Löpning Träning 24 inlägg 1071 visningar

Olika tempon!!!

Sandra D Larsson
1979 • Vallda
#1
25 augusti 2010 - 11:55 (Redigerad 25 augusti 2010 - 11:57)
Gilla
Jag e lite mer än nybörjare på att springa.
Men jag tycker att jag håller samma tempo hela tiden! Längsta jag har sprungit är 1mil (Midnattsloppet) Jag är inte ute efter att bli någon elitjoggare, men kanske träna lite olika springtempon.
Kan man googla efter något träningspass,
Någon här som vill tipsa, råda mig...

tack!
< < < 1 2 > > >
1976 • Göteborg
#2
25 augusti 2010 kl 12:12
Gilla
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#3
25 augusti 2010 kl 14:48
Gilla
Sandra: Att lunka på i samma hastighet hela tiden är det vanligaste felet motionslöpare gör. Alltför mycket likartad träning blir ganska långtråkig och så blir det förslitningsskador till slut.

Så gör så att du varierar hastighet och distans du springer. Mitt favoritträningspass är fartlek, vilket betyder att man springer som man känner för, exempelvis snabbt fem lyktstolpar, långsamt tre, snabbt i en minut, osv. Detta kan varieras i det oändliga.

Intervaller är ett annat sätt att variera hastighet. kan vara lite mentalt jobbigt, men oerhört konditionshöjande träningsform.

Sen kan du ta en bana och springa så snabbt du kan.

Att använda löpband tycker jag är ett mycket bra sätt att träna i hög hastighet. Där går det att ändra hastighet hur mycket som helst.

Att springa snabbt är det som gör en till en snabbare, starkare och bättre löpare. Den som kan springa snabbt kan också springa långt.

Lycka till med träningen!
Sandra D Larsson
1979 • Vallda
#4
26 augusti 2010 kl 13:38
Gilla
Tack båda :-)

Men en fråga till dig Johan....
Om jag nu ska springa "fartleken" hur många km ska jag göra det? eller ska jag ta en del av mina km och ha "fartleken"
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#5
26 augusti 2010 kl 22:49
Gilla
Det som är bra med fartlek är att du själv bestämmer! Man kan leka från långsamt till lite snabbare och hålla på en längre sträcka, eller göra större farthöjningar men inte hålla på lika länge. Många rekommenderar att ett pass i veckan är lite mer "fartigt", om det sedan är fartlek eller intervaller kanske är mer av en individfråga. Men det passet bör nog inte vara alltför långt. Kanske 10 minuter uppvärmning, 20 minuter fartlek och 10 minuter nerjogg?
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#6
26 augusti 2010 kl 23:11
Gilla
Sandra: Sverker har delvis svarat. Det som är bra med detta pass är att du springer precis som du känner för. Börjar lite lugnt som uppvämning och när du är uppvärmd kan du höja hastigheten lite.

Fartlek är inget annat än oreglerade intervaller där du hela tiden springer som du känner för. Ett exempel: Du springer på en raksträcka med lyktstolpar. Du bestämmer dig att springa snabbt fyra lyktstolpar och gör det. Du blir naturligt nog trött efter den snabba löpningen och saktar ner farten till jogg. När du känner att du vilat en stund ökar du hastigheten igen till snabbt men kontrollerad löpning och springer så ett par minuter.

Du känner dig stark och springer på ditt max tre lyktstolpar, sen joggar du en stund tills du känner att du kan höja hastigheten igen. Och så vidare.

Detta är bara ett exempel. En annan sak man kan göra är att utnyttja backar för at springa riktigt snabbt, spring uppför och utnyttja nerförsbackarna för att springa riktigt snabbt.

