Löpning Träning 50 inlägg 10339 visningar

Fotbollsspelare saknar kondition?

1965 • Eksjö
#1
5 juli 2010 - 05:37 (Redigerad 5 juli 2010 - 05:44)
Gilla
För något nummer sedan sågade Claes Runheim konditionsträningen hos elitseriespelare i ishockey, nu får han nog rycka ut och lära ut lite basics för fotbollsspelarna också, se bara på följande uttalande från Djurgårdens förre tränare när han kommenterar att laget numera värmer upp inför fyspass med tre kilometer löpning:

"Jag hörde att de startat med tre kilometer löpning före träningar och kört styrketräning efter. Det är fysiologiskt helt bakvänt. Dumt. Du kan inte tillgodogöra dig styrketräning efter att ha sprungit tre kilometer."
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article7411778.ab

Skall man skratta eller gråta?

Med sådana tränare/riktlinjer är det nog inte så konstigt att allsvenskan kvalitativt rankas som cirka den trettioåttonde serien i Europa...
< < < 1 2 3 > > >
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#21
6 juli 2010 kl 12:58
Gilla
För någon som spelar fotboll är väl löpträningen oftast ett komplement till fotbollen och inte tvärtom. I de flesta uppläggen för löpare är ju kvalitetsdelen relativt låg jämfört med mängddelen.

För en fotbollsspelare bör väl ändå en vanlig träning räknas som kvalitets träning i sammanhanget och att få upp lite mängd genom att köra distanspass på uppemot milen borde väl inte automatiskt leda till att man blir långsammare än skalman?

Om man däremot bara kör vanlig träning plus tuffa intervaller så borde det väl vara lättare att hamna i farozonen för överträning eller skador?
Per Lantz
1970 • TABERG
#22
6 juli 2010 kl 17:54
Gilla
Exemplet med Håkan Mild tidigare i denna tråd kanske mest av allt visar på hur snabbt man tappar kondition om man slutar träna. Under tiden som aktiv fotbollsspelare gjorde han milen på cirka 34 minuter. Allt enligt intervju i fotbollsmagasinet Offside för några nummer sedan.


jonas hallgren
1971 • Knivsta
#23
6 juli 2010 kl 18:24
Gilla
Men då är ju också frågan om det var en riktig mil eller en Ranelid-mil.
1974 • Granan
#24
6 juli 2010 kl 19:03
Gilla
Hur lång är en Ranelidmil om man får fråga. Eftersom Ranelid är bäst i världen på allt är den väl då 1,5 får man förmoda ;-)
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#25
6 juli 2010 kl 19:39
Gilla
Jag försöker mig på en sammanfattning av tråden:
Den enda som överträffar hur mycket fotbollsspelare överskattar sin löpförmåga är hur mycket löpare underskattar den.
Per Lantz
1970 • TABERG
#26
6 juli 2010 kl 19:54
Gilla
Spot on Mattias!

Ranelidmilen tror jag faktiskt är oändlig. Den bara fortsätter, fortsätter och fortsätter.......



jonas hallgren
1971 • Knivsta
#27
6 juli 2010 kl 20:08
Gilla
Med "Ranelidmilen" menade jag ett resultat som man själv tvärsäkert påstår och som är svårt eller omöjligt att kontrollera.
Mer här: http://www.dn.se/sport/ranelids-tid-hade-gett-sm-silver-1.247541
1965 • Alingsås
#28
6 juli 2010 kl 22:31
Gilla
Mycket är sagt i frågan. Att det handlar om äpplen&päron står helt klart. Fotboll är komplext och stavas inte bara löpträning. Jag var mycket snabbare när jag spelade fotboll. Visserligen var jag yngre men speeden försvann i samma stund jag la dojjorna på hyllan. Jag var mer allsidigt tränad och det gjorde mig till en hyfsad löpare. Fotboll är jobbigt på riktigt. I en match har du perioder av mjölksyra du måste återhämta dig ifrån. Du tacklar och får tacklingar, man springer i regel med lägre tyngdpunkt, gör snabba riktningsändringar. Där emellan går man en del.

