Löpning Tävlingar & Motionslopp 42 inlägg 3320 visningar

Vad vill arrangörerna egentligen?

1975 • Göteborg
#1
1 oktober 2011 - 22:31
Gilla
Att springa ett lopp är en upplevelse man lägger ner både pengar och träning på, och då tycker jag en fråga om syftet med loppet är på sin plats. För egen del vet jag svaret - det är publikstödet och att man delar uppelvelsen med andra som är det viktigaste. Att testa sig i ett officiellt sammanhang.

Löparboomen verkar tyvärr ha fått arrangörerna av en del klassiska och stora lopp (tänk ex Göteborgsvarvet och LL) att ta in allt fler deltagare, och att det blir på bekostnad av upplevelsen. Nu senast på LL fick jag flera gånger känslan av att vara boskap på vallning, med så många deltagare att det bitvis inte ens gick att springa. Då är upplevelsen borta och ersatt av en jippokänsla.

Visst kan det handla om pengar, men någonstans måste väl ändå arrangörerna ställa sig frågan om själva tanken med loppet försvinner. Naturligtvis kan man lösa trängselproblem på banan med skiftade startgrupper osv, men storta lopp har också en förmåga att dra till sig mässor, sponsorer, kringlopp (3 miljarder olika klasser och distanser), och andra saker som mest verkar vara ute efter dina pengar snarare än att ge dig en trevlig löpupplevelse.

Själv avstår jag de stora loppen i framtiden och siktar på de mindre, mer gemytliga tillställningarna. Dom där loppen där det känns att arrangörerna gör det för sakens skull, och inte för ekonomi eller prestige ("vi är faktiskt väääärldens största halvmara...").

Vad tycker ni, när glider lopp över i jippon, och hur ska man förhålla sig till det?
< < < 1 2 3 > > >
1956 • PARTILLE
#21
3 oktober 2011 kl 10:17
Gilla
Du har en liten poäng där, Henrik...
Oldboy
1952 • Danderyd
#22
3 oktober 2011 kl 14:14
Gilla
Problemet här i Sverige tycker jag är att det nästan inte finns några halvstora långlopp. Jättestora och pyttesmå. "Sveriges näst största marathon" skriver Växjö i sin reklam, de samlar några hundra deltagare.....
Kungsholmen runt börjar väl bli halvstort nu med flera tusen deltagare, men helmarathon? Terränglopp - tja, Lidingö ultra kommer väl tvåa?
Vad som är "lagom stort" är ju delvis en fråga om tycke och smak men hur loppet arrangeras (främst i fråga om hur starten och seedningen går till) kan göra mycket för att ge bra löpmöjligheter. De "halvstora" långlopp jag själv har erfarenhet av är Amsterdam Marathon med ca 8000 löpare (tyvärr vill de bli mycket större!) och Lac d'Annecy Marathon med ca 3000 löpare, båda gav mycket bra löpupplevelser - man fick lättare löpning men mindre publikstöd, Några tusen löpare känns optimalt för mig - ändå vill jag springa "alla" de stora loppen. Också.
Med skidloppen är det samma sak - det är häftigast att åka Vasaloppet men Engelbrektsloppet har bättre skidåkning (när de har bra snö).
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#23
3 oktober 2011 kl 14:34
Gilla
Det är väl skönt att det finns folk som är olika. Annars hade ju alla de små gemytliga loppen, som jag också gillar en hel del, blivit jättestora och mindre gemytliga.
Sen kan det ju omöjligen bara vara roligt med t.ex. GV för eliten och nybörjarna, den stora majoriteten av löparna ligger väl ändå på tider från 1.30 till dryga 2 timmar och många av dem kommer tillbaka år efter år
Erik
1990 • Stockholm
#24
3 oktober 2011 kl 15:13
Gilla
Efter att ha smält LL-upplevelsen litet ser jag faktiskt charmen i riktigt stora lopp. Tycker det är hyfsat okej med trängsel (ett felfritt seedningssytem vore ju bäst). I första hand tycker jag det är eliten som ska få chans på grymma tider. Vi motionärer får nog räkna med, i stora lopp, att våra tider kan gå till det sämre pga trängsel. Vill vi motionärer få bra tider är det nog de små loppen som gäller! Och man får nog komma till den insikten att stora lopp är för eliten (när det gäller att ha fri väg och prestera bra tider) och en upplevelse (kanske inte just löparupplevelse) för övriga löpare. Det är glädjande att vanliga motionslsöpare får springa bland många åskådare. Hur ofta får man uppleva det i andra sporter som hockey, fotboll, tennis osv?

