Löpning Träning 12 inlägg 2297 visningar

pronation

Talle Svensson
1980 • Örebro
#1
7 februari 2011 - 20:05
Gilla
Om man skjuter ifrån med sin stortå när man springer, pronerar man då? När jag sätter i hälen så rullar min fot fram diagonalt, och sen skjuter jag från med stortån på vardera fot. För övrigt har jag normal fotvalv om det spelar roll.
Henrik Andersson
1971 • Mantorp
#2
7 februari 2011 kl 21:22
Gilla
Här finns lite att läsa:
http://www.friskispressen.se/fp2-05/html/lopning.html

och ...
http://www.angelfire.com/electronic/evonaj/Allmannt/Loparsko.htm

Själv har jag supinering och sliter yttersidan på klacken (landar där och rullar över och lämnar marken på stortån. Hoppas ovanstående länkar hjälper =) Är du fortfarande osäker så sök upp någon affär typ Löplabbet i Vågen Gallerian dom hjälper dig rätt =)
#3
7 februari 2011 kl 21:34
Detta inlägg har raderats
M Extreme
1971 • Vallentuna
#4
7 februari 2011 kl 21:48
Gilla
Henrik,
Det du beskriver att du gör har jag fattat kallas att pronera i.o.m. att du rullar diagonalt över foten och lämnar med stortån.
En supinerare rullar över yttersidan av foten och lämnar marken med yttersidan alltså mot lilltån. Så har jag begripit det.
1965 • Lidköping
#5
7 februari 2011 kl 21:59
Gilla
Vet inte om jag har helt fel men jag pronerar och det ser de direkt på sättet jag står, inte springer. Jag lutar inåt, behöver alltså särskilda skor med högre i fotvalvet. Fick jättebra hjälp på Intersport!
1965 • Lidköping
#6
7 februari 2011 kl 22:00
Gilla
Henrik Andersson
1971 • Mantorp
#7
8 februari 2011 kl 21:26
Gilla
Jag har inget pronationsstöd i skorna (NB 1064) som jag provade ut hos löplabbet. Lämnar steget mer på stortåsidan än på lilltåsidan. Blir osäker själv nu =)
1976 • Linghem
#8
8 februari 2011 kl 23:16
Gilla
Det är nog inte alltid man kan se och avgöra stegisättning hos någon som står stilla. Jag var hos löplabbet eftersom jag fått ont i benhinnan framför allt i höger ben. När jag står still syns ingen pronation och inte heller när jag går/lufsar i låg fart. Däremot när jag fick springa i en hastighet runt 5 min/km så började jag att pronera rejält. Jag skulle nog kunna tänka mig att det hade blivit ännu värre om jag fått springa en längre stund, eftersom jag själv kan känna att fotisättningen blir sämre då jag börjar bli trött.

Henrik: det verkar snarare som man tittar på fotledens vinkel bakifrån vid frånsjutet från marken, än tårna. I alla fall tolkade jag det så efter att ha sett mitt steg inspelat och den superduktiga tjejen på löplabbet förklarade vad jag behövde för skor.
1969 • Stockholm
#9
9 februari 2011 kl 08:17
Gilla
Nej , om man pronerar eller supinerar _under löpning_ ser man förstås inte då man står stilla. För att svara på ursprungsfrågan så är det nog så att du pronerar Talle. Det man egentligen menar med det är att foten "tippar" inåt då tyngden läggs på och det är en del i stötupptagningen. Om foten tippar för mycket inåt pratar man om _överpronation_ och det är det man brukar vilja korrigera med stöd i skor eller iläggssulor. Vad som är för mycket i sammanhanget finns det massa åsikter om. Supination är i löpningsfallet inte riktigt motsatsförhållandet, utan beror snarare på att fotens vinkel och stelhet gör att man springer på utsidan av foten i hela steget, d.v.s. foten är supinerad hela tiden, snarare än att det sker en supination då man lägger vikt på den, alltså: avsaknad av pronation. På motsvarande sätt är det för dig Anki: Intersport kan inte säga att du pronerar då du springer utan att se dig springa. Däremot kan de se om dina fötter är pronerade då du står, d.v.s. lite nedsjunkna mot fotvalven.

Jag har sprungit en hel del i pronationskorrigerande skor förr om åren och det brukar vara en rejäl aha-upplevelse om man tittar på "före och efter"-film hos löplabbet etc., men man måste fråga sig om det måste vara dåligt för att det ser ut som att fötterna sjunker ner lite i steget och garanterat bättre att springa på kilar som tvingar upp foten istället. Skulle förorda "if it ain't broke don't fix it"-filosofin här faktiskt.
1971 • Nykvarn
#10
9 februari 2011 kl 08:38
Gilla
Jag är också inne på Thomas linje här, visst tippar man inåt kraftigt i fotleden och har man skador/besvär är det inte fel att prova inlägg eller skor med pronationskil som rättar upp foten.

pronation är dock en naturlig rörelse - "stötdämpning" och det finns inga bevis för att moderna väldämpade löparskor med pronationskil minskar eller förebygger skador, här är lite läsning. http://bjsportmed.com/content/43/3/159.full
1969 • Stockholm
#11
9 februari 2011 kl 08:55
Gilla
Staffan: Intressant läsning! Här finns hela texten: http://www.trtreads.org/uploads/Evidence_Based_Running_Shoe_Selection.pdf
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
9 februari 2011 kl 11:24
Gilla
Bevis och bevis. Jag hade ständiga småproblem med knäna under knappt 10 år av löptraning till och från tills jag första gången i mitt liv fick testa ett löpband och det efterföljande kommentaren att jag pronerade och behövde pronationsskor. Ett par som kändes bra inköptes och alla knäproblem försvann direkt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.