Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 8275 visningar

Höftproblem

Camilla Åbergh
1972 • Rosersberg
#1
6 mars 2011 - 23:24
Gilla
Hej!
Jag dras med en höft som har bråkat med mig till och från sedan 20 tillbaka, och jag har fortfarande inte fått någon egentlig diagnos, och då är det ju svårt att behandla på rätt sätt. Det är så trist när man är i bra form och måste slå av på takten pga smärta. Numera är det bara löpning ett par ggr i veckan för om jag kör för hårda pass eller för tätt mellan löppassen så är det kört. Enda sättet att få det att funka är att variera träningen med skidor, cykel och styrketräning, vilket iofs inte är helt fel, men man skulle ju vilja kunna välja sjävl. Trots det upplägget så känner jag av höften hela tiden. Är det någon som har tips på nån bra idrottsläkare i Stockholmsområdet?
Mvh
Camilla
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#2
7 mars 2011 kl 13:04
Gilla
Vet inte vart i höften du känner av smärtan, men jag har med haft problem med min höft en tid. Har varit hos sjukgymnasten flera gånger, sa att jag va överansträngd i höften. För svaga muskler på ena sidan så att andra sidan helt enkelt fick ta mer stryk, som sen blev överansträngning. Har fårr köra olika träningsövningar för att stärka upp musklerna runt höften och bålen. Trodde inte så mycket på detta då jag jag efter långt uppehåll från träning ändå hade ont i höften när jag sprang. Va ganska säker på en inflamamtion i musklen. Så jag uppsökte en annan sjukgymnast och fick exakt samma diagnos, överansträngning. Nu efter mycket träning av bålstabilitet och höft har smärtan blivit mindre o mindre....
kan ju vara en överansträngning i ditt läge med!!!
Camilla Åbergh
1972 • Rosersberg
#3
8 mars 2011 kl 01:18
Gilla
Jo det skulle kanske kunna vara nån äveransträngning oxå. Just nu så är det inte smärtan som är det värsta, utan det är nån slags konstig trötthetskänsla i höften. Det sitter likson nedanför höftkammen bakåt mot skinkan och framåt mot ljumsken till. Efter löppassen så stålar det även ner under foten, typ som nån nerv ligger i kläm. Tröttsamt är det i alla fall. Men man skulle ju kunna börja hos en sjukgymnast och se ifall det blir bättre. Tack för tipset!
1952 • Varberg
#4
8 mars 2011 kl 10:32
Gilla
Jag antar att du stretchat i höften i de vinklar du klarar själv för att försöka lokalisera smärtan.
Kan vara piriformismuskeln som ställer till det. Ger ofta smärta baktill och kan även ge nervpåverkan med utstrålning.
Den är lite svårare att hitta själv. Du kan testa med att en assistent adducerar (drar det onda benet över det andra när du ligger på rygg). Assistenten kan sitta och hålla emot med sina fötter på det friska benet. Prova även att inåtrotera i det läget. Vid akuta besvär från piriformis kan den typen av stretching både bekräfta diagnos och hjälpa.
Johan Stamm
1978 • Örebro
#5
8 mars 2011 kl 10:33
Gilla
Hej!
Ett tips är att följa bloggen: www.mobilitywod.blogspot.com
Det har gjort positiva resultat för mig....
Rörlighet/streching för hela kroppen!
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#6
15 mars 2011 kl 22:51
Gilla
Hur går det med höften?
Lotta Olsson
1959 • Svallet
#7
16 mars 2011 kl 09:49
Gilla
Låter definitivt som piriformis/ "falsk ischias". Har av och till samma problem sedan 6-7 år sedan. Stretchar och stretchar, men det räcker inte alltid. Så fort jag ökar sträckan eller intensiteten, eller om det blir mycket backar får jag kämpa extra med det där. Har varit hos sjukgymnast för nåt år sedan som rekommenderade stretch och styrketräning. Brukar använda Voltarensalva el nåt parallellpreparat 3 ggr/dag i några dar tills det känns bättre och kör lite lättare jogging med gångsträckor. För mej blir faktiskt problemet Värre om jag har träningsuppehåll!
1968 • Oslo
#8
17 mars 2011 kl 03:19 Redigerad 17 mars 2011 kl 03:22
Gilla
Ja, det er like symptomer som ved falsk isjias.