Vill ni ha mycket publik och lite trängsel föreslår jag att ni tränar så ni kan ligga uppe i toppen. Annars är det nog bara köpa att det kommer vara trängsel. Rekordtiderna får man nog spara till mindre tävlingar.
1971 • Stockholm
#25
3 oktober 2011 kl 15:13
Gilla
Å andra sidan så har jag sprungit NY Marathon 2010 med enligt arrangören över 50 000 som kom i mål och det var knappast trångt på samma sätt som många lopp blir i Sverige. Varför? Jo för att de som springer respekterar att startgrupper finns och att startgrupperna har ett syfte och att det just finns startgrupper som är välorganiserade och att de skickar iväg löparna inte bara i tre startomgångar, sk. waves, utan även i dessa så är det tydligt indelat efter förmåga. Det måste altså inte vara trångt även om det är mycket folk bara man kan ta sitt ansvar som arrangör att organisera loppet bättre och att seedningen av löpare inte blir godtycklig som i många lopp i Sverige.
Kan för övrigt tipsa om ett fint halvmarathon nu till helgen i Bålsta, springer det för andra gången och hoppas kunna persa då det är en erkänt snabb och flack bana (utan trängsel är väl underförstått...). (www.balstaloppet.se)
1970 • Nordingrå
#26
3 oktober 2011 kl 15:45
Gilla
Det finns massor av smålopp runt om i hela Sverige där små föreningar sliter ändan av sig för att hålla liv i loppen. Brukar aldrig bli fullt i dessa....

Oldboy
1952 • Danderyd
#27
3 oktober 2011 kl 16:01
Gilla
Om man lyckas få till en rättvis seedning behöver det inte vara hopplöst att persa på storlopp. Jag har satt pers på NYC marathon, många gånger i Stockholm, i Berlin, i Amsterdam, Annecy - och i Månkarbo:-)
Fattas Växjö. Tredje gången gillt? Eller så ligger det lite för nära Lidingöloppet/Berlin Marathon m fl för att ge tillräckligt stor chans.
1970 • Nordingrå
#28
3 oktober 2011 kl 16:15
Gilla
@Oldboy:

Om du springer Höga Kusten Marathon så ska jag se till att du blir seedad på allra bästa sätt:-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#29
3 oktober 2011 kl 17:51
Gilla
Örjan, på Höga Kusten spelar seedningen ingen roll! Där blir det garanterat inte pb, det får man springa för nöjes skull ;-)
Jag gillar vackra maror, så nån gång....
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#30
3 oktober 2011 kl 19:35
Gilla
Har också funderat på det där många gånger. Efter Tjejmilen förra året var jag riktigt irriterad på alla som inte kunde respektera startgrupperna, vilket gjorde att det blev jätteträngsel redan i andra och tredje startgrupp, när (mestadels) tanter började gå efter några hundra meter. Lovade mig själv att aldrig springa det loppet mer eftersom jag bara blev sur. Men så till i år hade de infört seedning så jag bestämde mig för att ge det en chans en gång till (för det är ju en häftig folkfest också). Och vilken skillnad! För arrangörerna såg verkligen till att folk höll sig till seedningen, de hade funktionärer som vänligt men bestämt motade ut dem som "gått in i fel" fålla. Kunde springa mitt eget tempo, och upplevde att de runt mig var på samma nivå.

Efter LL förra året sa jag också aldrig mer, pga trängseln och armbågarna i spåret som bara gjorde mig irriterad, och pga de superlånga köerna till bussarna senare. Det var för mycket meck för lite nöje helt enkelt. Men så beslutade jag mig för att testa LL Tjejlopp i år istället. Bara ca 6000 deltagare och mycket lugnare. Visserligen väldigt trångt längre bak hörde jag (startade i startgrupp 1B så det var bara några hundra meter kö för mig). På Lidingö tycker jag verkligen man tagit sig vatten över huvudet med stora loppet, vet många fler än mig som lagt av med det bara för att det är så trångt, trots att det är fint annars.

Måste även göra jämförelsen med skidåkningen. Har åkt Öppet spår några gånger och verkligen gillat det. Men nån gång måste man ju åka "riktiga" Vasaloppet sägs det, så jag testade i år Vasaloppet istället för ÖS. Samma lopp, men med skillnaden att Vasan har 2-3 gånger fler deltagare. Vilket gör att jag inte kommer testa Vasan igen, men gärna Öppet spår. Vasaloppet blev rent farligt i nerförsbackarna pga för mycket folk...