Seriös löpning ger samma syreskuld. All annan löpning är rehab. Inställningen till fysisk fostran är den samma - oavsett idrott
Niclas Tönnfält
1981 • Upplands Väsby
#29
7 juli 2010 kl 11:32
Gilla
Vad är det med en del och deras agg mot fotbollsspelare. Läst för mycket Colting?
1954 • Falun
#30
7 juli 2010 kl 11:56
Gilla
Tittar man i den länk som LN angav så ser man att en mittfältsmotor i Allsvenskan får stryk med 1.5min på 5km av en kille född 1999 :-) Å andra sidan kan man ju säga att 18:09 på 5km är rätt bra av en elvaåring...
Henrik Nilsson
1977 • Jönköping
#31
7 juli 2010 kl 18:40
Gilla
Fotboll är en sport där man som utövare, kan träna upp och behöver ha, en rad olika kvaliteter; styrka, balans, uthållighet och explosivitet. Man behöver vara "allround" och vältränad på flera olika plan, inte "bara" kunna springa en viss tid på milen eller kunna ta en viss vikt i bänkpress eller i knäböj. Viktigaste egenskapen är dock bollkänslan, en naturlig blick, teknik och fallenhet för sporten s. k talang vilket är svårare att träna upp. Det är alltså inte riktigt lika lätt som att ta på sig löparskorna och bara ge sig ut och springa trots att det krävs en hel del talang även i detta om man vill kunna springa riktigt fort.

Jag tror att många "joggare" borde pröva att spela en intensiv fotbollsmatch i drygt 90 minuter och sedan uttala sig om hurvida fotboll är jobbigt eller ej. De sista 15 minuterna i en match är jävligt jobbiga och konditionskrävande och man behöver vara vältränad för att inte bli skadad i en närkamp, när man gör en snabb vändning, ett maxlöp eller när man bli nersparkad eller omkulltacklad. Det är inte heller helt lätt att hålla koncentrationen uppe, att dribbla bort en motståndare, att tänka på positionsspelet och slå rätt passningar när mjölksyran sprutar ur öronen;)

Jag tycker inte att det är riktigt schysst att påstå att allsvenskan är på korpennivå. Fotboll är världens största sport med otroligt många utövare... det är inte lätt att slå sig fram och bli elitspelare med den konkurrenssituationen. Majoriteten av dessa personer som trots allt lyckas är mycket vältränade, vad de springer på milen är en helt annan sak (springer säkerligen rätt fort trots allt).

Avslutningsvis är det i princip omöjligt att svara på frågan om fotbollsspelare saknar kondition. Fotboll bedrivs på så många olika nivåer, allt ifrån korpennivå till elitfotboll. Vissa har säkert urusel kondition medan en "seriös" spelare som spelar på hygglig nivå säkerligen har en bra kondition anpassad för den sport han utövar.

Ikväll smäller det!!! Spanien-Tyskland i VM-semi... det är något att se fram emot.... De grabbarna kan i alla fall springa, det är en sak som är säkert;)

Pål Nilsson
1976 • Höör
#32
8 juli 2010 kl 07:52
Gilla
Hmmm, har mycket svårt att tänka mig att Håkan Mild verkligen gjorde milen på 34 minuter. I synnerhet inte eftersom att han gjorde GBG-varvet på 1:36 året efter han avslutat sin aktiva karriär. Att han inte var aktiv då har naturligtvis viss betydelse. Fast inte så stor betydelse.

Vissa minns Mild som det stora löpmonstret i fotbollsskor. När jag hör hans namn tänker jag mer på straffsumpare.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#33
8 juli 2010 kl 18:43
Gilla
Jag spelade aldrig i eliten och följaktligen heller aldrig en riktigt intensiv fotbollsmatch. Däremot har jag sett ett antal spelare krokna ordentligt och anledningen är att de inte var tillräckligt bra tränade.

Jag är helt säker på att fotbollsspelare skulle klara sig bättre om de insåg värdet av att köra stenhårda 100- 200- och 400metersintervaller två-tre gånger i veckan. Att köra "idioten" är en rolig stafettövning, men ger inte så mycket egentligen.

Konditionsträningen ses tyvärr som ett nödvändigt ont och inte som en naturlig del i träningen. Håkan Mild, Krister Nordin och Glenn Strömberg undantagna.

Inställningen "fy fan, nu ska vi till Munkebäck och köra kondis" är väsentligt mindre konstruktiv än "nu ska jag klara tolv 400metersintervaller i maxhastighet istället för elva".
1965 • Alingsås
#34
8 juli 2010 kl 21:46
Gilla
Mild sprang fullt (20) på beeptest. Det är det inte många som gör (gjort). Enl obekräftade rykten så gjorde även Tomas Ravelli det.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#35
8 juli 2010 kl 22:43
Gilla
Ha ha, Tomas Ravelli. Kanske gjorde han rentav milen på 33 minuter?

