Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3004 visningar

Tjatigt men ja, knä

Björn Rydén
1979 • Malmö
#1
10 oktober 2010 - 10:36 (Redigerad 10 oktober 2010 - 11:08)
Gilla
Hej!
Jag vet det är ett ämne som tagits upp ca 100000 gånger redan men inte riktigt detta (tror) jag.
Det är så att i somras så började jag springa igen och började någon gång med ca 4 km, sen köpte jag nya skor och på ca en vecka så ökade jag upp till en mil (mycket asfalt också). Då kom problemen. Först trodde jag det var ett löparknä men det verkar inte stämma riktigt. Så jag vila ett tag och satte sen igång igen. Fram tills nu så springer jag ungefär 2 gånger i veckan 6.5 km per gång. Det konstiga är att jag har ont på olika ställen i knäna! Ibland på utsidan, ibland på insidan, ibland ovanför och det varierar lite från knä till knä. Min gissning är att jag överbelastade knät när jag så snabbt ökade upp sträckan, och isf borde jag göra som jag gör nu, dvs springer lite mer sällan så knäna får mer vila mellan gångerna eller vila tills dom känns helt hundra? Kan tillägga att det inte gör ont när jag springer.

Oj detta blev lite rörigt men hoppas ni förstår!

Kom på att jag borde tillägga att jag inte har ont hela tiden, bara då och då amt att när det gör ont så är det ingen intensiv smärta.
SimonJogg
1979 • Göteborg
#2
10 oktober 2010 kl 11:36
Gilla
Hej Björn,
Kan bidra med samma symptom, dvs ytterst varierande sådana och det kommer och går. 1v vila funkade inte helt hundra, testar 2v nu. Är mån om att detta inte skall utvecklas till något kroniskt

Svårt att ta reda på vad problemet är när "obehagskänningarna" hoppar från knä till knä, från insida till utsida, från framsida till baksida.

Hoppas på att någon säger "allmän överansträngning" för då är det ju bara att vila, köra lite benövningar, och sedan inte öka lika snabbt framöver.

Å andra sidan är det ju skönt att benhinnorna mår bra :)
1970 • Sala
#3
10 oktober 2010 kl 11:38
Gilla
Jag tycker att det låter som om knäna är lite ovana med springandet. De ömmar lite här och där. Så länge inte smärtan blir stark eller alltid sitter på samma ställe så tror jag inte att du ska oroa dig så mycket. Men det är klart att det blir tungt för knäna som inte är vana att gå från 4 km till 10 km, det är nog bättre att göra det lite stegvis över tid. Se till att värma knäna innan löpning med tex Rehband-skydd, ha de på under löpningen om det känns bra och kyl knäna efteråt med duschen. Lycka till.
SimonJogg
1979 • Göteborg
#4
10 oktober 2010 kl 11:48
Gilla
Testade knäskydd och måste säga att dom kändes bra, även om jag i efterhand skulle vilat längre. Men dom gav bra stöd, stadiums egna kostar 49:- så det är bara att köpa 2st!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.