Hoppas du förstår. En fråga: Vad menar du med "ska jag ta en del av mina km och ha "fartleken"? Jag fattar inte riktigt. Fartlek är liksom benämningen på själva passet. Beror på hur många kilometer du vill/orkar springa i. Jag vet inte vilken form du är i så det är svårt att säga.
1969 • Sala
#7
27 augusti 2010 kl 10:38
Gilla
Sandra, om du tycker att det är luddigt med fartlek så rekommenderar jag intervaller istället. Då inleder du med 2-3 km lugn (mycket lugn) och sedan 8% av veckans totala distans i mycket hög fart (välj själv hur långt du springer i taget, och vila emellan) och avsluta sedan med 2 km lugn jogg igen. Är du mycket trött, men ändå känner att det gick lika fort på slutet som i början, då har du gjort rätt!
Sandra D Larsson
1979 • Vallda
#8
27 augusti 2010 kl 12:40
Gilla
Johan:

Jag menar, ex att om jag har en runda på 5 km hemma! jag brukar gå raskt i ca 5-7 min innan jag börjar min 5km runda. Ska jag då göra fartleken och variera alla 5 km eller ska jag jogga på i ca 1 km och sen göra fartleken och sen jogga lite till... Jag kanske skriver som jag tänker, så hoppas att du nu förstår vad jag menar...

en annan fråga då:

Hur ofta ska man göra detta för att få upp lite flås och kondition? Som jag skrev innan så går det ju bara i samma tempo. Ska man även ta en "vanlig" joggrunda någon gång i veckan där man har samma joggtempo.
Jag tränar även spinning puls och indoor walking (ca 2 ggr i veckan)

TACK igen å trevlig helg
1992 • Norrköping
#9
27 augusti 2010 kl 15:09
Gilla
Absolut ska du köra vanliga, lugna pass i jämt tempo också. Fartlek, intervaller etc. kan man inte enbart köra utan det får man se som variation.
Någonstans omkring vart tredje pass kan ju vara lämpligt att köra lite tempoväxlingar i, i alla fall till en början.
1943 • Täby
#10
27 augusti 2010 kl 15:23
Gilla
Här ovan rekommenderas att springa i nedförsbacke för att få upp farten. Detta vill jag varna för. Skaderisken ökar markant såväl vad gäller allvarliga skador som mindre bristningar. De senare kanske inte märks så mycket men kan ändå ta några veckor att reparera. Högst varannan månad med fartträning i nedförslöpning är min reklommendation.

Då är det bättre att utnyttja vinden. Medvind för att få upp farten och motvind för att träna styrka. Kalla detta gärna för lek med vinden.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#11
27 augusti 2010 kl 16:52
Gilla
Bra förslag Henry med vinden!
1992 • Norrköping
#12
27 augusti 2010 kl 18:29
Gilla
Fast just för hennes del, när det faktiskt bara handlar om motion och utan speciellt höga ambitioner, vet jag inte om jag tycker att träning i riktigt hög fart är relevant. Det verkar lite overkill som jag ser det...
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#13
27 augusti 2010 kl 20:58
Gilla
Sandra:Ett långt svar på joggpost.

Henry: Man ska alltid se upp med skador. Men löpning nerför är inte farligt. Inte snabb löpning heller. Det ska vara backar med ett par till kanske fem procent nerförslutning, då är det inte stor risk att skada sig. Större risk att hålla emot nerför faktiskt. Varannan månad med hastighetsträning nerför låter lite väl försiktigt. Men din reaktion är förståelig, motionslöpare matas tyvärr med skräckpropaganda om att löpning snabbare än lunktempo är farligt.

Vinden är ett bra sätt att springa snabbt.

Anton:Hög fart är aldrig "overkill". Att springa snabbt är en känsla som väldigt få saker kan mäta sig med. Snabb träning är en del av träningen. Den som tränar snabb löpning kan också springa långa sträckor.

Sandra frågade ju efter träningstips för hon ville träna på annat sätt än samma tempo hela tiden, så lite relevant verkar det ju vara ändå.
1992 • Norrköping
#14
27 augusti 2010 kl 22:22
Gilla
Visst, att hög fart är bra som träning både ur variations- och utvecklingsperspektiv kan jag gå med på men när det pratas om att en som springer för motion och inget annat ska ta hjälp av nedförsbackar och medvind för att kunna springa ännu snabbare tycker jag att det börjar bli på gränsen till larvigt. Det var mer så jag menade.
1943 • Täby
#15
27 augusti 2010 kl 22:36
Gilla
Johan

Hastighetsträning kan gärna bedrivas dagligen eller vid varje löppass. Jag gör det.