Camilla: Jeg har selv AS / Bekhterev og symptomene er omtent de samme. Se http://www.reumatikerforbundet.se/start.asp?sida=5881

For noen år siden hadde jeg store problemer med å gå og løpe på grunn av smerter i hoftene /nedre del av ryggen. Etter å ha endret kosthold, og endret steget ved å slappe av i hoften og kun løfte hælen for fremdrifen kan jeg igjen løpe. 90% av hoftesmertene er borte.

Jeg har brukt ChiRunning som teknikk. www.chirunning.com
Angela Nilsson
1955 • Piteå
#9
17 mars 2011 kl 07:35
Gilla
Jag har också haft samma problem, till o från 15-20 års tid. Nu har jag sökt hjälp hos sjukgymnast och fått speciella övningar för att stärka bålen. Det hjälper! Min rekommendation: sök hjälp hos sjukgymnast och/eller läkare.
Lars Carlfors
1957 • Sigtuna
#10
20 mars 2011 kl 17:53
Gilla
Håller med Knut, Chirunning fungerar för mig också, har gått från två mil i månaden till tjugo mil i månaden på fem månader, aug-dec10, utan skador, hade höft problem tidigare när jag prövade att öka distansen.
Cheers Lasse
Stefan Hemstad
1968 • Eskilstuna
#11
20 mars 2011 kl 18:05
Gilla
Hej Camilla!
Jag hade höftproblem under 2010! Jag provade olika sjukgymnaster som inte lyckades få ordning på höften, Så jag fick tipset att gå till en osteopat.
Han fick ordning på höften efter några gånger, Han konstaterade att höftböjaren var helt överansträngd. Jag kan nu träna för fullt! Så jag föreslår att du googlar på osteopat . Lycka till
Valter Johansson
1962 • Umeå
#12
20 mars 2011 kl 23:51
Gilla
Jag har återfått gamla problem med höftböjare som inte riktigt släpper. Massage hjälpte delvis men vet inte hur jag ska gå vidare. Hur blev du Stefan, av med höftböjarproblemen? Räckte det med massage o.dyl behandlingar av Osteopaten? Behövde du vila för att inte anstränga höftböjare i början?
Har du några speciella övningar för att minimera risken till återfall eller gäller det främst att inte anstränga höftböjaren.

Stefan Hemstad
1968 • Eskilstuna
#13
21 mars 2011 kl 18:46
Gilla
Hej Valter!
Jag kunde börja träna 48timmar efter behandlingen.E#fter tredje behandlingen var jag mkt bättre. Jag fick jobba med stretchingen av höftböjaren hemma. Jag hade inte stretchat höftböjaren förut. För din del kanske det räcker med att börja stretcha höftböjaren. Du har ju 2st osteopater i Umeå. Lycka till
Jenny
1975 • Finland
#14
21 mars 2011 kl 20:28
Gilla
Hallå!

Förutom de tiidgare tipsen skulle jag vilja rekommendera kiropraktor. Har också haft problem med höften, trodde det var slitskada på kulleden, men det visade sig att bålstabiliteten var alldeles för dålig, varpå hela höftbenet vridit på sig och "gjort" ena benet 1,5 cm kortare än det andra. Nu rättat till det ehla men återstår speciella övningar för att stärka korsetten.

Lycka till!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#15
22 mars 2011 kl 09:17
Gilla
Tack Stefan, jag hittade 6 eller 7 Osteopater så nu gäller det bara att ha lite tur och välja rätt. Stretching har jag gjort alltför mycket :)
Det lindrar ibland men jag får ingen långvarig förbättring då frekvent stretching av mina höftböjare brukar stressa de istället och jag får ännu mer ont. Jag brukar göra dynamiska övningar lite nu och då för att försöka förbättra flexibiliteten och stretcha efter träning.
Jag har provat att träna bålstabilitet men om jag gör det för mycket och/eller fel övningar känner jag av det dagen efteråt så jag tror att jag behöver hjälp från någon professionell
Camilla Åbergh
1972 • Rosersberg
#16
5 april 2011 kl 11:57
Gilla
Hej och tack för alla tips!
Jag har nu varit på en MR och väntar svar på den! Jag tycker att det har blivit lite bättre sen snön försvann, det blir ju en extra belastning att springa och spänna sig får att inte halka. Jag springer fortfarande så det är inte så att jag måste vila i dagsläget, men jag känner av höften hela tiden.
När jag jag fått svar på om MR:en visade nåt avvikande så tänkte jag gå vidare och beta av era tips i tur och ordning! Det känns som om ni alla kom med många matnyttiga intressanta tips! Återkommer och berättar hur det går!
Camilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.