Löpning Träning 13 inlägg 5086 visningar

Tips för teknik med barnvagn

Åsa Nilsson
1976 • Hästveda
#1
7 oktober 2010 - 22:01
Gilla
Hej

Har precis börjar springa igen efter sjukdom och skador (morr) och blev erbjuden en Brio Tridem jättebilligt, slog till och har varit ute två lugna pass.
Ni som är vana, för detta med vagn är helt nytt för mig, är det något speciellt man bör tänka på teknikmässigt?
Springer asfalt och grus. Uppförsbackarna blir ju def lite jobbigare, barnet väger drygt 13 kg och vagnen ca 12 tror jag.

Skönt att slippa ordna barnpassning är det i alla fall!
1974 • Kristinehamn
#2
7 oktober 2010 kl 23:08
Gilla
Ta det lugnt den första tiden så vänjer du dig snabbt. Försök växla hand med jämna mellanrum. Använd fångstrem runt handleden. Vissa vagnar har en handbroms men den har jag aldrig förstått vad den ska användas till. Sen är det bara att köra. Var inte rädd för lite skumpiga skogsvägar, oftast sover barnet bara djupare ju mer det skumpar. Långintervaller med barnvagn är en av de roligaste träningsvarianterna jag vet.

Välkommen till den mest fantastiska träning du kan tänka dig. Det är få andra intressen man kan utöva fullt ut med sitt barn och samtidigt ge barnet en spännande upplevelse. Eller en skön sovstund. Mina döttrar har redan många mil i kroppen och jag tror och hoppas att dom kommer att ha lättare att se fysisk aktivitet som en given del av vardagen.
Åsa Nilsson
1976 • Hästveda
#3
7 oktober 2010 kl 23:25
Gilla
Tack Håkan.
:-D

Har ju alltid sprungit själv men varit meckigt att planera in barnvakt då maken och jag båda jobbar skift och natt. Detta ska def bli intressant.

Ligger än så länge bara på ca 5 km, då jag precis kommit igång igen.

Hur har du ordnat med rem? gjort egen och vilken längd ungefär?
Bytte hand gjorde jag, har en förkärlek att hålla med höger. Och inte jag heller förstår handbromsens funktion...
1974 • Kristinehamn
#4
7 oktober 2010 kl 23:40
Gilla
Har en begagnad babyjogger och på den satt en fiberrem redan från början. En fiberrem av kanske 70-80 cm längd fungerar bra. Den har under de snart 4 åren jag har använt vagnen aldrig behövt träda i tjänst, men den dagen den gör det kan den rädda liv.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#5
8 oktober 2010 kl 12:55
Gilla
Mitt bästa tips är att se till att barnet sitter fast. I övrigt instämmer jag med ovanstående, skaffa en fångrem. Byt hand ofta och tänk extra på att slappna av i axlarna.
Anders S
1973 • Göteborg
#6
8 oktober 2010 kl 13:05
Gilla

Tekniktips från Björn Suneson som korsat USA ett par ggr med löparvagn.
http://www.suneson.se/index.php?si=5&alla=2007


"2007-08-07 - Så springer du med en löpvagn

Lätt som en plätt. Att springa med en löpvgan är både roligt och enkelt. Bilden från Wyoming.

Har du funderat på att skaffa en löpvagn, en babyjogger? Mitt råd är då att skaffa en vagn med så stora hjul som möjligt, de rullar lättast. Min vagn är av märket Babyjogger, är tio år gammal, saknar stötdämpare och har 20-tumshjul. Jag är mycket nöjd med vagnen men har ingen erfarenhet av andra märken. Däremot är jag övertygad om att 16-tumshjul är en dålig lösning för dem som mest vill springa med vagnen.

Löptekniken lär du dig snabbt- en handpåläggning då och då med höger respeketive vänster hand och det gäller att hålla vagnen så långt ifrån sig som möjligt och som vanligt pendla med armarna. Springer du långt springer du också relativt långsamt och då är vagnen egentligen inget hinder alls.

Fördelen med vagn respektive ryggsäck för långskubbaren är att du i vagnen får med dig all utrustning du behöver. Jag har en stor vattentank (tio liter) liggande på ramen under. Nyare vagnar har stötdämpare, det tror jag kan vara en nackdel ur löpsynpunkt men bekvämare för barnet.

