Löpning Träning 22 inlägg 5953 visningar

Vad äter en Kenyan?

Heimo
1960 • Swe
#1
19 juni 2011 - 23:04
Gilla
Efter att följt olika svenska löpforum så verkar det som det är att man ska "äta ordentligt" är vad framhålls som framgång till resultat och inte mer träning.
I min värld tänker jag annorlunda och grundtanken är att om man mer focuserar på att träna mer och att äta mindre så blir man en
bättre löpare...
< < < 1 2 > > >
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#2
20 juni 2011 kl 13:09
Gilla
Träna mer och äta mindre, finns ändå en gräns för det? Äta ordentligt kan ju desutom betyda, äta tillräckligt?

Utveckla gärna hur du tänker med exempel (tycker din frågeställning är intressant men behöver utvecklas)
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#3
20 juni 2011 kl 13:17
Gilla
Handlar väl om att äta rätt saker så man åtminstånde inte går upp en massa i vikt. Jag vet två Kenyanska topplöpare som var med i Vindelälvsloppet dvs en flerdagarsstafett. Tävlingen finns inte mer. Känner någr asom hyrde in dessa två. På en av kvällarna så grillade man och de åt som jag fattade det mycket mat och en himmla massa kalorier. En timma efter grillningen for de ut o joggade 15 km. De andra tog sig en pilsner till.....
Mikael
1986 • Borås
#4
20 juni 2011 kl 15:17
Gilla
I de flesta fall börjar väl de flesta trådar handla om hur man går ner i vikt... Tränar man 2-3 gånger om dagen så blir det snarare mer fokus på att få i sig tillräckligt med mat.

Niklas >>Tolkade som dig först men jag tror TS menar att man ska TÄNKA mindre på mat och mer på träning.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#5
20 juni 2011 kl 15:19
Gilla
Ja, så länge man inte går hungrig bara. Visst är det fantastiskt om man inte behöver tänka så mycket utan bara leva och lägga fokus på roligare saker. (även om jag tycker matlagning och träning är bland det roligaste som finns, haha)
1967 • www.sapiens.se
#6
20 juni 2011 kl 16:48 Redigerad 20 juni 2011 kl 16:48
Gilla
För att svara på frågan Heimo.

"In terms of providing calories, the "big-four provisioners" in the Kenyans' diets were:
ugali, with 23 percent of total calories
sugar, with 20 percent of all calories
rice, at 14 percent
milk, hitting 13 percent "

Från denna studie: http://www.active.com/running/Articles/Eating_practices_of_the_best_endurance_athletes_in_the_world.htm

Inte direkt LCHF med andra ord. Men det verkar som om dom håller vikten ändå.

Edit tyckte det var skräptecken på slutet.
patrik t
1974 • Enskede
#7
20 juni 2011 kl 17:08
Gilla
att bli hungrig och få äta mer är ju en av de bästa anledningarna att springa! saltgurkan vid 21,1 på sthlm marathon var det godaste jag har ätit i hela mitt liv!
Shadow Man
1970 • Lund
#8
21 juni 2011 kl 05:13
Gilla
Oj, denna tråden kommer nog inte bli favorit bland de LCHF-troende ;-)
1976 • Sollentuna
#9
21 juni 2011 kl 08:00
Gilla
Detta handlar om att bli en bättre löpare, om jag förstår Heimo rätt. Och då håller jag med om att diskussioner om vad man äter får helt fel proportioner. Det är helt klart mest träning som gäller för att bli bättre.

