Löpning Träning 41 inlägg 2245 visningar

Varför tävla?!?

1982 • Uppsala
#1
25 augusti 2011 - 02:53
Gilla
Har haft en del funderingar på sistone. Tänkte att jag kunde dela med mig av dessa, samt få lite höra lite av era åsikter.

Har tänkt att springa tävlingslopp ett längre tag nu, men jag har funderat, och kan inte riktigt se en anledning till varför egentligen.

Jag menar, jag kan gratis springa precis vilken distans jag vill på vilket underlag jag vill, när som helst. För att tävla måste jag dels ta mig till och från tävlingen, samt betala ganska stora summor för att delta (tex stockholm marathon 850kr). För mig förefaller tävlingar relativt dyra för en annars relativt billig sport. Allt det för att trängas med en massa människor och ha åskådare som hejar på. Man får visserligen ett diplom, nummerlapp, digital ID-chip etc, samt kanske en del vätska (som f.ö verkar generera mängder av engångsmuggar). Jag kanske skulle kunna delta om jag visste att jag hade nån chans att få en topplacering, men det lär inte hända. Att tävla mot nån kompis skulle jag lika gärna kunna göra nån annan stans, fast gratis. Och då kan jag lägga de pengarna på att förbättra min löputrustning. Ett lopp kan ju nästan bekosta en GPS-klocka, iaf en halv...

Om det finns inofficiella tävlingar, där man kan springa sin egna runda, men ändå få en placering och jämföra med andra, så skulle jag föredra det. Tips tas gärna emot. Har sett att det finns en tävling här på jogg.se för ultra-intervaller. Något sånt skulle kanske vara mer lockande.

Jag kanske inte ser alla positiva aspekter på att tävla i lopp. Förklara gärna era åsikter om tävling samt varför ni tycker det är värt det.
< < < 1 2 3 > > >
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#2
25 augusti 2011 kl 06:26
Gilla
Intressanta tankar!
1980 • Västerås
#3
25 augusti 2011 kl 06:29
Gilla
Jag får ut mer av träningen om jag har ett lopp att sikta mot. Jag blir dessutom mer motiverad att ta mig ut gör göra min runda trotts hälleregn eller snöstorm.

Här är lite fler anledningar: http://www.runnersworld.se/artiklar/varfor-tavla.htm
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#4
25 augusti 2011 kl 06:39
Gilla
Tävlar gör man om man vill. De flesta loppen kosta ca 200kr. Kontrollmätning av tid och sträcka plus den extra taggningen i en tävlings situation som blir räcker för mig att bli såld på att tävla. Dessutom träffar man en mängd oerhört sympatiska människor.
1966 • Karlstad
#5
25 augusti 2011 kl 07:24 Redigerad 25 augusti 2011 kl 07:24
Gilla
Det finns väl inget rätt svar på det förutom att du troligen har annat som intresserar dig mer? Vad ska du med en GPS till som kostar pengar, du känner väl när du blir trött och hittar hem gratis? :-)
Ironi, men man är väl beredd att betala för det som är kul. Jag skulle aldrig betala för att höra Lady Gaga bräka när jag kan se skräp gratis, men det utesluter inte att andra får ut nåt av det.
Bertil Backlund
1974 • Sandviken
#6
25 augusti 2011 kl 07:33
Gilla
För min egen del handlar det om att ha en "morot". Jag siktar inte på placering, utan snarare en kvittens på min egna träning. Visst kan man göra sådana test gratis som du säger, men jag tycker om momentet som alla andra människor tillför. Av egen erfarenhet så upplever jag dessutom att i ett lopp / tävling så får jag draghjälp av dem som är bättre och det ökar på så vis min prestation. Intressanta åsikter alla har!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#7
25 augusti 2011 kl 07:42
Gilla
Bra tankar. Jag gillar inte springa i sig själv (är simmare i själen och under hela min simningskarriär (!) har jag alltid föredragit de kortaste distans (25/50m). Träningen var för mig bara en nödvändigt ond.
Nu är jag rätt tävlingsinriktad i själen från början. Att springa Gbgvarvet har aldrig kommit i tanken tills för min födelsedagen förra året och det vara en roligt sak att göra (samt flera i min krets sa att jag inte kunde göra det!!!)
Nu tycker jag efter 2 Gbgvarvet 1, midnattsloppet (nästa om 2 dagar) + förberedelse till maraton att tävlande är kul , men fortfarande träningen är rätt "tråkigt".

DOCK springa är det endast som tömmer mitt huvud från allt (så träningen är bra på detta sätt).

Ang. GPS klocka, nja, rätt kul att ha. fick jag det som f-dagspresent annars tycker jag att det var rätt dyr. Kan träna utan det definitivt.

Billigt sport, inte säkert. Känns som simning=> badräkt + cap + google kan man köpa billigt, fast när man vill ha lite bättre kvalitet då börjar det kosta lite mer. Samma för löpning (skor är rätt dyra i Sverige).

Så allt i allt, tävla gör man (antar jag) för att man uppskattar att mätta sig mot sig själva eller andra. PB kan nås bäst när man har nån annan att jämföra till.
1972 • Malmö
#8
25 augusti 2011 kl 07:46
Gilla
Testa en gång och se. Vi är olika. Jag älskar tävlingar, men vet andra som inte gillar det.
1982 • Uppsala
#9
25 augusti 2011 kl 07:49
Gilla
Intressant. Antar att det är väldigt individuellt. Men att det inte verkar så vanligt med inofficiella tävlingar, där man kan registrera sin egen tid via nätet, verkar konstigt.
1982 • Uppsala
#10
25 augusti 2011 kl 07:55
Gilla
Billigt om man jämför med Hockey, Klättring, Vindsufring eller Golf etc.

