Löpning Kost & Näring 829 inlägg 38473 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > > >
1971 • Vendelsö
25 augusti 2011 kl 17:15
Gilla
Tack Jacob! :) Ska genast kolla in detta. Just Lindeberg har jag oxå läst om, inget av honom än, men jag "gillar" honom oxå.

Angående LCHF känner jag att jag ger mig. Men tack för diskutionen, även om den var lite över huvudet på mig. :)
Trallala
1964 • fd
25 augusti 2011 kl 17:17 Redigerad 25 augusti 2011 kl 17:18
Gilla
Niclas -> hahaha, man kan inte bara välja siffror som passar och skita i de andra :) Långtidsresultat finns för i princip alla fördelningar men inte någon LCHF-fördelning. Där finns stora skillnader i metabolismen när man varierar proteinintaget samtidigt som man äter väldigt lite kolhydrater. I det ena fallet är du i ketos, i det andra är du inte i ketos. Till exempel,..

Just stimuleringen av insulin från protein tror man kan vara en orsak till att insulinproduktionen och glukostoleransen var bevarad hos eskimåerna.

Jag tror inte heller LCHF är farligt. Men jag säger inte att det är ofarligt baserat på mätvärden som är framtagna på människor som äter något helt annat. Personligen skulle jag inte känna mig bra med att gå runt och vara glukosintolerant oavsett om mina andra värden varit bra.

"Trots vad din eskimåstudie skulle visa så finns det forskare som stödjer Dahlqvist när hon säger att det tar någon dags uppvärmning innan systemet kan hantera kolhydrater på rätt sett efter år av inaktivitet."
Ge mig namnet på en forskare Niclas.

Sen oavsett så säger de ju inget för sig själv. Det säger bara att man kan få tillbaka glukostoleransen. Som överviktig kan du även bli normalviktig igen. Betyder det att det inte är farligt att gå runt och vara överviktig?
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
25 augusti 2011 kl 17:28 Redigerad 25 augusti 2011 kl 17:47
Gilla
Lite spännande om omega 6:
http://iform.se/kost/kost-och-halsa/var-forsiktig-med-omega-6
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/o6hot.htm

På stenåldern var kvoten enligt artikeln 1:1. Men om vi är friska och sunda kan 1:5 funka.

Här om sjukdomar:
http://iform.se/kost/kost-och-halsa/lat-omega-3-skydda-dig
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
25 augusti 2011 kl 17:42 Redigerad 25 augusti 2011 kl 17:45
Gilla
Jacob:

Det var visst inte forskare jag läste om, raden var bara "Detta är ett välkänt problem hos insatta läkare i USA". Hur sant det där är vet jag inte, men mer pålitligt än Aftonbladet kan jag tro. ;-)

Jag kan förstås inte säga mot dig i övrigt, den som lever får se. Jag kan dock tänka mig att Dahlqvist är mer extrem en gemene man. Som du såg i mitt matexempel så ligger jag aldrig på ynka 20 % protein. Så med andra ord borde jag i alla fall vara säker med insulinproduktionen. Även med tanke på att jag tar en bit mörk choklad då och då. ;-)
Trallala
1964 • fd
25 augusti 2011 kl 18:12
Gilla
Observera att jag skrev "tror man". En annan möjlig förklaring är den stora mängden fett i sig tillsammans med Annikas myskilon. Fria fettsyror i blodet verkar vara en av huvudorsakerna till insulinresistens. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297467 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17285001 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18460913 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11080610

Så det kan även vara de där 20 extra procenten fett som gör det ;) Eller så kanske Annika bara käkar dålig mat eller rör på sig för lite. Det är ingen som vet. Hon verkar ju totalt vägra att ta reda på varför med. Vilket man i och för sig kan förstå då hon tror sig ha svaret på allt sen en lång tid tillbaka.