Nej, skämt åsido. De är båda stora idrottare som gjort stora saker i världens största idrott. Det är värt all respekt. Trots beep-testen tror jag dock inte att någon av dem gjort milen under 37 minuter. Men jag spekulerar förstås bara.

Hur relaterar ett beep-test till en tid på t.ex. 5000 meter? Vore intressant att veta.
Henrik Nilsson
1977 • Jönköping
#36
8 juli 2010 kl 23:15 Redigerad 8 juli 2010 kl 23:16
Gilla
Jag tror nog att det är mer konstruktivt och modernt att använda bollen som ett naturligt inslag i princip all konditionsträning för en fotbollsspelare än att "bara" köra 12 st 400 meters intervaller rakt upp och ner. Teknik och bollträning är vad svenska fotbollsspelare saknar och detta borde man träna betydligt mer på än "renodlad" konditionsträning. Det är bara att se på hur man tränar i Spanien, Italien, Brasilien eller Argentina.

Alla som spelat fotboll vet hur mycket jobbigare och tråkigare det är att jaga bollen jämfört med att äga bollen och se sina motståndare få springa efter den. Har man tekniken äger man bollen och behöver därför inte springa/ "irra" omkring lika mycket. (Se hur t ex. Barcelona spelar fotboll)

Det jag menar är att kondition är en viktig del i fotboll men det finns så mycket annat en fotbollsspelare bör träna och vara bra på också.... det gäller att prioritera. Att baka in konditionsträning som ett naturligt inslag i olika spelövningar etc. tror i alla fall jag skapar en bättre fotbollsspelare. Jag är däremot inte lika säker på att man springer snabbare på milen med den typen av träning.

Håkan Mild och Krister Nordin kunde löpa mycket och länge medan deras fotbollsspel och teknik var mer tveksam. De kanske skulle skippat lite intervallträning och istället kört lite mer teknikträning;). Som sagt det gäller att prioritera.

Förresten hur är det med innebandyspelarna? eller basketlirarna? handbollsspelarna?. Saknar de också kondis måntro?
1974 • Halmstad
#37
9 juli 2010 kl 10:10
Gilla
Beeptest och coppertest är två helt olika skaaker.
I mitten på 90-talet anslöt, efter diverse hjärtligt gnabbande, delar av Sverige-eliten på medeldistands i ett beeptest som ett Allsvenskt U-lag genomförde. Medeldistansarna hamnade under genomsnittet för fotbollspelarna.
Men hade vi gjort ett gemensamt coopertest istället så hade vi som fotbollspelare inte varit i närheten av löparna.

Som någon skrev: Äpplen och päron...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#38
9 juli 2010 kl 12:20 Redigerad 9 juli 2010 kl 12:21
Gilla
Alltså, jag har extremt svårt att tro att sverigeeliten i medeldistans får stryk av random U-lag i fotboll i ett beep-test. Så stor skillnad är det inte mellan Cooper och beep-test.

Jag kan även mycket väl tänka mig att Håkan Mild klarade milen på 34 minuter. De flesta i Allsvenskan klarar säkert sub 40 på milen (utom målvakterna...) och de allra bästa kan nog därmed klara sub 35.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#39
9 juli 2010 kl 12:50
Gilla
Följ LN:s länk ovan - 19:35 på 5 km för den spelare i Allsvenskan som ligger på högst löpsnitt per match (1,3 mil). Det räcker inte för sub40 på milen. Personen i fråga lär ju åtminstone tillhöra den löpstarkaste fjärdedelen av de allsvenska spelarna.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#40
9 juli 2010 kl 13:57
Gilla
Ett statistiskt underlag på 1 spelare...

Förvånansvärt svagt resultat ändå förstås.

Jag har tennisbakgrund som junior och vi sprang en runda på 4,6 km när vi fystränade och ett par killar sprang den på runt 15 och själv sprang jag sub 18 och var medelmåttig i det sammanhanget. Vi var i 15-17 årsåldern.

Har svårt att tro att allsvenska fotbollspelare är sämre/lika bra som jag var då.

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.