Löpning Kost & Näring 111 inlägg 7708 visningar

LCHF och löpträning

Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#1
12 mars 2011 - 10:17
Gilla
Jag har börjat äta LCHF-kost (low card high fat) och tänkte köra en testmånad för att se hur min kropp mår av den typ av kost.

Är det någon av er som har erfaranhet av att träna hårt på LCHF, har ni märkt någon skillnad, positiv, negativ?

Jag är lite orolig att min löpträning ska påverkas negativt när jag ligger så lågt i kolhydratintaget. Jag tränar inför Göteborgsvarvet just nu.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1966 • Fors
#41
22 mars 2011 kl 08:02
Gilla
Jag äter LCHF kost sen en tid tillbaka och har nästan bara positiva erfarenheter av det. Men det stora problemet igentligen är nog inte kolhydraterna i sej, det är all socker som tillsätts i det vi äter. Livsmedelsindustrin håller på att mer eller mindre sockerförgiftar oss konsumenter, dom tillsätter nån form av socker i det mästa. Läs innehållsförteckningarna, det är socker i skinka, bacon , pasta färdiga rätter för att förhöja smaken. Det är ju sjukt.
1976 • Sollentuna
#42
22 mars 2011 kl 08:22
Gilla
Vad jag läst finns det inga studier (som man tar seriöst idag) som visar på att mättat fett och rött kött skulle vara farligt. Du får gärna visa på en sådan Anders E :)

Vi är många som är uppvuxna med övertygelsen om att det bara är dåligt, men det finns inget annat än politik och vinstintressen som backar upp det. Nu är det också såpass många som äter LCHF och som visar på jättebra värden. Personer i din direkta närhet som visar goda resultat ser jag som den bästa "studien" av dom alla, om man bortser från sig själv då :)

Också svårt för en lekman att avgöra hurpass korrekt och omanipulerad en stor publicerad studie är. För det har fuskats, och fuskas säkerligen fortfarande en hel del med detta.
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#43
22 mars 2011 kl 08:29 Redigerad 22 mars 2011 kl 08:31
Gilla
Jag kan nog sälla mig till skaran som kör en variant av LCHF, eller kanske MCHF (MidCarb...) Jag struntar högaktingsfullt i antal gram kolhydrater/kg kroppsvikt men drar ner på mängden. Däremot äter jag så naturliga kolhydrater (närmare GI) som möjligt.

För att sätta spin på debatten lite... På den tiden vi åt rött kött och animaliska fetter, vilken meddellivslängd hade vi då? Knappt 30? Kan vi då uteslutande dra slutsatsen att rött kött och animaliska fetter är det optimala? Som bränsle för kroppen vid uthålighetssporter tror jag personligen det, men hur blir det med livslängden? Kommer Ferry att dra in årorna innan han fyller 40?

Personligen är jag helt inne på att LCHF, i kombo med GI, är vägen att gå, men för debattens skull tillförde jag lite av mina egna funderationer. :-)
1966 • Fors
#44
22 mars 2011 kl 09:08
Gilla
Vore intresant att se vilken medellivslängd vi fick i dag, om vi tog bort sjukvård, medicin och hade rent kroppsarbete som på den tiden. Och utöver det sockerbombade kroppen som vi gjör i dag.
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#45
22 mars 2011 kl 09:09
Gilla
Precis! Skulle tro att vi skulle landa någonstans kring 40-50, kanske, på sin höjd
1976 • Sollentuna
#46
22 mars 2011 kl 09:10
Gilla
Nä, vi levde inte längre förr, men jag tror på teorin att vi dog av andra orsaker än övervikt och cancer. Ett enkelt sår kunde sätta stopp. Hygien och kunskap om bakterier fanns inte. Till exempel :)
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#47
22 mars 2011 kl 09:15 Redigerad 22 mars 2011 kl 09:18
Gilla
Har blivit "LCHF" -nörd sedan den 6. mars och är jätteglad över det! (till min frus fasa. men.. a man s gotto do what a man gotto do! :) )
Vägde för ca ett år sedan 90 - 93 kg. När jag började den 6.3. mellan 83-85kg. I morse 79,7kg. .. :))))
men kroppen verkar trivas! Har varit skadad pga för tidig snabbhetsträning lite här och var.
Började träna med ett 6-timmarslopp i Skövde den 12. mars sedan influensa. väl kry i söndags
1-timmas snabb promenad sedan jogg 53 minuter. I måndags dvs i går spring-gång i 3timmar 31 minuter.
Allt helt utan kolhydrater.
Min fråga: inför och under långlopp vad skall jag äta som inte skär sig med LCHF men ändå ger mig uthållighet under loppet ????
1976 • Sollentuna
#48
22 mars 2011 kl 09:27
Gilla
Beror på om man tror på kolhydratladdning eller inte. Men det ska räcka med att du äter precis som vanligt och tar in kolhydrater under själva loppet. Det viktiga är att inte gå helt tom.

