Löpning Övrigt 248 inlägg 24531 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
1967 • Södertälje
22 december 2010 kl 09:09
Gilla
Det viktiga är ögonkontakten med mötande och på smala cykel/gångbanor är det ju hugget som stucket. Själv springer jag alltid på vänster sida, men möter jag någon som går/springer/cyklar på höger sida så har jag inga problem att ta ett kliv till höger - så stel i kroppen är jag inte (ännu...).
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
22 december 2010 kl 09:15
Gilla
Jag är mest förundrad över alla som inte verkar ett dugg rädda som sina liv, vare sig de cuklar, springer eller går. Mörka kläder, fel sida och ingen reflex!
1969 • Stockholm
22 december 2010 kl 10:00
Gilla
Mikael S: Ok, jag läste inte igenom hela tråden igen, sorry. Sen skrev jag mitt inlägg med lite glimten i ögat (eller åtminstone öppet för trivsam debatt). Du har helt rätt, det står inte uttryckligen att man ska hålla till vänster på gemensam gång- och cykelbana, men om man gör den mest logiska tolkningen blir det ändå så:

"7 kap. Bestämmelser för gående på väg
1 § Gående skall vid färd på väg använda gångbanan eller
vägrenen.
Om det inte finns någon gångbana eller vägren, skall gående
använda cykelbanan eller körbanan. Detsamma gäller sådana
trafikanter som avses i 1 kap. 4 § andra stycket om gångbanan
är smal eller utrymmet på den är begränsat på annat sätt eller
om det finns andra särskilda skäl för det.
Gående som använder vägrenen eller körbanan skall om möjligt gå
längst till vänster i färdriktningen. Den som åker rullskidor,
rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet
än gångfart skall dock färdas längst till höger om det är
lämpligare."

I förra utgåvan stod det att man "bör hålla till vänster", men det var ändå människor som tyckte att det inte implicerade "bör inte hålla till höger" utan istället tolkade det som att "man inte måste hålla till vänster".

Sen kan du ju tycka att Jan S har bättre argument än jag, men du kan ju inte upphöja hans åsikter till faktum för att du tycker det.

Allra lättast skulle det såklart vara om vi följde "hänsyn till varandra" som var ditt eget inlägg och det klokaste såhär långt tycker jag.
Tor
1975 • Göteborg
22 december 2010 kl 10:33
Gilla
1. Alla verkar vara överens om att på en bilväg så springer man på vänster sida (för att se mötande fordon). Det finns även stöd för detta i lagen.

2. När det sedan gäller alla andra typer av vägar (trottoar, cykelbana, stig) kan vi vara överens om att detta inte regleras i lagen. Det är helt enkelt upp till var och en att bestämma på vilken sidan man skall springa.

Jag väljer att springa på höger sida (förutom i fall 1 så klart) eftersom jag har högertrafik i ryggmärgen tack vare bilkörning och cykling.
Karin H
1983 • Röbäck
22 december 2010 kl 10:38
Gilla
Som cyklist så är det ofta obehagligt att hålla ut för gångare som man inte har ögonkontakt med, för man vet aldrig åt vilket håll de vinglar. Cyklar och mopeder färdas också på GC-vägar och dessa är mig veterligen fordon - som gångare vill man möta fordon, inte sant? Ni går ju till vänster på vanliga vägar just för att möta fordonen. Varför ska inte detsamma gälla på GC-vägar?
1969 • Stockholm
22 december 2010 kl 10:52
Gilla
Jan: Gående är alls inte "underordnad" på en bilväg heller, finns inte trottoar, gång- och/eller cykelbana eller vägren så får man använda vägbanan. Det ligger i ens eget intresse att göra det försiktigt och uppmärksamt, det håller jag med om, men det står inget om att du skulle vara den "felplacerade" trafikanten. Kan ingen (minns du Jan?) som var med före sept -67 berätta vilken sida man höll sig på då? Jag undrar om gångtrafikanterna sneddade över vägen de också, har alltid varit fascinerad av omläggningen.
1969 • Stockholm
22 december 2010 kl 10:54
Gilla
light: precis min åsikt, tycker inte alls det låter logiskt att möta vissa fordon på samma sida, men då det gäller andra fordon skulle det vara naturligare att hålla till höger "för det är man så van från det man för fram fordon själv" !?
1973 • Arlöv
22 december 2010 kl 11:02
Gilla
Jag resonerar precis som Tor. Blev helt ärligt förvånad när jag läste tråden, eftersom jag alltid upplevt det som självklart...

