Löpning Övrigt 38 inlägg 2886 visningar

Byte av klubb

1981 • Linköping
#1
2 september 2010 - 21:03
Gilla
Hej!
Jag trodde i min enfald att vi bodde i ett fritt land och kunde göra lite hur vi ville...

MEN när jag fundrade över att byta klubb som jag tävlar för (sorry jogg.se men det vore kul att slippa åka till Alingsås för att bli erbjuden träningspass...) så snubblade jag över detta http://www.friidrott.se/docs/overgang06.pdf

Men det kan väl inte gälla lilla mig som bara motionstävlar??

någon som vet?
< < < 1 2 > > >
Eva Larsson
1962 • Falun
#2
3 september 2010 kl 07:54
Gilla
Jo, det gäller faktiskt även dig och oss alla som motionstävlar när vi är medlemmar i och tävlar för en klubb. Fast det slarvas med det, väldigt mycket och risken att du ska straffas är minimal.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
3 september 2010 kl 08:20
Gilla
Vi lever i ett fritt land och du kan göra som du vill.

Du behöver t ex inte tävla för en klubb. Men OM du av egen fri vilja väljer att tävla för en klubb binds du av det regelverk som gäller för tävlande i klubb.
1979 • Bonnarp
#4
3 september 2010 kl 10:05
Gilla
Du "åker dit" bara ifall någon är sur eller vill ställa till det för dig.
Byt som du vill men se till att föreningarnas styrelser är medvetna om bytet
och är överens.
Flertalet tävlande (oavsett klass) gör klubb/föreningsbyten per år utan att behöva fylla i en blankett eller betala extraavgifter då giltiga skäl som flytt till ny ort etc förekommer.
Sven Andersson
1966 • Kista
#5
3 september 2010 kl 11:08
Gilla
Jag blir faktiskt lite beklämd över dessa anarkistiska tendenser att sudda i utkanterna av friidrottens regelverk, ja, kanske till och med utanför.

Om man inte orkar följa dessa oerhört enkla övergångsregler skulle man kanske inte blivit klubblöpare från början?

Men jag är väl en minoritet som tycker så, antar jag. En sucker.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
3 september 2010 kl 13:14
Gilla
Varför tusan ska ett nationellt förbund lägga sig i vad en enskild idrottsutövare gör? Det är väl en sak mellan den enskilde och inblandade klubbar enbart, om inte den enskilde har stöd direkt från förbundet av någon anledning.
Dessutom tycker jag att en avgift på 300 låter tilltagen i överkant om det ska täcka att ändra i något register. Borde vara gjort på fem minuter, annars är det fel på registren.
Nu är jag bara med i en skidklubb, för att Vasaloppet kräver det, men har funderat på att gå med någonstans för att kunna ställa upp i veteran-SM i marathon t ex. Dessutom är de flesta banlopp sorgligt nog endast öppna för klubbanslutna trots att man betalar en tävlingsavgift.
1974 • Göteborg
#7
3 september 2010 kl 15:45
Gilla
Är det tillåtet att vara med i mer än en klubb?
Sven Andersson
1966 • Kista
#8
3 september 2010 kl 16:10
Gilla
Jag förstår inte problemet.

Det är inget märkligt med att klubbövergångar är formaliserade. Jag känner inte till något specialförbund som har okontrollerade övergångar mellan klubbar för aktiva. Men det kanske finns? Exempel?

Om man löser klubbmedlemskap i löparklubb är man i alla fall formellt inte längre motionär utan tävlingslöpare, och omfattas av de regelverk som gäller för tävlingslöpare.
1974 • Lund
#9
3 september 2010 kl 16:13
Gilla
Karin, har för mig att vissa klubbar tillåter tillhöran/tävlan i annan klubb, har för mig att detta även gäller IK Jogg. Om det är så är ditt enda gissel att du inte får tillbaka medlemsavgiften från din första klubb för kvarvarnade del av året. Eller tänker jag fel?
Sven Andersson
1966 • Kista
#10
3 september 2010 kl 16:40 Redigerad 3 september 2010 kl 16:39
Gilla
Det är väl ganska tydligt vad som gäller här: http://www.friidrott.se/forbundsinfo/overgangar/intro.aspx ?

Om IK Jogg.se tillhör friidrottsförbundet är den bunden till dessa regler.

Man kan naturligtvis tillhöra flera klubbar om de är inom olika specialidrotter.
stefan anderson
1980 • olofström
#11
3 september 2010 kl 16:52 Redigerad 3 september 2010 kl 16:53
Gilla
Vilken klubb du är medlem i har inget att göra med vilken klubb du representerar vid tävling. Du kan vara medlem i hur många klubbar som helst, ingen klubb kan hindra dig att vara medlem pga du är medlem i en annan klubb, Du behöver inte vara medlem i en klubb för att representera den vid tävling.
Sven Andersson
1966 • Kista
#12
3 september 2010 kl 17:12
Gilla
Om jag varit otydlig ber jag om ursäkt, sjävklart menar jag tävlingsklubbstillhörande (medlemskap kan vara tvetydigt). Det var ju det OP skrev: "...att byta klubb som jag tävlar för ..."
Frida
1986 • Sollentuna
#13
3 september 2010 kl 19:54
Gilla
Eftersom det snart är övergångsperiod så förstår jag inte problemet. Det blir väl till att tävla klart säsongen för den nuvarande klubben (om den klubben är ansluten till friidrottsförbundet, vilket jag tar för givet eftersom frågan ens är aktuell) men det hindrar ju inte träning med den framtida klubben. Övergången genomförs lämpligen så som regelverket föreskriver. Regler är till för att följas.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
3 september 2010 kl 22:01
Gilla
Och yttrandefriheten är till för att ifrågasätta regler! Jag förstår att klubbledningar kan vilja ha en viss kontroll över de som representerar dem i tävlingar i den mån klubben betalar hela eller en del av startavgiften eller bekostar träningsläger osv.

