågar man springa med halsont?
< < < 1 2 3 > > >
1966 • Karlstad
#2
19 april 2010 kl 21:55
Gilla
Vanligaste rådet är att absolut inte springa/träna med halsont eller feber.
Träning kan helt klart sänka immunförsvaret, särskilt när man startar upp. Felet ligger ofta i att det blir lite för tufft för kroppen i början för att den ska orka att både reparera efter träning och hålla immunförsvaret på topp. man är också mer mottaglig ett par timmar efter träning då immunförsvaret "står öppet".
När kroppen orkar bättre så stärks immunförsvaret av fysisk aktivitet.
Jenny
1979 • mölndal
#3
19 april 2010 kl 22:05
Gilla
Hur länge räknar man med att uppstartningsperioden varar? Sist sprang jag kontinuerligt i 6 mån och hade samma problem med halsont hela tiden...
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
19 april 2010 kl 22:10
Gilla
Jag tror det är individuellt. Själv är jag rätt så klen och för mig tog det i runda slängar 2-2.5 år (från soffläge till regelbunden träning) till att jag märkte att immunsystemet förbättrats avsevärt.
Agnes Wold
1955 • Göteborg
#5
19 april 2010 kl 22:12
Gilla
Att immunförsvaret skulle bli sämre av vanlig träning är nog ganska mycket en myt - hur skulle då människan ha överlevt fram till nu? Mer troligt är väl att du svullnar lite i halsen på grund av att slemhinnorna blir retade av att man andas med öppen mun och andra mer ospecifika faktorer. En riktig halsfluss kan det knappast vara tal om, för då får man feber och andra symtom. Och virusinfektioner ger sällan bara halsont - de brukar också ge snuva och sedan hosta.
De där studierna om det dåliga immunförsvaret bygger rätt mycket på helt irrelevanta mätningar av blodcellernas beteende i provröret och inte på verklig infektionskänslighet.
1971 • Malmö
#6
19 april 2010 kl 22:21
Gilla
Håller med Samuel, jag drog igång på fullt blås för 4 år sedan och var ständigt sjuk i ett år.
För oss klena tar det ofta ett tag att få ett bra immunförsvar.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#7
19 april 2010 kl 23:49
Gilla
Min egen erfarenhet är att immunförsvaret blir starkare av träning. Har inte haft en endaste liten förkylning på 1,5 år. Men...det beror nog mycket på hur man tränar. Kör man hårt direkt så sänker man försvaret och åker dit lättare, som Peter säger. Långa sega lågpulspass däremot...det är mumma för immunförsvaret. Ta det lugnt i början, och variera sedan intensiteten på passen. Ha gärna perioder med återhämtning, t ex perioder med enbart lågpulslöpning.
1987 • Solna
#8
20 april 2010 kl 08:54
Gilla
Samma sak hände med mig när jag var runt 15-16 och skulle börja löpaträna för första gångerna i mitt liv. Det första året eller kanske åren så var det in och ut ur förkylningar och allt möjligt. Så jag känner igen mig.

Men sen så kom det igång och nu är man aldrig sjuk istället. Kanske var värt det :D
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#9
20 april 2010 kl 10:23
Gilla
Man får inte heller glömma andra variabler förutom själva löpningen eller träningen.

Alltså återhämtningen - det är enligt mig och många andra väldigt viktigt att äta bra, få is sig nödvändiga näringsämnen/mineraler. Samt att intag av vätska, kolhydrater & proteiner direkt efter träning skall ha en bättre effekt för återhämtningen enligt vissa studier. Slutligen är ju sömnen också viktig för att återhämta sig och minimera skade- eller sjukdomsrisken. Antar att minst 8 timmar är att föredra, sen finns det säkert vissa undantagsfall här på jogg som kan hävda en motsats.

För min egen del så kan jag känna mig lite snuvig eller hängig efter hårda långpass eller intervallpass (kvalitet), men så länge jag äter och sover bra så blir jag aldrig sjuk. Har inte varit sjuk på 1 år nu, och jag började löpa på allvar förra vintern.

