Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 30371 visningar

Träning efter lunginflammation

Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#1
30 januari 2011 - 10:47
Gilla
Hej. Jag har precis ätit klart en 20 dagars pennicilinkur pga lunginflammation. Vad ska man tänka på nu när jag ska börja träna igen? Ska jag ta det lungt, eller kan man köra som vanligt? Att formen inte är på topp förstår jag, men riskerar man något genom att köra för hårt?
Jag försökte ta detta med den läkaren jag träffade, men han verkade inte veta alls (det såg för övrigt ut som om han aldrigt tränat, så han hade ingen egen erfarenhet).
1952 • Varberg
#2
30 januari 2011 kl 11:19
Gilla
Du kommer att ha mycket nedsatt kondition och risken är förstås att du försöker köra som vanligt. Baserat på sunt förnuft tycker jag du ska "aktivt" ta det mycket lugnt i träningsstarten.
1963 • Bromma
#3
30 januari 2011 kl 14:02
Gilla
Har du inte röntgat lungorna? Nu vet inte jag om man brukar det men det fick iaf jag göra när jag fick lunginflamation förra våren. Då fick jag lära mej att det kan vara svårt att känna själv hur statusen är. När jag sa till min husläkare att jag tränar mkt så sa hon att det är bra om jag röntgar lungorna innan jag trycker på för fullt (men lugn träning var helt OK direkt). Och det visade sej att när jag mådde bra ca 4 veckor efter pencillinkuren , så hade jag fortfarande vätska i lungan. Fick vänta ytterligare en månad innan jag var helt återställd.
Arvid S
1954 • handen
#4
30 januari 2011 kl 19:43
Gilla
Hej på er.
Är det inte nu man ska komma med inlägget "Lyssna på din kropp".
Jag lovar, den kommer att säga ifrån ifall du tar i för hårt.
Misstänker att om du inte gör det så kommer du att få ångra dig på ett eller annat sätt..
Själv åkte jag på en lunginflammation orsakad av e en sk. "mycoplasmabakterie" för inte allt för länge sedan. Efter det har jag fortfarande inte kommit igång till 100 % tycker jag.
I de flesta fall går det alldeles utmärkt att träna men rätt vad det är kommer dagar då det inte alls vill sig. Det är bara sk-tjobbigt helt enkelt. Det är då jag förstår att det är läge att lyssna på sin kropp och att inte pressa den för hårt i det läget.
Såna här lägen upplevde jag aldrig innan sjukdomen. Då var det bara att köra på tills man stupade. (nåja, nästintill i alla fall).
Nu känns det däremot som att det får ta den tid det tar innan jag blir 100%-igt återställd. Måste dock erkänna arr det känns väldigt surt emmellanåt när bakslagen kommer.. Misstänker också att om jag skulle försöka köra fullt i de lägen när kroppen säger ifrån så får jag betala för det på ett eller annat sätt. Och det vill vi ju inte, eller? :-)
#5
30 januari 2011 kl 22:41
Detta inlägg har raderats
Åsa
1983 • Fagersta
#6
31 januari 2011 kl 06:15
Gilla
Mm...lycka till att få ett adekvat svar från en läkare i dagens samhälle. Är du inte rik eller känd får du en vanlig allmän läkare som är expert på just små förkylningar div åkommor....
min stafettläkare hade 10min på sig...på den tiden hann hon slå upp lunginflammation i en bok...

Anders: Intressant att någon ialla fall orkar försöka få ett svar...från sjukvården.
Malin Valsås
1976 • Västerås
#7
31 januari 2011 kl 12:17
Gilla
Jag hade lunginflammation för ett par år sedan, en ganska "lindrig" variant skulle jag tro. Tog ändå över en månad efter avslutad penicillinkur innan jag var i någotsånär hyfsad "vardagsform", ex kunde cykla i lugn takt till och från jobbet (20 min enkel väg) utan att vara helt slut. Mera aktiv träning var inte aktuellt under minst en månad för min del.

Jourläkaren som konstaterade att jag hade lunginflammation sa att familjeläkaren skulle kalla till lungröntgen efter en period (2 månader om jag minns rätt), det menade den läkaren gjordes av alla som haft lunginflammation. När jag inte fick någon kallelse kontaktade jag familjeläkaren som sa att lungröntgen bara görs om man fått komplikationer av sin lunginflammation. Så det verkar vara lite godtyckligt vilka undersökningar som görs vid lunginflammationer.

Sjukvårdsupplysningen (1177) har jag sällan fått någon hjälp av alls, de verkar mest sitta och läsa innantill i den information som finns att läsa på 1177.se,,,
1975 • Jönköping
#8
31 januari 2011 kl 21:12
Gilla
Go vänner, fixera er inte vid en röntgenundersökning! Indikation för röntgenundersökning efter lunginflammation finns vid komplicerad lunginflammation, alltså kort sagt behov av sjukhusvård och ofta mer därtill. Givetvis om man har kvarvarande symtom såsom andningskorrelerade smärtor, feber, långvarig hosta och mycket frikostigt för rökare. (Ref Vårdprogram för samhällsförvärvad pneumoni 2007, Svenska Infektionsläkarföreningen). Lyssna på kroppen istället, tänk att ni varit förkyld och så lägg på tre till fyrdubbelt så mycket tid så har ni lagom rehabilitering efter en lunginflammation, givetvis något varierat från person till person, men som en fingervisning.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#9
1 februari 2011 kl 21:08
Gilla
Tack för alla goda råd.
Självklart tar jag det lugnare än vanligt, men samtidigt vill jag inte sitta helt passiv.
Det var inte tal om någon lungröntgen för mig, men jag känner mig iofs bra (ingen direkt hosta kvar).
Det blir väl till att lyssna på kroppen (som många har sagt), och acceptera att det går lite långsamt.

Ha de bra i spåren
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.