Sen är man ju inte så tjurskallig att man fortsätter i kollisionskurs bara för att man upplever att man själv springer på "rätt" sida.
1978 • Gävle
22 december 2010 kl 11:28
Gilla
Jag har alltid undrat vilken sida man ska gå resp cykla på, men jag har mest hållit vänster av ren självbevarelsedrift. Det är inte mysigt när en cykel sveper förbi i 30km/h bakifrån med 10cm avstånd från mig, oavsett om det är rätt eller inte.
Och jag har inte läst nåt argument i denna tråd som får mig att tycka att det (gående till vänster) är fel heller.
Anders Ström
1956 • Skogås
22 december 2010 kl 12:34
Gilla
Det finns all anledning att tillämpa samma regler på cykelbanor som på vägar att hålla till vänster. Erfaren cyklist som jag är går jag alltid till vänster i cykelbanan. Detta för att slippa cyklister som svischar förbi en bakifrån precis där man går. När man själv cyklar och man ska förbi folk som går på högra sidan, är det risk att de plötsligt tar ett steg ut i cykelbanan eller att man omedvetet skrämmer dem när man ringer på klockan eller kör förbi bakifrfån. Om de däremot går på vänstra sidan kan man på betryggande avstånd köra om dem utan att skrämma eller ens behöva använda ringklockan.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
22 december 2010 kl 13:30 Redigerad 22 december 2010 kl 13:46
Gilla
Så här tycker NTF: http://www.ntf.se/konsument/fraga745.asp?katid=31 (och hänvisar till Trafikförordningen)

"I trafiklagstiftningen finns ingen bestämmelse om var man ska gå på en gång-, cykel- och mopedbana. Den enda reglering som finns i trafikförordningen är att gående som använder vägrenen eller körbanan om möjligt ska gå längst till vänster i färdriktningen.
Det verkar därför rimligt att man går till vänster i färdriktningen på en gång-, cykel- och mopedbana (gemensam bana).

För cyklister gäller 3 kap 7 § i Trafikförordningen där bl a följande står:
"7 § Vid färd på väg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet. Cykel, moped och fordon som är konstruerat för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen eller som inte får föras med högre hastighet än 40 kilometer i timmen skall föras så nära som möjligt den högra kanten av vägrenen eller av den bana som används".
"Cyklister skall hålla sig till höger i färdriktningen på en gång-, cykel- och mopedbana (gemensam bana)."
"Vid mötet mellan cyklisten och den gående gäller det att passera varann på ett lämpligt och trafiksäkert sätt."

Så cyklister *skall* hålla till höger, och passage skall ske lämpligt och trafiksäkert, och NTF rekommenderar att man går till vänster, men en rekommendation är inget mer än just en rekommendation, även om den kommer från NTF...

Transportstyrelsen (som har hand om trafikreglerna numera) har ingen info på sin webplats.

Cyklisterna sliter också med frågan: http://www.cykelklubben.se/cykelklubben/blog/blog_read.asp?UserID=2481&BlogItem=10018
och här: http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.749943-ska-jag-halla-till-vanster-pa-gang-och-cykelvagen-?articleRenderMode=article_full_discussion
och det verkar inte som om de kommer längre än vi gör här...

Bäst är nog tydliga signaler, flexibilitet och hänsyn...

1967 • Linköping
22 december 2010 kl 14:44
Gilla
Jag går och springer alltid till höger på GC-vägar och till vänster på bilvägar utan trottoar Jag cyklar dessutom ca en mil om dagen på GC-vägar. Det blir inte säkrare av att hålla vänster för gående på GC-vägar då det oftast är rätt smalt så cyklisterna passerar lika nära ändå. De som håller vänster borde väl göra som gångare på rena bilvägar: gå aldrig i bredd och kliv ut i vägrenen vid möte. Går eller springer man till höger på GC-vägar har man halva vägbredden till förfogande. För mig känns det som att framför allt pensionärer går på vänster och övriga till höger.

Men som sagt: Flexibilitet, vänlighet och uppsikt/bakåtsikt när man byter sida.