Sen är det faktiskt fettet och fettförbränningen som ger dig uthållighet. Det är därifrån 99% av energin kommer i ett marathonlopp tex. Men tar sockret slut försämras även fettförbränningen radikalt, och man går in i väggen.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#49
22 mars 2011 kl 09:37
Gilla
Tack Claes!!!
Kolhydrater i form av vad?
Hälsningar Anders
1976 • Sollentuna
#50
22 mars 2011 kl 10:00
Gilla
Sportdryck. Enkla sockerarter som inte behöver smältas av magen utan går "direkt" ut i musklerna. Under ansträngning utsöndras inte insulin i samma grad när man stoppar i sig kolhydrater,
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#51
22 mars 2011 kl 10:11
Gilla
Claes: Att 99% av energin under ett marathonlopp kommer från fett är faktiskt struntprat. För dom allra flesta så kommer majoriteten av energin komma från muskelglykogen och intagna kolhydrater. Att marathonlopp sen är en till nästan 100% aerob aktivitet är en annan sak.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#52
22 mars 2011 kl 10:32
Gilla
Energin man använder under ett marathon kommer från muskelglykogen, glykogen från levern, fria fettsyror och fett inlagrat direkt i muskeln. Förmodligen används även protein fast i mindre utsträckning.

Sen beror fördelningen mellan dessa energikällor bland annat på intensitet, träningsnivå, träningshistorik, kosthållning, ålder och genetik. Normalt brukar man säga att ju mer vältränad en person är och ju lägre intensitet desto större andel fettförbränning. Personligen skulle jag gissa att en elitmarathonlöpare ligger på runt 30-40% av energin från kolhydrater och resten från fettförbränning då de ligger på höga intensiteter.

Kort sagt kan man nog säga att det är svårt att sätta en siffra på vad man "generellt" använder vid marathon då det är mycket individuellt.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#53
22 mars 2011 kl 10:45
Gilla
Fredrik: Givetvis är det svårt at ange exakta %-satser, men att påstå att 99% av energin under ett marathonlopp kommer från fettförbränning är så långt från dom vetenskapliga rapporter jag set att jag kände mig tvungen att kommentera. Redan vid 50% av maxpuls förbränner både gemene man och elitlöpare på väldigt många fler E% kolhydrater än så, och situationen är givetvis än mer förskjuten vid typiskt marathontempo. I den litteratur jag sett så verkar exempelvis marathonlöpare på elitnivå ta 25-30 E% från fett, och resten från kolhydrater under ett lopp.
1959 • Saltsjö-Boo
#54
22 mars 2011 kl 11:10 Redigerad 22 mars 2011 kl 11:20
Gilla
Jag tror att en elitlöpare (maraton) får minst 60-70% av sin energi från kolhydrater. En lågpulsare som håller sig till prattempo, dvs springer i den zon där fettförbränningen är maximal kanske bara använder 40-50 % kolhydrater.