Men de få tillfällen jag utsätter mig för en rejäl fylla och/eller sover mindre än 6 timmar i några dagar så kommer förkylningssymptomen som mail till inboxen. :-)
1966 • Karlstad
#10
20 april 2010 kl 11:21
Gilla
Agnes:
Det kan finnas ett visst samband med att människan alltid varit aktiv "av naturen". Den moderna människan däremot är en slapp soffpotatis, och när hon plötsligt ska börja träna hinner inte kroppen med. Det är inte en myt. En kropp som är tränad och igång mår bara bra av fysisk aktivitet och får ett starkare immunförsvar, men en överarbetad kropp bryts ner.
Inte konstigare än om du går till ett gym och kör så mycket du orkar varje dag. Då ligger du snart i soffan och tränar inget mer.
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#11
20 april 2010 kl 14:34
Gilla
Jag tänker på ett liknande sätt. Efter långa träningspass eller hårda träningspass tänker jag: OK nu är du mera mottaglig för sjukdomar så ät och drick ordentligt.(och sov om du har tid) Om jag träffar någon som är sjuk brukar jag tvätta händerna efteråt och skölja munnen samt dricka extra vatten. Man behöver ju inte få bacillskräck men att tvätta händerna ofta och alltid innan man äter något om bara ett äpple är viktigt.
Jag tror som många ovan att immunförsvaret blir starkare av träning, det som blommar ut i en sjukdom hos arbetskamrater kan ibland bara få resultatet att det går sämre på träningen, man märker att man kanske har något i kroppen och tar det lite lugnare.
Innan man har lite erfarenhet kan man lätt köra för hårt och blir då lättare sjuk.

Sen finns det ju baciller som kan brotta ner Karelin....blir man aldrig sjuk har man nog tur också.

