Löpning Träning 7 inlägg 265 visningar

Kan streching göra underverk?

Anders
1974 • Knivsta
#1
25 februari 2008 - 10:02
Gilla
Stretching är ju bra för att undvika skador, men jag som kanske många
andra ( gamla fotbollsspelare ), är rätt stela ändå utan att vara skadade.
Nu undrar jag om man skulle kunna förbättra sig som löpare genom att bli vigare.
Nu tänker jag inte ormmäniska, men att man kanske får bättre genomstömning av blodet i musklerna om man är lite mjukare i köttet?
Någon som har koll eller åsikt?

1979 • Göteborg
#2
25 februari 2008 kl 19:43
Gilla
Risken att sträcka sig borde ju vilket fall minska.
Själv strechar jag nitiskt medans min sambo behöver sitta för att få på sig skorna. Ändå är det jag som har ont i leder och muskler och benhinnor. Men men jag tror vilket fall att jag hade haft ä´nnu fler v¨ndor om jag inte strechat. Plus, det är ju gutt att vara vig :)
1974 • Göteborg
#3
25 februari 2008 kl 20:22
Gilla
Jag tror jag såg i videon "Grundläggande stretching" på
http://www.marathon.se/news/tv.cfm
att stretch av vaden kunde göra hälsenan mer elastisk, vilket skulle ge bättre löpekonomi. Det tackar man ju inte nej till!
1969 • Sala
#4
25 februari 2008 kl 20:39
Gilla
Jag har hört att vissa anser att man inte ska strecha, eftersom musklerna då förlängs och tappar en del spänst. Det var väl ganska nyligen man började med streching, så tidigare strechade man inte, men sprang fort ändå ;-)
1980 • Täby
#5
26 februari 2008 kl 10:05
Gilla
jag stretchade ganska mycket i början när jag började springa för "så skulle man ju göra". Numera stretchar jag inte så fasligt mycket. Jag gör den klassiska för vaden och en framåtfällning. Mer brukar jag inte lägga på stretchingen. Jag har inte märkt någon skillnad. Ska tillägga att jag tränar Ashtanga Yoga minst 1 gång i veckan, så jag kanske får min stretchingkvot där. Jag vill slå ett slag för Yoga. Att lära sig andas rätt är guld värt för uthålligheten även i löpning. Prova på vetja. Jag lovar det är roligt och särskilt ashtanga yogan är skitjobbig.

EvaMarie
1957 • Linköping
#6
26 februari 2008 kl 11:49
Gilla
Håller helt med Per Berglund. Stretcha ska man göra om man behöver det - inte bara "för att så ska man göra". Modern forskning har visat att allmän stretching i förebyggande syfte inte gör någon större nytta. Däremot - om man är en sådan person som av olika skäl behöver stretcha vissa muskler, eller om man är skadad och håller på med rehab av en viss muskelgrupp så kan stretch vara det som gör susen!

Jag håller också med om att Yoga är underbart. Jag tränar Yoga nästan varje dag, och det ger faktiskt mycket ökad styrka och balans. Jag tycker att allt mitt idrottsutövande blir mycket bättre när man - med yogans hjälp - lär sig att ta ett korrekt stöd genom hela kroppen i de rörelser man gör. Det finns många olika sorters Yoga, alla baserar sig på ungefär samma rörelser, men det skiljer lite på hur man gör dem.

Jag hoppas att ni som inte yogar (än) inte ser ner på Yoga som någons sorts "inte-träning" - för om man väljer någon av de tuffare varianterna som exempelvis Ashtanga/Power-Yoga så är det faktiskt mycket tuff träning!
Mattias Nilsson
1977 • Göteborg
#7
2 mars 2008 kl 14:21
Gilla
På tal om Yoga; vilken typ av Yoga rekommenderas till en som inte provat tidigare? Alltså jag söker en enkel eller klassisk form av Yoga för att se om det är en träningsform som passar mig. Jag är väldigt ovig och ganska "spänd" i kroppen, så den där Ashtanga/Power-Yogan är nog lite överkurs för mig.

// Mattias
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.