Visst är det sant att en mara i stort sett är en 100% aerob aktivitet, sett ur ett helkroppsligt perspektiv. Kroppens syreupptag matchar kroppens energiförbrukning. Däremot kommer de hårdast arbetande musklerna att arbeta anerobt, men det lokala överskottet av mjölksyra tas om hand av övriga kroppen.

Fettförbränning kan inte ske anarobt, så om musklerna ska använda 100% fett, så måste de vara fullt syrsatta, dvs intensiteten ligger som högst på den nivå som kallas "prattempo". Med enbart fett som bränsle är dock inte detta längre prattempo. Andning och puls kommer att stiga för att förse löpmusklerna med syre.

Lite teoretiserande, men rätta mig gärna om jag har fel. Vill gärna veta mer om fettförbränning och dess begränsningar...
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#55
22 mars 2011 kl 11:13
Gilla
Jo precis Johan, jag var inne på din linje om att kolhydrater är en stor (om inte den största) källan till energi när man tävlar på elitnivå i marathon.

Sen ska man inte glömma bort att även om man äter LCHF så ser ändå kroppen till att hålla muskel och lever depåerna av glykogen fyllda. Bara för man käkar strikt LCHF så förbränner musklerna inte enbart fett. Däremot blir de ofta bättre på att förbränna fett och dessutom i högre intensiteter så att de något mindre glykogendepåerna man får vid LCHF ändå räcker länge.

I en intressant studie (som refereras till i Lore of Running av Tim Noakes) såg man att ju mer en grupp vältränade löpare kolhydratladdade desto större andel av energin under tävling kom från kolhydrater. Detta skedde på bekostnad av fettförbränningen. Detta ledde i sin tur till att oavsett om man laddade med mycket kolhydrater och hade välfyllda glykogendepåer så räckte depåerna lika länge som om man inte hade kolhydratladdat. Detta var en begränsad studie men ändå ganska intressant resultat.
1976 • Sollentuna
#56
22 mars 2011 kl 11:45
Gilla
Japp, tankevurpa av mig. Sorry! Inte från fett, från det aeroba systemet ska det vara. Mycket riktigt.
Magnus
Stockholm
#57
22 mars 2011 kl 13:16 Redigerad 22 mars 2011 kl 13:17
Gilla
Anders E
1968 • Sollentuna
#58
22 mars 2011 kl 21:01
Gilla
@Claes Wikdahl

Det är rimligt att efterfråga studier som du gör.

Den vetenskapliga artikeln "Efficacy of Dietary Behavior Modification for Preserving Cardiovascular Health and Longevity" summerar forskningsresultat och gör en grundlig genomgång av kostråd. Rapporten släpptes 2011 och bör därför vara i linje med aktuell forskning.

Här finns artikeln: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021873/?tool=pubmed

Följande konstateras kring mättat fett:

"People have been advised to avoid eating saturated fats to preserve CVD health for 60 years or more. However, there has been little evidence from research to substantiate this recommendation. The food industry and the general public have reduced saturated fat over the years, but have often replaced them with harmful trans fats and refined carbohydrates. A recent study by the Harvard School of Public Health has produced the first conclusive evidence that reducing saturated fat with polyunsaturated fat substitution reduces CHD risk by 19%. The meta-analyses of 8 randomized trials revealed that for every 5% increase in polyunsaturated fat consumed, the risk of CVD decreased by 10%. The Institute of Medicine recommends that 5%–10% of energy intake should come from polyunsaturated fats. Other trials have advised an intake of 15%"

Med andra ord - det verkar vettigt att byta ut mättat fett mot fleromättat fett.