Så för mig går nog gränsen vid lopp med ca 6-10000 deltagare, oavsett sport :-)
1975 • Göteborg
#31
3 oktober 2011 kl 22:44 Redigerad 3 oktober 2011 kl 22:45
Gilla
Med risk för att låta bitter (fast det är väl ändå redan för sent), så funkar seedning rätt dåligt på svenska storlopp.

Själv tror jag på seedningssystem där man anger tider från likvärdiga lopp, och/eller helt enkelt anger ungefär vilken tid man förväntas ta sig runt på. En normal löpare som anmäler sig till ex en halvmara vet på ett ungefär hur snabb han/hon är, så att ange startgrupp behöver inte vara blodigare än så. Till det lägger man en elitgrupp, plus en oseedad grupp. Sen delar man upp grupperna i mindre delgrupper och släpper iväg dom med jämna, glesa mellanrum så att det inte blir trängsel. Voila!

Att betala för seedningslopp á la Göteborgsvarvet tycker jag är ren och skär gnidighet av arrangörerna. En extra chans att kräma pengar ur en löparglad skara människor - först ska man betala för att springa så fort som man hade tänkt sig, så att man sen kan betala för att springa just så fort(?) som man hade tänkt sig på själva loppet...

Och heja Malin - håller helt med om 6-10.000 deltagare! Gärna mindre exploaterade lopp. Har Amsterdams mara på listan, men kommer nog att sikta på maran i Porto nästa år. Här i Sverige ska jag bara kuska runt på mindre lopp och njuta av tillställningarna, precis som det ska vara! (Fast Jubileumsmaran i Stockholm är inbokad och klar, som undantag)

Vi ses där ute!
csaba
1973 • Malmö
#32
3 oktober 2011 kl 23:09
Gilla
Fast Stefan - att ange "förväntade" tider till Seedning (utan "tidsbevis") hadde kunnat fungera om folk hadde varit "ärliga".
Men hur många gånger har man inte råkat ut för att en 2timmars löpare trängs i en 1:30 startgrupp eller en över 1 timmes löpare milen står i 35-40 minutersgruppen.
(jag har sett skräckexempel, där äldre dam med jacka knuten runt midjan trängs längst fram bland Elitlöpare och hon sprang in på 3:11 (var tvungen att kolla). Hur tänker man där ? )

Så det är säkert många av oss har retat sig på "stoppklossar". Så ska stora lopp fungera så måste man nog ha en någorlunda seedning.
Acke5
1959 • Göteborg
#33
4 oktober 2011 kl 00:26
Gilla
Tycker många här har bra förslag på hur man kan få ihop det bästa av två världar. Har man för bråttom med att få iväg alla startande? Hur lång tid var det mellan första och sista startgrupp på GV?

Lösningen verkar ligga i fler och mindre startgrupper, men hela arrangemanget får narurligtvis inte ta hur många timmar som helst i anspråk. GV "inkräktar" trots allt en del i stadens vardagsliv - bara att ta sig över vissa gator är närmast en omöjlighet.

Själv hade jag oturen att försöka ta mig ned till förjan vid Lindkolmen. Det var nästan omöjligt att ta sig över den löparfloden. Fast antagligen så skulle mindre grupper och längre startintervall lösa det problemet också. Kanske loppet hindrar mindre då.
Mattias
1981 • Jönköping
#34
4 oktober 2011 kl 12:18
Gilla
Tommy: Tycker du är inne på något viktigt som ofta inte nämns i diskussionen kring trängsel. Om man tänker sig idealfallet där alla startar i exakt den ordning som man kommer springa i mål, så vore det (i stort - självklart skiftar ju farten även under loppet mellan olika löpare) inget problem om hela gatan var fylld med folk. Problemet blir ju när man "måste" springa om folk. Vilket man i bland GÖteborgsvarvet tvingats göra eftersom seedningen inget fungerade.

Det är här jag tycker arrangörerna borde fokusera. Om inte annat för att det ligger i deras intresse att kunna få in ännu fler deltagare på begränsad tid.
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#35
4 oktober 2011 kl 13:35
Gilla
Tommy: Tanken är det inget fel på, de stora arrangörerna måste absollut sträva mot bättre seedning/inplacering om de skall minksa trängseln, givet antalet samma deltagare, eller öka kapaciteten .