Men för den motionär som blir medlem i en klubb bara för att "vara med på tisdagsträningarna" eller för att överhuvud få delta i t ex banlopp, eller för att man vill kunna skriva in namnet på hemmaklubben i anmälningsformuläret till någon tävling tycker jag det luktar översitteri att förbundet ska bestämma att denna motionär som tävlar någon gång ska betala 300 spänn till förbundet vid byte av klubb. Bara för att klubb B tränar på torsdagar som plötsligt passade bättre. Det känns ju ändå konstigt att tävla för klubb A tills säsongen är slut fast man tränar med klubb B sedan ett halvår.
Sven Andersson
1966 • Kista
#15
3 september 2010 kl 22:32
Gilla
Oldboy, du brukar ju vara lugn och sansad. Men nu tycker jag du överreagerar.

Som sagt, förfarandet är slikt hur tävlingsdeltagande utövare hanteras i alla andra RF-anslutna specialförbund.

Man kan bara delta i tävlingar för en klubb i taget, och klubbyten är formaliserade.

Det gäller Div 6-spelare i innebandy likväl som, gissar jag, varpakastare på Gotland. Och friidrottare.

Men du kanske aldrig varit aktiv tidigare i någon annan specialidrott? Om det är så hade du möjligen sett detta som något helt naturligt.
stefan anderson
1980 • olofström
#16
3 september 2010 kl 22:33
Gilla
Övergångsavgiften står väl nya klubben för, eller?
300 spänn, vad är det, kaffepengar.
Om man är motionär för att kunna delta i ett banlopp spelar det väl ingen roll vilket klubbnamn et är, eller? Varför ska man då byta klubb?
Du behöver ju knappast byta klubb för att vara med på tisdagsträningarna heller, betala medlemsavgiften så har du väl samma rättigheter att delta i klubbens träningar som andra medlemmar.
LN
1965 • x
#17
3 september 2010 kl 22:34
Gilla
Jag förstår inte heller alla ramaskri trots att vår förening fått betala de där 300 kronorna åtskilliga gånger för mer el mindre ambitiösa motionärer som bytt förening. Det är dessutom gratis nu för tiden för veteraner, om jag inte minns fel.

->Oldboy
Vem ska avgöra vilka som är motionärer och vilka som är tillräckligt seriösa för att vara värda en avgift? Bara den administrationen skulle snabbt överstiga de 300 kronorna/person.

Regelns ursprung är att det inte det ska gå å värva folk hur som helst när det passar. Det var ännu viktigare förr när lagmatcher var mkt vanligare.

Jag tycker snarare att det är tidstypiskt att alla hela tiden vill ha rättigheter, men vill slippa skyldigheterna el att ta reda på vilka det är.
1974 • Kristinehamn
#18
3 september 2010 kl 22:38
Gilla
"Den som under helt tävlingsår (sammanhängande 12 månader, 15 november-14 november) vid minst ett tillfälle tävlat för en förening är i princip bunden till den föreningen under kommande år.

Den som under helt tävlingsår inte tävlat alls i friidrott är däremot fri att under kommande tävlingsår tävla för valfri förening.

Övergång till annan förening skall normalt ske i samband med tävlingsårsskifte."

Är det bara jag som tycker att detta är svårtolkat? Om jag tävlar för en klubb EN GÅNG per år, låt oss säga i Sthlm Marathon, så tolkar jag inledningsmeningen som att jag aldrig kan ta mig ur den klubben. Det krävs att jag håller upp med tävlandet mellan 15/11 och 14/11 för att jag ska kunna byta klubb. Men Sven, det kanske är priset som man får betala om man vill vara med i en klubb.
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
3 september 2010 kl 22:49 Redigerad 3 september 2010 kl 22:50
Gilla
Svårtolkat? Det är standardregler, även om t ex hockey numera tillåter många fler byten under en säsong.

Om du tävlat under tävlingsåret för en klubb måste du, för att kunna tävla för en annan klubb inom samma tävlingsår och/eller nästa göra en övergång.

Det finns två sorters övergångar:
1) I samband med tävlingsårsskifte
2) Under tävlingsåret

De två har marginellt olika regler.

Är det svårt att förstå?
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
3 september 2010 kl 22:51
Gilla
Sven, jag säger inget om att man bara kan tävla för en klubb i taget i varje idrott. Kan också acceptera att man måste anmäla när man byter klubb för att få tävla igen i sanktionerade tävlingar. Men att någon riksorganisation dessutom ska ta betalt för bytet tycker jag är uppåt väggarna. Klubbarna får ju betalt på så sätt att man väl betalar full avgift i den nya och inte får tillbaka något från den gamla. Och jag tycker fortfarande att oanslutna idrottare borde få delta i tävlingar i mån av plats och meritering så länge de betalar en rimlig startavgift.

Men så tycker jag ju också att oskicket att köpa och sälja spelare mellan klubblag gör att klubblagsmatcher är totalt ointressanta för mig. Hade jag bott på nån mindre ort kunde säkert matcher i lägre divisioner däremot varit kul att gå och heja på.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.