/Patrik
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
22 december 2010 kl 15:18
Gilla
Hej

Så här står det på http://www.trafikverket.se/Privat/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-pa-vagen/Ga-och-cykla/Gaende/
Var ska jag gå på en gångbana?
Det finns inga generella regler om vilken sida du som gående ska använda på en gångbana, en gångväg eller en kombinerad gång- och cykelväg. Men lokalt kan det finnas föreskrifter om detta, och då finns det vägmärken som visar vilka regler som gäller.
1975 • Skövde
22 december 2010 kl 16:12
1 Gilla
Eftersom dom flesta cyklister håller sig till vänster här så känns det säkrast att hålla sig till höger. Sen är många cykel/gång-banor markerade med skyltar där cykelbanan är på vänster sida och gående skall hålla sig till höger.
Sudde
1972 • Gävleborg
22 december 2010 kl 21:17
Gilla
Mikael J:
Beror det inte på vilket håll man går på banan`? =)

Pia:
Så om du redan håller långt till vänster på cykelbanan, kliver du då ut när du möter en cyklist`? Vad händer om han gör samma sak?
1973 • Arlöv
22 december 2010 kl 21:26 Redigerad 22 december 2010 kl 21:35
Gilla
Tja Peter, det kan ju bli ett intressant möte om inte annat :-)

Känns som att det oftast löser sig till det bästa i alla fall. Har inte krockat en enda gång faktiskt under mina fyra år i löparskor... Orkar inte heller bli irriterad för att någon annan råkar tolka all världens regler på ett annat sätt än vad jag gör och därför springer/cyklar/går på annan sida än vad jag gör.

Det finns ju trots allt inte ett definitivt rätt eller fel i denna fråga...

Edit: varför skulle jag förresten hålla långt till vänster? Mycket märkligt... ;-)
1975 • Skövde
22 december 2010 kl 21:29
Gilla
Peter: Nepp, när jag går till jobbet så är det alltid till vänster och när jag går hem så är det alltid till vänster. Sen att jag går på olika sidor om bilvägen är en annan sak :P

Kajsa B
1987 • Göteborg
22 december 2010 kl 22:44 Redigerad 22 december 2010 kl 22:45
Gilla
men, ni som håller till vänster på dessa gång och cykelbanor, hur gör ni nu på vintern? som cyklist känner jag tll var cykelbanorna går, men nu på vintern blir de någon form av gemensam gång och cykelbana. problemet är att jag cyklar där jag vet att det är cykelbana, dessa går nästan alltid precis till vänster (närmast bilvägen) om gångbanan. så de gångtrafikanter som tänker att de ska hålla vänster går därför mitt i cykelbanan! extra härligt när någon går med musik i öronen så de inte hör när man plingar på dem. eller folk som vägrar accepterar att det finns cyklister även på vintern och helt enkelt vägrar flytta sig trots att de ser en.

slutsats: cyklar närmast bilvägen, gångtrafikanter längst från bilvägen.

/förvirrad cyklist som hamnar i vägen jämt, trots otaliga försök att lista ut vad som är "rätt"
Thomas Grünberg
1970 • Sävedalen
23 december 2010 kl 12:49
Gilla
Nu diskuteras ju mest vart på gångbanan man skall hålla sig i förhållande till cyklister och mopedister, men hur skall man möta andra gångare, löpare ofta är ju gång och cykeldel skilda?
Micke Larsson
1971 • Norge
27 december 2010 kl 17:08
Gilla
Det är ju mängder av 70-talister i den här tråden. Är det bara jag som kommer ihåg Televinken?

På bilväg går jag till vänster, på gångväg går jag till höger. Jag ska inte säga att det är enda sättet... Äh, vem fan har vunnit på ödmjukhet - det här är det enda rätta!

Det Thomas G tar upp här senast tycker jag är intressant. Med all snö nu blir det ofta smalt att mötas på gångbanor och i elljusspår. När jag promenerar och möter en löpare brukar jag ta ett kliv åt sidan och lämna så mycket fri passage som möjligt. Jag resonerar så att löparen har mer bråttom och det kostar mer energi för honom/henne att sakta in än för mig som går.

Fanns det rättvisa i världen skulle alla som går hålla undan när jag springer på samma smala vägar, men jag finner att det i princip alltid är jag som får ge mig då också. Oavsett om jag springer förbi eller möter gående är det alltid jag som får kasta mig ut i snödrivan och veva som en tok med fötterna i djupsnön för att passera de gående, som i sin tur inte visar minsta antydan till att dra sig åt sidan (varken åt höger eller vänster).

Upplever ni andra samma sak när ni möter/passerar promenerande på löprundan eller är det jag som är en mes? Och vad ska jag i så fall göra åt det, borde jag springa rätt på, klappa i händerna och gallskrika "UR SPÅR!!!"?
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.