Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3459 visningar

Feber igår och halvmara på lördag?

Jonas Angerud
1974 • Åmål
#1
6 oktober 2010 - 13:31
Gilla
Jag hade ont i halsen i förra veckan, och när det avtog så sprang jag två pass fredag och lördag och sedan var det klippt i söndags igen. Den här gången med rejäl feber – som max 37.7. Nu är det onsdag och jag har precis blivit av med min feber, känner mig dock hängig efter att inte ha ätit så mycket de senaste dagarna. Jag undrar nu om det är läge för mig att springa en halvmara i Göteborg nu på lördag. Jag vill absolut inte riskera min hälsa men är samtidigt extremt sugen på att kunna genomföra loppet. Vad tror ni som är erfarna?
1975 • Gånghester
#2
6 oktober 2010 kl 14:07
Gilla
Låter inget vidare. Mitt råd till dig är att vila så mycket som det bara går. Inga mer löppass. Möjligtvis ett par km på fredag för att känna av kroppen, men då i väldigt lågt tempo. Försök också få i dig rejält med kolhydrater och vitaminer i form av frukt och grönsaker.
Lycka till!
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#3
6 oktober 2010 kl 14:24
Gilla
Tjaaa....med risk för att låta extremt tråkig och inte-alls-nyskapande;

Det är bara du själv som känner din kropp och hur du själv mår och känner dig just nu, eller just på lördag.......infektioner i kroppen kombinerat med tuff fysisk ansträning är väl inte den bästa kombinationen.

Du får helt enkelt ställa dig frågan;

Vad är det värsta som skulle kunna hända OM du nu väljer att springa.

1. JO att du trillar ihop och dör, knall och fall.
2. Du kommer inte att slå något personligt rekord på distansen.

Du får ställa detta mot hur du mår på fredagen och lördag morgon och göra en konsekvensanalys om det skulle vara värt det. Har du inte känslan inne för att du kommer uppleva ett bra, behagligt och ett lopp där du kanske slår ditt pers inom räckhåll.........skulle inte jag springa. Det är det inte värt.

Även om det kanske låter korkat så har många vältränade idrottsmän; orienterare, fotbollsspelare, segnat ner och dött av till synes oförklarliga anledningar. Att riskera liv för ett lopp när infektioner är inblandade är bara dumt. Vänta tills du mår bra igen och bit ihop även om det känns surt att missa ett lopp.




Johan Edgar
1977 • Göteborg
#4
6 oktober 2010 kl 16:14
Gilla
Vad man kom fram till efter orienterardöden och de undersökningar som gjordes efteråt var att det är relativt ofarligt att träna så vida man inte har feber. Det gäller även tävling. Det avgörande blir väl om du känner dig ok på lördag. Är du ute efter tid så är det ju rätt meningslöst att springa om du inte mår hundra. Sen är inte 37.7 feber rent definitionsmässigt, då ska man över 38, men hur man påverkas är ju helt individuellt.
Bo Tendell
1936 • Angered
#5
6 oktober 2010 kl 17:28
Gilla
Är det så att du har varit med samtliga lopp
om det nu är 10 eller 20 lopp i följd sedan starten
så förstår jag att du inte vill missa.
Kolla när repet skall dras och starta sedan
i tempo 7 min. eller 8 min. per km eller rentav 9
för att testa dagsformen. Är du inte allåring
i detta lopp så föreslår jag att du avstår denna gång.
Tråkigt, men man har endast ett liv.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#6
7 oktober 2010 kl 08:52
Gilla
Hoppas att du gör rätt val! Men om du springer så ta det lugnt!
Själv vill jag springa, men är inte riktigt säker. Åt en kyckling som inte var klar, dvs
köttet va rosa. nu har jag magkramper som f...
Min fru Ingela tröstar mej o säger, "nu när du har så ont i magen behöver jag ju inte slå dej!"
Får se om jag kommer till Gbg
Jonas Angerud
1974 • Åmål
#7
7 oktober 2010 kl 09:19
Gilla
Tack för alla svar!
Det blir ingen halvmara för mig på lördag – magkänslan och era svar säger mig att det är rätt beslut.
1981 • Falun
#8
7 oktober 2010 kl 09:23
Gilla
Om du var feberfri onsdag borde det inte vara något problem ur ett hälsomässigt perspektiv. Däremot om du vill prestera en viss tid får du nog moderera den tiden.

När jag sprang sthlm Halvmarathon iår så var jag sjuk veckan innan och kunde börja träna igen söndagen innan loppet, efter att ha hållit målfart första halvan tog jag helt slut under andra delen av loppet och det slutade med att jag var tvungen att jogga imål..
Dock vill jag poängtera att min sjukdomstid var 5-6dagar, ett kortare sjukdoms-förlopp kanske inte påverkar kroppen på samma sätt??
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#9
7 oktober 2010 kl 10:01
Gilla
Bättre att ta det säkra före det osäkra när det gäller hälsan så det känns som du tog helt rätt beslut som avstår (även om det är svårt, man vill ju så gärna springa).

Hoppas att jag tagit samma beslut själv i din sits men är inte helt säker, å andra sidan vet jag ju inte exakt hur du mått heller. De få gånger jag varit i något som liknar ditt läge, där jag är osäker på start, så har jag sprungit en sväng dagen/kvällen innan loppet. Kan ju ses som slöseri med kraft men känns det inte rätt okej att springa lugnt i 20-30 minuter dan innan tycker jag man bör avstå att tävla en dag senare. Plus att man får chansen att få en reaktion från kroppen över natten. Är man inte frisk nog är det sannolikt bättre man upptäcker det genom en negativ reaktion över natten på en kortare kvällsjogg än att reaktionen kommer under/efter en hård tävling. Dessutom brukar jag känna att det är nyttigt för musklerna som tidig uppvärmning, det är svårt att sätta tävlingsfart från start när man både kan vara osäker på form efter sjukdomen och inte har använt musklerna till löpning på nån vecka eller så.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.