Ärligt talat ser jag ingen som helst vettig anledning för en frisk person att äta LCHF. Det är bara en massa onödiga begränsningar och samtidigt vet man inte om det händer något längre fram.
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
25 augusti 2011 kl 18:36 Redigerad 25 augusti 2011 kl 18:46
Gilla
Det har ju gjorts många prover på LCHF:are, även efter många år, och dessa har aldrig visat på några förhöjda värden av fria fettsyror av en normal LCHF-diet. Men som du säger, allt är lite osäkert.

Nej, för vissa vältränade och nyttiga människor känns det nog avlägset att ha någon anledning att börja med LCHF. Men för mig som inte ville träna mer än två gånger i veckan och hade dålig koll/var lurad när det gällde kostfrågor var det en bra kick-off. Numera är jag normalviktig, är bra tränad, äter väldigt nyttig mat och mår utmärkt. Jag vet dock vad jag riskerar om jag börjar återgå till gamla synder så jag stannar gärna kvar i "sekten". ;-)
"Fuska" kan man dock göra lite ibland, vi behöver inte leva som munkar. Ibland är även LCHF bekvämt. Varför räkna kalorier och tänka på långsamma och snabba kolhydrater. Ähhh, det är smidigt att skippa alla helt enkelt. Det funkade utmärkt för mig. ;-)

Sedan kan jag väl säga att jag inte vill vänta till min pension om 25 år innan det dimper ner något studieresultat om vad vi egentligen skall äta. Visst, det kanske funkar bra med någon GI-variant eller så men jag litar mer på LCHF-rönen. Än så länge så har jag inte sett något som skulle visa på motsatsen. Inte ens Dahlqvists glukostest. ;-)
Mikael
1986 • Borås
30 augusti 2011 kl 11:44
Gilla
"Köttdiet sponsrad av köttindustrin
Flera studier av den sk LCHF-dieten,
där kolhydraterna i maten byts ut mot
mer kött och fett, är sponsrade av
den amerikanska köttindustrin, enligt
en granskning som SR:s Ekot har gjort.

Bland finansiärerna finns amerikanska
nötköttsbranschen genom National
Cattlemens Association, mejeriföretag
som Swissmilk och organisationer
knutna till bantningsgurun Robert
Atkins.

Enligt tester som Ekot gjort ger LCHF
dubbelt så stora växthusgasutsläpp
som en diet efter Livsmedelsverkets
kostråd." http://svt.se/svttext/web/pages/114.html
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
30 augusti 2011 kl 12:18
Gilla
Mikael, jag hörde också detta på Ekot imorse och undrade direkt hur detta nu skulle bortförklaras av rabiata LCHF:are. "Jag väljer bara ekologiska varor", brukar vara ett argument som många tycks tro löser problemet som tas upp ovan. Dessutom brukar det hojtas om att spannmålsindustrin är inblandad i Livsmedelsverkets kostråd (konspirationteorier) så informationen om kött- och mejeriproduktionsbranschens finansiering och är också intressant att se hur den bemöts. Väntar med spänning.
2006 • Alingsås
30 augusti 2011 kl 12:25
Gilla
Det kan vara så att du tränar för mycket. Prova varannan dag istället och kör mer lagom ansträngning. Kroppen kanske stressar när det blir mycket träning. Den behöver återhämtning. Lycka till!
Johan I
1987 • Örebro
30 augusti 2011 kl 12:47
Gilla
Dela upp det du äter under en dag i mindre portioner och ät fler gånger per dag i stället för allt på en gång (eller två tillfällen).
1976 • Sollentuna
30 augusti 2011 kl 12:58
Gilla
Jag har aldrig kommenterat miljövänligheten i LCHF. Men jag tänker så här...

Jag äter det jag tror är bäst för mig. Det gör de allra flesta andra levande varelser ganska automatiskt. Om det skulle vara ett hot mot miljön så är det för att jordbruket gjort att vi överbefolkat planeten och inte längre kan livnära oss på naturlig föda. Vi har lurat naturen och den kommer tillbaka och biter oss där bak.

