Löpning Kom igång 7 inlägg 1344 visningar

Hittar inte formen!

Pernilla Malmberg
1973 • Haverdal
#1
29 november 2010 - 21:50
Gilla
Är nybörjare, springer en halvmil tre ggr i veckan sedan fyra månader. Senaste veckorna har det varit SÅ TUNGT! Tiden står ganska still på 6 min kilometern. Är livrädd för att tappa sugen, tar mig runt på ren vilja och ilska över att benen är så tunga. Svårt att dra ner luft hela vägen i lungorna. Vad kan jag göra för att bättra på orken?

Pernilla
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
29 november 2010 kl 21:56
Gilla
Ändra och variera din träning... samma runda(?) i samma ansträngningsgrad varje gång blir rätt tradigt.... Kör kanske nåt pass på nått gym/cykla/spring en ny runda med mer/mindre backar, lite fartlek osv... Eller spring längre men Låååååååååångsamt.... Träna på lätt intensitet tills du känner att du orkar ta i mer och vill göra det... :) All träning är bättre än att sitta still så det viktigaste är ju att inte tappa motivationen och tröttna....
2006 • Alingsås
#3
29 november 2010 kl 22:05
Gilla
Det är tungt för alla så här års. Men det är ju inte så illa att börja från noll och idag orka 5 km flera gånger i veckan. Jag instämmer annars med föregående talare.
Spring något pass i kanske bara 2 km och försök då att springa i ett klart högre tempo, något annat pass kanske du kan försöka springa 7-8 km i ett lugnare tempo än du brukar.
#4
29 november 2010 kl 22:30
Detta inlägg har raderats
2009 • Klippan
#5
29 november 2010 kl 22:30
Gilla
Hej Pernilla,
Ha roligt!

Fundera över målsättningen m att springa, behöver du/ vill du ändra på den, kanske skaffa målsättning, anmäl till lopp?
Skippa tidtagning ett tag?

Hitta nya rundor, spring i ny miljö, olika underlag, olika kupering; flackt, backigt, brant, spring med andra, spring ensam, variera längden på passen, växla tempo på passen, långsammare tempo snabbare tempo, spring i mörker, olika tider på dygnet, variera när du springer, spring 2 dagar i följd vila 3 spring 1 dag vila 2 dagar spring 2 vila 4 dagar
Försök hitta när du tycker det är roligt.

Har du hela tiden haft svårt dra ner luft? Är det nytillkommet kanske ngt virus ligger o lurar i kroppen. Viktigt lyssna på kroppen sällan ngt är tyngre än uppehåll pga skada eller sjukdom.
Kylan gör det svårare dra ner luft, halsduk för munnen eller värmeväxlare kan hjälpa.

Undrar du över hur öka den fysiska konditionen så sök i forumet på t ex träning, träningsprogram, träningsupplägg osv

Lycka till!
Andre'
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#6
30 november 2010 kl 10:28
Gilla
Ha roligt som André skriver är helt rätt om du vill fortsätta o ha löpning som "livsstil"
Talade med Rune Larsson just om detta. (Rune e sveriges mesta ultra löpare)
Han sa oxå ha roligt, kommer du t ex förbi en korvkiosk, stanna ta en fika och fortsätt sedan. Googla på honom, eller Erik Östbye, eller på Philip Maffatone!
Ha det så skoj
Andöörs
1967 • Uppsala
#7
30 november 2010 kl 12:28 Redigerad 30 november 2010 kl 12:40
Gilla
Började träna ung samtidigt som du men har inte kommit lika långt - springer bara ca 4 km/vecka och inte lika fort som du gör. Har också haft mina dippar. för ca en månad sedan blev jag omkull riven under en joggingrunda av min hund och fick en smäll på rumpan (världens jätteblåmärke) och det gjorde fett ont då jag sprang så jag tog en månads (frivillig?!) paus från löpträning. Nu när jag tagit upp det igen känner jag mig supermotiverad - blev helt euforisk efter första rundan. Så kanske ska du ställa skorna på hyllan i en vecka eller två och längta lite? Det känns ju som ett helt felaktigt råd från en nybörjare till en annan då vi blåbär ju har en jättelik fiende (dvs att lägga av) men motivationen känns faktiskt starkare nu än efter pausen!

PS tips två Jag har börjat löpträna med hjälp av en app i Iphone som heter C25K (from Couch To Five K) fantastiskt motiverande som blandar löpning med gång i början. Enkel att använda; man får instruktioner (typ walk eller run) när det är dags och motiverande tillrop (typ two minutes left eller last run coming up) samtidigt som man kan köra favvomusiken. Den här appen finns i en mil variant också för den som redan klämmer 5 K - B210K (Bridge To Ten K) även här handlar det om att blanda gång med löpning i början (och ibörjan är det hur lätt som helst vilket stärker motivationen då man känner att man kan!). För mig som har mental uthållighet -1 (nästan hela löppasset kan jag intala mig själv att jag inte orkar!) är det här ett fantastiskt hjälpmedel då jag inte behöver fundera så mycket om jag orkar eller inte utan bara springer då appen säger det och går när den säger det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.