Löpning Träning 16 inlägg 22986 visningar

CrossTrainer vs löpning?

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
7 september 2010 - 13:35
Gilla
Jag har kommit igång med min löpning och gillar att jogga på morgonen. Ger mig ut vid 5.30 men nu börjar det bli mörkt och jag tycker det är lite läskigt att ge sig ut själv i mörker.

Vi har dock en cross trainer som står där hemma, kan man förbättra sin löpform på en sådan maskin?

Jag funderar eventuellt på Gbg-varvet nästa år och vill kunna träna vettig träning för att klara det på en hyfsat bra tid! (för mig är under 1:50 en sådan tid!!)

Har dock svårt att komma ut och träna ute under vintern....
1985 • Göteborg
#2
7 september 2010 kl 13:46
Gilla
Jag har använt cross trainer vid skador och tycker dom är jättebra! det är ju jobbigare än att springa. Jag upplever att jag inte förlorat nån löpar-kondis alls när jag kört cross-trainer istället för löpning under skade-perioder.

Tyvärr är det ju inte världens mest upphetsande sysselsättning, men om man har musik eller TV eller nåt kanske det kan bli roligare?
1975 • Hässelby
#3
7 september 2010 kl 13:57
Gilla
Jag håller med Karin, men vill tillägga att en sak som du förlorar på cross-trainern är belastningen som benen utsätts för vid löpningen. Jag skulle vilja tipsa om hopprep som ett komplement.

Se exempel på bra hopprepsövningar för löpare: http://www.youtube.com/watch?v=jHZZEdSdnOQ

1965 • Eksjö
#4
7 september 2010 kl 14:14
Gilla
Jag blir rejält sjösjuk av crosstrainers, har testat tre gånger, klarade inte mer än två minuter någon gång innan jag mådde så illa att jag var nära att spy, två gånger föll jag dessutom omkull av yrsel när jag klev av.

Har dock inga som helst problem med vanligt löpband.