En GPS klocka vore bra för att kunna köra intervallträning, samt enklare registrera rundorna. Antar att jag skulle klara mig med ett simpelt armbands-ur, använder fn mobilen för tidtagning. ;P

Gillar för övrigt att repetera tidigare rundor, och se ifall jag kan förbättra mina tider. Även skoj att se sin snitthastighet.
1974 • Katrineholm
#11
25 augusti 2011 kl 08:07
Gilla
Jag väntade ganska länge innan jag sprang min första tävling men upptäckte, när jag väl tävlade, att jag sprang mkt fortare när jag hade taggade löpare bredvid mig. Jag har deltagit i lokala, mindre lopp fr.a. och då har det faktiskt gått att få medalj, trots att jag bara är (om än hyfsat snabb) motionär (guld i bie, silver i gävle, brons i sköldinge är senaste årets skörd). På vanlig träning kommer jag aldrig i närheten av de tider jag får på tävling, kan inte riktigt motivera mig att ta ut mig så mkt då , antar jag.

Mindre tävlingar (som exvis kommande lopp i bie 11/9) kostar en hundralapp och det brukar vara flera duktiga motionärer där att jämföra sig med! Kanske ska du därför prova att hitta ett mindre lopp i närheten, vilket ju ger kortare transportvägar och billigare avgift?

Lycka till!
1973 • Knivsta
#12
25 augusti 2011 kl 08:13
Gilla
Michael, Uppsala har ju sitt lilla "kung Björn" i hågadalen om några veckor. Jättemysigt, billigt och en bra bana. Ulrika Johansson var med förra året, så det finns bra löpare där. I fall du vill testa en tävling, tänkte jag...
1972 • Söderhamn
#13
25 augusti 2011 kl 09:04
Gilla
Man kan lyssna på musik hemma istället för att gå på konsert (vill man ha liveljud finns det liveupptagningar) man kan dricka en öl hemma istället för på krogen osv osv.

Att träna löpning är nåt de flesta gör ensamma, på tävlingarna får man ut och göra det med varandra (eller mot varandra beroende på inställning)

Jag tycker det är riktigt roligt med tävling, en helt annan inramning av "passet" än en träningsrunda, massor med folk som springer, publik som hejar efter vägen osv. Sen är jag inte intresserad av placering, jag tävlar mot mig själv och jämför med andra.

Jag förstår frågan, men det enda sättet att ta reda på varför *du* skulle tävla är att testa. Anmäl dig på ett 200:- lopp, är det inte din grej så är 200:- inte så mycket förlorat ändå :)
Peter Karpestam
1977 • Höör
#14
25 augusti 2011 kl 09:32
Gilla
Det avgör du väl själv. Om du absolut inte tycker det verkar roligt att tävla finns det väl ingen anledning? Fast å andra sidan kan du inte veta säkert förrän du provat. Vissa tycker att de klarar av att pressa sig mer under tävling och därmed får ut mer av sin kapacitet, men det är inte säkert att du är funtad så.

Så frågan man bör ställa sig är ju inte "varför tävla rent generellt?" utan "varför ska jag tävla?"
Dennis Sundman
1983 • Stockholm
#15
25 augusti 2011 kl 09:34
Gilla
Många spenderar en tusenlapp under en utekväll på krogen. Andra betalar 125 spänn för att se Conan 3D på bio i Söndags (t.ex. jag). Anmälningsavgiften för till exempel Hellasloppet är 175 kr. Då får man en grym upplevelse man kommer ihåg resten av livet! (så till vida man inte springer hellasloppet varje år under väldigt många år, då kanske de kan flyta in i varandra)
1972 • Dalsjöfors
#16
25 augusti 2011 kl 09:36
Gilla
De flesta av oss presterar max på tävling och har svårt att pressa ut det där sista ur kroppen på träning, därför tykcer jag det är värt 200kr för att få ett kvitto på snabb man är. En del tycker ju inte farten alls är viktig men jag tror att för de allra flesta så spelar det en betydande roll.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#17
25 augusti 2011 kl 09:51
Gilla
Jag håller i princip med. Inte så stor mening att tävla om man inte når några vidare resultat eller topplaceringar.

Dock syftet med att jag tävlar är att det ger motiviation att hålla igång träningen på en bra nivå. Det är egentligen mitt enda syfte.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#18
25 augusti 2011 kl 10:04
Gilla
Själv tycker jag inte alls meningen med tävlingar, eller motionslopp snarare, är topplaceringar. Dels tävlar jag framför allt mot mig själv, att persa är mycket mer intressant än vilken placering jag hamnar på. Men framför allt handlar det väl mer om upplevelsen att springa med andra, bli påhejad av åskådare, lyckas pressa sig själv mer än vanligt, etc.
Rita Jokela
1963 • Stockholm
#19
25 augusti 2011 kl 10:28
Gilla
Jag tävlar inte. Däremot deltar jag i ett eller ett par motionslopp varje år. Jag ser det som en morot och en mätare på hur formen är. Dessutom är det ju kul att träffa andra löparglada människor!
1981 • Sundsvall
#20
25 augusti 2011 kl 10:29
Gilla
Lånar tråden lite, har en fundering kring PB. Jag anser att det är tider på tävlingar som man ska räkna som sina PB och således är det en morot för att tävla. Om man gjort milen på tävling på 40min men på träning sprungit på 39min anser jag att det är 40min man ska räkna som sitt PB, vad säger ni om det resonemanget?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.