Vad man äter gäller nog mer hälsa och vikt, vilket iofs indirekt kan göra dig bättre som löpare.
1977 • Morgongåva
#10
21 juni 2011 kl 08:51 Redigerad 21 juni 2011 kl 08:51
Gilla
Intressant att de inte tränade mer. Trodde faktiskt en elit-kenyan tränade mer än en timme per dag. Tränar inte t.ex. svenska eliten betydligt mer än så?
(Har ingen aning om hur mycket de tränar egentligen, men jag har alltid trott att de tränar väldigt mycket mer)
1965 • Kungsholmen
#11
21 juni 2011 kl 08:58
Gilla
Men de kom ändå upp i ca 12 mil/v och många avråder från mycket större träningsmängder än så.
1967 • www.sapiens.se
#12
21 juni 2011 kl 09:03
Gilla
Hade det varit maratonlöpare så hade du sett betydligt högre träningsmängder. Där kommer du normalt inte särskilt långt på 12 mil/vecka.

Noterbart var att de körde grymt mycket kvalitetsträning. 33%.
1977 • Morgongåva
#13
21 juni 2011 kl 10:03
Gilla
Ja, det är ju klart, en kenyan hinner ju lite längre än en annan på en timme ;-)..
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#14
21 juni 2011 kl 13:57 Redigerad 21 juni 2011 kl 13:58
Gilla
Posta inte info om den kenyanska kosten i LCHF-tråden! Joggs servrar lär brinna upp...
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=18123
1984 • Göteborg
#15
21 juni 2011 kl 17:26
Gilla
För något år sedan hade Runners World gjort en intervju med Markus "Vilden" Torgeby.
Han hade tydligen varit ner och tränat med riktigt duktiga kenyaner i något halvår.
Markus påstod att de i stort sett bara åt lite ugali på morgon och kväll samt att de drack väldigt lite. Istället gick de runt och käkade huvudvärkstabletter.
Vilden märkte också att han utan problem lätt hängde med i deras träning, men när det väl kom till tävling så plockade kenyanerna fram något alldeles extra.
1968 • Helsingborg
#16
21 juni 2011 kl 17:29
Gilla
De kanske åt dubbla portioner ugali på tävlingsdagen =)
Heimo
1960 • Swe
#17
21 juni 2011 kl 18:45
Gilla
Jag tror det övedrivs en del om "ätandet" i samband med motion, om inte annat så är väl tråden om "viktuppgång trots träning" ngt som pekar i den riktningen....
Rubriksättningen jag gjorde var väl kanske lite otydlig men dom flesta har förstått vad jag menade, kanske skulle jag skrivit "Ät som en kenyan" men eftersom jag inte vet hur dom äter ville jag inte följdfrågorna:-)

Vi ser ju hur hur löpresultaten i Sverige generellt sett bara blir sämre jmfrt med för 20-30-talet år sen då dom var mkt bättre både på elit och motionssidan, det är väl knappast en nån överdrift att påstå att det tränades mer på alla fronter.
Undantaget är Isabella Andersson, hon sitter kanske inne med svaret på min fråga :-)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#18
21 juni 2011 kl 20:48
Gilla
Slänger in en parameter som är grovt generell appropå trådens huvudfråga. Jag är medveten om att det inte gäller ALLA.

Oavsett VAD en Kenyan äter, så skulle flertalet av oss "svenskar" (grov generalisering här) inte bli lika bra i löpning som Kenyanerna om vi åt detsamma.
Vi nordbor är väl generellt sett både längre till kroppsformen och i de flesta fall också tyngre, vilket rimligtvis borde spela in för resultatet av hur bra löpare vi/man är/blir.
Däremot så kanske vi skulle bli bättre än vad vi själva är just nu, om vi anammade denna kost.......men det återstår väl att se, för de som vill prova :-)
Sedan så är det ju ett
1970 • Nordingrå
#19
21 juni 2011 kl 20:58
Gilla
Generellt så gäller väl alltid att man bör äta mer ju mer man tränar.

Gunde Svan sa vid något tillfälle (tror det var när han hade besök ac Carina Berg) att det bästa med att lägga ner sin elitsatsning i skidåkning var att han äntligen kunde sluta äta när han var mätt!
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#20
22 juni 2011 kl 00:03
Gilla
Jodå dessa kenyaner gjorde runt 28 på milen och låg på Bosön på träningsläger. De blev inhyrda till Vindelälvsloppet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.