Jag har på min Babyjogger bytt ut standarddäcken mot smala racerdäck. Vagnen rullar mycket lättare och vikten minskade också, nackdelen är att det är lättare att få punkteringar. Men punkteringar är väldigt enkla att laga, mycket enklare än på en cykel.

Det är roligt att springa med en löpvagn. Men behöver den löparintresserade småbarnsföräldern en sådan? Kanske inte, jag sprang med äldsta barnet i mitten på 80-talet med en vanlig fyrhjulig barnvagn men skämdes när jag mötte folk och passerade dem gående för att sedan börja springa igen när de var utom synhåll.

Under mitt USA-löp har löptekniken förfinats. Nu känns det nästan som jag är ett med vagnen, vet exakt var jag har hjulen och kan parera för stenar och annat i vägbanan. Fördelen med de stora hjulen är också att du kan ha ett hjul uppe på vägen och två i vägrenen när vägen är smal, vagnen rullar nästan lika lätt ändå.

Tänk på att alltid springa mot trafiken. Och ha alltid säkerhetsremmen runt din handled. Och glöm inte att ha handbromsen på när du lämnar vagnen.

Keep on running!"
1975 • Gånghester
#7
8 oktober 2010 kl 13:39
Gilla
Hej.
Jag har ingen joggingvagn. Men jag har funderat på att prova med den vanliga fyrhjuliga sittvagnen.
Är det någon här som springer med en sådan?
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#8
8 oktober 2010 kl 14:23
Gilla
Olov!
Jag sprang med en vanlig fyrhjulig liggvagn under det första halvåret efter att vår dotter föddes. Vår vagn hade dock ganska små hjul vilket gjorde att den rullade trögt trögt och dessutom fastnade ibland framhjulen i mindre ojämnheter i vägen eller på stenar.

Tidigt i våras kom jag över en begagnad Chariotvagn med 20-tumshjul och det är sjukt stor skillnad att springa med den. Den rullar mycket bättre och är stabilare. Nu när jag är pappaledig springer jag fem-sex mil i veckan med den vagnen.

Men det går ju att springa med de flesta vagnar, bara att ge sig ut och prova hur det känns.

1975 • Gånghester
#9
8 oktober 2010 kl 15:01
Gilla
Får nog prova med våran fyrhjuling för att se hur det känns. Om det går trögt så blir ju träningen bättre.
1974 • Kristinehamn
#10
8 oktober 2010 kl 23:12
Gilla
Olov: Har sprungit massor med en gammal Brio liggvagn när barnen var < ca 1 år. Funkar alldeles utmärkt. Har mest sprungit på skogsvägar och lantliga grusvägar. Kanske kan du se en bild på vagnen om du klickar på mitt namn.
1974 • Lund
#11
9 oktober 2010 kl 16:04
Gilla
Jag körde mend vanlig vagn, dock så "pimpade" jag den med en cykeldator så man fick ut hastighet/längd. Det var innan GPS klockas tid så har man en sådan är det kanske inte lönt men det kan vara kul. Frugan tyckte jag var knäpp när jag satte på den men redan första promenaden var hon också såld.

Jag hittade en som klarade små hjul och där man kunde sätta magneten på bakhjulet så sladden til magneten var längre.
1975 • Gånghester
#12
12 oktober 2010 kl 16:02
Gilla
Så ja..
Nu har jag varit ute på en runda för första gången med barnvagn, med en vanlig fyrhjulig.
Det gick riktigt bra.
Sprang på kransmossen här i Borås. En kuperad asfalterad slinga på ca 6 km. Det var riktigt tungt i uppförsbackarna, pulsen gick upp rejält. Men i nerförsbackarna var det bara att springa på. Kändes som ett intervallpass ungefär.
Får bli fler sånna här pass nu när jag är pappaledig.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#13
13 oktober 2010 kl 10:37
Gilla
Nu springer jag ju extremt långsamt så jag kanske inte kvalar in att komma med tips, men ang modell så tycker jag att UJ (Urban Jungle) funkar kanonbra.

Jag har en riktig raritet, en av de tidiga UJ från 2002. Den har nog rullat kring 10.000 kilometer och funkar fortfarande hur fint som helst. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.