Skumt tycker jag, någon annan med liknande erfarenhet?
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#5
7 september 2010 kl 14:51
Gilla
Tror absolut att crosstrainern kan vara ett bra komplement eftersom träningen är så skonsam, men för att bli en duktig (och skadefri) löpare krävs löpning utomhus på varierat underlag. Har själv kört cross-trainer och man upplever kanske crossen som jobbigare, eftersom man blir så svettig och för att man även använder armarna, men jag lyckas aldrig få upp pulsen särskilt högt. Inte som vid snabb löpning. Försökt att köra både löpning och crossen. Spring på upplysta ställen!
1976 • Tullinge
#6
7 september 2010 kl 15:53
Gilla
Jag gillar crosstrainern och kör ganska så mycket på den. Framförallt under skadetider. Perfekt som återhämtningspass mellan löp passen annars.
Om man tycker att det börjar bli långtråkigt så kan man ju köra intervaller var annan minut så går tiden fort :).
1978 • Handen
#7
7 september 2010 kl 16:38
Gilla
För mig, med för tillfället krånglande höft, har crosstrainer varit räddaren i nöden. Rörelsemönstret är ganska likt jogging och har inga problem alls att få upp pulsen. Försöker variera motståndet ganska friskt så att det liknar "riktiga förhållanden" mer. Kör med en ganska hög frekvens förresten.....
Sammy Almedal
1970 • Skara
#8
7 september 2010 kl 18:20
Gilla
Nja, skulle nog säga att det är enbart en kaloriförbrännare! Körde den 45 - 60 minuterspass varannan dag i vintras med så hög puls jag kunde utan att ramla av och med ganska kraftig belastning eftersom snön låg djup på gatorna här hemma. Jag tappade all löpning både i längd, tid och teknik på de tre månaderna som det pågick. Se den enbart som en mellan löpningarna maskin för styrka och kalorier är mitt tips!
Frida E
1975 • dalby
#9
7 september 2010 kl 19:54
1 Gilla
Nja, fast att den -med rätt anpassad intensitet och hyfsad steglängd- tränar konditionen också är väl ganska givet? Betydligt mycket mer än styrka iallafall. Sen om man behåller sin löpnivå exakt eller ej är väl en annan sak (och sannolikt individuellt, som allt annat :-)). Själv tvingades jag pga akuta höftbesvär sluta springa ca 8 veckor innan förlossning, och sedan skulle man ju helst vänta 8 veckor till efter förlossningen innan man började springa igen. Under denna tiden körde jag crosstrainer (och cykling och lite stepup-pass och sånt, men det var ct som var "bulkträningen") och märkte inte att jag tappade något nämnvärt i kondition tills jag började springa igen, efter då nästan 4 månader. Fast det klart, jag jagar inga tider utan springer för känslan, och jag gick väl inte heller ut stenhårt direkt när jag började igen (av andra skäl...). Hursomhelst tror jag att ct är ett utmärkt alternativ, givet 1. att det är ordentlig steglängd/effekt på maskinen så att man kan komma upp i bra intensitet (inte givet på alla "hemmamaskiner") 2. att man ser till att hålla intensiteten uppe och inte "sölar". det är ju mycket lättare att fjösträna inne på en crosstrainer, där man inte märker hur långsamt det går, än ute i spåret. Ett bra tips är att köra med pulsklocka! Satsa på samma puls som du har när du löper, så tror jag absolut att det är ett bra komplement iallafall, till de pass du kan springa ute/i ljus.
1966 • Taberg
#10
7 september 2010 kl 19:59
Gilla
Jag kör en hel del crosstrainer som ett komplement till löpningen. Men för att benen ska få jobba så mycket som möjligt använder jag aldrig armarna på crosstrainern. Lårmusklerna får då jobba desto mer och det känns även mer som löpning då man använder armarna på samma sätt som när man springer.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#11
8 september 2010 kl 08:27
Gilla
Frida E:
Hur vet jag vad det är för steglängd/effekt på min maskin då??? Köpte den för några år sedan på Stadium för ca 4500:- har jag för mig. Så det känns inte som det är någon "billig skit på postorder" men det är klart, den är väl inte jämförbar med dom som finns på gymmen.....
Frida E
1975 • dalby
#12
8 september 2010 kl 09:42
Gilla
Det finns förvisso i produktbeskrivningen, men steglängden i sig spelar egentligen inte så stor roll, sålänge du själv känner att du kan ta ut stegen nog för att det ska kännas "ordentligt". Samma sak med intensitetseffekten, känner du att du kan jobba ordentligt, och kommer upp i puls, så räcker det! Problemet är mer om man står på en maskin som man känner hämmar en, alltså man lyckas inte jobba upp sig i puls för att maskinen helt enkelt inte "räcker till". Då är det kanske svårare att behålla eller öka sin kondition. Det ska så att säga vara du som bestämmer nivån, inte maskinen :-) Så som sagt, känner du att du kan jobba rejält på den, och ser att du kommer upp i puls (motsvarande löpning), så räcker det!
1967 • Göteborg
#13
8 september 2010 kl 22:28
Gilla
Klart att du ska köra på crosstrainern! Din löpteknik kanske inte förbättras men konditionsmässigt så fungerar den ypperligt. Jag kör ett 45minuters pass ett par gånger i veckan och blir minst lika svettig och trött som då jag springer på löpband. Jag har dock märkt att många kör med väldigt lätt motstånd och då blir ju träningen inte mer effektiv än att cykla i nerförsbacke. Så vrid upp motståndet lite och behåll samma frekvens så kommer du förbättra din kondis. Men som sagt, din löpteknik blir ju inte bättre, så om det finns möjlighet så komplettera med löpband eller så skaffa en stark pannlampa och spring ut i mörkret :)
Eva Larsson
1962 • Falun
#14
8 september 2010 kl 22:40
1 Gilla
På mitt gym tränar också några av Sveriges bästa orienterare. I vintras stod en av dem och slet på crosstrainern, tuffa intervaller, som led i rehabträningen. Nu har han precis varit med i kampen om både VM- och SM-medaljer. Så visst kan man bibehålla konditionen med hjälp av crosstrainern i perioder då man inte kan löpträna fullt ut. (Det gäller för övrigt även mig själv som också lyckats konservera formen rätt bra under långa skadeperioder)
1967 • Göteborg
#15
8 september 2010 kl 23:08
Gilla
Tror även att träning på CT är bra då man är frisk eller fri från skador och inte bara som ett alternativ då man behöver avstå från löpning av olika skäl.

Frida E
1975 • dalby
#16
9 september 2010 kl 08:18
Gilla
MD: att många refererar till CT under perioder av löpuppehåll beror nog främst på att ursprungsfrågan gällde huruvida det gick att förbättra/bibehålla löpform genom CT -utan samtidig löpträning, snarare än att CT skulle ses som alternativ endast om man inte kan springa. Själv tränar jag alltid CT parallellt med löpträning, tycker också att det är suveränt som komplement!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.