Jag tror att onyttig mat är det sämsta för kroppen, jag slappade lite och ökade sockerintaget och snabbmaten och bam, man blev sjuk.....
Karin
1983 • Stockholm
#12
20 april 2010 kl 16:21
Gilla
Fråga: sitter halsontet i hela dagen eller kommer det på morgonen och går över framåt dagen? Är det det första så skulle det kunna vara allergi och/eller astma som är boven i dramat. Det är ju pollensäsong nu, och ansträningsastma är väldigt vanligt. Jag hade mycket (lindrigt men ofta) halsont förr och fick avstå träning stup i kvarten. Sen fick jag min astmadiagnos och började medicinera, samt viktigast av allt - skölja nästan med saltlösning varje kväll - och jag aldrig varit så frisk (dvs utan förkylningssymptom) så lång tid i sträck. Halsontet kommer som ett brev på posten om jag slarvar med nässköljningen.
Jenny
1979 • mölndal
#13
20 april 2010 kl 21:45
Gilla
Karin: Halsontet sitter i hela dagen men är oftast värre på morgonen dock tycker jag att det är ganska lindrig värk. Men om det är astma borde jag väl ha problem med andning/utmattning också?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#14
21 april 2010 kl 10:14
Gilla
Vad jag märkt väldigt tydligt är att immunförsvaret blir bättre av ffa lågintensiv träning.
Sen har jag också erfarenheten att just vid uppstart har man en period av täta infektioner - men då blir ju all träning högintensiv - just för att man är otränad?
Agnes Wold
1955 • Göteborg
#15
21 april 2010 kl 23:17
Gilla
Jag tror inte man gjort några studier där man exponerat personer som sprungit för virus och kollat om de blivit sjukare än dem som inte sprungit. Inte heller vet jag att man studerat deras svar på vaccinationer. Att immunsystemet skulle "brytas ner" tror jag därmed inte det finns något belägg för. Att man kan bli snuvig, känna sig hängig, mm mm, kan ha många orsaker, förutom infektion.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
22 april 2010 kl 00:20
Gilla
Det är väl rätt väl underbyggt att man har sämre immunförsvar när man är utmattad. Efter marathon, enstaka extra tuffa träningspass eller perioder med många tunga pass kan rimligen vara extra riskfyllda. Att man påstår att immunförsvaret är försvagat i tre timmar efter ett marathon (? osäkrt minne) beror väl på att någon har tagit blodprover och mätt antal eller aktivitet hos någon sorts antikroppar eller liknande så jag tror det åtminstone ligger något i det.
Själv sög jag åt mig en förkylning efter ett alltför tufft långpass för en månad sedan men om det berodde på utmattningen eller att "skiten" fanns framför näsan just då kan jag inte säga.
Men min hustru påstår bestämt att jag blir sjuk när jag jobbat eller tränat eller annat intensivt under en period och inte hunnit vila. Hon har nog rätt.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#17
22 april 2010 kl 09:24
Gilla
Agnes, jo det är faktiskt gjort studier, vet dock ej i nuläget var dessa står att finna. Minns iaf att det INTE gjorde nån skillnad vare sig i sjuklighet eller prestation, på de som inftekterats med virus mot de som var friska.
Däremot bygger ju hela träningskonceptet på nedbrytning med påföljande vila för återuppbyggnad och superkompensation. Det kan väl tänkas att obalans i detta försvagar hela individen inklusive dess motståndskraft mot infektioner? Plus att man direkt efter ett hårt träningspass faktiskt är inne i en nedbrytningsprocess?
1978 • Gävle
#18
22 april 2010 kl 09:55
Gilla
Min erfarenhet är att när jag sprang 18km i veckan (3x6km) så var jag inte sjuk på minst 10 månader. Men när jag ökade mängden till 50-60 km per vecka i snitt så började jag bli förkyld nästan varje månad. Speciellt inbillar jag mig att risken ökar om jag inte hinner "ta hand om mig" direkt efter passet, d v s dricka, vila, trycka ned kolhydrater, byta till torra kläder, etc.
Minns att jag läst om att träningen retar immunförsvaret och detta kan ge en positiv effekt så länge belastningen på kroppen är relativt liten men lämna en sårbar vid större belastning. Verkar logiskt.
Cecilia Wiklund
1983 • Hägersten
#19
22 april 2010 kl 12:12
Gilla
Jag har alltid haft problem när jag börjat springa med förkylningar. Precis som du beskriver brukar jag få halsont väldigt, väldigt ofta, och då avstå från att springa.
Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag börjat springa, fått halsont, börjat igen, blivit förkyld, slutat springa pga bristande motivation efter förkylningen, börjat igen osv.

Men nu den senaste gången bestämde jag mig helt enkelt för att det inte skulle bli så igen, och började jättelugnt, och har inte tillåtit mig själv att dra på förrän jag kände att jag var redo för det (efter ca två månader) och nu har det ÄNTLIGEN gått bra (peppar, peppar...). Dessutom verkar jag ha fått ett mycket, mycket bättre immunförsvar på köpet, eftersom jag inte varit förkyld sedan jag började springa i höstas. Inte ens när min sambo nyser bredvid mig, vilket tidigare skulle däckat mig i nån vecka.

Mitt råd är, ta det lugnare än du tror du behöver, även om det känns som att konditionen finns.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#20
22 april 2010 kl 16:19
Gilla
Som gammal brevbärare så skiter jag ganska fullständigt i halsont, må vara dumt men på vintrarna så hade man ont i halsen från december till februari mer eller mindre varje dag. Känner min egen kropp såpass att jag vet när det är halsont på riktigt eller när det bara är nån ´nu har vi varit ute och pustat och frustat i kallt väder igen´ halsont.
Ska kanske tilläggas att jag haft feber 2 ggr senaste 15 åren eller så så jag är väl allmänt väldigt kry så det fungerar på mig, och jag är väldigt tacksam för det.

Men som många sagt ovan är det ju av vikt att efter träningspass se till att få i sig näring och vila, annars bryts man ner och vips kommer det ´som ett brev på posten´ sjukdomar, skador osv.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.