Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4046 visningar

Krasande knän

Jenny
1975 • Finland
#1
13 maj 2011 - 19:55
Gilla
Finns det någon som kan ingjuta lite hopp i min tröstlöshet? Stockholm marathon rätt bakom hörnet, och jag har nu under ca en månads tid dragits med krasande/knäppande knän, särskilt i trappor. Det gör egentligen inte ont, men jag känner av dem betydligt mer än innan under löpning, och på en 12-km runda kan man lugnt konstatera att 30 km till på asfalt blir ingen lek. Jag har innan inte haft problem med mina knän.

Problemet började ca 1,5-2 månader sedan, då jag testade mitt hittills längsta långpass, 32 km, för att känna på den mentala biten när det blir riktigt långt (för mig i alla fall). Inga direkta problem under passet, eller efter det, förutom att det såklart var en mör kropp mot slutet. Ett tag efter detta lopp började det låta högt om mina knän. Jag har visat dem för en ortoped, som menade att det handlar om typiskt långlöparslitage, och att det troligen beror på att ledvätskan pressats bort mellan knäts olika delar (och som fylls på med tiden), eller en muskulär överansträngning (ömmade på insidan då han klämde), eller en kombination av bägge. Fick Naxopren utskrivet, skulle lindra en eventuell inflammation i muskeln. Jag har taggat ordentligt ner på både sträcka och antal pass sedan snart två veckor, och kommer att bara köra lite lätt innan 28.5 (utöver detta har jag dragit på mig förkylning, vilket ytterligare förhöjer stäingen...). Den riktigt stora frågan är: kan jag ens drömma om att fullfölja?
Vad göra? Någon som varit med om något liknande?

Vore mycket tacksam för ideer kring detta.
#2
14 maj 2011 kl 15:46
Detta inlägg har raderats
1970 • Linköping
#3
14 maj 2011 kl 16:05
Gilla
Mina knän krasar som knäckeböd!! Det låter om dom när man går uppför trappor, har inte ont när jag springer, misstänker att små broskbitar lossnat. Så blir det när man blir äldre och envisas med att springa.
1980 • Västerås
#4
14 maj 2011 kl 16:28
Gilla
Samma här. Krasar speciellt i trappor, Tar jag på framsidan av knät känns det som lite lösa bitar där. Har inga problem när jag springer. Har kanske haft det i 4-8 år vad jag kan minnas.
Jenny
1975 • Finland
#5
14 maj 2011 kl 19:51
Gilla
Ni har nog ingen aning om hur läyyad jag är av att läsa de raderna! Jag hoppas VERKLIGEN att det även gäller mig.
Carl: samma här, det liksom "rör på sig" under huden. Jag har lite ömt samtidigt, emn tror inte det hänger ihop med kraset, eftersom det sitter på sidorna. Jag vågar inte springa så mycket nu med tanke på ortopedens kommentar om ledvätskan, och hoppas att det hela skall hålla. Någon av er "krasknän" som srungit marathon på de knäna, eller rentav längre?
csaba
1973 • Malmö
#6
14 maj 2011 kl 20:08
Gilla
Jag har "krastlande" knän och har ont att gå ner och uppför trappor.
Har gjort skelett och magnetröntgen och fått bekräftat att knäskålarna är något sänkta (förslitna) och har rätt så ont vissa dagar (patelofemortalt knäsyndrom).
Doch så länge jag inte har ont så tränar jag så hårt och mycket jag kan.

Något som hjälper mig är att jag kör en del Rehab i form av Exentriska benpress.
1956 • Lund
#7
14 maj 2011 kl 20:08
Gilla
Jag har haft ett "krasande" vänsterknä sedan 70-talet. Blivit mer "kras" sedan jag drog igång löpningen för drygt 2 år sedan. Än så länge har det inte inneburit något mer än ett visst psykologiskt obehag av att lyssna på detta när jag går i trappor. ;)
Jenny
1975 • Finland
#8
15 maj 2011 kl 09:04
Gilla
Csaba: hittade ett examensarbete om Patellofemoralt syndrom via Google (vad skulle man ta sig till om inte Google fanns?). Det mesta stämde på mig. Jga får väl börja med knäskydd bara.

Tack för alla svar!
1980 • Västerås
#9
21 maj 2011 kl 09:12
Gilla
Jenny: Jag har sprungit c:a 6-7 maror, 6-7 halvmaror och lika många vasalopp medans jag haft symptomen. Har aldrig besvärat mig med någon form av smärta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.