Man diskuterar vidare rött (och processat) kött:

"A study of the relationship between white, red, and processed meat with mortality in half a million middle-aged participants of the NIH-AARP Diet & Health Study was recently reported by Sinha et al. Consumption of processed and red meats was found to increase total deaths, cancer, and CVD deaths, whereas white meat protected against total mortality and cancer mortality. Red meat appeared to increase all the specified mortalities more than the processed meats. Red meat increased overall mortality 31% in men and 35% in women, whilst processed meat increased it 15% and 25% in men and women, respectively. For cancer mortality there was a 27% increase for red meat for men and 50% increase for women, whereas processed meat conferred a lesser 12% increase in men and 11% in women. For CVD, red meat imposed a 27% increase in men and 50% in women, while for processed meat the increases were 9% in men and 38% in women."

Verkar finnas en del negativt med rött kött.

En annan färsk studie vid Harvard undersökte kopplingen rött/processat kött och diabetes:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310828

"A score representing a low-carbohydrate diet high in animal protein and fat was positively associated with the risk of T2D [Type 2 Diabetes] in men. Low-carbohydrate diets should obtain protein and fat from foods other than red and processed meat."

En aktuell summering av forskningsläget kring mättat fett finns i "The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010":
http://www.ajcn.org/content/93/4/684.long

" In populations who consume a Western diet, the replacement of 1% of energy from SFAs [mättat fett] with PUFAs [fleromättat fett] lowers LDL cholesterol and is likely to produce a reduction in CHD incidence of =2–3%."

Eller en sammanfattning från mars 2011 ("Dietary fats and cardiovascular health"):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21392857

"...Thus, saturated and trans fats have been found to increase the risk of atherogenic disease. This is why it is recommended to substitute complex carbohydrates or unsaturated fat for unsaturated and trans fats with the aim of reducing saturated and trans fat intake to <10% and <1%, respectively, of the total calorie intake. Recent population studies, particularly that conducted in Kuopio, Finland, and those on Mediterranean diet, stress the important role of monounsaturated and polyunsaturated fats as key nutrients in preventing cardiovascular disease in modern societies"

Samma slutsats - ät lite mindre av mättat fett och lite mer av fleromättat fett.
1976 • Sollentuna
#59
23 mars 2011 kl 08:40
Gilla
Du har onekligen bra koll på studierna Anders! Som jag skrev ovan är jag inte rätt man att avgöra hurpass korrekta de du länkat till är. Jag kan bara konstatera att många studier motsäger varandra. I stort sett kan man välja själv vilka studier man vill tro på, eftersom de alla verkar väldigt välgjorda. Så, att jag frågade efter studier av dig var ju kanske lite fel. Bara ett misslyckat försök att "vinna" argumentationen? Hehe :)

Enligt kostdoktorn.se och de studier han länkar till, finns det inget som pekar på att mättat fett skulle vara farligt: http://www.kostdoktorn.se/annu-en-professor-dags-att-satta-punkt

Mer: http://www.kostdoktorn.se/vetenskap

Det skulle vara intressant att höra vad du tycker om det han tar upp där?

(Jag läser inte bara kostdoktorn och litar blint på honom, men det sammanfattas väldigt bra där.)

Jag tycker att logiken stämmer. Vi är byggda byggda av mättat fett, i varenda cell. Vi borde ha ätit det i stora mängder under hela männsikans historia. De jag känner som ätit extrem LCHF med mycket smör och grädde har visat på exemplariska värden efter lång tid. Sen finns det massvis med succehistorier man läst om, även om de har lägre relevans än förstahandsinformation, naturligtvis.

Det är hursomhelst spännande tider :)
1981 • Kristianstad
#60
23 mars 2011 kl 08:45
Gilla
Claes:

Du skrev en bit upp om sportdryck med enkla sockerarter som går direkt ut i musklerna. Har du något tips på en sådan sportdryck?

Jag kör LCHF, men tränar samtidigt lite längre pass och skulle behöva både vätska och lite energi när det blir varmare ute och passen längre.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.