Denna tråd handlar dock om vikt, inte miljö. En separat diskussion... Men jag förstår att den rabiata "lite-av-varje/lagom/tallriksmodellen"-maffian försöker hitta alla möjliga argument för att slå ner en för människan naturlig kost ;)
Mikael
1986 • Borås
30 augusti 2011 kl 13:18
Gilla
Claes, tråden började om vikt ja men så mycket LCHF det varit är det väl knappast fel att ta upp hela aspekten med LCHF?
Det var främst att studierna av LCHF är bekostade av intressen som har ett vinstintresse som jag tyckte var intressant. Som Gabriella säger så har det ofta sagts av LCHF:are att "kolhydratsindustrin" ligger bakom kostråden från livsmedelsverket. Kan vara nyttigt för många att inse att det som oftast är personer som vill tjäna pengar som ligger bakom råden oavsett råd.

Och till skillnad mot andra varelser så är människan begåvad med ett intellekt som kan se att det blir konsekvenser av sitt handlande.
1969 • Stockholm
30 augusti 2011 kl 13:21
Gilla
Nu skojar du med oss igen Claes, blada upp lite och kolla hur mycket av denna tråds 753 inlägg som (bara) handlar om vikt. Att andra argument och diskussioner tas upp här har väl blivit vedertaget skulle jag säga och att försöka önska bort de besvärligaste frågorna (för det har ju gjorts flera gånger tidigare i tråden) börjar ju bli lite märkligt.
1976 • Sollentuna
30 augusti 2011 kl 13:57
Gilla
Mikael, precis, vi har ett intellekt. Men tänker vi efter vad som händer då vi förser vår art med obegränsad mängd mat?? Vi är inte så smarta att vi kan lura naturen...

Att vissa studier finansieras av "köttlobbyn" kan jag inte säga nånting emot. LCHF fungerar för mig och många andra ändå. Många studier är som sagt betalda av spannmålsindustrin. Det finns från båda håll.

Okej Thomas, jag kanske bara tycker att det är ett annat, icke så relevant problem.
1977 • Morgongåva
30 augusti 2011 kl 14:18
Gilla
Nu är så är det ju så att om man tränar mycket gör man av med mer energi, alltså är träning väldigt dåligt för miljön! Undersökningar visar att en person som tränar hårt kan ge upphov dubbelt så stora växthusgasutsläpp som en person som endast sitter stilla dagarna i ända. Så sluta för bövelen att träna, och börja ligga på soffan istället!

Eller kan det vara så att du innerst inne sätter din hälsa och ditt välmående över ditt miljötänk? Fy!
1976 • Sollentuna
30 augusti 2011 kl 14:28
Gilla
Haha! Bra Johan :)
Mikael
1986 • Borås
30 augusti 2011 kl 15:04
Gilla
Haha
Bara jag som ser det komiska om man läser inlägg 748, 752, 756 och 757 efter varandra?


Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
30 augusti 2011 kl 15:17
Gilla
Jaha Claes, var det okej att diskutera miljö i den här tråden nu. Du får vara lite tydligare med vad som gäller, jag hänger inte riktigt med i svängarna.
Och förresten, vem har förespråkat obegränsad mängd mat och vad har det med den här debatten att göra? I inlägg #752 kallar du mig och andra för "lite-av-varje/lagom/tallriksmodellen"-maffian. Lite av varje, lagom.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
30 augusti 2011 kl 15:58
Gilla
Lustigt att man ger sig på LCHF med miljöargumentet ... då LCHF ändå handlar om "ren och bra" mat. och inte ger sig på godis , kakor och allt onödigt folk stoppar i sig först... ta bort det och låt den jorbruksmarken användas för att producera bra mat så har vi nog löst en stor del av problemet...
Micke Larsson
1971 • Norge
30 augusti 2011 kl 16:17
Gilla
Johan & Claes (#756-757): Det här kanske kommer som en chock för er, men det finns en hel värld av människor som inte ser en konflikt mellan att främja sin egen hälsa och att samtidigt inte äta enligt LCHF-dieten.

Jesper: Det du kallar "ren och bra mat" kallar jag lik och kadaver, verkligheten är inte så svartvit. Bara för att man inte kör LCHF betyder inte det att man hetsäter godis och kakor.
< < < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.