Men att träna fart genom att springa i nedförsbacke är i regel onödigt, har stora skaderisker och är inte effektivt. Det är så mycket som kan bli fel. Fotisättningen blir onaturlig, frånskjutet slappt och något felriktat. Även träning i uppförsbacke har liknande brister även om skaderisken då är mindre. Ska man tävla på slät bana så är det i regel bäst att träna fart på slät bana.

Jag har nyligen läst en forskningsartikel som beskriver risker och andra brister med nedförslöpning men jag kan inte hitta den. Jag glömde nog att spara den. Hittar jag så skickar jag till dig.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#16
27 augusti 2010 kl 22:40 Redigerad 27 augusti 2010 kl 22:42
Gilla
Anton:Så kan man ju se det. Fast det efterfrågades tips om hur det gick att hitta lite andra tempon. Vad som är larvigt och var gränsen för larvet går finns det säkert nån som skrivit uppsatser om. En del tycker en del saker är larviga och andra tycker inte att de är det. En del tycker till och med att det är larvigt och onaturligt att springa i onödan.

Fast vem bryr sig? Den som vill springer snabbt i en nerförsbacke, den som tycker det är på gränsen till eller över gränsen till larvigt gör det inte. På samma sätt låter den som tycker det är larvigt att utnyttja vinden att springa snabbare bli att utnyttja vinden.

Det är liksom tips och råd, inga order.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#17
27 augusti 2010 kl 22:47
Gilla
Henry: Det är en mycket effektiv träningsmetod att springa snabbt i nerförsbacke. Fotisättningen blir inte onaturlig om man "följer med backen", den som håller emot får däremot en konstig belastning.

Har tränat och tränats i nerförsbackar sen tidigt 1980-tal och ingen skada från det.

Och människokroppen är liksom inte byggd för att bara springa slätt utan ta sig fram oavsett terräng.

Ser fram mot att ta det av forskningsartikeln.
Sandra D Larsson
1979 • Vallda
#18
31 augusti 2010 kl 14:41
Gilla
""Fast just för hennes del, när det faktiskt bara handlar om motion och utan speciellt höga ambitioner, vet jag inte om jag tycker att träning i riktigt hög fart är relevant. Det verkar lite overkill som jag ser det...""

hahahaha TACK Anton... "speciellt höga ambitioner" det låter som jag är en soffpotatis!! :-)
Mina ambitioner/mål är att hålla mig i form... och nu har jag ju fått en massa bra tips och råd på variation när jag e ute!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#19
31 augusti 2010 kl 19:00
Gilla
Naturligtvis ska du försöka träna i olika tempon Sandra. Det är ju så mycket roligare med omväxling. Fartlek är ett bra träningssätt där du själv bestämmer upplägget utefter hur det känns just då och där.
Känns det riktigt bra kan du ha längre sträckor med snabbare löpning innan du behöver joggvila. Andra dagar känns det tyngre och du joggar automatiskt lite längre för att återhämta dig efter den snabbare löpningen.

Jag vet naturligtvis inte vad Anton har för åsikter om dig Sandra, men jag tror inte att han nervärderade dig. Det är en viss skillnad mellan att träna i olika tempon och att "utnyttja" en nedförsbacke för att få en känsla hur man springer fortare än man nånsin gör på slät mark.

I övrigt håller jag med Johan om att träning i olika terräng är positivt och när man kommer till nedförsbackar är det bättre att "följa med backen" än att bromsa.
Jag förstår dock Henrys inlägg om skaderisken. Vi är många som inte har perfekt teknik/styrka/uthållighet i alla muskler och leder. Vissa är mer benägna att skada sig av nerförslöpning medan andra lättare får problem av mycket asfaltlöpning. Oftast kommer ju dock problemen om man ökar träningsmängden alltför snabbt och ju ensidigare träning desto större risk för förslitningsskador.

1992 • Norrköping
#20
31 augusti 2010 kl 23:01
Gilla
Sandra, det var inte riktigt så jag menade. Men nästan. Jag menar att den som endast tränar för att må bra utan att ha högt uppsatta mål för tider på olika distanser inte behöver ägna sig åt avancerad träning med, enligt min mening, betydligt högre skaderisk. Det anser jag meningslöst.
Nedvärderande mot dig villa jag absolut inte vara och så verkar du ju inte ta det heller... ;)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.