En fördel NY har också är ju att de har separata banor för sina tre färger/corrals hela de första c:a 12 kilometrarna. Det innebär ju att alla inte springer helt identiskt (t.ex. lägre stigning för de som springer den färg (grön väl?) som går på undre delen av verrazano-bron) men att det finns mer plats ända tills tempot jämnat ut sig.
Det är väl tyvärr svårt på de stora svenska loppen som har störst trängselproblem (LL, GV) att göra något liknande.
1956 • PARTILLE
#36
4 oktober 2011 kl 13:42
Gilla
Har man en stor och bred gata att springa på minskar ju trängseln. Götborgsvarvets bana är inte optimerad för många löpare och trängseln kommer även vid många startgrupper.
I Paris dundrade 35000 pers iväg i en enda startgrupp. Man fick gå fram till startmattan, men när den väl passerades kunde man börja springa direkt eftersom man hade hela Champs Elsysées att tillgå. Då stod jag ändå rätt långt bak i det startfältet...
1964 • Stockholm
#37
4 oktober 2011 kl 14:58
Gilla
Midnattsloppet hade i Stockholm i år mindre startgrupper än tidigare. Men det var som tunnelbaneträngsel i rusningstid ändå under stora delar av banan. Jag startade i andra startgruppen och redan efter 3 km verkade vi komma ikapp flera av de som startat 5 minuter tidigare och i anmälan påstått att de skulle springa under 40 minuter.

a) Större lopp borde tvångsseeda alla som deltagit i samma lopp förra året enligt det årets placering. Föregående års placering = startnummer i det kommande loppet.

b) De som sprungit loppet något av de senaste 5 åren t.ex. seedas enligt genomsnittsplacering in i 'hålen' efter a).

c) Slutligen kan övriga seeda sig genom att ange tid från annat lopp. De blir då inplacerade i 'hålen' efter a) och b).
1971 • Stockholm
#38
4 oktober 2011 kl 19:09
Gilla
Enligt mitt sätt att se på det så skulle ett bra seedningssystem kunna gynna svensk friidrott på ett mycket fördelaktigt sätt. Hur då? Jo det skulle göra fler av de mindre tävlingarna runt om i landet mer attraktiva då de (om de var korrekt uppmätta och i enlighet med förbundets regler) skulle ge seedningsmöjligheter. Eftersom alla lopp arrangeras av friidrottsklubbar så ju fler startande ju bättre möjligheter att faktiskt kunna tjäna pengar till de klubbarna och nu inte bara till de tre-fyra storklubbarna som arrangerar de större loppen.

Alltså, om seedning skulle kunna bli obligatoriskt på de större loppen, i alla fall till större del i de tidiga startgrupperna, så skulle fler tävla i andra bra, fina och välarrangerade småtävlingar och fler klubbar skulle må bättre och svensk friidrott skulle på sikt kunna må bättre.
1975 • Göteborg
#39
4 oktober 2011 kl 19:10
Gilla
csaba - Jag har blandade erfarenheter av frivilliga seedningstider. Generellt känns det som att det funkar ungefär lika bra som betalda seedingslopp. Tror det hänger mer på banan än något annat. Är det en bred och stor bana spelar den där tanten med gåstavar ingen roll i elitgruppen, men ju smalare det är och trängre det blir desto större effekt får de "felseedade" personerna på flytet.

Vilken osökt tar oss tillbaka till ruta ett igen. Det är upp till arrangören att ordna ett lopp som fungerar på alla parametrar. Deltagarantal, antal startgrupper och startgruppernas storlek bestäms bl a av hur banan ser ut och hur glest man kan släppa i starten. Och där fallerar både LL, GV och en del andra lopp, vilket gör det ännu surare för de stackare som betalar dubbelt för både seedning och lopp men ändå inte får springa i "sin" takt.

Slutsatsen borde bli att seedning kan lösa en del problem, men när loppet slår över i jippo spelar det ändå ingen roll. Vad var t ex poängen med att springa LL's seedningslopp när det ändå proppar igen fr o m i startgrupp 2?
1943 • Staffanstorp
#40
5 oktober 2011 kl 19:17
Gilla
Jag förstår inte varför somliga gnäller på de stora loppen är ni så bra
så varför springer ni där. Det finn ju många lopp att välja på andra
ställen alla som vill springa fort de för börja i en startgrupp och till nästa
år framåt så har alla gjort.Har sprungit 18 gånger varit långt framme fick börja långt bak.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.