Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 941 visningar

Löpning efter stukning?

Mimmi Bäckman
1992 • Falkenberg
#1
2 maj 2010 - 12:24 (Redigerad 2 maj 2010 - 12:27)
Gilla
Hej alla löpare :)

Nybliven medlem är jag med några frågor till er med erfarenheter kring stukningar, för snart 2 veckor sen så lyckades jag vricka till foten riktigt rejält på basketträningen.

Foten var svullen i 3-4 dar, hade dubbelbandage på från och med dag 3 (bomullslinda - hästlinda och vanlig elastisk över) kunde då gå lite bättre.
Nu två veckor senare så så går jag utan bandage och smärtfritt, jag kan lätt göra tåhävningar, hålla balansen på ett ben, blunda osv. Men ifall jag försöker vinkla foten när jag står på den, har den luften eller står på tårna så gör det ont och drar i fotens ovansida.
Frågan är om det är dåligt att tex springa på löpband? (med bandage på)
eller ska jag helt skippa löpningen? Min första stukning så vet inte riktigt hur den ska hanteras.. tacksam för svar! :)

Hare gott!
1978 • Gävle
#2
2 maj 2010 kl 14:36 Redigerad 2 maj 2010 kl 14:37
Gilla
Jag stukade fotleden för 2 månader sen och var inte förnuftig nog att vila. Jag började springa så fort jag kunde göra det utan smärta (=dag 3). Sen tog jag det bara försiktigare helt enkelt. Vissa vinklar gjorde fortfarande ont, men då unvek jag dem. Undvek också att gå/springa på ojämna underlag.
Detta är inte rekommenderat eftersom risken att trampa snett en andra gång är större efter första gången. Och då blir det ännu värre. Men om man tar det försiktigt, speciellt i nedförsbackar, och därmed undviker ytterligare stukningar så går det nog bra att springa. Nyckelordet är: Försiktigt!!
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#3
2 maj 2010 kl 14:42
Gilla
Linda foten, gå ut och gå tills svullnaden är borta (beror på hur kraftig stuckning vi pratar om, brukar ta någon vecka). När svullnaden är borta kan du genom att känna efter ordentligt börja jogga igång, kanske med hjälp av en damask eller genom att tejpa fotleden så den hålls stabil.
Ett tips är att inte spela basket igen förrän du känner att du kan rotera foten smärtfritt åt alla håll och kanter.
Mimmi Bäckman
1992 • Falkenberg
#4
2 maj 2010 kl 20:22
Gilla
Okey tack för svaren! ska ta det lugnt :)
Kanske ska testa och tejpa! men har rätt dålig blodcirkulation i fötterna, men tejpen stör inte det eller?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.